Apple TV: csak az egyik processzormag dolgozik

A Chipworks szerint az új Apple TV módosított A5-ös processzora már az új, 32 nanométeres technológiával készül, ellentétben az iPhone 4S-ben és iPad 2-ben található A5-ös chippel, amit még a 45 nanométeres eljárással gyártanak. Ettől a chip 41%-kal lett kisebb az eredeti A5-ös chipnél, így aztán egyrészt gazdaságosabbá válik a gyártás, másrészt javulhat a teljesítmény és csökken az energiafogyasztás, mivel az alkatrészek kisebbek, és így közelebb kerülnek egymáshoz.  

További érdekesség, hogy az új Apple TV processzora kétmagos, annak ellenére, hogy az Apple egymagos chipként reklámozta a módosított A5-ös processzort. A Chipworks kiderítette, hogy a chip kétmagos ugyan, de az egyik mag ki van kapcsolva, azért, hogy csökkenjen a processzor energiafogyasztása. 

Tény, hogy az Apple TV esetén az akkumulátor üzemidő nem szempont, viszont az Apple nagy valószínűséggel úgy látta, hogy egy mag is hatékonyan képes ellátni az eszköz feladatait, így gyakorlatilag felesleges mindkét magot működtetni. 

A lapkagyártók rutinszerűen gyártják le a CPU és a RAM alkatrészeket, majd tesztelik és megállapítják azt a legnagyobb sebességet, amin folyamatos működésre képesek. Ezután a gyorsabb alkatrészeket drágábban, a lassabbakat olcsóbban értékesítik.

Valószínűleg ez teszi lehetővé az Apple-nek, hogy ezekkel az olcsó alkatrészekkel tudja továbbra is 99 dolláron tartani az Apple TV árát, sőt az új 32 nanométeres gyártási folyamat miatt az A5-ös chipek, még olcsóbbak, gyorsabbak és kisebbek is lettek.
 
A Chipworks szerint ezek a chipek később más iOS eszközökbe kerülhetnek bele, vagy az Apple a jelenlegi iPhone 4S és iPad 2 gyártási költségeit csökkentheti tovább.
12 hozzászólás
MAndras
2012. 04. 13. @ 16:01

Ez nagyon jo hir. Remelem az iPad-be is hamarosan belekerul a 32nm-es chip. (Nem mintha az uj iPad nem lenne mar most nagyszeru.)

Gunyoljatok applefannak aki beszivta a marketing kampanyt, de egyszeruen annyira elvezetes lett rajta PDF-et olvasni az uj Readdledocs-al, a Retina kijelzo nem csak egy burzsoa csicsa! :-)

gerbaud
2012. 04. 13. @ 16:07

A poén, hogy a 9to5mac még nem vette át a hírt, ami tegnap a chipworks oldalán már olvasható volt (az elõzõ hírt update-elték), hogy az iPad 2 V4-es (akármilyen is legyen ez) modellekben már ez a 32 nm-es technológiával készült csip van, és hogy az iPhone 4S-eket most szedik szét :)

j-cool
2012. 04. 13. @ 16:13

Teljesen más okból van kikapcsolva az egyik mag. Az Apple így kisérletezik a 32nm-es technológiával. A jól mûködõ példányok mennek az iPad2-be, azok amelyek egyik magja selejt megy az AppleTV-be, így kissebb a költség nagyobb a kihozatal, az Apple pedig értékes tapasztalatokat szerez 32nm-en ami a késõbbiekben gyorsabb alacsonyabb fogyasztású chipeket jelent (pl A6).

Tzupi
2012. 04. 13. @ 16:31
Tzupi képe

Ez bevált módszer a processzorgyártásnál. Gyártás végeztével tesztelik a processzorokat, hogy mekkora teljesítményre képesek. Ha gyengébb, akkor alacsonyabb órajelet kap, vagy letiltanak benne magot/okat.

Nincs új a nap alatt.

Tigerclaw
2012. 04. 13. @ 17:13

Igen, fõleg csíkszélességváltáskor nagyobb a hibás példányok aránya, amikben letiltják a hibás magot és ha az Apple TV-hez ez is elég teljesítményt ad, akkor semmi gond nincs. Persze ahogy javúl a kihozatal, bekerülnek majd teljesen hibátlan 2 magos processzorok is, persze továbbra is 1 letiltott maggal.

Nandee
2012. 04. 13. @ 20:13
Nandee képe

Gondolom nem véletlenül van letiltva, de nem lehet valahogy visszakapcsolni? Vagy csak nekem van olyan áthallása a letiltva szónak, hogy vissza is kapcsolható?

Tzupi
2012. 04. 13. @ 20:26
Tzupi képe

Letiltott. Értsd : gyártás után a teszten olyan eredmény jött ki, hogy nem stabil mûködésû 2 maggal. Visszakapcsolás után azt kockáztatnád, hogy porráfagy a szerkezet.

Amúgy jó kérdés, hogy hogyan lehetne engedélyezni ezeket.

Overclock meg az ilyen gettó buherálások mindig nagy népszerûségnek örvendenek. Kis bütykölésért teljesítmény meg jajdejó.
Egy ismerõsöm nagy híve ennek. Számtalan eszközt tett már tönkre, mert mindent azzal kezd, hogy megpróbálja kihozni belõle a "legjobbat".

Nandee
2012. 04. 13. @ 20:33
Nandee képe

Igen, ezért kezdtem én is azzal, hogy gondolom nem véletlenül van letiltva :)

Tzupi
2012. 04. 13. @ 20:36
Tzupi képe

Pár PC alaplapnál találtam ilyen lehetõséget, hogy engedélyezze a letiltott a magokat.
Jó kis szerencsejáték :D

wanamac
2012. 04. 13. @ 20:53
wanamac képe

na milyen jó is lenne egy kétmagos apple TV kétszer olyan gyorsan meg lehetne nézni a filmet:) tiszta idõspórolás:)

Tzupi
2012. 04. 13. @ 21:39
Tzupi képe

SD : :D

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!