Google I/O 2017

Google I/O 2017: innováció a szomszédnál

A Google tegnap tartotta éves fejlesztői konferenciájának nyitóprezentációját, melyből kiderült, hogy merre tart a cég a jövőben.

Miután a Google több fronton is versenyez az Apple-lel, érdemes lehet szemmel tartani, hogy mi a cég iránya.

ÚJDONSÁGOK iOS FELHASZNÁLÓKNAK

A Google frissítette Gmail alkalmazását egy kicsi mesterséges intelligenciával a Smart Reply funkció keretein belül.

Az alkalmazás mostantól elolvassa üzeneteid és automatikusan felajánl válaszokat a tartalmuk alapján. Így például ha valaki megkérdezi, hogy “Hétfőn vagy kedden szeretnél találkozni?”, a Gmail felajánlja, hogy “Legyen hétfő”, “Hétfő jó lesz nekem” és “Teljesen mindegy”.

A Smart Reply korábban már megjelent az Inbox alkalmazásban (A Google másik Gmail felületén) és a Google szerint a válaszok 12%-a azzal kerül küldésre már.

Kiszakadt a Google Asszisztens az Allo üzenetküldőből! Korábban ha használni akartad a Google Asszisztenst, fel kellett tenned hozzá iOS eszközödre az Allo üzenetküldő alkalmazást.

Erre most már nincs szükség, mert a Google Asszisztens önálló alkalmazásként is létezik, ráadásul pár apró, hasznos újítással is bővült.

A Google Asszisztens még idén Google Lens támogatással is bővül, ami lehetővé teszi, hogy a kameráddal adatot vigyél be a beszélgetésbe.

Az alkalmazás jelenleg csak az Egyesült Államok App Store-jából szerezhető be, de ha van kinti kontód a letöltéshez, akkor itthon is működik.

Óriási frissítésen esik át a Google Fotók is, de ez a frissítés sajnos még nem elérhető.

A Google bővítette a szolgáltatást javasolt megosztási lehetőségekkel és megosztott könyvtárakkal. Utóbbi magáért beszél, az elsőt azonban érdemes kicsit kifejteni.

A Google elemzi a fotóid és amennyiben talál olyan képeket, amik érdekelhetik az egyik kontaktod, akkor automatikusan felajánlja, hogy oszd meg vele őket. Ez sajnos itthon nem fog menni az Európai Unió törvényei miatt, de igen látványos.

A Google emellett feltalálta az iLife ’04-et. Na jó, ez így ebben a formában kicsit gonosz, de tény, hogy mostantól lehet fotókönyveket is rendelni a Google-től, amit az iPhoto már 2004-ben tudott Mac-en. Persze a házhoz szállítás és a többi jóság nem fog menni itthon, de ettől még aranyos a funkció.

A Google Fotók újdonságai a Google szerint pár héten belül megérkeznek iOS-re és Androidra egyaránt.

A Google Home számára is bejelentettek egy szoftverfrissítést, mely sokkal hasznosabbá teszi a kis hangszóró+mikrofon párost, de semmit nem tesz azért, hogy ne tűnjön félelmetesnek már pusztán a létezése is.

A Google Home mostantól tisztában lesz a felhasználó naptárjával, így képes lesz figyelmeztetni, ha el kell indulnia.

Az Egyesült Államokban és Kanadában ingyenes telefonhívás funkciót is fog kapni, ráadásul a saját telefonszámod is megadhatod neki, így nem Ismeretlen szám jelenik meg a túloldalon.

Persze mivel a Google egyre jobb lesz hangfelismerésben, a Google Home automatikusan alkalmazkodik ahhoz a felhasználóhoz, aki épp beszél hozzá. Hiszen a Google Home a lakásban fix helyen található és többen is használhatják.

Az iOS felhasználók ráadásul annak is örülhetnek, hogy mostantól a Google Home Bluetooth hangszóróként is működik, valamint képes más, a lakásban található Google eszközökkel is kommunikálni, mint pl. egy Chromecasttal vagy egy Android TV-t futtató TV-vel.

Hamarosan pedig nem is kell Google-től venni a Google Home eszközt, mert a rendszer más okosotthoni eszközökre is telepíthető lesz majd.

