Az első Cell alapú munkaállomás

Az IBM és a Sony Group a mai napon üzemelték be az első Cell processzor alapú munkaállomást. Célkitűzéseik szerint egy Cell magokkal jól megpakolt számítógép elérheti a 16 teraflopos avagy másodpercenkénti 16 trillió (10^12 = 12 nulla) lebegőpontos műveletvégzési teljesítményt. (Thx vers és max-pain!)

Egy egyedülálló Cell processzor is képes párhuzamos feldolgozásra, egy fürt azonban még nagyobb egységet alkothat, tehát könnyen megbírkózik egy komplex fizikai szimulációnál vagy digitális karakterek irányításánál keletkező nagy adatmennyiségel is - akár mindkettővel egyidőben.

Masayuki Chatani, az SCEI CTO-ja szerint a Cell alapokon nyugvó munkaállomások teljes mértékben megváltoztatják a digitális tartalom készítési környezetet. Filmektől, a műsorszóráson keresztül, egyenest a következő generációs Playstation konzolig, minden téren hasznát veszik majd a elsöprő mértékű teljesítménynek.

A Cell egy többmagos megoldás, ahol a 64 bites (chipenként 8 db), egymással együtműködő Power CPU-k jelentős mennyiségű, intenzív lebegőpontos feldolgozásra képesek. A magot 90 nm-es SOI (Silicon On Insulator) eljárással készítik, 1,3 V mellett 4,60 GHz-en, hűtőbordával 85 Celsius fokos hőmérséklet mellet ketyeg. A processzoron kívül 6,4Gb/sec átviteli sebességgel képes "beszélgetni".

Egéb jellemvonások:
Többszálos, többmagos architektúra
Egyidőben több operációs rendszer támogatása
Jelentős busz sávszélesség a társprocesszorok és a főmemória felé/vissza
Flexibilis bemeneti/kimeneti felület
Valós idejű erőforrás menedzselő rendszer a real-time applikációk részére
Chipbe épített hardveres támogatás a szellemi tulajdon védelmi rendszerek számára
Egyedi áromkörtervezés az összteljesítmény növelésének érdekében és precíz órajelvezérlés az energiatakarékosság végett

Az első próbagyártást a 300mm-es ostyákat készítő gyárában 2005 első felére tervezi az IBM. A Sony Corporation 2006-ban dobja piacra a szélessávú tartalom feldolgozására szolgáló otthoni szervereket és az első Cell hajtotta HDTV készülékeket.

A PS3 debütálása kapcsán továbbra sincs végleges információ. Feltehetőleg 2005 és 2006 között esedékes.

Részletesebb technikai adatokat a 2005. februárjában esedékes International Solid State Circuits Conference (ISSCC) alkalmával közöl a cégkvartett (IBM, Sony, SCEI és Toshiba).


Forrás : hardwired.hu
1 hozzászólás
daveed
2004. 12. 01. @ 01:59
daveed képe

Xbox 2 -- Power 5 X3
PS3 Cell -- Power 5 Xy

:D

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!