Apple Tábla: a teljes történet

Az alábbi cikk az iPad-dal kapcsolatos pletykák, hírek alakulásának történetét dolgozza fel. Mi, terjedelme okán csak a 2009-es és 2010-es évre tekintettünk ki. Aki szeretné jobban beleásni magát a témába az olvassa el az angol eredetit is.

2009 Az (újra) fellángolásTehát mi is történt? Nos, az iPhone 3G-t bejelentették a WWDC-n (Worldwide Developers Conference). Utalás sem volt semmilyen táblarendszerre, de rengeteg más valódi dolog volt, ami miatt az ember kiakadhatott: az előbb említett iPhone 3G, a Snow Leopard bejelentése, És rengeteg új alkalmazás indítása. De a tábláról szóló pletykák csak nem hallgattak sokáig, és mikor újra indult a szóbeszéd 2009 márciusában újult erővel tette. A feltételezett részletek csak úgy repkedtek a levegőben. Előbb a DigiTimes / Commercial Times kettősben jelent meg egy hír, ami azt írta, hogy a Wintek fogja szállítani az érintőképernyőt a Quanta-nak, ami pedig az Apple táblájának összeszerelésért lesz felelős, az indítás pedig 2009 harmadik negyedévére tervezik. Ezt az infót pár nappal később újra meglebegtették, hozzátéve, hogy a tablet valahol 9,7 és 10 inch között lesz.

Április végére a Business Week azt jelentette (két, „az ügyekben jártas” személy alapján), hogy az Apple a prototípus készítésének fázisában jár két Verizonnak szánt terméknél, és amiből az egyik, egy játékra, zenére, HD videókra és WiFi-n keresztüli hívásokra való „média pad”. Csupán két nappal ezután az AppleInsider (a korábban említett „az ügyekben jártas személyek” figyelmességének köszönhetően) azt írta, hogy az Apple csökkentheti az árat néhány MacBook-nál és iMac-nél, de ez csak átmeneti megoldás, … na meddig? Egy olcsó táblagép megjelenéséig, ami versenyezni tud a netbookokkal. Aztán május végén a DigiTimes újra előjött azzal a feltételezésével, hogy a Wintek lesz a tábla képernyőpaneljének a szállítója. A dolgok szeptemberben kezdtek igazán érdekesre fordulni, mikor az első árral kapcsolatos susogások megindultak egy nem létező termékhez. Ezúttal a ChinaTimes állította, hogy egy nem tisztázott formájú 9,7 inches Apple „netbook” $800-ba fog kerülni, amikor 2009 októberében bemutatják – ami valljuk meg, igazán jól hangzott. És ezután, hogy már az árat is többé-kevésbé belőtték, mi jöhetett még? Nos 2009. júliusban TechCrunch állt elő a hírrel, hogy a Verizon 2010 első negyedévére tolja az LTE indításának a tervét, és hogy valószínűleg azért, mert az LTE-n működő hangszolgáltatás nélküli tábla nem sértené az Apple AT&T-vel kötött kizárólagos szerződését.

