szerző: Nagy Konstantin | 2015 március 26. @ 17:31

Kicsi a frissítés, de erős

Az Apple nem verte nagy dobra, de az új MacBook Air már képes meghajtani egy 4K kijelzőt 60 Hz-en. Ez nem semmi! Az Apple honlapján csak azt állítja, hogy az új gép 2560 x 1600 pixeles felbontással rendelkező monitorokkal működik, de az Ars Technica tesztjei…

Belépés
felhasználó:
jelszó (SOS):
jegyezd meg!

Az első reakciók az új OS X Mountain Lion rendszerről. Te mit gondolsz?

115 hozzászólás

Az Apple tegnap bocsátotta útjára a Mountain Lion végleges verzióját. Az új OS X rendszerrel együtt természetesen megérkeztek a szakavatott tech blogok első véleményezései.imageJohn Siracusa, Ars Technica

A Mac egy átmeneti platform. Az OS X egyre gyorsabb ütemben hagyja a háta mögött a PC rendszerek elavult tulajdonságait. Ez a trend folytatódik a Mountain Lionnel is. Ahol a Lion fejlődése megakadt, a Mountain Lion újra próbálkozik, miközben tovább fejlődik más területek felé is. 

Mivel a Mountain Lion a Lion egy finomított, második változata, úgy is tekinthetünk rá, hogy az OS X 10.8 az a rendszer, ami a 10.7 lehetett volna. Persze a másik oldala a dolognak az, hogy a Lion hibáit pontosan azért tudta felfedezni és kijavítani az Apple, mert használtuk a rendszert. Ha 2 évet kellett volna várnunk az OS X 10.6 óta a Mountain Lionre, akkor a Lion korábbi hibái máig ott lennének a rendszerben. 

imageJason Snell, Macworld

Minden egybevetve a Mountain Lion egy stabil és erős rendszer. Már az előzetes verziók is sokkal stabilabbak voltak, mint amit egy OS X bétától várnánk. Lehetséges, hogy az Apple új éves frissítési ciklusával elérkezett a kisebb, de biztosabb, és kevesebb hibával járó frissítések korszaka?

imageNilay Patel, The Verge

A dolog végső soron nagyon egyszerű: fogj 20 dollárt, és azonnal frissíts Mountain Lionre, különösen, ha újabb Mac géped van. Egy sor olyan új funkciót kapsz, amit nem lehet kihagyni, minden gyorsabb és gördülékenyebb lesz. A frissítés óta kicsit sem hiányzik a Snow Leopard, ami meglepő, tekintve a tényt, hogy mennyire nem szerettem a Liont. 

imageBrian Heater, Engadget

Az új funkciókat elnézve úgy tűnik, hogy az Apple az OS X-et és az iOS-t kvázi egy termékként kezelve próbálja kihozni a legjobbat a rendszerekből. 

Lassan itt az ideje, hogy az Apple valami nagyot mutasson OS X fronton is. A cég erőforrásainak a nagyobb részét mostanában a mobil platform köti le, érthetően nem kérdés, hogy miért. Az iPhone és az iPad olyan magasságokba emelték az Apple-t, amit senki (ideértve Steve Jobsot is) sem lett volna képes megjósolni. 

Éppen ezért a Mac felhasználók kicsit úgy érezhetik, elhanyagolják őket. Hiába ugyanis az új funkciók, az embernek az az érzése, hogy ezek is csak az iOS kivonatai. Valószínűleg az Apple jövőre egy nagyobb frissítéssel készül, és reméljük, hogy az OS X egy új arcát ismerhetjük meg. 

imageJim Dalrymple, The Loop

Valószínűleg rengetegen írnak a Mountain Lionről, ha szerdától letölthető lesz a Mac App Store-ból. A legtöbben persze egy valamit szeretnének megtudni: tényleg érdemes frissíteni az új OS X-re? A kérdésre a válasz egy egyértelmű igen! A Mountain Lionnel 200 új funkciót kapunk meg, mindössze 19,99 dollárért, és ha csak ezt nézzük, már nagyon megéri az árát.

imageJesus Diaz, Gizmodo

Ha az Apple nem szeretné, hogy a Microsoft a Windows 8-cal lenyúlja az iparág képzeletbeli innovációs koronáját, sürgősen tenniük kell valamit ezzel a jelenlegi keverék megoldással, ami a 80-as évekből itt maradt felhasználói felületet kombinálja az iOS-ről másolt sokszor feleslegesnek tűnő funkciókkal. 

