Fejlesztőknél a macOS 10.12.4, az iOS 10.3 és a tvOS 10.2 bétái

Fejlesztőknél a macOS 10.12.4, az iOS 10.3 és a tvOS 10.2 első bétája [FRISSÍTVE]

Az Apple egy napig bírta, hogy ne legyen béta operációs rendszerük.

A macOS 10.12.4 és az iOS 10.3 is érdekes újításokat tartalmaz, de a még ki nem adott watchOS 3.2-ről is megtudtunk néhány izgalmas részletet. Vágjunk is bele az újítások áttekintésébe!

macOS 10.12.4

A macOS 10.12.4 egy óriási változást hoz a rendszerbe: végre Mac-en is elérhetővé válik a Night Shift!

A képernyő színeit kellemesebbé tévő funkciót még tavaly az iOS 9.3-ban mutatta be az Apple és azóta tűkön ülve vártuk, hogy mikor érkezik meg a macOS-re is, hogy leváltsa a f.lux-ot.

A Night Shift bekapcsolható Siri segítségével, de az Apple az Értesítési központba is tett egy kapcsolót a Ne zavarjanak kapcsolója fölé.

A funkció beállításai nem meglepő módon a Rendszerbeállítások→ Kijelző→ Night Shift alá kerültek.

Emellett újdonság még, hogy a Windows-on futó *.exe fájlok ikonját is felismeri mostantól a rendszer:

Ez kicsit félreérthető lehet, hiszen a windows-os programok így már úgy néznek ki, mint a macOS-re írt alkalmazások, de mégsem futnak. Remélhetőleg a végleges változatig az Apple kitalál valamit a problémára.

iOS 10.3

Az Apple nagyobb figyelmet szentel az iOS-nek így itt is nagyobbak az izgalmak.

Megváltozott alkalmazás-megnyitási animáció
Az Apple kicsit feldobta az alkalmazások megnyitási sebességét. Az új animáció picit gyorsabb és sokkal kerekebb.

Régi és új animáció egymás mellett

Új Apple ID beállítások
A Beállítások alkalmazás kapott egy áttekintő Apple ID nézetet, mely egyszerűbbé teszi Apple ID-d menedzselését, az iCloud beállításaid és az iTunes/App Store fiókjaid.

Ez sokkal átláthatóbb lesz, mint a korábbi megoldás, ahol ezekért az Apple weblapját és a Beállítások alkalmazás két külön szekcióját kellett keresned.

Az iCloud tárhely alatt ráadásul egy diagrammal is megfigyelheted iOS 10.3 alatt a tárhelyed foglaló médiatípusok méretét.

AirPods keresése
Az AirPods megjelenése után sokan bántották az Apple-t, hogy nem biztosítanak lehetőséget arra, hogy megtalálják elhagyott fülhallgatójukat.

Ezt orvosolta az Apple, mostantól az AirPods-ok kereshetőek az iPhone keresése (Find my iPhone) alkalmazáson keresztül.

Az alkalmazásban ráadásul az is lehetséges, hogy csak az egyik fülesre küldjünk ki hangot, ha nem sikerült mindkettőt elveszíteni.

SiriKit
Siri még okosabb lesz, annak köszönhetően, hogy a fejlesztők iOS 10.3 alatt már számlák befizetésére, befizetések ellenőrzésére és fuvarok időzítésére is használhatják.

CarPlay
A CarPlay mostantól összegyűjti a leggyakrabban használt alkalmazásokat, hasonlóan a widget képernyő Siri-alkalmazásjavaslatok widgetéhez.

Emellett az elektromos autók töltőállomásait is megjeleníti az Apple Maps az új rendszer alatt.

Térképek
A Térképek alkalmazás egyetlen újítása, hogy a jobb alsó sarokban lévő időjárás widget mostantól érzékeny a 3D Touch-ra.

HomeKit
Az Otthon alkalmazás mostantól a programozható villanykörtéket is tudja kezelni.

Apple fájlrendszer
Senki sem számított rá, hogy az Apple ilyen korán éles bevetésre küldi az APFS-t, de úgy néz ki, hogy a cégnél elég magabiztosak a fájlrendszert illetően.

Az Apple fájlrendszert még a tavalyi WWDC-n mutatta be az Apple és akkor azt ígérték, hogy idén fognak átállni rá. Ekkor azt hittük, hogy a macOS 10.13 és az iOS 11 hozza majd el a változást, de az Apple belehúzott és már az iOS 10.3-ban kipróbálhatjuk majd az APFS-t.

Az Apple épp emiatt a frissítés előtt kihangsúlyozza a biztonsági mentés fontosságát, hiszen a fájlrendszer-migráció során bármi félrecsúszhat.

Dinamikus alkalmazásikonok
A fejlesztőknek eddig frissítéseket kellett kiadniuk, ha meg akarták változtatni alkalmazásuk ikonját, de mostantól az eszközön is lesz erre lehetőségük.

Ez jól jöhet majd időjárás alkalmazásoknak, naptáraknak vagy bármely alkalmazásnak, aminek haszna lehet a dinamikus alkalmazásikonból.

Reméljük, hogy nem az lesz a vége, hogy az összes játék pirosra változtatja magát időnként, hogy magára hívja a figyelmet.

Áttekinthetőbb beszélgetésnézet Mailben
Az Apple kicsit variált a beszélgetésnézeten a Mail alkalmazásban.

Adatgyűjtés
Az Apple iOS 6 óta igazán figyel a felhasználók adatvédelmére, jelenleg iOS 10 alatt a Beállítások→ Adatvédelem→ Diagn. és használat alatt egyértelműen kapcsolható, hogy mit kívánsz megosztani az Apple-lel és mit az alkalmazásfejlesztőkkel.

Ezt a szekciót az Apple iOS 10.3-ban Analitikának hívja és egy új iCloud opciót is kapott, mely segíthet az Apple-nek rájönni, miért rosszalkodik néha az iCloud.

Új iPad billentyűzet
Az iOS 10.3 tartalmaz egy lebegő iPhone billentyűzetet.

A funkció jelenleg még nincs engedélyezve, de Steve Troughton-Smith fejlesztőnek sikerült aktiválnia.

tvOS 10.2

A tvOS inkább csak fejlesztőknek és nagyobb vállalatoknak tartogat izgalmakat új bétájával.

A frissítés lehetővé teszi, hogy gyorsabb görgetést tegyenek a fejlesztők UIKit és TVMLKit alkalmazásaikba.

A Device Enrollment Program mostantól Apple TV-kre is elérhető. Ezzel párhuzamosan a Mobile Device Management támogatása is jobb lett. Ezek hasznosak lesznek olyan létesítményeknek, ahol sok Apple TV-t kell menedzselni, mint pl. iskolák.

A VideoToolbox keretrendszer is elérhetővé vált az Apple TV fejlesztők számára.

A ki nem adott watchOS 3.2-ről itt írtunk bővebben, jó olvasást ;-)

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!