szerző: Nagy Konstantin | 2015 március 26. @ 17:31

Kicsi a frissítés, de erős

Az Apple nem verte nagy dobra, de az új MacBook Air már képes meghajtani egy 4K kijelzőt 60 Hz-en. Ez nem semmi! Az Apple honlapján csak azt állítja, hogy az új gép 2560 x 1600 pixeles felbontással rendelkező monitorokkal működik, de az Ars Technica tesztjei…

Belépés
felhasználó:
jelszó (SOS):
jegyezd meg!

Dropbox használata beállítások szinkronizálására

25 hozzászólás

A következőkben egy rövid leírást olvashattok arról, milyen sokoldalúan használható is a Dropbox nevű szolgáltatás. Nem csak dokumentumainkat szinkronizálhatjuk, oszthatjuk meg vele igen egyszerűen, de egy kis barkácsolással könnyendén szinkronizálhatjuk különböző beállításainkat is.

Első lépésként, ha még nincsen Dropbox accountunk, akkor regisztráljunk egyet a következő linken:
Dropbox regisztráció

Töltsük le a klienst mindkét gépre (Mac-es változat). Adjuk meg email címünk, jelszavunk. Ha minden utasítást követtünk, akkor a Home folderünkben megjelenik egy Dropbox nevű folder, ami innentől kezdve élő internetkapcsolat esetén minden benne lévő elemet automatikusan szinkronizál a Dropbox serverével, s minden összekapcsolt gépen megegyezik majd a tartalma, de akár a webes felületről is elérhető lesz. Az akutális történések kövtésében Growl értesítések, valamint egy menü item segít minket.

Hogyha nem csak online fileszinkronizációra, tárolásra, megosztásra vágyunk, de kihasználnánk az ebben rejlő lehetőségeket is, pl. Safari bookmarkjainkat, history-nkat, beállításainkat is szinkronba hoznánk több gép közt, akkor a következőt tegyük:
1.: Azon a gépen, melyről szinkronizálni szeretnénk, a Home folderünkben található Library-ből, mely saját beállításainkat tartalmazza mozgassuk a "Safari" nevű foldert a Dropbox folderünkbe.
2.: Ezután Terminalban a követkető parancs segítségével hozzunk létre egy ún. symbolic linket az imént elmozgatott mappáról. A symbolic link nagyban hasonlít egy sima, Finder-ben létrehozott aliasra, de nem a file elérési útvonalára mutat, hanem egy egyedi azonosító révén éri el, és több program tudja "követni" mint egy sima aliast. Szóval idézőjelek nélkül másoljuk be Terminal-ba a következő parancsot: "ln -s ~/Dropbox/Safari/ ~/Library/Safari"
3.: Ha ezzel megvagyunk, akkor a többi gépen, ahol Dropbox accountunkat beállítottuk töröljük a Home folderünkben lévő Library-ból a Safari foldert. Vigyázat, ezt csak akkor tegyük, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem tartalmaz már fontos könyvjelzőket, adatokat a böngésőnk, mivel ezzel töröljük ezeket is, s csak a szinkronizált adatok lesznek elérhetők. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban ne töröljük, csak mozgassuk a Desktopra az említett foldert.
4.: Hozzuk létre ezeken a gépeken is az előzőhöz hasonlóan a symbolic linket: idézőjelek nélkül másoljuk be Terminal-ba a következő parancsot: "ln -s ~/Dropbox/Safari/ ~/Library/Safari"

Ezzel készen is vagyunk, minden általunk használt gépen megegyeznek majd Safari bookmarkjaink, historynk, süteijeink, ezzel nagyban kényelmesebbé téve mindennapi tevékenységünket, ráadásul ingyen, nem pedig a fizetős MobileMe részeként.