És azt kell mondjam, ez az a pont, ahol a pletykák teljesen elszabadultak. Majdnem minden nap kosárszám hajigáltuk ki őket, csak hogy legyen hely az új eresztésnek, és sokkal-sokkal többet hagytunk a fiókban, mint amennyit publikáltunk. Így mikor az AppleInsider július 24-én azt jelentette, hogy Steve Jobs, számtalan akadály után, végül engedélyt adott a táblára, már kétkedve fogadtuk. Nem mintha nem akartuk volna a tablet megvalósulását, csak hát már annyiszor hallottuk ezt korábban… De rendben, ez alkalommal a tábla 10 inches, 3G-s lett volna, egyesi P.A. Semi processzorral. Két nappal később valaki (akire baljóslatúan úgy hivatkoznak, mint „veterán elemző”) a Barron’s-nál azt állította, hogy fogta a táblát … A saját kezében! A cikk más adatok miatt is rejtélyes volt (amik persze a korábban megjelent információkkal ütköztek), beleértve a szeptemberi megjelenést, novemberi polcra kerülést, a $699-$799 árat és az Apple TV bekötéseket is. De aztán körülbelül egy héttel később a reményeinket - mármint akiknek maradt még szilárd reménye – szertefoszlatta a The Loop cikke, miszerint „nagyon megbízható forrás” állítása szerint nem lesz Apple tablet 2010-ig. Másnap, augusztus 14-én az iPAD-ot (így hivatkoztak rá a szövegben) felsorolták opcióként a Borders’ Book e-olvasó áttekintésében, megerősítve, amit már úgyis tudtunk, a Földön mindenki meg van győződve róla, hogy az Apple táblagépet készít, ami képes lesz versenyezni az okostelefonokkal, netbookokkal, e-olvasókkal és minden más elképzelhető kütyüvel. Másnap egy eredetinek szánt, ám láthatóan 100%-ig hamis kép járt körbe a tábláról.Augusztus végén a Wall Street Journal adott hírt arról, hogy Steve Jobs „majdnem minden figyelmét” leköti a tábla, bár arra láthatóan volt ideje, hogy cáfolja a lap információit. Az Apple September iPod-ja jött és ment minden tablet újdonság nélkül (ami nem meglepő, végül is ez egy iPod esemény volt), de a hónap közepén a Taiwan Economic News „ipari forrásokra” hivatkozva azt jelentette, hogy a táblát 2010 februárjában fogják bemutatni, és 9,6 inches multitouch képernyője lesz, beépített HSDPA-vel (szegény Verizon), hosszú élettartamú akkuval, és azzal a P.A. Semi processzorral szerelik majd, amiről már hallottunk. Az ára $799 és $999 között alakul majd. A cikk arra is kitért, hogy a DynaPack lesz az akkumulátor kizárólagos szállítója, míg a Winteket a kijelző szállítójaként nevezte meg (s miért is ne, hisz a ők készítik az iPhone kijelzőjét is.)

Ezt követően az iLounge saját forrásai állították, hogy a tábla majd valójában egy 10,7 inches kijelzővel és 720p (vagy akörüli) felbontással dicsekedhet majd. Két változata lesz, egy 3G-s és egy anélkül, és hogy iPhone OS fut majd rajta. A következő, amit megtudtunk, a DigiTimes-nak köszönhetően, hogy a Foxconn fogja a táblát szerelni, nem pedig a régóta emlegetett Quanta, és hogy 10,6 inches panel lesz benne e-olvasó funkcióval, valamint, hogy 2010 első negyedévében fog piacra kerülni. Az érdeklődés olyan magasra hágott, hogy senki nem vette észre, hogy mikor egy másik Apple szabadalmat átnéztek és kicsit módosítottak, hogy ez régi hír. Ekkor már másodjára került elő a 10 ujjas multitouch képernyő. Majd a New York Times vezető szerkesztője, Bill Keller adott új ízt a keverékhez, megemlítve „az Apple közelgő olvasóját” egy közönségtalálkozón, mikor a lap webes jelenlétéről beszélt. Egy november közepére keltezett szabadalmi kérelem folytatta a pletykaáradatot, ami „tinta alapú információt” kezel egy „toll alapú beviteli / megjelenítő eszközzel”. A DigiTimes is megjelent egy cikkel, azt állítva, hogy a tablet valójában két táblagép lesz. Egy 9,7 inches LG OLED képernyővel $2000-ért, és egy 10,6 inches LCD változat, ami $800 körül lesz kapható. Ekkora a Conde Nast is megerősítette, hogy a tartalma elérhető lesz majd a táblán keresztül.