ANDROID O

A Google már márciusban megmutatta az Android O első fejlesztői béta változatát, így most már csak pár apróságról tudta csak lerántani a leplet a cég.

A Google szoftverfejlesztői szorgosan dolgoztak, hogy az Android felzárkózzon az iOS-hez. Így például megjelent a képben-kép funkció, mely iOS 9 óta elérhető iPadeken. Igaz, az Android O mobilokon is lehetővé teszi a képben-kép használatát. Ráadásul az értesítéssel rendelkező alkalmazások a főképernyőn mostantól kapnak egy jelvényt a jobb felső sarokba. Hihetetlen, hogy a Google-nek 10 évig tartott kitalálni azt, amit már az eredeti iPhone is tudott az iOS (iPhone OS) első változatával.

Persze más érdekességeket is tettek a rendszerbe:

 • Jobb kiegészítés. Új alkalmazás telepítésekor a Chrome kulcskarikád tartalmát felhasználva ajánl egyszerűbb bejelentkezést. Így ha a Google tudja a Twitter jelszavad, a Twitter telepítése után nem kell beírnod a jelszavad, mert az Android O kitölti helyetted.
 • Új főképernyő Android TV-n. A Google felhagyott a tradicionális, alkalmazás alapú felépítéssel és inkább a tartalmat helyezi a középpontba.
 • Okosabb kijelölés. Gépi tanulás használatával az Android O képes lesz felismerni, hogy mit akarsz kijelölni, legyen az cím, telefonszám, vagy bármi más gyakran másolt tartalom és egyszerűbbé teszi a kijelölés folyamatát számodra.
 • TensorFlow Lite. Az alkalmazásfejlesztők könnyebben illeszthetnek gépi tanulást alkalmazásaikba ennek a könyvtárnak a használatával.
 • Jobb teljesítmény. A Google szerint az Android O végre nem fog akadni. Ezt különböző rendszer-optimalizációkkal és a háttérben futó alkalmazások korlátozásával érték el.
 • Play Console. A fejlesztők egy új, átlátható felületen figyelhetik meg, hogy alkalmazásaik hogyan futnak felhasználóik eszközein. Hozzáférnek majd az összeomlási adatokhoz, akadozásokhoz, megnyitások számához és még sok máshoz is.

Az Android O Beta 2 már letölthető a Google-től bizonyos kiválasztott készülékekre.

EGYÉB ÚJÍTÁSOK

 • Android Go. Szerencsére az Android Go-nak semmi köze a Pokemon Go-hoz. Az Android Go az Android Go az olcsó, egyszerű telefonokon futó operációs rendszer lesz. A Google itt az 1 GB-nál kevesebb memóriával rendelkező telefonokra gondol. A végleges változat valamikor 2018-ban érkezik.
 • Önálló VR fejfedők. A Google nem adja fel a Daydream platformot. Legújabb technológiájuk a WorldSense, mely minden eddiginél jobban képes érzékelni a fejfedőt viselő körüli világot. Az első WorldSense-szel felszerelt VR fejfedőket a Google már elkészítette a HTC-vel és a Lenovo-val. Fontos újítás, hogy ezek már önálló eszközök, nem kell beléjük mobiltelefont pattintani.
 • Megjelent a Google.ai oldal. A Google.ai-n a fejlesztők tanulhatnak a Google felhő-technológiáival kapcsolatban.
 • Javul a Pixel kamerája. A Google automatikus objektum-eltüntetést fog bevezetni a Pixel és Pixel XL telefonokon.

SZÁMOK

 • Már több mint 2 milliárd eszközön fut az Android.
 • A Google Drive-ot több mint 800 millióan használják aktívan.
 • 1,2 milliárd fotót tölt fel a Google Fotók 500 millió aktív felhasználójától naponta.

Összességében a Google rengeteg érdekességet mutatott be. Bár ezek többsége még nem érhető el a végfelhasználóknak és nagy részükre még fél évet vagy még többet kell várni, egyértelműen látszik, hogy a Google-nek tiszta elképzelése van arról, hogy milyen irányba érdemes előremenniük.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!