Forklift 1.0

Megjelent a Forklift két paneles filekezelő alkalmazás végleges verziója, letölthető az Apple oldaláról.

Az alkalmazást teljes egészében Magyar fejlesztők készítették, tartalmaz FTP klienst, és egy Appzaperhez hasonló funkciót is, amivel eltávolíthatók a telepített alkalmazások, és az azokhoz tartozó szükségtelen fájlok. Természetesen a fő képesség a switcherek által folyamatosan igényelt Windowsról megszokott Total Commander szerű fájlkezelés, két paneles megoldással, zip, rar állományokba betekintési lehetőséggel, tabos navigációval, Bluetooth kezeléssel, és még sok sok remek finomsággal.

A 15 napos próbaverzió letölthető innen http://www.apple.com/downloads/macosx/internet_utilities/forklift.html, vagy a fejlesztők oldaláról. A teljes verzió mindössze 29 dollár:
http://www.binarynights.com/
112 hozzászólás
wittao
2007. 06. 01. @ 19:40
wittao képe

Jó kis progi.

Egy valami nem tetszik benne, az az, hogy nincs az ablakokban szereplõ legfelsõ üres sor (mint a TotalCommanderben), amire rákattintva egy szinttel feljebb lehet menni. Vagy csak én nem találtam meg. :(

Egyébként ez az elsõ ténylegesen használható 2 ablakos fájlkezelõ.

Blasius K (torolt)
2007. 06. 01. @ 21:22

Kár, hogy nem ingyenes.

wyctim
2007. 06. 01. @ 22:05
wyctim képe

én meg még most se értem minek macre total commander?
tipikus olyan program windowsra amitõl a falra mászok.

Pele
2007. 06. 01. @ 22:56
Pele képe

Totalcommander FTP-je utánozhatatlan..."Http proxy FTP támogatással" --- ezt a fajta FTP módot tudja a Forklift?

Handras
2007. 06. 01. @ 23:02
Handras képe

Blaisius: mert x ember csinalta 1 even keresztul foallasban :)

wyctim: nem kell, de minden masodik switcher ilyet akar. Mellesleg en is hasznalom, mert bele lehet vele nezni rar, meg zip file-okba, meg van meg benne egy csomo aprosag amit nem tud Finder.

wyctim
2007. 06. 01. @ 23:21
wyctim képe

handras: nem tom, nekem sose volt ilyenre szükségem, de akinek ez kell, mondjuk a rar meg a zip az rendben.

a total commanderrel csak annyi a bajom h
1. ronda
2. tipikus ilyen mindent bele program

csy
2007. 06. 01. @ 23:35
csy képe

és ha magyar miért nem tud magyarul a program? tipikus magyar mentalitás, h mutassuk meg h tudunk angolul? szánalmas. András, ezt átadhatod a fejlesztõjének. és azt is, hogy ha nem tud magyarul / nem akar magyar nyelvet ebbe a kakihalomba, akkor takarodjon angliába...

tabisz
2007. 06. 02. @ 00:00
tabisz képe

Bocs, nem kötöszködni akarok, de én nem használtam korábban TotalCommandert, így nem is nagyon tudom, hogy miért olyan jó ez a TC-hez hasonlító ForkLift. Az igazság az, hogy évekig az Explorert használtam, és elég jól megbarátkoztam vele (megszoktam). Különösen az tetszett benne, hogy a filerendszert kinyitogatta, ahogy egyre mélyebben belementem, így jobban érzékeltem, hogy hanyadik sziten járok. Ha két panelre volt szükségem, akkor kétszer is megnyitottam, így tudtam huzigálni a file-kat, hogy rendet rakjak köztük.

Lehet, hogy béna felhasználó vagyok, de még mindig nem szoktam meg a findert, és ennek ForkLift-nek a felülete még annyira sem tetszik (a design az tényleg 100-as).

Tudnak ezek a progik esetleg hasonlóan mûködni, mint ahogy az explorer is kinéz?

