Aperture felhasználó vagy? Akkor váltanod kell hamarosan!

Az Apple tegnap a The Loopnak hivatalosan is elárulta, amit a WWDC-n a Yosemite bemutatóján valahogy elfelejtett megemlíteni az új Photos app demózásakor, miszerint az új fejlesztésű program nemcsak az iPhoto, hanem az Aperture végét is jelenti.


Aperture – GARÁZSMENET

A cikk a The Loop oldalán jelent meg elsőnek, íme az Apple szóvivőjének véleménye:

"A Fotók alkalmazás és az iCloud Fotókönyvtár bemutatásával lehetővé tesszük, hogy biztonságosan tárold összes fényképed az iCloudban és elérd őket az összes eszközödről, ezért nem lesz további fejlesztése az Aperture-nek.- mondta az Apple szóvivője a The Loop-nak.- Amikor jövőre megérkezik a Fotók alkalmazás minden felhasználó képes lesz jelenlegi Aperture könyvtárát a Fotók OS X-es változatába költöztetni."

Az iPhoto felhasználóknak semmi okuk az izgalomra, ők jobbat kapnak valószínűleg, mint amit eddig megszoktak.

Az Aperture viszont azért kicsit komolyabb cucc, jópár fotóst ismerek, akik erre építették az egész esküvői-fotózás bizniszüket, többéves lementett Aperture-könyvtár archívummal.

És ugyan a bejelentésben megemlítik, hogy az új Photos program majd be tudja importálni az Aperture könyvtárakat (valamikor jövőre...), kérdés, hogy annak első verziója tud-e majd annyit, mint a jó öreg Aperture tudott. Persze baromi jó, hogy majd lehetnek a képek a felhőben, de ilyen esetben erre pont nincs olyan nagy szükség.

Az Apple ígéretet tett arra, hogy a Final Cut Pro és a Logic Pro fejlesztése a jövőben is folytatódni fog, csak a fotós vonalon kaszálják el professzionális alkalmazásukat, hogy erőforrásaikat az új Fotók alkalmazásra tudják összpontosítani.


Ne csodálkozz, ha deja vu érzésed van, kísértetiesen hasonlít a történet a Final Cut Pro –> Final Cut Pro X váltásra, aminek az lett a vége, hogy jó sokan átálltak Adobe Premier Pro-ra.

És ahogy az Adobe akkoriban azonnal akciós áron kínálta a videóvágó szoftverét, naná, hogy máris bejelentette, hogy akciós lesz a Photoshop-Lightroom páros...

Esetleg megvárhatod a Photos programot és kibekkeled az Aperture-rel amíg nem tudja ugyanazt. De vajon tudni fogja egyáltalán?

Sok itt a kérdőjel. Merre érdemes mozdulni?
19 hozzászólás
bagi1992
2014. 06. 28. @ 08:02
bagi1992 képe

... nem mondok inkább semmit. Kinyírták a macbook pro 17-et annó, most az aperture-t... a profi fotósok nem fognak fellázadni, szimplán átállnak lightroom-ra és olyan gyûlölet fog felgyülemleni bennük az apple iránt, hogy még laptopot se apple-t vesznek majd. Én személy szerint nagyon mérges vagyok, már vártam a frissítését, erre...

555shoe
2014. 06. 28. @ 10:30
555shoe képe

"A Fotók alkalmazás és az iCloud Fotókönyvtár bemutatásával lehetõvé tesszük, hogy biztonságosan tárold összes fényképed az iCloudban és elérd õket az összes eszközödrõl"

Ez a kedvenc részem. De most jelen esetben profi fotósokról beszélünk. Ha nekem van 10GB képem iPhotoban, akkor egy profinak gondolom simán van egy 1TB is Apertureben. Ez most hogy lesz? Marad külön az 5GB alapszolgáltatás és ugyanúgy ahogy eddig ingyen mehetnek a fényképek, csak most már az összes, vagy fizethetek, mint a katona tiszt, ha a Photos.appot és ezzel együtt az iCloudot szeretném használni?

b_pit
2014. 06. 28. @ 10:54
b_pit képe

Aki profi fotós, -videós, vagy -zenész, az nem update-elget agyba-fõbe, hogy mindig a legújabb HW-OS-SW legyen neki, hanem szépen használja a jól bevált, és jól termelõ, kézre álló rendszerét...

djshootah2
2014. 06. 28. @ 12:06

Ez nem Magyarorszag. Nem KELL valtania senkinek semmit, csak azert mert felsobb korokben kitalaltak vmit...Ha valaki Aperture-t akar hasznalni, akkor megteheti; max nem lesz tobb frissites ra.

