szerző: alfabazsi | 2015 március 30. @ 11:43

iPhone 4/4s bekapcsoló gomb javítás 3990Ft-ért 1óra alatt 6 hónap garanciával!

Meghosszabbítottuk múlt héten meghirdetett akciónkat! A tavaszi szerviz árak lecsökkentése után se hagyjuk abba rendszeres heti árengedményeinket! Ezen a héten is egy olyan problémával foglalkozunk, ami már rég volt terítéken, és nagyon sok iPhone 4/4s…

Belépés
felhasználó:
jelszó (SOS):
jegyezd meg!

Apple TV: csak az egyik processzormag dolgozik

12 hozzászólás

A Chipworks szerint az új Apple TV módosított A5-ös processzora már az új, 32 nanométeres technológiával készül, ellentétben az iPhone 4S-ben és iPad 2-ben található A5-ös chippel, amit még a 45 nanométeres eljárással gyártanak. Ettől a chip 41%-kal lett kisebb az eredeti A5-ös chipnél, így aztán egyrészt gazdaságosabbá válik a gyártás, másrészt javulhat a teljesítmény és csökken az energiafogyasztás, mivel az alkatrészek kisebbek, és így közelebb kerülnek egymáshoz.  

További érdekesség, hogy az új Apple TV processzora kétmagos, annak ellenére, hogy az Apple egymagos chipként reklámozta a módosított A5-ös processzort. A Chipworks kiderítette, hogy a chip kétmagos ugyan, de az egyik mag ki van kapcsolva, azért, hogy csökkenjen a processzor energiafogyasztása. 

Tény, hogy az Apple TV esetén az akkumulátor üzemidő nem szempont, viszont az Apple nagy valószínűséggel úgy látta, hogy egy mag is hatékonyan képes ellátni az eszköz feladatait, így gyakorlatilag felesleges mindkét magot működtetni. 

A lapkagyártók rutinszerűen gyártják le a CPU és a RAM alkatrészeket, majd tesztelik és megállapítják azt a legnagyobb sebességet, amin folyamatos működésre képesek. Ezután a gyorsabb alkatrészeket drágábban, a lassabbakat olcsóbban értékesítik.

Valószínűleg ez teszi lehetővé az Apple-nek, hogy ezekkel az olcsó alkatrészekkel tudja továbbra is 99 dolláron tartani az Apple TV árát, sőt az új 32 nanométeres gyártási folyamat miatt az A5-ös chipek, még olcsóbbak, gyorsabbak és kisebbek is lettek.
 
A Chipworks szerint ezek a chipek később más iOS eszközökbe kerülhetnek bele, vagy az Apple a jelenlegi iPhone 4S és iPad 2 gyártási költségeit csökkentheti tovább.

Ezt gondolták mások

Oldalak száma: 1
MAndras
mondta:
#1 - 2012. április 13. @ 17:01

Ez nagyon jo hir. Remelem az iPad-be is hamarosan belekerul a 32nm-es chip. (Nem mintha az uj iPad nem lenne mar most nagyszeru.)

Gunyoljatok applefannak aki beszivta a marketing kampanyt, de egyszeruen annyira elvezetes lett rajta PDF-et olvasni az uj Readdledocs-al, a Retina kijelzo nem csak egy burzsoa csicsa! :-)

gerbaud
mondta:
#2 - 2012. április 13. @ 17:07

A poén, hogy a 9to5mac még nem vette át a hírt, ami tegnap a chipworks oldalán már olvasható volt (az előző hírt update-elték), hogy az iPad 2 V4-es (akármilyen is legyen ez) modellekben már ez a 32 nm-es technológiával készült csip van, és hogy az iPhone 4S-eket most szedik szét :)

j-cool
mondta:
#3 - 2012. április 13. @ 17:13

Teljesen más okból van kikapcsolva az egyik mag. Az Apple így kisérletezik a 32nm-es technológiával. A jól működő példányok mennek az iPad2-be, azok amelyek egyik magja selejt megy az AppleTV-be, így kissebb a költség nagyobb a kihozatal, az Apple pedig értékes tapasztalatokat szerez 32nm-en ami a későbbiekben gyorsabb alacsonyabb fogyasztású chipeket jelent (pl A6).

Tzupi képe
Tzupi
mondta:
#5 - 2012. április 13. @ 17:31

Ez bevált módszer a processzorgyártásnál. Gyártás végeztével tesztelik a processzorokat, hogy mekkora teljesítményre képesek. Ha gyengébb, akkor alacsonyabb órajelet kap, vagy letiltanak benne magot/okat.

Nincs új a nap alatt.

Tigerclaw
mondta:
#6 - 2012. április 13. @ 18:13

Igen, főleg csíkszélességváltáskor nagyobb a hibás példányok aránya, amikben letiltják a hibás magot és ha az Apple TV-hez ez is elég teljesítményt ad, akkor semmi gond nincs. Persze ahogy javúl a kihozatal, bekerülnek majd teljesen hibátlan 2 magos processzorok is, persze továbbra is 1 letiltott maggal.

Nandee
mondta:
#7 - 2012. április 13. @ 21:13

Gondolom nem véletlenül van letiltva, de nem lehet valahogy visszakapcsolni? Vagy csak nekem van olyan áthallása a letiltva szónak, hogy vissza is kapcsolható?

Tzupi képe
Tzupi
mondta:
#8 - 2012. április 13. @ 21:26

Letiltott. Értsd : gyártás után a teszten olyan eredmény jött ki, hogy nem stabil működésű 2 maggal. Visszakapcsolás után azt kockáztatnád, hogy porráfagy a szerkezet.

Amúgy jó kérdés, hogy hogyan lehetne engedélyezni ezeket.

Overclock meg az ilyen gettó buherálások mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Kis bütykölésért teljesítmény meg jajdejó.
Egy ismerősöm nagy híve ennek. Számtalan eszközt tett már tönkre, mert mindent azzal kezd, hogy megpróbálja kihozni belőle a "legjobbat".

Nandee
mondta:
#9 - 2012. április 13. @ 21:33

Igen, ezért kezdtem én is azzal, hogy gondolom nem véletlenül van letiltva :)

Tzupi képe
Tzupi
mondta:
#10 - 2012. április 13. @ 21:36

Pár PC alaplapnál találtam ilyen lehetőséget, hogy engedélyezze a letiltott a magokat.
Jó kis szerencsejáték :D

wanamac képe
wanamac
mondta:
#11 - 2012. április 13. @ 21:53

na milyen jó is lenne egy kétmagos apple TV kétszer olyan gyorsan meg lehetne nézni a filmet:) tiszta időspórolás:)

Tzupi képe
Tzupi
mondta:
#12 - 2012. április 13. @ 22:39

SD : :D

Oldalak száma: 1

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!

Felhasználónév
Jelszó
Megjegyezzem?
Lásson mindenki?
 
Kiemelt hirdetések
Hírek kategóriánként
Friss hírek
Új hozzászólások
Legtöbb hozzászólás
Népszerű hírek (újak)