A Sharp lehet a jövőben az Apple beszállítója

A Jeffries szerint a belátható jövőben az iPad és az iPhone kijelzői már a Sharp IGZO LCD technológiájával készülnek majd, így vékonyabb eszközökbe is beleférnek a nagyobb felbontású kijelzők, ráadásul alacsonyabb energiafogyasztás mellett. Peter Misek, a cég szakértője szerint a Sharp úgy tudta módosítani az IGZO (indium, gallium, cink) paneljeit, hogy azok nagyobb, akár 330 ppi-s pixelsűrűséggel is gyárthatóak. Az IGZO technológia előnye, hogy az Apple ugyanúgy biztosítani tudja a jelenlegi IPS  kijelzőktől már megszokott felbontást és belátási szöget, sőt nem lenne szükség a dupla LED-soros képernyő-megvilágításra sem. 

„Szerintünk ez a gyártástechnológia több előnyt is jelenthet. Többek között vékonyabb eszközök készülhetnek, nőhet az akkumulátorok üzemideje, és ezzel javulhat a teljes felhasználói élmény.” – írja Misek a befektetőknek.

Az elemző szerint a 2012-ben érkező hatodik generációs iPhone-t, és harmadik generációs iPadet már az IGZO panelekkel készíti majd az Apple. Az utóbbi időben több hír is szólt arról, hogy az iPad 3-at a magasabb felbontású Retina kijelzője miatt, már dupla LED képernyő világítással kell majd ellátni, mivel csak így biztosítható a jelenlegi kijelzőhöz hasonló fényerő. Misek szerint azonban a Sharp IGZO kijelzőinek a megvilágításához továbbra is elég lesz egy LED-sor a magasabb felbontás mellett is, így csökkenthető lesz az energiafogyasztás. 

Az elemző azt állítja, hogy eközben az Apple és a Sharp egy közös projekt keretében elkezdett OLED kijelzőket is tervezni a következő években érkező iOS eszközökhöz, és két éven belül megérkezhet az első OLED panellel szerelt iPhone és iPad. A Sharpnak állítólag van egy teljesen új eljárása, amivel a panel-t „rányomtatják” egy filmrétegre és utána azt illesztik rá egy üvegfelületre.

„A fejlesztés gyors ütemben halad, és a teszt darabok már elkészültek. A komolyabb tesztelés 2012 közepén indulhat meg, és 2013-ban jöhetnek le az első ilyen kijelzők a gyártósorról.” – írja Misek az Apple-Sharp projektről. 

Misek várakozásai szerint 2012 közepén az Apple piacra fogja dobni a saját televízióját is, de ekkora kijelző méretben valószínűleg 2015-ig nem lesz elérhető az OLED technológia, így az OLED kijelzőkkel először csak a kisebb méretű eszközöket készíti majd, mint az iPhone és az iPad.
4 hozzászólás
Kanmfy
2011. 11. 25. @ 06:40
Kanmfy képe

végre egy normális beszállító ,aki nem a marketingben jártas, hanem sokkal inkább a fejlesztésben.

palacsinta
2011. 11. 25. @ 14:12

Ez tényleg tök jó lehet. Jöhetnének Sharp kijelzõk a macbook pro-ba is!

smschamp
2011. 11. 25. @ 14:18
smschamp képe

Nem vagyok kibékülve a Sharppal :(

Appleboy
2011. 11. 27. @ 04:49
Appleboy képe

Ki kell békülni vele... és végre japánok :-) a sharp nagyon sok technológiát fejleszt, ahogy a pl Mitsubishi is.. csak nem tudtok róla sokan....

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!