Úgy érzem, az Apple kezd kifogyni az ötletekből. Vagy ami még rosszabb, nem mernek az új koncepciók irányába elindulni, mert féltik a cég aranytojást tojó tyúkját. 

imageMG Siegler, TechCrunch

A Mountain Lion annyira nagyon nem különbözik a Liontől – (nem véletlen tehát a névválasztás még ha a „hegyi oroszlánok” igazából pumák.) De a Leopard-Snow Leopard ugrással ellentétben, ami elsősorban a teljesítményre volt kihegyezve, a Mountain Lionnel néhány újdonságot is kapunk. 

Éppen most, mikor a Microsoft a Windows 8-cal teljesen átalakítja a saját operációs rendszerét, az Apple sokkal finomabban közelít a frissítéshez. Lehetséges, hogy ezért sokan kritizálják majd az Apple-t, de az is lehet, hogy értenek a dologhoz Cupertinoban.

Az OS X továbbra is egy jól működő rendszer, meghintve néhány, az iOS-ből átvett új funkcióval. Az egész még mindig meglehetősen frissnek érződik. Nem rossz ez egy 11 éves nagymacskától. Végül olvassátok el az én első benyomásaimat:

Alig több, mint egy hete használom az új rendszert, egyetlen programon kívül, amit 5 perc alatt frissítettem, minden más zökkenőmentesen működött (MacBookPro5,1). Fürgébb, jobbak a reakcióidők, alig 1-2 kisebb furcsasággal találkoztam, amik nem okoztak végzetes hibát és láthatóan javítható kis bugok.

Nem értek egyet a fanyalgókkal, hogy nincs benne nagy innováció és hogy ki kellene találni valami forradalmi dolgot (csempe!), valamint hogy az egész nem más, mint csak az iOS-ből áthozott funkciók beépítése.

Én azt mondanám, hogy inkább az iOS is (ami már eleve úgy készült) és az OS X is alkalmazkodik a jövő felhő-alapú világához. A filozófia továbbra sem változott: kapcsold be és használd anélkül, hogy tanulni kellene a használatát.

Érezhetően az egész most azzal bővült és bővül majd tovább, hogy a dokumentumaid mindig elérhetők legyenek. Ha kell a zsebedben a telefonnal, ha kell táblagéppel és ha komolyabb munkára van szükséged, akkor egy klasszikus értelemben vett PC-n is tudj dolgozni.

Én ennek a lassan, kis mozaikokból épülő, divatos szóval ökoszisztémának nevezett dolognak az egyik fontos kis darabját látom ebben az új szoftverben. 

És Te mit gondolsz?

Ezt gondolták mások

Oldalak száma: 3
 <  1 2 3
jeti128
mondta:
#101 - 2012. július 29. @ 20:14

Szia

Nekem is feltünt az hogy kicsit jóbban melekszik a mac mint lion alatt, de. Szerintem ez nem olyan nagy gond.
Nekem pl macbook pro 3.1-em van
De semi negativat nem tudok elmondani. Viszont sok pozitiv változást tapasztaltam.
Pl az iOS 6 és a OSX 10.8.0 nagyon jól műkődik együtt.

kimpepe képe
kimpepe
mondta:
#102 - 2012. július 29. @ 22:35

Appleboy!!!

És persze, nem csak neked szól!

Mielőtt ilyen frissítésbe belevágtok, meg egyébként is bizonyos időközönként csináljatok a rendszerről backupot!

Engem a TimeMachine párszor kihúzott már a szarból!

Itt találtok mindenféle Lion verziókat!

link

ATomee képe
ATomee
mondta:
#103 - 2012. július 30. @ 02:11

Hát ez bosszantó. Az ML alatt éppen úgy nem megy az AppleScript Mail melléklet mentés, mint a Lion első verziójában. A Lionban a 3 frissítésnél javult meg. Hogy miért rontják ezt el, nem értem...

nono73 képe
nono73
mondta:
#104 - 2012. július 30. @ 03:21

Én azt gondolom,hogy megvárom legalább az első frissítést. Előzőleg már megszívtam az ilyen hirtelen váltásokkal. A türelem ML-t terem! :)

MacGuy
mondta:
#105 - 2012. július 30. @ 04:20

Lehet, hogy hülyekédés, lehet, hogy nem, de mi a különbség a Mountain Lion GM, és a Mountain Lion AppStore-os verziója között?

