Az Apple is segít egy új videoformátum létrejöttében

Az Apple belépett egy csapatba, kik egy új, hatékony videó tömörítéssel ellátott kodeken dolgoznak.

Az Apple belépett az Alliance for Open Media (Szövetség a nyílt médiáért) szövetségbe. Ez a technológiai konzorcium jelenleg egy AV1-re keresztelt új, hatékonyabb, iparági sztenderd videó kodek lenne.

A szövetségbe már belépett az Amazon, a Google, a Facebook, a Netflix, a Hulu, az Intel és még sokan mások. Az Apple a tegnapi nap során került fel a honlapjukra, ahol céljaikról is írnak:

A kezdeti projektünk, az AOMedia Video, egy új, szabadon használható videó kodek specifikáció és hozzá tartozó nyílt forráskódú implementáció. Utóbbi létrehozásában a tagok, valamint egy szélesebb fejlesztői közösség is segít. A kodeket egy médiaformátumhoz, tartalomtömörítéshez és adaptív streaminghez is kötnénk.

A csoport egyéb céljai közt áll a HEVC Advance licenc problémáinak felgöngyölítése is. A HEVC Advance csoport készítette a H.265-öt (köznyelven simán HEVC), melyet tavaly ősz óta használ az Apple saját rendszerein.

Az Apple belépésével elképzelhetővé vált, hogy az Alliance for Open Media sikerrel is fog járni az iparági sztenderd video tömörítés megalkotásával, ami mindenkinek jót tenne.

Jelenleg például az Apple TV-n és Safariban nem nézhetőek a YouTube 4K tartalmai, mert a Google a nagy felbontású videókhoz a VP9 kodeket használja, amit az Apple nem támogat.

Ha lenne egy egységes, mindenki által elfogadott video kodek, eltűnnének az ilyen problémák. Ezzel nem csak a cégek és fejlesztőik járnának jól, hanem a felhasználók is.

Te hiszel az AV1 sikerében?

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!