Es +1 b_pit-nek!

ATomee
2014. 06. 28. @ 12:25
ATomee képe

Ezzel csak az a baj, hogy majd jön az OS X 10.11 és majd azon már nem megy az Aperture. Ok, persze OS X-et sem kell frissíteni.

begin
2014. 06. 28. @ 17:05
begin képe

"kérdés, hogy annak elsõ verziója tud-e majd annyit, mint a jó öreg Aperture tudott."

Ami képernyõképet láttam róla az alapján biztosan nem. Hacsak nincs egy professzionális felülete is. Én annak idején pont azért váltottam Macre mert kellett nekem az Aperture és nem szívesen váltanék Lightroomra, mert az bizonyos területeken kevesebbet tud. Én nagyon szeretem az Aperture ecset alapú szemléletét, hogy minden beállítást (pl. görbék, csúcsfény/árnyék, stb.) ecsettel szelektíven rá lehet festeni a képre, ha akarom mindenre, de választhatóan akár csak a csúcsfényekre, középtónusra, vagy az árnyékokra. Szóval ez egy igen rossz hír számomra. :(

atabar
2014. 06. 28. @ 17:40

Mert ha megjelenik a Maces Photos App, akkor automatikusan letörlõdik a gépedrõl az Aperture, amit eddig használtál? Vagy elfelejti amit eddig tudott? Vagy már nem lehet kimosni az ecsetekbõl a festéket? Komolyan nem értem ezeket a problémázásokat… eddig jó volt,akkor ezután miért ne lehetne jó?

solareclipse
2014. 06. 28. @ 17:55
solareclipse képe

mert mivan ha nem fog elindulni 10.11 alatt majd? nem bezsélve arról hoyg most is 2 éves majdnem egy idõ után elavul, szerinted miért nem word 2.0 használnak irodán?

amugy simán bekaphatja az apple, de jellemzõ 5 év és mindig leváltanak mindent majd vicces lesz amikor az cardrivot szivatják így meg 5 év után.

atabar
2014. 06. 28. @ 18:03

A Final Cut Pro 7 is elindul a legfrissebb rendszeren, ugyanakkor a rendszert sem kell feltétlenül frissíteni, ha egyszer a munkádra megfelelõ...

begin
2014. 06. 28. @ 18:06
begin képe

@atabar
Abban igazad van, hogy a jelenlegi Aperture továbbra is használható marad, de az eddig is imert hibái nem lesznek javítva, mert az Apple csak kompatibilitási frissítést ad ki hozzá. Egy új verziója annyiból lett volna jó, hogy kód újraírásával megszûnhetnének ezek a hibák...

opeter
2014. 06. 28. @ 18:07
opeter képe

Aperture-t továbbra is lehet majd használni. Egyenlõre.

Bár, lehet, hogy az Apple majd direkt tesz arról, hogy monjduk OS X 10.2 alatt ne fússon. Azt fogják majd mondani, hogy hát ... már elavúlt.

A baj az csak akkor lesz, ha monjduk az aktuális almás gépet bedöglik osztán mert túl drága lenne a javítás vagy éppen már nem lehet kapni hozzá alkatrészt, jobban megéri újabb Macet venni.

No de ... ezeken úgye már nem fog fútni a régi Mákos. Aztán valszeg az Apertúr sem.

FooLman
2014. 06. 28. @ 18:24
FooLman képe

Ujra beigazolodott, hogy apple "pro" szoftverre barmit alapozni rossz dontes.
Azert az oprendszer meg mindig nem olyan rossz...

Tigerclaw
2014. 06. 29. @ 07:18

Hát igen, sajnos a sok veszteség miatt nem jut már pénz a szoftvereik fejlesztésére...oh wait :-

Azért nincs rendben ez, mert hiába marad meg az Aperture, egyrészt fogalmunk sincs, hogy a Yosemite alatt mennyi új bug kerül elõ a régiek mellett, amiket ugye nem fognak kijavítani, másrészt már évekkel azelõtt elavult és mindenki várta azóta az új major verziót. Szólhattak volna 2-3 évvel ezelõtt, hogy vége. Amúgy nem is csodálkozok, hogy ezt csak ilyen sunyi módon jelentették be és nem a WWDC-n, mert ugye nincs mit dicsekedni ezzel.

