Egyre többet várunk az Apple termékekre

Amióta Tim Cook a vezérigazgató, több mint kétszer annyi idő telik el az Apple termékek bemutatása és megjelenése között, mint hat évvel ezelőtt a WSJ elemzője szerint.

A több mint 70, Mr Cook keze alatt megjelent új termék és termékfrissítés közül öt 3 hónapot vagy többet, 9 pedig több mint egy hónapot csúszott. Körülbelül ennyi termék jelent meg Jobs korában is, de azok közül csak egy késett több mint 3 hónapot.

A statisztikák valóban azt mutatják, hogy most átlagosan 23, míg Jobs idejében csak 11 nap telt el az új termékek bemutatásától megjelenésükig.

A Cook alatt megjelent 3 legnagyobb áttörés, az Apple Watch, az Airport és a HomePod is jelentős csúszással került a polcokra. Elemzők szerint az ilyesmi költséges is lehet.

A késedelem időt ad a versenytársaknak, hogy reagáljanak. (...) Vásárlói elégedetlenséget szíthat, és csökkenhetnek az eladások.

Ez már csak azért is igaz, mert az AirPort és a HomePod is lemaradt a karácsonyi szezonról.

Az elemzés során persze azt is megemlíti, hogy nem érdemes ez az egy mérce alapján elítélni a vezérigazgatót, hiszen irányítása alatt nem csupán a csúszás, hanem a bevétel is több mint duplázott, az Apple részvények ára pedig több mint triplájára növekedett. Mindezt számításba véve a csúszással járó esetleges anyagi veszteség szinte elenyésző.

Emellett a külső tényezők is mások, mint azelőtt. Sokkal több terméket kell gyorsabb ütemben bemutatni egy sokkal szélesebb vevőközönség számára, ráadásul a gyártási folyamat is évről évre bonyolultabb lesz.

Volt Apple dolgozók állítás szerint az Apple korábban megvételre az egész kamerát egy gyártótól, míg az elmúlt pár évben már külön forrástól érkezik a kamera minden alkatrésze a lencsétől, a szenzoros át egészen a ragasztóanyagig.

Tim Cook sajnos nem adott a WSJ számára interjút, így az elemző kénytelen volt a számokra és saját véleményére hagyatkozni.

Ti mit gondoltok a termékkésedelemről?

2 hozzászólás
walaki
2018. 01. 11. @ 14:13
walaki képe

“Volt Apple dolgozók állítás szerint az Apple korábban megvételre az egész kamerát egy gyártótól, "

Visszaolvassa valaki ezeket a cikkeket élesítés előtt? Vagy csak copy/paste a gugli fordítóból...

Rotstewart
2018. 01. 11. @ 17:28
Rotstewart képe

de mért kéne ennyire hajszolni? azt mindenki látja, hogy a tech ipari végtermékek elévülése fordítottan arányos a résztechnológiák startup-inspirálta és rettenetesen környezetszennyező hasjzájával... én több éves macbookot használok, és eszem ágában sincs addig lecserelni, amíg mindenre jó, amire nekem kell. Mért nem hagynak élni? F_ér' kell ezt nyomni folyton?

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!