Iovine: 400 millió felhasználóval büszkélkedhetne az Apple Music, ha lenne ingyenes verziója

Jimmy Iovine, az Apple Music vezetője nemrég interjút adott a Music Business Worldwide magazinnak, melyben szóvá tette, hogy szeretné, ha többen fizetnének a zenéért.

Az internet elterjedésével egyre népszerűbb lett az ingyenes zeneletöltés is. Kezdetben főként a Napster-hez és a LimeWire-höz hasonló p2p szolgáltatások tették ezt lehetővé, később pedig ezeket fokozatosan felváltották a reklámalapú, ingyenes platformok, mint a Youtube vagy a Spotify. Iovine ezt nem helyesli, mert úgy véli, a művészeket illik megfizetni a munkájukért.

Azt elismerte, hogy az ingyenes zene minősége kifogástalan, és megérti, hogy sokan miért nem a vásárlás mellett döntenek. Azt is hozzá tette, hogy ha a Spotify-hoz hasonlóan az Apple Music is rendelkezne ingyenes verzióval, akkor bizonyára 400 millió felhasználója lenne. Ennek ellenére úgy érzi, ez ütközne a saját és az Apple elveivel.

Ez nem csak süket duma. A Beats Music-nak nincs ingyenes válzotata. Az Apple Music-nak sem. Nem a levegőbe beszélek. Ezért álltam össze Eddy-vel, Timmel és Steve-vel. Egyformán gondolkodunk. Az ingyenes zene egyszerűen helytelen. Én így gondolom.

Elmondása szerint ahhoz, hogy ez változzon, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fizető közönség számára különlegesebbé tegyék a zenehallgatás élményét.

Iovine hisz abban, hogy az előfizetőket kiváltságok illetik. Az Apple Music ezért rengeteg saját tartalommal állt elő, ilyen például saját Carpool Karaoke-sorozata, a Vital Sings Dr. Dre szereplésével, a Planet of the Apps című valóságshow illetve egy dokumentum film Harry Styles zenei karrierjéről.

Mikor megjelent az Apple Music, nagyon frusztrált voltam. Minden áron le akartam győzni a Spotify-t és társait. Most már belátom, hogy ez csak úgy megy, ha az Apple Music annyira egyedülállóan különlegessé válik, hogy az emberek csak azt akarják majd használni. Így lehet őket feliratkozásra ösztönözni.

Számos nagyobb előadó forgatott reklámot az Apple Music-kal, többek közt Chance the Rapper, Drake, Frank Ocean és Taylor Swift is. Iovine szerint lesz még a jövőben hasonló együttműködés, bár a lemezkiadók nem lelkesednek érte.

Iovine hisz benne, hogy az Apple Music "a popkultúra élmezejére növi majd ki magát", ahogy azt nem egy interjúban említette.

3 hozzászólás
Titi
2017. 05. 18. @ 13:29
Titi képe

A művészeket, azokat igen.

j2smith
2017. 05. 19. @ 09:36
j2smith képe

A monopólium ugyan olyan káros, ha nem károsabb, mint az ingyenesség. Szóval rossz úton jár az Apple. Már csak az, hogy "csak nálunk hallható" visszatart attól, hogy meghallgassam. Ezért nem is fizetek elő. Az arrogancia előbb utóbb visszanyal.

j2smith
2017. 05. 19. @ 09:39
j2smith képe

Ja, és ha kerekem lenne és sárga lennék, én lennék a villamos...

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!