2018 Q2: kaszált az Apple

2018 Q2: jól megy az Apple-nek

Tegnap este befutottak az Apple negyedéves eredményei 2018 második tőzsdei negyedévére.

Két szokásos megjegyzés: a naptári negyedévekhez képest a tőzsdei negyedévek el vannak tolva: 2018 Q2 valójában a januártól márciusig tartó első negyedév + a tőzsdei negyedéveket az Apple-nél az előző évek megegyező negyedévéhez érdemes hasonlítani, mert egy ciklikus cégről beszélünk.

Pénzügyek

Az Apple 61,1 milliárd dollár bevételre tett szert, amiből 13,8 milliárd dollár nettó hasznot sikerült kitermelniük. Ebből a részvényesek 2,73 dollár részesedést kapnak papíronként. A 2017 Q2-es negyedévben a cégnek 52,9 milliárd dollárt sikerült összehozni, amiből 11 milliárd dollár nettó hasznuk lett és a részvényesek 2,1 dollárt kaptak – vagyis egyértelműen látszik, hogy nagyot nőttek a bevételek.

Az Apple bevételének alakulása (kiemelve a tavalyi és idei negyedévek)

A bruttó árrés a tavalyi 38,9-ről 38,3-ra csökkent, a részvényesek mégis 0,73 dollár részesedést kapnak a tavalyi 0,63 helyett. Ezt azok kapják meg május 17-én, akik május 14 előtt jutottak hozzá részvényeikhez.

Az Apple emellett bejelentette, hogy 100 milliárd dollárból részvényeket fog visszavásárolni, mivel ezen negyedév végén befejeződik előző, 210 milliárdos visszavásárlási programjuk.

Örömmel jelentjük be, hogy ez volt az eddigi legjobb márciusi negyedévünk: erősen növekedett a bevételünk az iPhone, Szolgáltatások és Viselhető eszközök szekciókban”, mondta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. “A felhasználóink többször választották az iPhone X-et, mint bármely más iPhone-t a márciusi negyedévben, pont mint a decemberi negyedévben, amikor megjelent. A világ minden tájáról növekedett a befolyó bevételünk, Japánban és Kínában több mint 20%-ot nőttünk.

A cég bevételének 41%-át hozta az Amerikai kontinens, 23%-ot Európa, 21%-ot a kínai régió, 9%-ot Japán és 6%-ot a többi ázsiai terület

Az Apple bejelentette, hogy következő negyedévben 51,5 és 51,5 milliárd dollár közötti bevételre számítanak majd 38 és 38,5 százalék közötti bruttó árréssel.

Eladások

Az iPhone eladások szépen növekedtek az előző évihez képest. A tavalyi második negyedévben 50,8 millió almás telefont tudtak eladni, míg idén 52,2 millió jött össze. Ezen 3%-os növekedésben persze óriási szerepe van az Apple jubileumi készülékének, az iPhone X-nek.

Az iPad eladások is nőttek 2%-kal. Idén 9,1 milliót adtak el, összehasonlításképp az előzőben pedig 8,9 millió sikerült.

A Mac eladásokon látszik, hogy az Apple nem túl sokat foglalkozik mostanság a számítógépekkel, 4,2 millióról 4,1 millióra csökkentek az darabszámok, ami 3%-os visszaesés.

A Szolgáltatások kategória, melyet az Apple Music, az iCloud, az App Store és az Apple egyéb szolgáltatásai alkotnak szintén szép növekedést mutatott be: a tavalyi 7,04 milliárd dollár helyett idén 9,19 milliárd bevételt sikerült összehoznia, ami 31%-os növekedés.

Az iPodokat, az Apple Watch-ot, az AirPods-ot, az Apple TV-t és a többi terméküket tartalmazó Egyéb kategória is növekedett egy 38 százalékot 2,87 milliárdról 3,95 milliárdra.

Látszik, hogy az iPhone még mindig elviszi a torta nagy részét, ha azt vizsgáljuk, mi mennyi pénzt hoz az Apple-nek, de a többi szekciójuk is sikeres, csak eltörpül az okostelefon biznisz mellett.

Érdekességek

  • a Szolgáltatások szekció soha nem hozott még ennyi pénzt az Apple-nek
  • már több mint 270 millióan használják az iTunes-t
  • a következő pár hónapban az Apple Pay elindul Norvégiában, Lengyelországban és Ukrajnában
  • A Beats eszközökből, AirPods-ból és Apple Watch-ból álló viselhető eszközök eladásai helyenként 50%-ot is emelkedtek
  • az iPhone 8, 8 Plus és X felhasználók 99%-a elégedett
  • az App Store is rekord márciusi negyedévet tudott le
  • az iPad eladások már 4. negyedéve folyamatosan növekednek darabszámban és bevételben egyaránt
  • az Apple-nek már 502 üzlete van
  • az iPhone X volt a legnépszerűbb okostelefon Kínában ebben a negyedévben
  • Cook szerint az egészségügy egy olyan terület, ahol az Apple nagyot tudna dobbantani, ezért fontos stratégiai szempontból a cég számára

Ha ennél több diagramot szeretnél látni, látogass el a MacStories oldalára, ahol minden vizualizációra érdemes adatból készítenek görbéket és tortadiagramokat.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!