A hibás Intel processzorok javítása lassíthatja majd a gépeket

Súlyos hibát fedeztek fel az Intel processzorokban, amit operációs rendszer szintű hibaelhárítás útján lehet csak kijavítani a The Register jelentése szerint. Az elmúlt 10 évben megjelent összes Intel chippel működő számítógép érintett a problémában, függetlenül attól, hogy Windows, Linux vagy macOS fut rajta.

A jelentés szerint a probléma az Intel x86-os hardverben rejtőzik, és mikrokód frissítéssel sajnos nem lehet helyrehozni. A hiba operációs rendszer szintű beavatkozást igényel vagy pedig új processzor vásárlását.

Pontos részleteket még nem tudunk mondani, ugyanis ideiglenesen visszatartják az infót, de a The Register-nek sikerült pár dolgot megtudni. Úgy látszik, a bug miatt a normál felhasználói programok hozzáférnek a védett kernel memória tartalmához.

Emiatt a rosszindulatú programok többek közt akár jelszavakhoz és a bejelentkezési kulcsokhoz is hozzáférhetnek. Az még nem tiszta, hogy mennyire komoly a bug, de tekintve, hogy a Windows és a Linux fejlesztői is gőzerővel végeznek változtatásokat a rendszereikben, a The Register gyanítja, hogy súlyos hibáról van szól.

A bug megjavításához el kell választani a kernel memóriát a felhasználói folyamattól, ami bizonyos számítógépek teljesítményére nézve megterhelő lehet. A The Register szerint a Linux-ot és a Windows-t futtató gépek 5-30%-kal lassulhatnak a javítás után.

Jelenlegi infók alapján nem tudjuk, hogy a macOS-es gépeket ez hogyan érinti majd. A Linux és Windows szoftverfrissítések már nagyban készülődnek, és bár az Apple részéről nem érkezett információ, valószínű, hogy ők is megoldáson agyalnak.

A The Register oldalán megtaláljátok az összes ismert infót a bugról, a hónap további részében pedig többet is megtudhatunk majd a problémáról.

1 hozzászólás
A hun
2018. 01. 03. @ 11:47
A hun képe

...az a baj, hogy nem csak itt találtak hibát, hanem a MacOS -ben is van egy újabb, jó szakállas...

- még 2002 -ből

PS: ...csak egy szerencséjük van, hogy ehhez az újabb MacOS -es hibához, fizikai hozzáférés kell a géphez...

http://www.techradar.com/news/new-macos-bug-allows-for-full-system-compromise-if-you-have-physical-access

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!