Lehetőség van még akár Address Book-ban tárolt kontaktjaink szinkronizálásráa is, ennek menete a következő:
1.: Azon a gépen, melyről szinkronizálni szeretnénk indítsuk el az Address Bookot, majd készítsünk egy biztonsági mentést a File -> Export -> Address Book Archive menüpont segítségével.
2.: A Home folderünkben lévő Library/Application Support mappából mozgassuk a Dropbox folderünkbe az Address Book nevű mappát.
3.: Hozzuk létre az előzőkhöz hasonlő symbolic linket a következő parancs segítségével: "ln -s ~/Dropbox/AddressBook/ ~/Library/Application\ Support/AddressBook"
4.: A többi gépen, melyeket szinkronizálni szeretnénk, biztonsági mentés után töröljük a Home folderünkben lévő Library/Application Support mappából az Address Book nevű mappát.
5.: Itt is hozzuk létre a fent már leírt symbolic linket: "ln -s ~/Dropbox/AddressBook/ ~/Library/Application\ Support/AddressBook"

Ha mindent elvégeztünk, akkor minden kontaktunk, módosítás rajtuk immáron automatikusan szinkronizálásra kerül gépeink között.

Remélem mindenkinek hasznos volt az írás, ám mindenképpen megemlíteném, hogy ha a fenti URL segítségével regisztráltok Dropbox-ba, akkor azzal a cikk szerzőjét juttatjátok további ingyenes tárhelyhez. Kösz mindenkinek.

Ezt gondolták mások

Oldalak száma: 1
tabisz képe
tabisz
mondta:
#1 - 2010. augusztus 25. @ 14:57

A Me.com -os előfizum úgyis lejár szeptemberben, és mivel az úgysem felelt meg az elvárásaimnak teljes mértékben, épp jókor jött a cikk, kipróbálom. :)

Sheldon képe
Sheldon
mondta:
#2 - 2010. augusztus 25. @ 15:22

Szerintem hasznos program. Én iPhone-on használom a képeim feltöltögetésére. 2GB-os tárhely nekem tökéletesen megfelel ingyenesen egyenlőre.

opeter képe
opeter
mondta:
#3 - 2010. augusztus 25. @ 15:29

Nekem is egyenlőre megfelel a tárhely. Köszönöm a tanácsokat a cíkkben.

PC-n is használható úgyanezek a lépések szerint.

ferdike
mondta:
#4 - 2010. augusztus 25. @ 15:35

@opeter: természetesen hasonló módszerrel gondolom pécéket is lehet szinkronizálni dropbox-al, de kétlem, hogy maces safarit pl lehetne pécés safarival...

tabisz képe
tabisz
mondta:
#5 - 2010. augusztus 25. @ 15:48

Regisztráltam, létrehoztam a dropbox könyvtárat és mindjárt föl is tölti a szinkronizálni kívánt mappámat (0.5GB). Egyenlőre minden nagyon egyszerűen és érthetően, kultúráltan működik... :)
Kösz még egyszer az ötletet!

Zeo képe
Zeo
mondta:
#6 - 2010. augusztus 25. @ 16:02

Régebb óta használom és baromi jó. Családdal és ismerősökkel kényelmesen lehet megosztani vele bármit, és a munkáimhoz használt szerkesztőfile-ok is jól kezelhetőek vele. Az iPhone-os app is pöpec, és viszonylag gyakran frissül. Meghívásos rendszerrel 8gb-ig bővíthető, ami szerintem bőségesen elég.

Zeo képe
Zeo
mondta:
#7 - 2010. augusztus 25. @ 16:05

u.i.: Ha valaki valamit hiányol, vagy van egy hasznos ötlete akkor a weboldal alján használja a votebox linket! ;)

iCseZo
mondta:
#8 - 2010. augusztus 25. @ 16:25

Vajon ezt Chrome könyvjelzőkkel nem lehet megcsinálni?

eric856 képe
eric856
mondta:
#9 - 2010. augusztus 25. @ 16:34

Chrome alapból képes erre, csak kell hozzá egy google account.

iCseZo
mondta:
#10 - 2010. augusztus 25. @ 16:40

Na akkor ennek utána nézek. Köszi!

chrom képe
chrom
mondta:
#11 - 2010. augusztus 25. @ 16:59

erre egyszerűbb a fruux, nem? http://fruux.com/

address bookon és bookmarkokon kívül ez még az iCal-hoz is jó.

eagle
mondta:
#12 - 2010. augusztus 25. @ 17:05

Fontos: Az iCAL adatait is tudjátok ezzel szinkronizálni ?? Mert én régebben próbáltam már, de az nem ment. (Tigeren igen de Leopardon nem!) Nagyon kellene az is.

