2020-ban repülhet az Intel

ARM processzor Mac számítógépekben? A Bloomberg szerint az Apple komolyan gondolja az átállást.

A Bloomberg információi alapján az Apple 2020-ban elkezdené az átállást a Mac-ekben Intel processzorról ARM csipekre.

A projekt neve állítólag “Kalamata” az Apple-ön belül és gyakorlatilag arról szól, hogy az Apple mérnökei meg akarják oldani, hogy az iPhone-okban és iPadekben lévő csipekhez hasonló csipek hajtsák meg Mac számítógépeiket is.

Ezek a Mac csipek állítólag még korai fejlesztési stádiumban vannak, de ez nem azt jelenti, hogy kapkodós lesz az átállás 2 év múlva. Az idén nyáron bemutatásra kerülő iOS 12 és macOS 10.14 ugyanis lehetővé fogja tenni, hogy a fejlesztők olyan alkalmazásokat készítsenek, amik iOS-en és macOS-en egyaránt futnak.

És mivel az iOS már most is ARM processzorokon fut, így valószínűleg egy ilyen univerzális bináris működhetne egy ARM Mac-en is.

Ha az Apple saját csipekkel dolgozna, akkor nem kéne az Intelre várniuk új processzorokért és gyorsabban, szabadabban fejleszthetnének újdonságokat.

A váltás lehetővé tenné a kaliforniai Cupertino városában található Apple számára, hogy gyorsabban elhozzák az új funkciókat minden termékükbe és így elváljanak a konkurenciától. Ha a saját csipjeiket használnák, az Apple lenne az egyetlen PC gyártó, aki saját processzorokkal dolgozik. A Dell Technologies Inc., a HP Inc., a Lenovo Group Ltd. és az Asustek Computer Inc. mind Intel csipekkel dolgozik.

A saját csipek lehetővé tennék az Apple számára, hogy szorosabban integrálják a hardvert és a szoftvert, ezzel jobb akkumulátor-üzemidőt biztosítva – hasonlóan az iPadekhez, melyek Apple csipeket használnak.

Az Apple jelenleg is helyez ARM processzorokat bizonyos Mac-ekbe, méghozzá a Touch Barral felszerelt MacBook Pro-kba és az iMac Pro-kba. Ezek a T1 és T2 csipek, melyek jelenleg segédprocesszorok és másodlagos, valamint biztonsági funkciókat látnak el.

Az ARM Mac ötlete már az első iPhone bemutatása óta a levegőben van és úgy néz ki, hogy 2 éven belül meg is valósul.

Te örülnél, ha az Apple váltana a saját csipjeire a Mac család esetén?

2 hozzászólás
opeter
2018. 04. 03. @ 08:58
opeter képe

Te örülnél, ha az Apple váltana a saját csipjeire a Mac család esetén?

Nekem már mindegy, mert ha meghal a jelenlegi Mac minim, nekem több almás gépen nem lesz.

Már most is az Alma melett párhuzamosan egy Windowsos gépet használok, szóval az átállás nem lesz gond.

rdaneelolivaw
2018. 04. 03. @ 09:36

Bootcamp alapon működő Win és egyéb cuccoknak búcsút lehet inteni.
Nem mintha ez lenne a legfontosabb, de azért mint lehetőség nem rossz. Sokan használják is.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!