Dropbox használata beállítások szinkronizálására

A következőkben egy rövid leírást olvashattok arról, milyen sokoldalúan használható is a Dropbox nevű szolgáltatás. Nem csak dokumentumainkat szinkronizálhatjuk, oszthatjuk meg vele igen egyszerűen, de egy kis barkácsolással könnyendén szinkronizálhatjuk különböző beállításainkat is.

Első lépésként, ha még nincsen Dropbox accountunk, akkor regisztráljunk egyet a következő linken:
Dropbox regisztráció

Töltsük le a klienst mindkét gépre (Mac-es változat). Adjuk meg email címünk, jelszavunk. Ha minden utasítást követtünk, akkor a Home folderünkben megjelenik egy Dropbox nevű folder, ami innentől kezdve élő internetkapcsolat esetén minden benne lévő elemet automatikusan szinkronizál a Dropbox serverével, s minden összekapcsolt gépen megegyezik majd a tartalma, de akár a webes felületről is elérhető lesz. Az akutális történések kövtésében Growl értesítések, valamint egy menü item segít minket.

Hogyha nem csak online fileszinkronizációra, tárolásra, megosztásra vágyunk, de kihasználnánk az ebben rejlő lehetőségeket is, pl. Safari bookmarkjainkat, history-nkat, beállításainkat is szinkronba hoznánk több gép közt, akkor a következőt tegyük:
1.: Azon a gépen, melyről szinkronizálni szeretnénk, a Home folderünkben található Library-ből, mely saját beállításainkat tartalmazza mozgassuk a "Safari" nevű foldert a Dropbox folderünkbe.
2.: Ezután Terminalban a követkető parancs segítségével hozzunk létre egy ún. symbolic linket az imént elmozgatott mappáról. A symbolic link nagyban hasonlít egy sima, Finder-ben létrehozott aliasra, de nem a file elérési útvonalára mutat, hanem egy egyedi azonosító révén éri el, és több program tudja "követni" mint egy sima aliast. Szóval idézőjelek nélkül másoljuk be Terminal-ba a következő parancsot: "ln -s ~/Dropbox/Safari/ ~/Library/Safari"
3.: Ha ezzel megvagyunk, akkor a többi gépen, ahol Dropbox accountunkat beállítottuk töröljük a Home folderünkben lévő Library-ból a Safari foldert. Vigyázat, ezt csak akkor tegyük, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem tartalmaz már fontos könyvjelzőket, adatokat a böngésőnk, mivel ezzel töröljük ezeket is, s csak a szinkronizált adatok lesznek elérhetők. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban ne töröljük, csak mozgassuk a Desktopra az említett foldert.
4.: Hozzuk létre ezeken a gépeken is az előzőhöz hasonlóan a symbolic linket: idézőjelek nélkül másoljuk be Terminal-ba a következő parancsot: "ln -s ~/Dropbox/Safari/ ~/Library/Safari"

Ezzel készen is vagyunk, minden általunk használt gépen megegyeznek majd Safari bookmarkjaink, historynk, süteijeink, ezzel nagyban kényelmesebbé téve mindennapi tevékenységünket, ráadásul ingyen, nem pedig a fizetős MobileMe részeként.

Lehetőség van még akár Address Book-ban tárolt kontaktjaink szinkronizálásráa is, ennek menete a következő:
1.: Azon a gépen, melyről szinkronizálni szeretnénk indítsuk el az Address Bookot, majd készítsünk egy biztonsági mentést a File -> Export -> Address Book Archive menüpont segítségével.
2.: A Home folderünkben lévő Library/Application Support mappából mozgassuk a Dropbox folderünkbe az Address Book nevű mappát.
3.: Hozzuk létre az előzőkhöz hasonlő symbolic linket a következő parancs segítségével: "ln -s ~/Dropbox/AddressBook/ ~/Library/Application\ Support/AddressBook"
4.: A többi gépen, melyeket szinkronizálni szeretnénk, biztonsági mentés után töröljük a Home folderünkben lévő Library/Application Support mappából az Address Book nevű mappát.
5.: Itt is hozzuk létre a fent már leírt symbolic linket: "ln -s ~/Dropbox/AddressBook/ ~/Library/Application\ Support/AddressBook"

Ha mindent elvégeztünk, akkor minden kontaktunk, módosítás rajtuk immáron automatikusan szinkronizálásra kerül gépeink között.

Remélem mindenkinek hasznos volt az írás, ám mindenképpen megemlíteném, hogy ha a fenti URL segítségével regisztráltok Dropbox-ba, akkor azzal a cikk szerzőjét juttatjátok további ingyenes tárhelyhez. Kösz mindenkinek.
25 hozzászólás
tabisz
2010. 08. 25. @ 13:57
tabisz képe

A Me.com -os elõfizum úgyis lejár szeptemberben, és mivel az úgysem felelt meg az elvárásaimnak teljes mértékben, épp jókor jött a cikk, kipróbálom. :)

Sheldon
2010. 08. 25. @ 14:22
Sheldon képe

Szerintem hasznos program. Én iPhone-on használom a képeim feltöltögetésére. 2GB-os tárhely nekem tökéletesen megfelel ingyenesen egyenlõre.

opeter
2010. 08. 25. @ 14:29
opeter képe

Nekem is egyenlõre megfelel a tárhely. Köszönöm a tanácsokat a cíkkben.

