Folyamatosan érkeznek a biztonsági frissítések a sebezhető processzorok és böngészők védelmére

Az Apple megerősítette, hogy az iOS 11.2, a macOS 10.3.2 és a tvOS 11.2 valóban tartalmaznak olyan frissítéseket, melyek a processzorok sebezhetőségi problémájával, a „Meltdown”-nal foglalkoznak.

Mivel a visszaéléshez legtöbb esetben szükséges egy rosszindulatú program letöltése, az Apple azt tanácsolja felhasználóinak, hogy mindig győződjenek meg a forrás megbízhatóságáról.

Idő közben egy újabb problémára is fény derült, ami a böngészőket érinti és a „Spectre” fantázianevet kapta. Ezt nem olyan könnyű kihasználni, mint a „Meltdown”-t, de JavaScript segítségével kivitelezhető.

Bár a két hibáról csak a héten értesültünk, az Intel és az elterjedtebb operációs rendszerek készítői, mint az Apple, a Linux készítői és a Microsoft már hónapok óta tudtak a létezésükről, és aktívan igyekeznek biztonságosabbá tenni rendszereiket.

Az Apple nyilatkozatából nem derül ki, hogy a macOS és az iOS korábbi verziói tartalmaznak-e ezzel foglalkozó elemeket, de a macOS 10.13.2 megjelenésével egy időben a Sierra és az El Capitan is kapott biztonsági frissítéseket, így feltételezhetjük, hogy a három rendszer jelenleg hasonló szintű védettséget élvez.

A hiba az összes Mac-et és iOS-es eszközt érinti, de szerencsére eddig még egyetlen incidensről sem tudunk, ami felhasználókat érintett volna. Az Apple folyamatosan dolgozik egy végleges „Meltdown” megoldáson, ezért számos frissítésre számíthatunk közeljövőben, melyeket az új iOS, macOS, tvOS és watchOS verziók már tartalmazni fognak. A közeljövőben a Safari is kap majd néhány javítást, melyek megvédik a „Spectre” ellen.

3 hozzászólás
A hun
2018. 01. 07. @ 16:10
A hun képe

...azért ennek az árnyékában, érdekes lesz megfigyelni, hogyan fogy a legdrágább iPhone és a többi túlárazott kütyü is...

- mindenesetre nekem már elment tőle a kedvem és ismerek még egy-két emberkét, akik szintén letettek a HW frissítésről

- aki iMac Pro -t vett, most a haját tépi, nem csoda, hogy árulják a fekete kiegészítőket

PS: ...inkább egy buta fényképezőgép, mint állandóan a félelem árnyékában élni...
- a bankolást, meg jobb lesz személyesen intézni, egy összegben kivenni és csókolom, mert lóvé sem jut mindenkinek, csak a 8 % -nak ;)

idanka
2018. 01. 08. @ 05:53
idanka képe

Igen a hivatalokban már elővették a papírt és a ceruzát:)
Sajna nem találják az írógépeket.

bubor
2018. 01. 08. @ 07:57

"de a macOS 10.13.2 megjelenésével egy időben a Sierra és az El Capitan is kapott biztonsági frissítéseket, így feltételezhetjük, hogy a három rendszer jelenleg hasonló szintű védettséget élvez."
Patch note teljesen korekten leirja, nem kell feltetelezgetni:
Available for: macOS High Sierra 10.13.1
Impact: An application may be able to read kernel memory (Meltdown)

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!