Handras
2007. 06. 02. @ 00:01
Handras képe

csy: tudod amikor kiadtak a betat angolul, akkor egy csomo lokalizaciot megcsinaltak kulfoldiek, francia cseh olasz mittomen. Magyarok meg veletlenul se akartak segiteni, es hat lassuk be ez a szoftver nem a magyar piacra keszult, mert itt kb ha 20 ember meg fogja vasarolni...

candyshop
2007. 06. 02. @ 00:19

szerintem nem csak a switcherek szeretnének ilyet hanem még nagyon sokan. egyszerûen kényelmes hogy be tudok ftp-zni az egyetem szerverére (nagyon gyarkan van rá szükségem), könnyen tudok egyik mappából másikba másolni anélkül hogy 2 ablakot meg kelljen nyitnom, ahogy handras mondta belenézhetek a tömörített fájljaimba, textfileokat nézhetek meg vele gyorsan, szal csupa olyan amire szükségem van (és nem egyedül vagyok ezzel. mondjuk tény hogy nem a hagyományos maces szemléletû alkalmazás, de iszonyatosan hasznos. lássuk be azért a finder nem olyan megaszuper tudását illetõen...

csy
2007. 06. 02. @ 00:21
csy képe

andras, a machonosit levelére sem reagáltak.
akkor hol is van akkor a véletlenül sem akartak segíteni?

brezo
2007. 06. 02. @ 01:08

Mjad a 2.0 verizóba. Ha már ebbe beraktak volna mindent, amit használni lehet, érdemes, és még az eszükbe is jut, akkor mit raknának a következõbe? Gyaníthatóan nem akarnak 29 dolcsival menni nyugdíjba...
A szoftvereket nem nekünk, használatra készítik a népek, hanem maguknak, netán pénzkeresési célból, dacból, önkifejezési vágyból, vagy valamiféle hirtelen ötletbõl maguk se tudják miért..
Akárhogyis követik el, beleölnek némi melót, pénzt, idõt, és ezért esetleg cserébe remélnek párszor 29 dollárt, ami vagy összejön, vagy nem.
A felhasználók létezése, problémái, szokásai, netán az esetleges vágyai meg nemigazán férnek bele se idejükbe, se kedvükbe, meg egyáltalán: örüljenek annak, amit kapnak,és kész.
Még egészen nagy cégeknél is így megy valahogy, kicsiknél meg...

Krell
2007. 06. 02. @ 01:14

csy! Szerintem ez a takarodosdi nem kéne! Ezt inkább otthon ha lehet kérni!

csy
2007. 06. 02. @ 01:19
csy képe

krell, kocc.
elegem van azokból a nyomorék emberekbõl, akik elfelejtették hol vannak/honnan jöttek/hol élnek / milyen nemzetiségûek stb (a megfelelõ rész aláhúzandó).
Ha magyarok fejlesztik, akkor mennyire nehéz beletenni egy magyar nyelvet? Rajtuk kívül rengeteg embernek sikerült...pl hotspotter...

Shooby Ban
2007. 06. 02. @ 02:19
Shooby Ban képe

En mar kommentaltam a dolgot a sracoknak, ujra bebizonyosodott, hogy tobbet er a magyar szurkeallomany barminel. Nagyon sajnalom, hogy ezzel az uzleti modellel gondolkodnak, remelem az ertekiteletuk kesobb helyreall.
Remelem nagyon sokat fognak keresni a projekten ;)

saabi
2007. 06. 02. @ 02:37
saabi képe

csy: ha magyarul beszélne, megvennéd?

Ave, Saabi.

ark__
2007. 06. 02. @ 03:39
ark__ képe

Biztos nem reprezentatív, de érdemes megnézni a mostani kérdést a http://www.machonosit.hu -n!
Fordítsunk-e fizetõs programokat? A válaszolók több mint 40%-a venne programokat, ha magyar nyelvû lenne! Az most a 66 szavazóból kb. 27 ember, hogy ennyiért nem éri meg nekik fáradni az már az õ dolguk.

Pele
2007. 06. 02. @ 03:55
Pele képe

Nemtom mit akadtok ki azon, hogy angol. Én örülök neki! Így nincs félrefordítás meg a szokásos: "Nézd meg a KELLÉKEK között! -- Nekem csak Edit, View és Tools menü van..." és még ezer ilyen példa. Nemzetközi nyelv az angol (informatikában, természettudományokban biztosan), ezt el kellene már fogadni ;) !

