Gyors ffmpegX használat (XviD konvertálás)

Már többször hírt adtunk az ffmpegX legújabb verziójainak megjelenéséről. A következő bejegyzésben megpróbáljuk bemutatni, hogyan is lehet ezt a programot egyszerűen használni.

Mire is jó ez a szoftver? Mindenféle videó formátumok közti konvertálásra (átalakításra). Tehát az ffmpegX-el egyszerűen lehet VOB, MOV, DivX, MPEG dokumentumokat másik formátumúvá alakítani. Ugyanez vonatkozik egy sor audio formátumra is. A következő leírásban a videó konvertálás lépéseit írjuk le. Ehhez egy meglévő VOB dokumentum szükséges, melyet a jogtiszta és tulajdonotokat képző videóról készítettetek.

Telepítés:
Első lépésben töltsétek le a programot a következő weboldalról:
http://homepage.mac.com/major4/download.html

Kitömörítés, után másoljátok be az "ffmpegX" programot az Application könyvtárba, majd indítsátok el. Az ffmpegX le fogja ellenőrizni, hogy minden fontos eleme fel lett-e telepítve a rendszeretekre. Legelső indításkor ha valamit hiányol a program, ezt jelezi...majd egy ablakban meg fogja kérni bizonyos elemek internetről való letöltését és telepítését. Az ablakból egszerűen másoljátok ki az internetes elérési utakat, majd töltsétek le azokat a file-okat valamelyik internetes böngésző programmal.

Egyetlen gondot az mpeg2enc letöltése okozhat, mert a megadott link egy weboldalhoz vezet. Ott az oldal alján keressétek mag a kék színű mpeg2enc linket, majd a CTRL gomb nyomvatartásával válasszátok ki a "Download Linked File" opciót, ami le fogja tölteni az mpeg2enc programot az íroasztalra.

Miután letöltöttétek a kiegészítőket, a "Locate..." gombok segítéségével keressétek meg azokat a számítógépe, válasszátok ki az összes többi telepítési opciót (libogg, libmp3, gocr, yuvtools, pbpaste) és végül nyomjátok meg az Install (aza Telepítés) gombot. Ezután a telepítő kérni fogja a rendszeretek jelszavát, majd pillanatok alatt elvégzi a telepítést.

image

Program gyors használat:
Az ablakban megtalálható 5 db. fül (Video, Audio, Filters, Options, Tools). A "video"-nál videó formátumát, az "audio"-nál a film hang formátumát lehet majd beállítani. A "filters"-nél az egyéb minőségi és feliratozó beállításokat lehet végezni, az "options" fül alatt minőségi beállításokat találhattok, míg a "tools" fül alatt indítható el az egész konvertálási folyamat.

Konvertálás előtt meg kell adni az átalakítandó videó elérési útját. Ezt a legfelül található "Open..." gombra kattintva állíthatjátok be. Itt keressétek meg a videót, melyet konvertálni szeretnétek (ezesetben .VOB file-t). Ezután a program automatikusan beállítja a "Save as..." mezőben a végtermék elérési útját. Itt ajánlatos a végleges dokumentum névhez hozzáadni a ".avi" kiterjesztést.

A "Video Codec" menüre kattintva rengeteg különböző formátum tárul majd elétek, melyek közül kiválaszthatjátok mi is legyen a konvertált videó formátuma. Ezeket a formátumokat mind remekül le tudja majd játszani a vlc. A különbség a több kódoló eljárásban az opciók terén és kódolás sebességénél lesz majd nagyon észrevehető. Válasszátok ki az XviD kódolást, mivel annak remek a minősége és vlc-vel remekül lejátszható.

A "Bitrate Calculator" terület "min keep in" mezőjében adjátok meg a videó hosszát percekben. A "MB" mezőbe írjátok be a kívánt konvertált videó méretét, majd nyomjátok meg a "Rate" gombot. Ez kiszámolja a hossztól és kívánt mérettől függő videó tömörítési mennyiséget. Ez a mérték a "Video Bitrate" mezőben fog megjelenni. Példaképp: Xvid videó esetén 700-750 kbit/s feletti érték jó minőséget produkál 640 x 480 -as videó méret mellett.