2009. december 9-én az Engadget főszerkesztője Joshua Topolsky az Oppenheimer elemzőjét idézve azt írta, hogy a tablet 10,1 inches lesz és a földi halandó vásárlóknak 2010 márciusában vagy áprilisában lesz elérhető $1000-ért. Valamint azt is megjegyezte, hogy mélységeiben fogja befolyásolni a könyvkiadást és az e-olvasó óriás Amazont. Aztán karácsonyeste három felől érkezett egy tipp, hogy az Apple hamarosan bemutatóra készül. Silicon Alley Insider jelentette, hogy az Apple egy „új, nagyobb méretű eszközre” készít demókat az alkalmazásfejlesztőkkel. Közben Gene Munster-t a Piper Jaffray-től hirtelen elragadta a fogadási láz, mikor kapott egy befektetési jegyzetet, miszerint 75% az esély, egy januári Apple eseményre, míg az AppleInsider lecövekelt a január 26-ai dátum mellett. (Gene, remélem tettél pénzt erre!) Az év igazi hírrobbanással ért véget, az Apple tablet szekciójában. Egy-két cikk a New York Times-tól, miszerint az emberek „meg fognak lepődni”, hogy hogyan kell majd kezelni a táblát, összehozva a szabadalom kérelemben foglalt változásokkal, a tapintásos multitouch billentyűzettel. A cég részvényei szépen mentek fel a megszellőztetett tablet esemény hírére. Valamint egy csomó hír jelent meg az alkatrészekről, beleértve a DigiTimes jelentését, hogy a 10 inches üvegpanelt az Innolux fogja gyártani (nem pedig a Wintek), márciusi vagy áprilisi indítási dátummal a láthatáron. Úgy tűnt, hogy még Kai-fu Lee, az ex-Google China feje (akinek vannak kapcsolatai a Foxconnál) is be akar szállni a találgatásba, azt állítva hogy a bejelentés januárban lesz, és megismételte a korábban már hallott specifikációkat: kevesebb mint $1000, +g, 10,1 inches képernyő, iPhone-szerű stílus és így tovább. Azonban azt az érdekességet is hozzátette, hogy az Apple az első évben 10 millió eladott darabra számít… Később azért Lee azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy egyáltalán nem beszélt Apple termékekről. Az Engadget-es rovatvezető Michael Gartenberger zárta az évet egy olyan darabbal, amiben azt részletezte, hogy az Apple Tablet milyen nem lesz, illetve milyennek nem szabadna lennie, beleértve az óriás iPhone-t és a duci MID-et.

2010: Létre jön a kapcsolat?

2010 az Apple Tablet kapcsán három napos hallgatással kezdődött, azonban ez csak vihar előtti csend volt. Január 4-ére az All Things D, a Wall Street Journal és számos más forrás is azt állította, hogy január 27-én egy Apple esemény lesz (jelentős termék bejelentéssel a tervben). Az a hír járta, hogy az iPhone OS 4.0 bétáját odaadták az alkalmazásfejlesztőknek, egy „szimulátorral” az alkalmazások átformázására és átméretezésére. Bizony, a bizonyítékok kezdtek összegyűlni. A következő nap egy 2008-as szabványkérelem került a felszínre azt részletezve, hogy az Apple 3D-s multitouch-csal enyeleg. Ugyan ennek nem volt szükségszerűen köze a táblagéphez, de nos, az ember szeret álmodozni. A dolgok nem igazán vettek nagy fordulatot, mikor a Silicon Alley Insider világgá kiáltotta, miszerint „forrásuk” már „látta” a készüléket, és úgy néz ki, mint „egy nagy iPhone, de ez nem csak iPhone” és hogy „helyes”. Az AppleInsider úgy vélte, hogy a készüléket majd több szolgáltató is viheti, de az elsőbbség majd a Verizon Wireless-t illeti meg. Aztán amikor a gépre szálltunk fel a CES 2010 után a Bűn Városából, akkor publikált a Nowhere Else nevű francia blog egy cikket, melyben az Orange igazgató Stéphane Richard megerősíti a tábla létezéséről szóló híreket és hogy a készülékben webkamera is lesz. Aztán, ahogy előtte már oly sokan, ő is visszavonta és állítása szerint mondatait kiragadták a kontextusból… De ekkor ez már senkit nem érdekelt. Következett az AppleInsider beszámolója a globális 10,1 inches OLED és LCD képernyőhiányról, amit ők a tablet gyártásának tulajdonítottak. Néhányan azt vélték, köszönhetően egy új szabadalmi kérelemnek, hogy a misztikus olvasó kézírásfelismeréssel is bír majd.Január 13-án a Valleywag nevű blog 100.000 dolláros jutalmat tűzött ki (a Gawker Media nevű anyavállalata pénzéből) egy fotóért vagy azért, hogy egy rövid időre a kezükbe kaphassák a megfoghatatlan táblát. Ez csak egy metsző hangvételű levelet eredményezett az Apple ügyvédeitől, melyben rámutatnak, hogy az alkalmazottak titoktartási szerződés törésére rábírása nem éppen legális. Aztán január 18-án az Apple hivatalosan is bejelentette, hogy tényleg január 27-én lesz egy esemény a Yerba Buena Center for Arts színházban San Franciscoban, (Paczkowsky pontot érdemel, a dátum telibe találásáért). Ugyanezen a napon az Engadget író és Fox News riporter Clayton Morris azt jelentette, hogy egy Apple-höz közel álló forrás szerint a cég hármas bejelentésre készül 27-én: iLife, iPhone OS 4.0 és igen, a tábla. Az internetes közösségek elmerültek annak fejtegetésében, mit is jelent valójában az Apple „Jöjjön tekintse meg a legújabb alkotásunkat.” meghívója. És bár az ekkor már teljesen világos volt, hogy valamilyen termék bemutatójára kerül majd sor…de, nos igazából semmivel sem tudtunk többet, mint 2004-ben. A Wall Street Journal egy újabb érdekes adalékkal szolgált a naphoz, mikor arról számolt be, hogy az Apple tárgyalásokat folytat Harper Collins-szal egy e-könyv üzletre a tablethez. A következő napokban sok mindent hallottunk. A China Times azt állította, hogy 9,7 inches lesz (egy korábbi méret), míg az Ars Technica azt a szóbeszédet vitatta, miszerint a táblának AMOLED képernyője lenne, rámutatva arra a tényre, hogy nem is gyártanak 10,0 inches AMOLED képernyőt. Peter Kafka úgy tűnt tud valamit… és ebben a valamiben benne volt a New York Times, a Disney és „javított” e-könyvek. A MacRumors elég mélyre ásott, hogy megtalálja az Apple iPad márkanév bejegyzésére való igyekezetének sztoriját (amit, már sajna hallottunk korábban). Voltak más pletykák is. Egy megkérdőjelezhetetlenül hamis kép (vagy csak retusált!?), egy tweet egy olyan nyelven amit el se tudunk olvasni, egy állítólagos európai kereskedőlánctól, amiben az árral kapcsolatos tudást valószínűleg pontatlan bejelentést olvashattunk.