Amúgy a program szerintem drága, bár ahogy itt olvastam, nem nekünk (magyaroknak) készült. Másoknak meg ezaz összeg bagó...DC-n is kiadják? :D:D

747
2007. 06. 02. @ 04:47

DC-n mar ma delutan ki lett adva.

Gazala
2007. 06. 02. @ 13:16

kifejezetten utalom a magyar nyelvu programokat. en szemely szerint orulok ennek a programnak, nagyon tetszik, mert tudok csatlakozni ftp-hez, programokat tudok torolni, konyvtaakat szinkronizalni, gyorsan, egyszeruen, egy programon belul. tiszteletem keszitoknek, valoszinuleg, sot biztos, hogy meg fogom venni.

za_pe
2007. 06. 02. @ 14:44

2 alapvetõ problémám van a programmal:
nem nyílt forrású.
nem beszél magyarul.

mucommander, midnightcommander

Abzu_bird
2007. 06. 02. @ 16:33

Nekem lenne egy kérdésem. Nem tudja valaki az elérhetõségüket, a készítõknek? Mer nagyon kár. hogy nincs magyar nyelven, így nem helyes, hogy nincs magyar nyelv benne. Magyarok vagyunk, a machonosit arra törekszik, hogy a külföldi progik is legyenek magyarul, és akkor legyen már magyarul a magyar program. Kicsit fáj ez a hozzáállás. Nekik is jobb lenne, és többet érne, egy több nyelvû program. Mások is csinálnák hozzá a saját országának a fordításait, és egyre többen vennék meg, vagy rossz a gondolat menetem?

Abzu_bird
2007. 06. 02. @ 17:16

Egyébként meg nem hiszem, hogy magyar létükre nem halottak a machonosit.hu-ról. Ha arra vártak, hogy megcsinálják, akkor miért nem dobtak meg egy mail-lel, hogy hé nincs kedvetek csinálni?
Pedig állandóan mondjuk, hogy csak kérni kell, és csináljuk, ha tudjuk.
Handras azt kihagytad a hozzászólásból, hogy minden 2. váltó személy igényli. Viszont minden váltó szívesen fogadna egy magyar rendszert magyar progikkal. Nem hiszem, hogy nehezükre esett volna lefordítani magyarra.

DeVi
2007. 06. 02. @ 17:19
DeVi képe

Nem akarok nagyon a magyar vs nem magyar témába beleszólni, de az OSX is angol, tehát akinek Mac-je van illik tudnia angolul is, fõleg hogy ahogy már mondták elöttem is: az informatika nyelve az angol. Akkor mi a probléma? (és pl. a Go menü jobban néz ki angolul, mint valahogy magyarul)

A program még messze áll a használható kategóriától, nem lehet teljesen és gyorsan a billentyûzetrõl vezérelni, ami egy MacBook-nál touchpaddal nem lenne hátrány, és néha gyorsabb pötyögni, mint kattintgatni egérrel.
- nem lehet egy szinttel feljebb menni a panelból (ok, hogy backspace, de ne)
- page up / down -ra csak a nézetet scrollozza, a kiválasztást nem viszi
- viccess az alma-c-s vágólapos a copy
- File-ban van normális copy, ami nem kérdezi meg a fájl nevet, és nincs hozzá defaultból shortcut
- nem lehet belenézni a fájlokba csakúgy TextEdit nélkül, külön öröm lenne ha akár hexában is lehetne nézni, mint a Total Commander-ben
- nincs fájl keresõ, tehát nem spotlight-os
- "trükkös" könyvtárakba nem lehet egyszerûen bemenni, pl .app-ba
+ sftp, ez asztszem nincs TC-ben
+ mappák és fájlok külön rendezése
+ bluetooth connect
+ Edit -> Special Characters, de akkor már ott lehetne a Keyboard Viewer is

Abzu_bird
2007. 06. 02. @ 17:27

Az OSX is angol-ra a válasz, hogy nagyon sokan használják a magyarosítást. Mostmár elég jól használható a magyar os-is, igazából nem teszi tönkre a gépet. Ez egy rosz híresztelés volt. A frissítést nagyon könyen vsszahozható.

