DropboxMacUpdate: automatikus frissítések macOS-en

A Dropbox új frissítőmotort írt a macOS klienséhez.

Eddig a Dropbox alkalmazás beépítve tartalmazta a frissítőt. Így a frissítés az alábbi lépésekből állt:

  1. Szinkronizálás közben a szerver szólt az alkalmazásnak, hogy “frissíts az X verzióra az Y ellenőrzőösszeggel”
  2. A kliens letöltötte a fájlt, ellenőrizte az összeget, kitömörítette, kicserélte a fájlokat a háttértáron és újraindította az alkalmazást

Ezzel 2 nagy probléma volt:

  • az alkalmazásnak futnia kellett ahhoz, hogy frissülni tudjon
  • ha volt hiba a kliensalkalmazásban, akkor a frissítés is meghiúsulhatott

Windows-on a Dropbox már 2014-ben átállt a Google Omaha projektjére, mely egyszerűbb frissítést tett lehetővé. A Google Omaha macOS-re írt megfelelőjét azonban a Google 2008-ban frissítette utoljára, így nem felelt meg a Dropbox igényeinek.

Ezért a Dropbox úgy döntött, hogy készítenek egy saját frissítőt, mely biztonságos, gyors, egyszerű, alkalmazástól elválasztott, jól kezeli a hibákat és naplózik is.

Így készült el a DropboxMacUpdate, mely egy Objective-C nyelven írt macOS alkalmazás. Az, hogy az Apple saját programozási nyelvét használta a Dropbox, szemben a klienssel, mely Pythonban íródott, lehetővé tette a cégnek, hogy könnyebben hozzáférjenek a rendszer bizonyos szolgáltatásaihoz túl sok áthidaló kód nélkül.

Telepítéskor a DropboxMacUpdate.app alkalmazás a launchd-nél regisztrálja magát, hogy minden induláskor betöltsön. Ha az alkalmazás már be van töltve, 5 óránként ellenőrzi, hogy van-e frissítés a Dropbox.app alkalmazáshoz, legyen az bárhol is tárolva a háttértáron. Amennyiben van, a felhasználó számára észrevétlenül frissíti azt.

Az észrevétlen frissítésre különösen figyel a DropboxMacUpdate. Amennyiben a Dropbox alkalmazás jelenít meg felületet, vár a frissítő, amíg a felhasználó befejezi a feladatát és csak utána cseréli ki a Dropboxot az újabb változatra.

A biztonságra is figyeltek a DropboxMacUpdate kialakításakor:

  • TLS tanúsítvány tűzést használ a kapcsolatokhoz
  • sha256 hash-t is küld a szerver
  • A .dbx_install ellenőrzi, hogy a Dropbox.app aláírása helyes-e
  • macOS 10.12-n a DMG aláírását is ellenőrzi

Remélhetőleg ennek az új frissítőmotornak köszönhetően a Dropbox frissítések problémamentesebben jutnak majd el a macOS felhasználókhoz.

A DropboxMacUpdate alkalmazást automatikusan meg fogod kapni, ha frissítesz a Dropbox 21-es vagy újabb változatára.

5 hozzászólás
TigerCat-hu
2017. 03. 09. @ 15:00
TigerCat-hu képe

Köszi az infót!

Nagyon szeretem a Dropboxot, hibátlanul teszi a dolgát, viszont az idegesítő, hogy az installer verziószámát nem tudom, így lövésem sincs, hogy melyiket töltöm le... Az oldalukon elérhető most épp melyik lehet?

matesz
2017. 03. 10. @ 13:23
matesz képe

Szia TigerCat-hu,


itt tudod megnézni.

TigerCat-hu
2017. 03. 10. @ 14:07
TigerCat-hu képe

@ matesz:

Köszi a választ, ez megvan. Azt lenne jó tudni, amit letöltenék. A Dropbox már nem írja, mi a verziószáma az installernek...

matesz
2017. 03. 10. @ 14:09
matesz képe

v21.4.25

TigerCat-hu
2017. 03. 10. @ 19:01
TigerCat-hu képe

Köszi! Kár, hogy amíg nem telepítem, ez nem derül ki... Nem értem, miért nem mutatják meg. Ez is olyan lesz, mint a Fb és Messenger app, ahol semmit nem mondanak, mi-merre változott. Csak jobb lett és ennyi. Oké, sokaknak elég, de én speciel szeretem tudni...

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!