A múlt hét elején valósnak tűnő, ám rendkívül rossz fotókat láthattunk a 10 inches üveg előlapról a Mac Observernek köszönhetően. Néhány elemző úgy gondolta, hogy a tablet nem lesz elérhető egész júniusig, akku problémáknak, beszállítási gondoknak vagy tán a globális felmelegedésnek köszönhetően. A 9to5Mac is beszállt a játékba az Egyesült Királyságban, azt sugallva, hogy a készülék támogatással fogja elérni a „Királynő partjait”. Legutóbb a P.A. Semi processzoros részét hallottuk újra a mesének. A Wall Street Journal hozta le, hogy a tábla játékeszközként (az Electronic Arts-szal együttműködésben) és e-olvasóként (a korábban említett New York Times, Conde Nast és Harper Collins segítségével) is működhet. Televíziós előfizetési tervek, Web-alapú iTunes változat és egy rakat agymenés… már amennyiben a világ legjobb eszközét szeretnék megalkotni. A reggeli kávéval jött valami, ami a New York Times cikkének tűnik, megerősítve a 3G és WiFi pletykákat, de ezen a ponton már… Nos, lehet, hogy csak képzeltük azt a cikket.

Link: Engadget
7 hozzászólás
holiday
2010. 01. 29. @ 15:02
holiday képeha még nem volt :)

Mike
2010. 01. 29. @ 15:26
Mike képe

jesszus, ez a sztori még egy évre szétosztva is sûrû volt, nem hogy így egyben!

Garou30
2010. 01. 29. @ 16:59
Garou30 képe

Ez a kép nagyon kemény!:))

Bambalazs
2010. 01. 29. @ 17:10
Bambalazs képe

holiday: az iPad topikban volt, én szúrtam be tegnap ezt a képet :) #199

TheMasterHealer
2010. 01. 29. @ 19:52
TheMasterHealer képe

jooo a keeeep
csak ipod touchokat kellet volna rakni :)))

holiday
2010. 01. 29. @ 21:49
holiday képe

mostanában nem sokat nézem a fórumot, bocsi a kettõzésért :S

Bereczki Zoltán
2010. 02. 02. @ 20:42

Az iPad kiegészítõihez nagyon hasonlók voltak már a Newtonhoz is, itt egy jó kis írás róluk:
http://neuromancer.freeblog.hu/archives/2010/02/02/Os-iPad_os-iPad-kiegeszitokkel/

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!