Pele
2007. 06. 02. @ 17:48
Pele képe

Abzu_bird: sztem nem mindenki támogatja a magyar nyelvû oprendszereket. Sok baj van velük, meg angolul írták, úgy az igaz. Félrefordításoknak köszönhetõen sokszor nehéz külföldi fórumokon választ taláni a problémákra.

Pele
2007. 06. 02. @ 18:00
Pele képe

csak én nem találom a proxybeállítás lehetõségeit? Vagy ez a rendszerbeállításokból automatice kitalálja? TC-nél ugye volt kismillió beállítás... hmmm... amúgy nem rossz, de nálam marad a finder :)

Bachman
2007. 06. 02. @ 18:36
Bachman képe

"+ Edit -> Special Characters, de akkor már ott lehetne a Keyboard Viewer is"

Ha minden igaz, ez a menüpont automatikusan kerül bele, számomra is bosszúságokat okozva ezzel.

iPeet
2007. 06. 02. @ 19:04
iPeet képe

1. Nem értem mi ez a TC összahasonlítgatás. Egyesek itt teljesen el vannak tévedve.. ez itt egy Macintosh fórum emberek! Ha TC kell telepíts rá windowst és légy boldog.

2. Azért mert nem GPL, nem kell b*sztatni a készítõket. A programozóknak ez a munkája, ebbõl etetik a gyereküket. :) Ha olcsó kell és nyílt forráskód, akkor válogass a meglévõ hasonló programokból, amik ugyan szarok, de legalább ingyen vannak. Aki höbörög, mert fizetni kell a szoftverekért, annak ajánlom a Linux disztribuciók, vagy a többi GPL oprendszer valamelyikét.. Az emberek hozzáállása amúgy is nagyon furcsa a szoftverekhez. Igazábol ezek éltetik a gépet, ezek könnyítik meg a munkádat, szórakoztatnak, stb.. ha a hardware-ért kicsengetted a sok zöldhasút (mac esetében nem is keveset) akkor a szoftverre miért nem vagy hajlandó áldozni?? Szerintem igazábol az a gondotok, hogy nem találtatok hozzá törést a neten, és bár tetszik, de nem tudjátok használni 15 nap után ;) Igaz-e? :D

A 29$ annyi amennyi.. nem mondom, hogy kevés de azt se, hogy sok, szerintem ennyit megér ez a program, ha majd kinövi a gyermekbetegségeit.

3. Magyar-nem magyar.. akit nagyon zavar ez a téma az nem vesz mac-et (szerintem). Aki meg vett az vegyen mellé egy angol szótárat és tanulja meg belõle a copy, edit, file és még 25 szót ami egy ilyen program kezeléséhez kell. Napi használattal a szótár teljesen mellõzhetõ és legkésöbb egy hét alatt a fejedbe megy. Sokat segítenek az ikonok ;)

4. A program szerintem nagyon jó. Az osx-ben mindig is a finder volt a fekete bárány.. persze megszokás kérdése, én is megszoktam, de hiányzott egy ilyen alkalmazás.. gondolkodom a váltáson.

Abzu_bird
2007. 06. 02. @ 19:22

Mindenki a magyaros0tásokat szidja.....
1. Nem csak angolul érhetõ el az osx a dvd korongon. A németek németül szasználják, és jól megy.
2. A magyar support hiányos az emberszám hiánya miatt. Nincs elég ember aki tudna foglalkozni vele.
3. Aki magyart akar vegyen win-t? Azt mondod, hogy a win jól le lehet ford0tani az osx-et nem?
4. Sokaknak fontos még a magyar nyelv, mert szeretik, és nem akarnak hibridek lenni.
5. Külföldi fórumokon máshogy mondják, és nem fogja megérteni. Aki külföldi fórumokon jár az tudja az adott nyelvet, és ismerni fogja az ottani szóhasználatot.
5. Félrefordítások. Miért nincs összeírva, hogy mik vannak félrefordítva, és elküldeni, mert biztos, hogy nem direkt van félre fordítva.

Aki angolt használ az használja azt, aki szeretne magyart, azt ne gátoljuk már meg. Most ha nem lenne semilyen support mac-re és még ékezetes betüt sem tudnál írni, mit szólnál hozzá? Akkor legyen félig supportolva egy rendszer? az milyen dolog? Legyen 100%-osan suporotlva!