PC-n is használható úgyanezek a lépések szerint.

ferdike
2010. 08. 25. @ 14:35

@opeter: természetesen hasonló módszerrel gondolom pécéket is lehet szinkronizálni dropbox-al, de kétlem, hogy maces safarit pl lehetne pécés safarival...

tabisz
2010. 08. 25. @ 14:48
tabisz képe

Regisztráltam, létrehoztam a dropbox könyvtárat és mindjárt föl is tölti a szinkronizálni kívánt mappámat (0.5GB). Egyenlõre minden nagyon egyszerûen és érthetõen, kultúráltan mûködik... :)
Kösz még egyszer az ötletet!

Zeo
2010. 08. 25. @ 15:02
Zeo képe

Régebb óta használom és baromi jó. Családdal és ismerõsökkel kényelmesen lehet megosztani vele bármit, és a munkáimhoz használt szerkesztõfile-ok is jól kezelhetõek vele. Az iPhone-os app is pöpec, és viszonylag gyakran frissül. Meghívásos rendszerrel 8gb-ig bõvíthetõ, ami szerintem bõségesen elég.

Zeo
2010. 08. 25. @ 15:05
Zeo képe

u.i.: Ha valaki valamit hiányol, vagy van egy hasznos ötlete akkor a weboldal alján használja a votebox linket! ;)

iCseZo
2010. 08. 25. @ 15:25

Vajon ezt Chrome könyvjelzõkkel nem lehet megcsinálni?

eric856
2010. 08. 25. @ 15:34
eric856 képe

Chrome alapból képes erre, csak kell hozzá egy google account.

iCseZo
2010. 08. 25. @ 15:40

Na akkor ennek utána nézek. Köszi!

chrom
2010. 08. 25. @ 15:59
chrom képe

erre egyszerûbb a fruux, nem? http://fruux.com/

address bookon és bookmarkokon kívül ez még az iCal-hoz is jó.

eagle
2010. 08. 25. @ 16:05

Fontos: Az iCAL adatait is tudjátok ezzel szinkronizálni ?? Mert én régebben próbáltam már, de az nem ment. (Tigeren igen de Leopardon nem!) Nagyon kellene az is.

Más:
bookmarkokra én most ezt használom:
Firefox és Safari között is mûködik.
Linuxon is használom, és jó
http://www.xmarks.com/

ferdike
2010. 08. 25. @ 16:05

@chrom: annyit érdemes megjegyezni, hogy a fruux erõs béta még. Dropbox-al is lehteséges az iCal sync is, sõt, gyakorlatilag a fantáziádra van bízva, milyen progi preferenciáit linkeled be.

opeter
2010. 08. 25. @ 16:15
opeter képe

@ferdike, Safarival nem tudom, de Firefox mûködik a szinkro.

Én eszerint csináltam (az oldal legalján található):
http://adamfortuna.com/2009/04/02/8-awesome-uses-for-dropbox/

eagle
2010. 08. 25. @ 16:16

Légyszí próbáld is ki az iCal-nál is.
Mert nekem mindig letörölte a symlinket, amikor indítottam az iCal-t. Pontosan hol-melyik könyvtárat kel szinkronizáltatni?

Ezt a fruux-ot megnézem majd. Köszi.

ferdike
2010. 08. 25. @ 16:31

@eagle: melyik foldert linkelted? elvileg a "~/Library/Calendars/"-t kell mozgatni Dropbox-ba, majd linkelni.

eagle
2010. 08. 25. @ 16:56

Igazad volt, így tényleg mûködik az iCal is, köszi:
ln -s ~/Dropbox/Calendars/ ~/Library/Calendars

libretto
2010. 08. 25. @ 18:35

elméleti kérdés:
szerintetek (nagyobb dropbox tárhely esetén) az iPhoto libraryt lehetne a dropboxon tárolni?
Így megoldódna a régi szinkronizációs problémám is...

ferdike
2010. 08. 25. @ 19:02

@libretto: minden további nélkül, ám arra érdemes figyelni, hogy az iphoto library azért elég könnyen lépi túl a dropbox által ingyenesen kínált 2 gigabájtot, mondjuk az évi 100 dollár elõfizetési díj sem feltétlenül sok 50 giga online tárhelyért.

libretto
2010. 08. 25. @ 19:04

@ferdike:

én is így gondolom! Lehet, elõször csinálok egy próbalibraryt és utána vásárolok. Ha lesz eredmény, beszámolok.

libretto
2010. 08. 25. @ 19:07

ráadásul én annyira féltem a képeimet, hogy úgy fogalmazok:
évi 100 dollár nem sok egy halálbiztos backupért :)

ferdike
2010. 08. 25. @ 19:09

@libretto: még annyi tennék hozzá, hogy azt olvasom, az iphoto libaryt csak akkor szinkronizáld, ha biztos vagy benne, hogy egyszerre csak egy géprõl nyitod meg, különben okozhat hibákat, mivel minden gép folyamatosan írná ugyanazt a filet. A Dropbox kezeli ugyan az ilyen jellegû konfliktusokat (azaz minden filet megtart, ha egy idõben módosítják akkor is), de akkor is csak egy iphoto library verziód lesz.

ferdike
2010. 09. 10. @ 17:57

Köszi mindenkinek, aki regisztrált, remélem elégedetten használjátok a cuccot, nekem meglett a maximális ingyenes tárhely, 90%-ban nektek köszönhetõen :-)

dns108
2010. 10. 01. @ 06:37

Lehet egyszerre kettõ vagy több accountot használni?

gedam
2011. 08. 20. @ 21:04

Ha valaki szeretne +250 MB Dropbox tárhelyet, úgy arra kérném, hogy regisztrációhoz használja az alábbi linket: http://db.tt/WH6eT0O - ezzel sokat segítene egy egyetemi hallgatói közösségnek! Köszönöm!

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!