Más:
bookmarkokra én most ezt használom:
Firefox és Safari között is működik.
Linuxon is használom, és jó
http://www.xmarks.com/

ferdike
mondta:
#13 - 2010. augusztus 25. @ 17:05

@chrom: annyit érdemes megjegyezni, hogy a fruux erős béta még. Dropbox-al is lehteséges az iCal sync is, sőt, gyakorlatilag a fantáziádra van bízva, milyen progi preferenciáit linkeled be.

opeter képe
opeter
mondta:
#14 - 2010. augusztus 25. @ 17:15

@ferdike, Safarival nem tudom, de Firefox működik a szinkro.

Én eszerint csináltam (az oldal legalján található):
http://adamfortuna.com/2009/04/02/8-awesome-uses-for-dropbox/

eagle
mondta:
#15 - 2010. augusztus 25. @ 17:16

Légyszí próbáld is ki az iCal-nál is.
Mert nekem mindig letörölte a symlinket, amikor indítottam az iCal-t. Pontosan hol-melyik könyvtárat kel szinkronizáltatni?

Ezt a fruux-ot megnézem majd. Köszi.

ferdike
mondta:
#16 - 2010. augusztus 25. @ 17:31

@eagle: melyik foldert linkelted? elvileg a "~/Library/Calendars/"-t kell mozgatni Dropbox-ba, majd linkelni.

eagle
mondta:
#17 - 2010. augusztus 25. @ 17:56

Igazad volt, így tényleg működik az iCal is, köszi:
ln -s ~/Dropbox/Calendars/ ~/Library/Calendars

libretto
mondta:
#18 - 2010. augusztus 25. @ 19:35

elméleti kérdés:
szerintetek (nagyobb dropbox tárhely esetén) az iPhoto libraryt lehetne a dropboxon tárolni?
Így megoldódna a régi szinkronizációs problémám is...

ferdike
mondta:
#19 - 2010. augusztus 25. @ 20:02

@libretto: minden további nélkül, ám arra érdemes figyelni, hogy az iphoto library azért elég könnyen lépi túl a dropbox által ingyenesen kínált 2 gigabájtot, mondjuk az évi 100 dollár előfizetési díj sem feltétlenül sok 50 giga online tárhelyért.

libretto
mondta:
#20 - 2010. augusztus 25. @ 20:04

@ferdike:

én is így gondolom! Lehet, először csinálok egy próbalibraryt és utána vásárolok. Ha lesz eredmény, beszámolok.

libretto
mondta:
#21 - 2010. augusztus 25. @ 20:07

ráadásul én annyira féltem a képeimet, hogy úgy fogalmazok:
évi 100 dollár nem sok egy halálbiztos backupért :)

ferdike
mondta:
#22 - 2010. augusztus 25. @ 20:09

@libretto: még annyi tennék hozzá, hogy azt olvasom, az iphoto libaryt csak akkor szinkronizáld, ha biztos vagy benne, hogy egyszerre csak egy gépről nyitod meg, különben okozhat hibákat, mivel minden gép folyamatosan írná ugyanazt a filet. A Dropbox kezeli ugyan az ilyen jellegű konfliktusokat (azaz minden filet megtart, ha egy időben módosítják akkor is), de akkor is csak egy iphoto library verziód lesz.

ferdike
mondta:
#23 - 2010. szeptember 10. @ 18:57

Köszi mindenkinek, aki regisztrált, remélem elégedetten használjátok a cuccot, nekem meglett a maximális ingyenes tárhely, 90%-ban nektek köszönhetően :-)

dns108
mondta:
#24 - 2010. október 01. @ 07:37

Lehet egyszerre kettő vagy több accountot használni?

gedam
mondta:
#25 - 2011. augusztus 20. @ 22:04

Ha valaki szeretne +250 MB Dropbox tárhelyet, úgy arra kérném, hogy regisztrációhoz használja az alábbi linket: http://db.tt/WH6eT0O - ezzel sokat segítene egy egyetemi hallgatói közösségnek! Köszönöm!

Oldalak száma: 1

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!

Felhasználónév
Jelszó
Megjegyezzem?
Lásson mindenki?
 
Kiemelt hirdetések
Hírek kategóriánként
Friss hírek
Új hozzászólások
Legtöbb hozzászólás
Népszerű hírek (újak)