Pele
2007. 06. 02. @ 20:05
Pele képe

Abzu_bird: félreértesz! Felõlem lehet magyarítás, sõt kínaira is lefordíthatják, de nekem felesleges és nem látom értelmét. Nem fogok harcolni meg tüntetni a "magyar supportért", mikor feleslegesnek látom. Mindenki maga rendelkezik az idejével. Meg sztem itt senki nem akadályozta pl a machonosit csapatát sem, szal nem értem a felháborodást (lehet, hogy én érzem rosszul...)

1. gratula a németeknek, csücsüljenek elõre :) Sztem nem okos dolog ilyen téren összehasonlítani a két országot.
4. Véleményem szerint "hibridnek" kell lenned, ugyanis nem kapsz meg minden programot magyarul. Többségük angol. Ráadásul más területeken (film, természettudomány...stb) is elengedhetetlen az angol nyelv ismerete. Ez van...
5. ebben nem vagyok olyan biztos.
5. én azért nem írom a félrefordításokat, mert nem használok magyar nyelvû programokat. Egyszerûbb az angol, mint emailezni, frissíteni, irogatni. Általában mások gépein szoktam magyar progikkal (félrefordításokkal) találkozni.

iPeet:
1. Azért mert valamit Winfos alá írtak, nem jelenti azt, hogy teljesen szar. TC igen is használható program! Egy személyes példa: TC-el simán FTPztem kolihálón, kívülre, proxyn keresztül. OSX-re máig nem találtam olyan programot, ami ezt tudná, pedig elég sokat leteszteltem.
Miért ne lehetne összehasonlítgatni?
2. Pár nap és lesz törés, ahogy honfitársaimat ismerem :)
4. a program használható, persze, csak néhányunknak nem tetszik, de ez sztem nem probléma.

iPeet
2007. 06. 02. @ 20:22
iPeet képe

Abzu_bird:

1.,2.,3. > A német a világnyelvek egyike, nem csak 1 országban beszélik.. ne hasonlítsuk már a magyarral! Nézd már meg magyarországon hány ember használ OSXet! Egyszerûen nem érdemes lefordítani és kiadni magyar verziót. Ezzel szemben nézd meg hány használ Win-t. Arra érdemes. Ennyi. Programok esetében meg aztán végképp így van. Szerinted ezt a progit hány ember fogja használni aki nem tud angolul? Maradjunk annyiban, hogy kevés.. kb minden 100. mac felhasználó..

4. > Pedig ajánlott :)

5. > Hülyeség.. ha soha nem láttad az angol verziót, honnan lehetsz biztos, hogy a külföldi fórumon arra gondolnak amire te is?

6. > Kezd el összeírni, küldd el aztán meg próbáld megértetni azokkal akik eddig használták, hogy a menüjük nem eltûnt, hanem csak az elõzõ verzióban másképp hívták..

Nem gátol itt senki senkit, csak nehogy már számonkérjenek egy programozót azért, mert nem a magyaroknak szánja a programját. Én is szeretem a Hazám, az Anyanyelvem, de tudomásul vettem, hogy az angol az informatika nyelve és nem a magyar.

"Most ha nem lenne semilyen support mac-re és még ékezetes betüt sem tudnál írni, mit szólnál hozzá?"
Nem szólnék semmit, mert használhatatlan lenne. Nem adnék érte egy fillért se. H
Pele:

1. A TC egy PC-s program.. és tök jó, ismerem használom ha win elött ülök.. de szerintem ne kérjünk már számon funkciókat egy másik platform hasonló programján! Rosszul írtam, igazad van, összehasonlítani lehet.. igazából az egyes funkciók számonkérésevél volt a bajom. A TC 9480 Ft, ez a program aktuális árfolyamon 5400 Ft, tehát egy majdnem 2x olyan drága progival hasonlítunk, ezt azért vegyük figyelembe :)

Az FTPs gondjaidra: Transmit-ot próbáltad?
A koli hálón FTPzni > nem egészen értem ezen mit értesz. Egy FTP szerverhez csatlakozni? Annak mennie kell pl Transmittel! Ha gépek megosztott mappáit szeretnéd látni, nem FTP hanem Samba kliensre van szükséged.

