2016 Q2: visszaesés az Apple-nél

2016 Q2 eredmények

Az Apple tegnap este publikálta 2016 Q2-es negyedévének adatait. Spoiler veszély: nem ment minden fényesen a cégnek.

Az Apple minden negyedévben közli a részvényesekkel és a nagyvilággal, hogy miként teljesítettek az elmúlt 3 hónapban.

Ez roppant fontos a cég számára, hiszen a részvényesek támogatása és a piac hite növeli vagy csökkenti a részvények és rajtuk keresztül a cég értékét is.

Az Apple tipikusan ciklikusan mutatja be termékeit, így negyedéves mutatóiknál összehasonlítási alapként az 1 évvel korábbi negyedévet érdemes használni. Most is így fogunk tenni, ha bővebben érdekel, mi volt tavaly, akkor ide kattintva elolvashatod a 2015 Q2-es negyedévről írt összefoglalóm.

A 2016 Q2 januártól március végéig foglalja össze az Apple eladásait, a tőzsdén ugyanis a negyedévek eggyel el vannak tolva.

Az Apple idén 50,6 milliárd dollár bevételt sepert be, amiből a profit 10,5 milliárd lett. Ez alapján a részvényesek részvényenként 1,9 dollárt kaptak. Ezek egész jó számok és sok cég irigy lenne miattuk, de egy éve az Apple jobbat tudott. A tavalyi negyedévben 58 milliárd dollár bevételük volt, 13,6 milliárd dollár haszonnal és a részvényenkénti juttatás is 2,33 dollár volt.

Az árrés is romlott, tavaly ilyenkor 40,8 százalék volt, idén már csak 39,4.

Persze még nem kell temetni őket, az Apple-nek jelenleg is 233 milliárd dollárja van készpénzben.

Most térjünk át az eladásokra, keressük meg, hogy hol tűnt el a bevétel és a haszon!

A bevétel 65%-át az iPhone szerezte, második hely a szolgáltatások 12%-kal, harmadik pedig a Mac 10%-kal, az iPad pedig nem sokkal lemaradva 4. helyezett 9%-kal. Az egyéb termékek a bevételek 4%-áért felelnek.

Az Apple ebben a 3 hónapban 51,1 millió iPhone-t adott el, egy éve ilyenkor ez 61,2 millió volt.

Az iPad eladások sem jobbak, ott 10,3 millióra esett vissza 12,6 millióról. Úgy tűnik, hogy az iPad Pro sem tudta felfelé görbíteni az eladásokat.

A Mac eladásoknál is hasonló a tendencia, mindössze 4 milliót tudtak eladni a tavalyi 4,6-tal szemben.

Ebből látható, hogy az iPhone eladások 16%-kal, az iPad eladások 19%-kal, a Mac eladások pedig 12%-kal estek. Ez eléggé kellemetlen.

A darabszámbeli visszaesés azonban nem reprezentálja egyértelműen, hogy a bevételben mekkora kárt tettek. Az iPhone eladások csökkenése 18%-kal csökkentették az összes bevételt, az iPad eladások 19%-kal, a Mac eladások pedig 9%-kal. Érdekes, hogy a szolgáltatások és az egyéb termékek 20 és 30 százalékkal emelkedtek.

A szolgáltatásokba beletartozik az Apple friss zenei szolgáltatása, az Apple Music, az egyéb termékekbe pedig az Apple Watch, amik 1 éve még nemigen voltak, így ez a növekedés teljesen érthető.

