Fejlesztőknél a macOS 10.13.4, az iOS 11.3 és a tvOS 11.3

Fejlesztőknél a macOS 10.13.4, az iOS 11.3 és a tvOS 11.3 első bétája

Podcastok alkalmazás macOS-en! Új animojik! iMessage a felhőben! Állítható teljesítmény az akkumulátor kímélésére! És még sok más…

Kezdjük a tvOS 11.3 változásaival, hiszen olyan ritkán foglalkozik az Apple a rendszerrel, hogy most szinte pezsgőbontást ér a listakészítés lehetősége:

 • az Apple TV megjelenik és menedzselhető iOS eszközökön az Otthon alkalmazásban
 • AirPlay 2 támogatás
 • javított tartalomfelismerés
 • új adatvédelmi figyelmeztetések és engedélykérések
 • az iOS-en Otthon alkalmazásban beállított lakáselrendezést figyelembe veszi az Apple TV
 • új adatmenedzsmentre szolgáló szekció a Beállításokban

Az adatvédelmi beállítások bővítése és egyértelműbbé tétele jó dolog, de a legtöbbeket nem érint. A beállításokból történő tárhely menedzsment is inkább csak a hozzáértőket hozza izgalomba. Az AirPlay 2 azonban óriási dobás lesz a lakáselrendezést figyelembe vevő beállításokkal, így végre az egész házban szólhat a buli!

macOS 10.13.4

Kikerülnek iTunes-ból a podcastok! Vagy csak egy elgépelés történt…

A macOS 10.13.4-ben található adatvédelmi szerződésben említésre kerül egy Podcastok alkalmazás, ami lehet elgépelés is, vagy egy szebb jövő előjele.

A másik 10.13.4 újítás viszont már tuti, az pedig a 32 bites alkalmazások kitessékelése.

Az Apple már tavaly nyáron elárulta a fejlesztőknek, hogy a macOS 10.13 lesz az utolsó rendszer, ami kompromisszummentesen képes a 32 bites alkalmazások futtatására.

A “kompromisszummentes” kifejezésbe az Apple szerint belefér, hogy a 32 bites alkalmazás első indítása előtt figyelmeztetést kap a felhasználó arról, hogy az nem fog működni a jövőben, ugyanis az új macOS béta pont ezt csinálja.

Tekintve, hogy az iOS 10.3 is elkezdte tavaly gyűjteni a 32 bites iOS alkalmazásokat egy szégyenlistára a Beállítások alkalmazásban, egyáltalán nem meglepő, hogy az Apple macOS-en is szól a felhasználóknak, hogy a 32 bites alkalmazások vége közeleg.

A következő fő macOS verzió már agresszívabb figyelmeztetéseket ad majd és az is elképzelhető, hogy bizonyos 32 bites alkalmazásokat egyáltalán nem fog támogatni.

iOS 11.3

 • Üzenetek a felhőkben

  Végre menthetőek az iCloud tárhelyedre az iMessage üzeneteid, így tárhelyet szabadíthatsz fel eszközeiden és egyszerűsítheted költözési folyamatod is új vásárlásakor.
  Fotóid és egyéb nagy méretű csatolmányaid a felhőben lesznek tárolva és üzeneteid szinkronizálva lesznek eszközeid között. Ezt vártuk már az iMessage macOS 10.8-on megjelenése óta!
  A funkció automatikusan bekapcsolásra kerül azoknak, akiknek az iCloud biztonsági mentés engedélyezve van és használják a kétfaktoros azonosítást.
 • Új animojik

  Az iPhone X bemutatóján is tudtuk, hogy az Apple nem fog tudni megállni 12 arcnál. Az iOS 11.3 elhozza a sárkányt, a medvét, a koponyát és az oroszlánt is!
 • ARKit 1.5
  Az ARKit új változata is bekerül az iOS 11.3-ba, ami alaposabban lesz képes feltérképezni a nem szabályos formájú felületeket és végre lehetővé teszi, hogy függőleges felületekre is pakolj objektumokat.
 • “Egészség rekordok” egészségi profil

  Az Orvosi azonosító már most is segít a kórházaknak hasznos információkkal, de az Egészség alkalmazásban iOS 11.3-tól lesz egy új “Egészség rekord” profil rész is, ami több helyről aggregált adatokat jelenít meg a felhasználóról. Ezen a lapon a támogatott intézmények jeleníthetnek meg információkat a felhasználók számára, de az alkalmazás akár értesítést is tud küldeni, ha elkészült egy lelet vagy elérhető a vényköteles gyógyszerhez a recept.
  Az Apple reméli, hogy a jövőben több intézmény is csatlakozik majd az “Egészség rekordok” funkcióhoz.
 • Javított For You szekció az Apple News alkalmazásban
 • Szoftveres azonosítás a HomeKithez
 • AML (Advanced Mobile Location) támogatás vészhívásokhoz
  Az Egyesült Államokban az AML protokoll használata lehetővé teszi, hogy ha vészhívást folytatsz, a kezelő lekérhesse a pontos helyzeted Wi-Fi és GPS használatával.
 • Az iBooks alkalmazás átnevezésre került Books-ra

  Vajon jön az Apple Books átnevezés?
 • Az App Store Frissítések füle mutatja a verziószámokat a frissítésre váró és frissített alkalmazásoknál egyaránt
 • A Face ID azonosítás + megerősítés ablak egyértelműbb magyarázatot kapott App Store és Apple Pay vásárlásoknál

   

 • A tvOS-nél bevezetett adatvédelmi módosítások és az AirPlay 2 iOS-en is megjelennek
 • A Beállításokból menedzselhetőek a Game Center barátok
 • A családi vásárlások is azonosíthatóak Face ID használatával

Az iOS 11.3 kapcsán azonban az Apple azt is bejelentette, hogy mi érkezik a következő bétákban.

 • Jobb akkumulátor információk és beállítások
  Az iOS 11.3 részletesebben bemutatja az akkumulátor állapotát és ki lehet kapcsolni a telefon lassítását, ha a felhasználó megkockáztatná a véletlen kikapcsolásokat.
 • Üzleti chat

  Az iMessage egy üzleti chat funkcióval bővül, ahol cégekkel is beszélhetsz majd. Hasonló funkcióval rendelkezik a Facebook Messenger is.
  Az iOS 11.3 megjelenésével támogató lesz a Discover, a Hilton, a Lowe's és a Wells Fargo, de a jövőben több cég is érkezik majd valószínűleg.
 • Apple Music videók
  Az Apple ígéretet tett arra, hogy az Apple Music hamarosan a “zenei videók otthona lesz”, bármit is jelentsen ez.

A macOS 10.13.4, az iOS 11.3 és a tvOS 11.3 valamikor idén tavasszal fog megjelenni, szóval még egy jó ideig figyelhetjük a rendszerek fejlődését béta státuszban.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!