2. :)

csy
2007. 06. 02. @ 20:39
csy képe

saabi, a ps3 an kivül minden sw-m vagy free, vagy megvett. ezt is megvenném (de ezek után már bebukták a srácok).

Pele
2007. 06. 02. @ 20:40
Pele képe

iPeet:
1. az árakkal nem voltam tisztában TC-ért anno soha nem fizettem :D... Sztem mindig lesznek funkciók, amiket számonkérünk. Nálam az FTP az egyik fõ kritérium, ami miatt még nem váltok

2. Transmitot próbáltam, nem megy. A helyzet a következõ: adott egy koliháló (proxy + port, jelszó nincs) és egy külsõ FTP szerver (campus, otthoni, bármilyen). A koliból nemtom elérni ezeket a szervereket OS X-es programokkal, csak TC-el. A "Http proxy FTP támogatással/ HTTP support...blablabla" menüpont kellene... vagy egy másik rendszergazda :)

csy
2007. 06. 02. @ 20:44
csy képe

wget tudja a proxyt.. és alapbol benne van minden linuxban, osx ben, cygwinnel windózban

iPeet
2007. 06. 02. @ 20:47
iPeet képe

Ahh! Értem! Nem is fog menni, mert ehez át kell tunnelezni/ socks proxyzni a 80ason a 21es FTP portot. Gondolom azt is letiltották. Amúgy nem tudom hová jársz de tényleg 1 idióta lehet aki még a 21est is letiltja :) Hát ehez szükséged lesz vagy egy külsõ proxyra vagy egy belsõ gépre amire nincs beállítva a 21es blokkolása és be tudsz sshzni rá. Melyiket választod? Egyszerûbb, ha kérvényt írsz, hátha :D

Abzu_bird
2007. 06. 02. @ 20:48

Amit kivettem az írásotaikból, hogy a win-t, mint egy teljesen elismert oprendszernek tekintitek, és természetes a ful support. De a linuxokat miért is ford0tják magyarra? talán azért hogy terjedjen, és terjed is. Megértik és örülnek neki. Az osx-et azért kellene normális magyar fordításba, és normális supportolni, hogy élvezhetõ legyen. Most nem azokról beszélek akik megszokták. Egy apró dolog, kik között is terjed a számítógép? hát a gyerekek körében, azok között akik nem szertik angolt használni.
Német világnyelv nem 1 országban beszélik. Magyart se egy országba beszélik, csak nem mint világnyelv, hanem mint anyanyelv. De arról beszélek, hogy most miért ciki, lefordítani magyarra? Mert az emberek nagyrésze angol rendszert használ? és? Megjegyzem, hogy érdemes megnézni, hogy hányan töltik le a magyarositast. Vagy az office magyarositását.

Miértne lehetne összehasonlítani a TC-vel? Miért baj ha egy programnál elvárák, hogy alternatíva legyen. Úfy érzem, hogy itt senkibe sincs meg a rosz szándék.

Elnézést ha az í és a 0 felcserélem csak most az apple-s bill tönkre ment és egy winessel vagyok.

Abzu_bird
2007. 06. 02. @ 20:50

Az az elvárásunk szerintem csak azért volt itt mindenkinek hogy magyarul élvezze a forlift-et mert minden idáigi nagyobb megjelent magyar fejlesztésû program-ba van magyarnyelv. pl.: cipo, angol-magyar szotar.

csy
2007. 06. 02. @ 20:53
csy képe

ssh tunnel a célgépre, ha a 22es ssh port nincs tiltva...

Pele
2007. 06. 02. @ 21:05
Pele képe

Abzu_bird: Bocs a kérdésért, de te bölcsész vagy? Manapság a gyerekek 7 éves kortól tanulnak angolt, 5 éves kortól a gép elõtt ülnek. Legtöbb játék angol, így kénytelenek megtanulni az alapnyelvezetet (System, preferences, steering, shoot :D) Szegények sokszor elvesznek, mikor magyarul próbálsz segíteni. Az angol oprendszerrel csak a nagyimnak van gondja, még az angolul nemtanulo (mert lusta) hugom is képes elboldogulni.
Szerintem elég gáz, ha egy program azért terjed, mert magyar. Azért terjed mert jó és azért fordítják magyarra, mert itthon is elterjedt.
Manapság kik nem tanulnak angolt? Természettudományokban kiröhögik azt,a ki nem beszéli, kommunikáció, idegenforgalom...stb mind kötelezõ angol. Egyedül talán a Görög - héber szakos bölcsészhallgatónak nincs rá szüksége :) Bocs ha valakit megsértek, de sokéves tapasztalat beszél belõlem :D )