Persze az Apple mindig árul el érdekességeket is a száraz számok mellett, így most is kiderült néhány izgalmas részlet:

  • Az Apple Music előfizetők száma 13 millióra ugrott (februárban még csak 11 volt)
  • Az korábbi iPhone vásárlók 95%-a hűséges és nem váltanak más platformra
  • Az iPhone felhasználók nagyobb része váltott régebbi iPhone-ról iPhone 6s-re, mint 2 éve az iPhone 5s-re, de kevesebben mint tavaly az iPhone 6-ra
  • A Mac vásárlók fele még nem vett korábban Mac-et. Ez a szám Kínában még magasabb, ott a vásárlók több mint 80%-a nem Mac felhasználó volt korábban.
  • Az Apple Watch eladások jobbak, mint az iPhone eladások a telefon “újkorában” (értsd 2007 és 2008 környékén)
  • Az iPhone SE nem szerepel a statisztikákban, de az már most is látszik, hogy nagy az igény a telefonra
  • Az iPad Pro 9,7 colos változata is jól szerepel
  • Az elmúlt 4 negyedévben 15 apróbb céget vásárolt fel az Apple
  • Az iPad Air 2 vásárlók 97%-a elégedett

Alapvetően az Apple csalódott a negyedéves adatok kapcsán, de egyelőre még nem kell temetni őket, minden bizonnyal tisztában vannak vele, hogy mit kell tenniük, hogy újra felfele íveljenek.

10 hozzászólás
solnay
2016. 04. 27. @ 06:23

No, lehet, hogy most van az, amikor rájönnek, hogy tényleg baj van a termékekkel? Hogy unalmasak lettek? Ötlettelenek?
A fél világ tapsikolt a nyomásérzékeny kijelzőhöz, de ma már senki sem látja az igazi hasznát. Az sok "szakértő" megmondta, hogy az Apple Watch lesz az igazi okosóra, aztán lassan kiderült, hogy ez nem igazán jött be - nem azok és nem azt veszik, amit gondolnak.
A Mac-kek formavilága nem változott Jobs óta (kivéve a MacBooké, ami egy erősen megkérdőjelezhető termék, de legalábbis nem egy innovatív csoda attól, hogy nincs benne forgó alkatrész).
Az iPhone pedig mára egy unalmas formavilágú termék lett - meg is van az eredménye.
Cook nem rossz vezető, de nem egy technológiai látnok; Ive elmúlt évekbeli munkássága viszont egyértelművé tette, hogy Jobs közvetlen hatása és irányítása nélkül csak egy felfújt lufi, amiből erősen kiszökik a levegő.
Uff.

A hun
2016. 04. 27. @ 11:58
A hun képe

solnay

...ez egy + 10 pontos vélemény...

PS: ...csont nélkül...
- a sok bába közt elveszik a gyerek

R2
2016. 04. 27. @ 13:34
R2 képe

A számítógépeket jórészt kiváltotta az okostelefon és a tablet.
Az mp3 lejátszókat is kiváltotta a telefon.
A tabletek egyre kevésbé kelendőek a nagykijelzős telefonok megjelenése óta.
Nem szeretnék vitát generálni, de jelen formájukban az Apple telefonok túlárazottak, és elvesztették a megújulás képességét.
Már három telefontípus van, oszlik a piac, a növekedéssel pedig körbeérték a földet, lévén már mindenhol kapható a telefonjuk.

A konkurencia is egészen jó dolgokat csinál.

Valami újra van szükség, mint annó az iMac, vagy az iPod. Az óra felejthető. Csak geekek veszik, semmi gyakorlati jelentősége nincs, a telefon plusz kijelzője csupán.

opeter
2016. 04. 27. @ 15:01
opeter képe

Tényleg hosszútávon az lesz legjobb az Apple-nek, ha autókat, vécékagylókat vagy vibrátorokat fog gyártani. Főleg az utolsó dolog lenne a tutti-frutti, hiszen a sok "Apple-fan" így állandóan átérezhetné az almás "feelinget".

:)

Ja, az Apple már most is országok tartozásait vásárolja fel. Ki tudja, lehet, hogy nemsokára néhány európai ország (és egyéb) a tulajdonába kerül.

