2019-ben is érdekes lesz a WWDC

John Gruber lehozott egy pletykát, Mark Gurman pedig kijavította azt. Miről is van szó?

Gruber azt állítja, hogy hallott egy mendemondát az Apple új egyesített kezelőfelületéről, mely állítólag egyszerűsíthetné a macOS-re és iOS-re fejlesztést.

Tavaly decemberben írtunk róla, hogy Mark Gurman szerint az Apple egy olyan egyesített keretrendszeren dolgozik, mellyel az iOS alkalmazások kis módosítással macOS-en is futnának, így fellendítve a macOS-t és munkára alkalmasabbá téve az iOS-t.

Ennek kapcsán most Gruber azt állította blogján, hogy az ő informátorai által adott adatokat egybevéve az egyesített keretrendszer nem is egy egyesített keretrendszer lesz és csak a 2019-es WWDC-n érkezik majd a macOS 10.15-tel és az iOS 13-mal.

Gruber szerint az egyesített keretrendszer helyett az Apple egy deklaratív vezérlő API-t készít, melynek használatával a fejlesztők kódban definiálhatnának gombokat, csúszkákat és egyéb felületi elemeket platformfüggetlenül.

Mark Gurman Gruber cikkének megjelenése után hamarosan Twitteren jelezte, hogy szerinte Gruber informátorai nem voltak elég pontosak és ez a deklaratív leíró nyelv egy Swift alapú újdonság lesz, mely az Interface Builder használatát hivatott javítani a NIB fájlok leváltásával. A fejlesztők azután, hogy IB-ben elkészítették a felületet, kódban módosíthatnák azt, hasonlóan az XAML-hez, melyet a Windows-ra/Xamarinnal fejlesztők ismerhetnek. Ennek a projektnek a kódneve állítólag Amber, Infrared és Ultraviolet a Swift csapaton belül.

Az egyesített UIKit és AppKit pedig egy más tészta és szerinte egy ilyen nagy méretű projektnél nem érdemes kevés infó alapján jósolni.

Szóval abban se lehetünk biztosak, hogy egy keretrendszer érkezik és abban sem, hogy idén. Mit tudunk akkor? Azt, hogy az Apple fejlett fejlesztői eszközökön dolgozik, melyekkel egyszerűbbé válik a fejlesztők élete és valószínűleg ennek eredményeképp jobb minőségű alkalmazásokat kapunk majd, amik feltehetően macOS-en és iOS-en egyaránt futnak majd. Sajnos viszont elképzelhető, hogy erre 2019 őszéig kell várnunk.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!