iPeet
2007. 06. 02. @ 21:08
iPeet képe

Igen win egy teljesen elismert oprendszer, ez stimmel. De nem ezért van magyarul, hanem mert a magyar számítógépek 90%án az fut. Megéri lefordítani/kiadni. Osxet nem.. ezt magyaráztam.

Ilyen, hogy A linux oprendszer nincs.. jobb, ha tõlem tudod. :) Disztribúciók vannak amik gyakorlatilag programcsomag gyûjtemények..

A Linuxra írt programok nyílt forráskódúak, sokak által fejlesztett eszközök.. nem egy cég dönt, hogy lefordítja-e vagy sem.. én Debianozok, egyetlen magyar programom sincs, igaz GUI se nagyon :D És végképp az az oprendszer ahol angol tudás nélkül halott vagy.

Gyerekek ha még kicsik játszanak Legoval, ha nagyobbak meg nem árt nekik, ha már korán megszokják, hogy ma 2007-ben Magyarországon szükség van az angolra.. Ha az OSXet lefordítanák, akkor jobb lenne a gyerekeknek? Magyarul tudnának ikonokat huzogatni, átállítani a rendszerbeállításokat és hasonlókat. Komolyan ez a cél? :)

Az angol-magyar szótárban azért tényleg jó, hogy van magyar nyelv, mert külöben angol-szuahélinak vagy angol-angolnak hívnák ;)

csy
2007. 06. 02. @ 21:21
csy képe

ipeet, akkor a saját érvelésed ér egy kalap kakit... jobb, ha tõlem tudod...

Abzu_bird
2007. 06. 02. @ 21:24

NEM NEM NEM. Nem az a cél amit írtál cinikusan. Miért jó ha a kisgyerek angolul beszél, milyen már hogy egy 5 éves mondja hogy kiny0rtam az age ofba 200 ezer buildingot leromboltam? nem érzi az ember szánalmasnak, egy gyerek szájából? Miért nem lehet magyart megttan0tani egy gyerekkel normálisan? miért nincs igény a magyar nyelvre? miért nem az a cél hogy jobban fejleszzem a magyar nyelvet, és országom? Miért? Miért? Miért?

Tudom hogy ilyen hogy linux, tudom hogy Disztribúciók vannak, de a legtöbbben van magyar nyelv. Ott miért fontos a magyar nyelv?

iPeet
2007. 06. 02. @ 21:33
iPeet képe

Ha nem az utolsó mondatomra célzol, akkor kérlek fejtsd ki bõvebben!
Ha arra, akkor visszakérdezek: Tudod mi az a szótár? :D tudod, két nyelv szavai egymás mellett.. erre írtam, hogy még jó, hogy egy angol-magyar szótárban van magyar nyelv. Vicces akartam lenni, bocs :)

Amúgy, hogy egészen komolyak legyünk, ebben a 2 programban tényleg van magyar nyelvû menü.. talán mert a CIPO egy magyaroknak szánt számlázó program, amely (most már nem csak) a magyar hatályos jogszabályoknak felel meg és épp ezért a magyar piacra szánták. De könyörgöm! Azért mert az egyik programban van, kell lennie a másikban? Ez olyan, mint ha azt mondanád, hogy ha a Mercedesben van esõérzékelõs ablaktörlõ, meg tempomat, akkor ezek után a többi német márkájú autóban is kell lennie.

Pele
2007. 06. 02. @ 21:37
Pele képe

És a gyerek felnõ, jómunkásember lesz... Megint hugomat hozom fel példának, aki 6 éves kora óta buildingot rombol, mégis tud magyarul. Sokat olvas, ez a tika, nem a magyar Oprendszer ;)
Amúgy manapság többre megy az ember angollal, mint magyarral.

iPeet
2007. 06. 02. @ 21:49
iPeet képe

csy-tõl kérdeztem az utóbbit, csak közben te is írtál Abzu_bird.