Kohesz
2016. 04. 27. @ 19:03

solnay: teljesen egyetértek veled! Jobs halála, mint bebizonyosodott a kreativitás és az előrelátás és az iránymutatás halálát is jelentette. Cook csak a piaci igények kielégítésére törekedett, amit Jobs csípőből elutasított. Ahogy mondta (nem szó szerint) ha megadod amit követelnek az már rövid idő után unalmas lesz és nem lesz jó. Neked kell megmutatni azt, hogy mit akarjanak szeretni a vásárlók! Jó példa amit Te is említesz, hogy a nyomásérzékeny kijelezző...
Az biztos, hogy különböző szinű telefonok, táblagépek, órák, és szíjak nem fogják a megszokott ütemben növelni a bevételt, hanem egy idő után unalmassá válnak és lefelé viszik a bevételt!

ready2
2016. 04. 27. @ 20:45

TM@ci
2016. 04. 28. @ 14:29
TM@ci képe

Az utóbbi évek ötlettelensége most kezd beérni. A felhasználók hosszú üzemidejű, SD kártyás, ütés- és vízálló mobilokra vágynak. A Samsung vette a jelzést, az Apple nem. Az alapáras Imac még mindig a már súlyosan elavult HDD-vel megy, az SSD-s a duplája, annyiért, amennyiért már az átlag felhasználónak nem éri meg. A videokártyáról nem is beszélve.
A MacBook-ból kihozták a 12``-t ki tudja minek, lassan egy IPhone képernyője nagyobb, én biztos hogy soha nem vennék ilyet. A MacBook Pro rosszabbul néz ki, mint a 2007-es, nem mondanám, hogy a Retinával annyira elégedett lennék (pixelhibák) és csak hosszú várakozás után lett benne SD kártyaolvasó. Miközben a Surface-szerű laptop-ipad combok egyre terjednek és komolyan azon gondolkodom, ha 15``-ben gyártanák és felmenne rájuk az OS X akkor azt vennék a mostani gépem után és nem egy újabb retinás MacBook Pro-t.
Az OS X egyre furább irányba halad, régebben a wifi-kapcsolat volt kritikán aluli (Mavericks) most már az AirDrop is kihagy, és a napokban nem tudtunk egy Retinás MacBook Pro-t és egy Iphone 6-ost Bluetooth-on csatlakoztatni... (Pedig még emlékszem azokra a 2004-es időkre, amikor a Macesek sercperc alatt kapcsolódtak fel az egyetemi wifire, míg mi akkori Windows-osok néha órákat szívtunk.) Megszűntek a színes marker-tagek, a Finder gagyi, stb., stb., stb.
A hobbi-fejlesztők által készített programokat a SIP miatt most már csak nehézségek árán tudjuk telepíteni, egy átlag felhasználó biztos nem fog pl. csrutil parancsokkal bíbelődni, hogy legyen TotalFinder-e.
Az Apple mintha irányt tévesztett volna sok téren, pedig korábban még irányt mutatott. Ide legalábbis egy új Steve Jobs kéne, ami ugye nagyon nincs.
Nem kéne pedig sok, csak meghallgatni végre a felhasználói visszajelzéseket (OS X), rástartolni az innovációkra (pl. aranymikroszálas százezer töltést is bíró akksik) és az androidhoz hasonlóan engedélyezni és könnyíteni a fejlesztői appok beépülését, mert láthatóan ez a modell nagyon bejött.

almaTom
2016. 05. 01. @ 23:16
almaTom képe

…és remélhetôleg tovább fog tartani a visszaesés, egészen addig, amikor feleszmél ez az agyament cég, hogy iszonyat eltévelyedtek a siker mámoros útján! Majd akkor megint kaphatunk tetszetôs dolgokat, csak hogy próbálják menteni a menthetôt……..

Spajder
2016. 05. 09. @ 22:35
Spajder képe

Azért a drogot leszámítva még mindig nem tudok olyan befektetést, ami 20%-os profitot termel, ráadásul milliárdos tételben.

Viktor
2016. 05. 12. @ 09:20
Viktor képe

Spajder:
Gyógyszeripar, prostitúció, védelmi pénzek szedése, nálunk minden közberuházás. De a bankszektor is bőven 20% fölött teljesít minden siránkozása ellenére a 2-3%-os tartalékrátájával, hiszen nem létező pénzeket ad kölcsön. Szóval, vannak még lehetőségek az Apple számára a növekedéshez. Egy almás logójú iVibrátor tényleg zseniális lenne.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!