Egyébként ez tényleg figyelmeztetés azoknak, akik még Apple szoftverrel dolgoznak, hogy idõben váltsanak és ne építsenek túlságosan az OS X vonalra. A Lightroom meg a Premiere fut Windows alatt is, ahol naponta jön frissítés ha kell, nem pedig évente(se).

Mondjuk tényleg halvány lila segédfogalmam sincs, hogy mik az Appletávlati tervei az OS X-el és a Mac szériával, mert évek óta nagyon úgy tûnik, hogy semmi, illetve egyre gyorsabban haladnak az erõszakos megszüntetése felé.

A mac széria és az OS X (Y) nem ér semmit, ha nincsenek rá olyan szoftverek, ami miatt a felhasználók számára csábító és kikerülhetetlen. Ha holnap az Adobe bedobná, hogy a továbbiakban nem éri meg nekik fejleszteni az OS X vonalat, mert a többség már átállt windowsra akkor gyakorlatilag a Mac Pro, Macbook Pro elvesztené az piacát. Ha profi szoftverek nincsenek rá, játékok meg sosem voltak, akkor elég egy kis teljesítményû gép az átlagos otthoni felhasználóknak. Nekik meg bõven elég a MacBook Air is...de õk is folyamatosan nekifutnak a falnak, mert az MS Office a globális standard és emellett az iWork csomag mindig is buta volt és csak tovább butították.

Gyakorlatilag marad egy nagyon drága, de jó hardver egy egyre bugosabb és butább operációs rendszerrel, amiben már a gyártó sem lát akkora jövõt, hogy életben tartsa a régi szoftvereit és fejlesszen rá újakat.

solareclipse
2014. 06. 29. @ 09:45
solareclipse képe

vagy szépen mindenki feltolja a wint a mac-re ha dolgozni akar :)

opeter
2014. 06. 29. @ 11:46
opeter képe

Ahogy az Adobe kinyírta a Freehandet, úgy az Apple szépen lassan kinyírja a Mac-et.

attilas
2014. 06. 29. @ 17:11
attilas képe

És az igazán a komoly fotósok gondolom még filmet meg diát használnak, lubickoltatják a képeket az sötétszobában. Mert az a jól bevált. Ugyan már... Legtöbb fotós akivel dolgoztam napra kész technikája volt. Akár saját, akár bérelt. Sokszor még ki sem használták a lehetõségeket amit egyébként megértek. Sõt valahol preztízskérdés is a dolog. Mondjuk nem is esküvõ fotózás volt a profiljuk. Teljesen megértem a felhorkanást az ügyben. Az ilyen beruházásokat az ember hosszú távra tervezi, platformban gondolkozik, nem tervez nagy átállásokat fõleg nem olyat ami visszamenõleges munkával járna. Az ilyesmi felér egy arconcsapással.

TomT_
2014. 06. 29. @ 21:24
TomT_ képe

@djshootah2:
nem-Magyarországon valószínûleg nem is szoktak egyetlen alkalmazásra esküvõi-fotózás bizniszeket felépíteni ;)

B4lag3
2014. 06. 30. @ 09:29

TomT: mi bajod az esküvõi fotósokkal? Nem kéne az irántuk való ellenszenvedet ide keverni, nincs értelme.
Amúgy nem-Magyarországon (bármit is jelentsen ez) szerinted hány alkalmazásra építenek egy esküvõi fotós üzletet?

Nem vagyok semmilyen fotós egyébként :)

TomT_
2014. 06. 30. @ 10:32
TomT_ képe

@B4lag3: Nincs velük semmi bajom; sem ellen-, sem rokonszenvet nem érzek irántuk. (Mondjuk szükségét sem érzem, hogy kellene bármelyiket is.) Ilyet tehát nem írtam. Megköszönném, ha nem magyaráznál a kommentembe olyasmit, ami nincs benne.
Ami a dolog lényegi részét illeti, tehát az alkalmazást, ... á, hagyjuk. Mindennagyonszép, mindennagyonjó.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!