A "Video parameters" terület "Video Size" első értékét írjátok át 640-re (ez lesz a végtermék szélessége pixelben). Az "Autosize" fül alatt válasszátok ki a videó arányát (vagy ahhoz közeli értéket), ami automatikusan kiszámítja a video szélességéhez tartozó magasságot, a képarány figyelembevételével. A "Framerate" fül alatt a kívánt képkocka/másodperc álíthatjátok be (én az NTSC film opciót ajánlom, mely kíváló számítógépen való megtekintéshez).

image

Az "Audio" alatt állíthatóak be a videó hang tulajdonságai. Ezeket nem szoktam változtatni és a következőeket ajánlom: "Audio bitrate: 128 kbit/s", "Sampling: 48000Hz", "Channels: Stereo", "Mode:CBR". Ezeket természetesen meg lehet változtatni. Az "Audio gain" opciót érdemes VOB konvertálás esetén +4, +5-ös értékre állítan, ami emelni fog a videó hangerősségén (ami gyakran eléggé alacsony VOB file-ok esetében).

Az "Options" fül alatt a videó minőségét állíthatjátok be. ezek gyakran lassítják a konvertálási folyamatot, de a minőséget javíthatják. Ezek az opciók a végterméktől függően választhatóak lesznek, de gyakran nem elérhetőek. Amit érdemes használni azok a "Scaling Method" és "ME function". Azon menükben a legalsó értékek kínálják a legjobb minőséget (leglasabb konvertálási sebesség mellett), míg a legfelső értékek gyengébb minsőséget (de gyorsabb konvertálási sebességet) kínálnak. A "QMin" és "Qmax" mezők szintén minőségi értéket szabjnak meg. A QMin-t érdemes 2-es értéken tartani. A QMax 6-os értéken jó minőségű képet produkál, 15-ös értéken a képek gyakran "kockásabbak" lesznek. QMax 6-ös értéken természetesen lassabb lesz a konvertálás, mint QMax 15-ös értéken.

A "Tools" menü alatt kapcsoljátok be az "Open Terminal Window" opciót, majd nyomjátok meg az "Encode" gombot. Ez meg fogja kezdeni a konvertálást, amit egy Terminál ablakban nyomon is követhettek (% fogja mutatni az átkonvertált videó mennyiségét).

Egy másik elfogadható minőségű, de gyorsabban (kb. 3x gyorsabb az előzőnél) konvertáló beállítás a következő:
Video:
XviD[.AVI] (ffmpeg)
640 x 360
NTSC FILM
Audio:
128kbit/s, 48000Hz, Stereo, CBR, +5
Options:
High Quality
Qmin=2, Qmax=5
Tools:
Open Terminal Window


Ennek a leírásnak a letöltéséhez kattintsatok a következő linkre (Mac-es rtfd formátum):
http://www.beszeljukmac.com/files/ffmpeg_h.zip
10 hozzászólás
freerider
2004. 09. 11. @ 20:22
freerider képe

Köszönjük a kiváló leírást, egyben javaslom egy Hogyan kategória létrehozását a könnyû visszakeresés érdekében.

segabor
2004. 09. 11. @ 22:48
segabor képe

Jaja. Sõt, esetleg ezt kitenni egy TextEdit dokumentumba (vagy PDF-be / is) és csatolni :)
De tényleg jó és az 5let is jó.

chp
2004. 09. 11. @ 23:09

Nagyon köszi a leírást!!!!!

kemeng
2004. 09. 12. @ 00:20
kemeng képe

franko...teljesen ertheto az egesz...koszi

dombi
2004. 09. 12. @ 02:32
dombi képe

Rendben, a file letolthetove valt. A cikk vegen talalhatjatok a teljes szoveget tartalmazo ".rtfd" file-t. Annak Mac-en problema nelkul kell mennie.

guzz
2005. 01. 21. @ 23:29
guzz képe

Nagyon köszönjük ezt a segítséget is !

Macc
2005. 01. 31. @ 00:44
Macc képe

Nekem az a bajom ezzel a FFmpegX-el, hogy nem akarja hasznalni a 5.2.1-es telepitett DivX codec-et... Raadasul, a beimportalt mov-ot (720x480) valamiert magatol mindig 640x353-ben akarja kodolni, es raadasul osszelapitja a kepet, mert alul folul egy kis fekete csik lesz, ami nincsen az eredetin. Uh fakk ez az egesz...

dombi
2005. 03. 11. @ 04:58
dombi képe

Macc: az ffmpegX nem is fogja hasznalni a QT plug-ineket. DivX kodolasra, vagy az ffmpeg, vagy az mencoder meghajtot hasznalja a szoftver. A video mereten tudsz allitani a Video gombra kattintva. Csak add meg a helyes meretet es a kepkocka sebesseget.

sandor.haaz
2009. 09. 30. @ 15:49

Nekem nincs hangja az átalakított videonak

dombi
2009. 09. 30. @ 15:59
dombi képe

sandor: probalj meg egy uj forum temat nyitni neki, mert itt mar nem sokan fogjak eszrevenni a kerdesedet. Egyebkent valoszinu valamit nem jol allitottal be, legalabbis az esetek tobbsegeben errol van szo.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!