2017 Q4: tarolt az Apple

2017 Q4: a világ legértékesebb vállalata minden szöget a fején talált

Az Apple tegnap este felfedte legújabb negyedéves adatait. Úgy fest, hogy egy darabig még nem kell lehúzniuk a rolót, sőt nagyobb ablakokra is telik nekik.

Ahogy azt már az évek során megszokhattuk, az Apple egy ciklikus cég, ahol a negyedéves eredményeket az egy évvel korábbi negyedéves eredményekkel érdemes összemérni és nem az előző negyedévvel. Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a tőzsdei negyedév el van tolva a naptári negyedévtől, így zárta most az Apple 2017 utolsó negyedévét.

Pénzügyek

Az Apple 52,6 milliárd dollár bevételt szerzett ebben a negyedévben, amiből a nettó hasznuk 10,7 milliárd dollár lett. Ebből a részvényesek részvényenként 2,07 dollárt kapnak. Összehasonlításképp tavaly ilyenkor csak 46,9 milliárd folyt be nekik, amiből a nettó hasznuk 9 milliárd volt és a részvényesek is csak 1,67 dollárt kaptak. Ezek majdnem a legszebb eredmények a negyedik negyedévben, csak a teljes profitot körözi le a 2015 Q4.

A bruttó árrés 37,9 százalék volt, ami egy pici esés a tavalyi 38%-hoz képest. A nemzetközi eladások a bevétel 62%-áért voltak felelősek.

Az Apple úgy döntött, hogy akik november 13 előtt tettek szert Apple részvényre, azok 0,63 dollár osztalékot kapnak november 16-án.

Éves összefoglalás

Miután ez az utolsó negyedév, így az Apple 2017-et is összefoglalta. A cég 229,2 milliárd dollár bevételre tett szert, melyből a nettó haszna 48,4 milliárd volt. Ez a 2016-os 215,6 milliárdos bevétel és 45,7 milliárdos nettó haszonnal összemérve egy szép lépés.

Jóslatok

Az Apple úgy tippeli, hogy 2018 első negyedévében 84-87 milliárd közötti bevételre tesznek majd szert 38-38,5 százalékos árrés mellett. Ebben már bőven számítanak az iPhone X sikerére.

Eladások

Az Apple 46,7 millió iPhone-t adott el, ami egy egész szép emelkedés a 45,5 millióhoz képest, amit tavaly ilyenkor sikerült. Ez azért is különösen jó eredmény, mert sok felhasználó kivárt az iPhone X miatt. Mondjuk az iPhone 8 árusításának csak első 8 napja került bele ebbe a negyedévbe.

Az iPad eladások is emelkedtek, 9,3 millió helyett idén 10,3 millió fogyott. Emögött az emelkedés mögött valószínűleg az idén bemutatott 10,5 colos iPad Pro állhat, mely hihetetlen sebességével és ProMotion kijelzőjével már tudott elég újat mutatni, hogy meggyőzze az iPad vásárlókat a frissítésről.

A Mac eladások is szépen növekedtek, 4,9 millióról 5,4 millióra. Itt főleg a frissített laptop felhozatal tehet az eladások emelkedéséért.

Eloszlás

Az Apple bevételeinek 55%-a az iPhone-ból jött, második helyezett a szolgáltatások szektor 16%-kal, harmadik a Mac 14%-kal, utána pedig az iPad 9%-kal. Az összes többi dolog, amit árulnak, pl. az AirPods, az Apple Watch és az iPod touch összesen 6%-ot hozott össze.

Regionálisan is érdekes felosztani az Apple bevételeit. A cég bevételeinek legnagyobb részéért az amerikai kontinens felelt, második helyezett Európa lett, míg a kínai régió csak a harmadik, 19%-kal.

Érdekességek

Ahogy minden évben, úgy most is az Apple vezetői elárultak néhány érdekességet az elmúlt évről, negyedévről és a jövőbeli terveikről:

 • Az Apple szolgáltatásai önmagukban több mint 8,5 milliárdot hoztak a konyhára, ez elég, hogy önmagukban felkerüljenek a Fortune 100 listára
 • Az Apple Watch eladások 50%-kal emelkedtek a tavalyihoz képest
 • Az Apple Music előfizetés eladások 75%-kal emelkedtek
 • A fizetős iCloud tárhely előfizetések száma 210 millióra emelkedett 25 millió új előfizetővel
 • Az Egyesült Államokban 5 millió cég fogja támogatni az Apple Pay-t év végére
 • Luca Maestri elárulta, hogy a Mac-ek soha nem teljesítettek még ilyen jól üzleti faktorban és a legtöbb eddigi bevételt hozták
 • A Mac eladások 10%-kal nőttek, de 25%-kal több bevételt hoztak
 • A viselhető eszözök (AirPods, Apple Watch) együtt 75%-ot emelkedtek és már Fortune 400 cég lennének magukban
 • Kínából 12%-ot emelkedtek a bevételek
 • Indiából pedig megduplázódott a befolyt zöldhasú mennyisége
 • A 451 Research eredményei alapján az iPhone-okkal legalább 97%-os a vevői elégedettség
 • Az Apple készpénztartaléka 268,9 milliárd dollár
 • Már több mint 1000 kiterjesztett valóságot használó alkalmazás van az App Store-ban
 • Az iPhone eladások 3%-ot növekedtek globálisan, de több piacon is 10% feletti volt a javulás
 • Az Apple Pay-en keresztüli fizetések 300%-kal emelkedtek
 • A Mac eladásokat a MacBook Pro húzza
 • Az iPhone, az iPad és a Mac piaci részesedése is javult Kínában
 • Kutatásra és fejlesztésre az Apple 0,2%-kal többet költ a hasznából, mint tavaly (5,5 helyett 5,7-et)

Egy a lényeg: az Apple még jó darabig tudja majd készíteni kedvenc elektronikai kütyüinket.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!