Neked:
Értem a problémádat, de egy 5 éves gyerek ne a gépen tanulja a magyart.. Maximálisa egyet értek vele, hogy a magyarra szükség van, de szerintem a jelenséget amit leírtál nem a számítógépes programok okozzák. Egyébként az Age Of Empires is egy program, ha megéri (és a Microsoft engedi) lefordítják, ha nem, nem. Ennyi. Igazából a ForkLift-re visszatérve, nem többnyelvû a program egyenlõre.. ha beleraktak volna 50 nyelvet, a magyart meg nem, igazat adnék neked, de értsd meg, ha valaki fejleszt egy filekezelõ programot osxre és nem szeretne éhenhalni, akkor nemzetközi piacra készíti és nem a magyaroknak, mert egyszerûen iitthon nincs piaca. Az osx nyelve angol, a program nem csak nekünk készül, miért lenne hát az egyetlen nyelv a magyar?

Gazala
2007. 06. 02. @ 21:55

elso (nem beta) kiadasa a programnak (Forklift 1.0), szerintem ne hasonlitsuk olyan programhoz ami tobb mint 5 eve a "piacon" van. nem hiszem, hogy ne fejlesztenek tovabb a Forkliftet, tehat biztos lesznek meg uj funkciok, etc...

csy
2007. 06. 02. @ 23:40
csy képe

fejtsem ki bõvebben?
a linux egy oprendszer, azon belül vannak a disztribek...
jobb, ha tõlem tudod...

iPeet
2007. 06. 03. @ 00:06
iPeet képe

"Ilyen, hogy A linux oprendszer nincs.. "
Én ezt írtam.. és igazam is van :D
A Linux egy kernel.. másnéven operációsrendszer-mag.
A Linux kernelre épülnek az egyes disztrók. Ilyen értelemben létezik a Linux, de ilyen nevû operációsrendszer, hogy Linux jelenleg nincs (ha találtál, szólj). Van Suse Linux, Mandrake Linux, Debian Linux, Redhat linux és még sorolhatnám.

Így, hogy "A Linuxban", nem lehet beszélni semmirõl.. max ha a kernelrõl beszélsz.. de itt most programokról és az oprendszer által támogatott nyelvekrõl volt szó.. Ezeknek pedig a kernelhez semmi köze és az egyes disztribúciókban más és más nyelvek/karakterkészletek/stb támogatottak.

Már bánom, hogy eladtam a Tanenbaum könyvet(aki tudja mi az, õszinte részvétem :D), pedig írtam volna neked definíciókat is, hogy tudd, nem kamuzok :)

Csak azért is: Jobb, ha tõlem tudod :)

Abzu_bird
2007. 06. 03. @ 00:28

Egyetértek azzal, hogy nem egy oprendszerbõl kell megtanulni egy gyereknek a magyart. De most a casapból is az folyik, hogy a Tv milyen hatással van a gyerekekre. A gépnek is is ugyan olyan hatása van. Én most nem azt mondom, hogy minden emberre igaz ez, de nagyon sokakat befolyásol. Avval is egyetértek, hogy ma a magyar nyelvet nem lehet evvel dicsõvé tenni. De én hiszem, hogy a magyar nyelv elléggé szép ahhoz, hogy azt használjuk, nem csak egy társasági beszélgetésbe. Egyetértek avval, hogy nem lehet mindent leford0tani.
Példaként eml0temítem, hogy mikor fordítunk, akkor a linket mi nem kapocs, vagy ilyen agyametntségnek fordítjuk, hanme linknek, hogy miért?, azért mert ez egy télleg egy szakszó, egy olyan szakszót amit nem a magyarok talááltak ki. Vagy a Dashboard, ugyan az,lehetne mûszerfalnak fordítani, de nincs értelme, vagy a widget lehetne kütyünek fordítani, de nincs értelme, mert ha keres a neten egy widgetet, akkor nem fog találni úgy hogy kütyükkel, scak widgettel. Tehát egy értelmes, jól mûködõ könnyen kezelhetõ os-t sztem mindenki szívessen fogadna.

iPeet: Akkor nincs olyan rendszer, hogy windows. Mert van Windowsxp, van windowsnt stb

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!