MacGuy
mondta:
#106 - 2012. július 30. @ 04:49

Mi a különbség a Mountain Lion GM és az AppStore-os Mountain Lion között?

valentinbhm képe
valentinbhm
mondta:
#107 - 2012. július 30. @ 06:38

elvileg semmi

Mucsu képe
Mucsu
mondta:
#108 - 2012. július 30. @ 16:13

Megjott a kod Apple-ektol, fel is telepitettem. Hat, nem air-re szantak azt hiszem.Eddig nem tudtam milyen a venti hangja a gepben de most majdnem folyamatosan megy. Lion alatt csak nagy ritkan orgott az alap 2000-es fordulatszam fole, most ha hozza sem erek a gephez akkor is orulok ha 3000 alatt van. Azt hiszem Lion megy vissza.

Galatea
mondta:
#109 - 2012. július 30. @ 16:46

A Notes program nagyon érdekesen viselkedik.
Összekeveri a jegyzeteket, más cím alá más jegyzetet rak be és többféle változatot ment, rendszeresen törölni kell a felesleges példányokat.

dock képe
dock
mondta:
#110 - 2012. július 30. @ 17:10

ML ok, de clean install utan a safari egy botany lett :( flash nem akar normalisan mukodni, folyamatosan ugrik a:
'Allow this website to use space on your disk?" ablak
feltettem a chrome-ot, erdekes, az tokeltesen fut, kezel minedn oldalt, mennek a videok

safari javitas esedekes

Galatea
mondta:
#111 - 2012. július 30. @ 17:16

dock, az 'Allow this website to use space on your disk?" ablak nekem is az egyik kedvencem:)

A Notes-ot még kiegészíteném azzal, hogy jegyzet törlésénél az is előfordul, hogy nem a kijelölt jegyzetet akarja törölni, hanem egy másikat.

A telepítés különben gond nélkül lezajlott, engem nem zavar, hogy nincsenek egetverő változások az OP rendszerben.

Tigerclaw
mondta:
#112 - 2012. július 30. @ 17:20

Én azt vettem észre a 2012-es macbook air esetén, hogy sokkal jobban melegszik. Lehet hogy én is visszateszem a sima Liont, ha ezt nem javítják ki sürgősen.

Ahogy az egyik user oldalán olvastam:

"The world's most advanced OS... my ass."

the_innovator
mondta:
#113 - 2012. július 31. @ 03:07

Most mar kimondottan elegedett vagyok. A system voice: Alex, es telepitve van Eszter. Igy a rendszer a system ertesiteseket angolul (Alex), mig az imessages-ben a magyar uzeneteket magyaruk (Eszter) olvassa be.
Nagyon jo!

bvendel képe
bvendel
mondta:
#114 - 2012. augusztus 10. @ 09:18

MBP 5,5 8gig of ram....... rövid történetem... annó 10.6 utánna : 10.7.4 jelen . 10.8 feltesz....... kinlódgat stb...... most downgrade 10.6. az uj ficsöröknek nevezett gagyiságoknak a 99%se használtam ki .valaminttotál instabil volt a mountan lion , hozzá teszem a lion is.....nekem azok a programjaim amiket rendszeresen használok min os 10.6 .. most hogy ugye downgradeltem ...olyan érzésem van mint mikor megvettem a gépet és kibontottam....

minerboy képe
minerboy
mondta:
#115 - 2012. augusztus 14. @ 15:50

Nekem fagy az uj MBA-en az eger. Egyszeruen nem klikkel. Valaki hasonlo?
Le kell sleepelnem, majd kinyitas utan megy.
Van valakinek esetleg MBA-hoz egy szuz backup 10.7-el? Nem tudom sehogy mashogy visszavarazsolni a liont ra.

Oldalak száma: 3
 <  1 2 3

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!

Felhasználónév
Jelszó
Megjegyezzem?
Lásson mindenki?
 
Kiemelt hirdetések
Hírek kategóriánként
Friss hírek
Új hozzászólások
Legtöbb hozzászólás
Népszerű hírek (újak)