Sikertelen rendszerszoftver telepítés után strandlabda és használhatatlan eredeti rendszer

 
Razored
 
Avatar
 
 
Razored
Az összes posztok száma:  50
Csatlakozva  02-04-2009
 
 
 
26 February 2021 17:31
 

Sziasztok,
tegnap este az egyébként stabilan működő (2014-ben újonnan vásárolt MacBook Pro unibody 13” mid 2012, 8GB RAM, MacOS 10.15.5 SSD-n (51GB szabad), DVD helyén HDD rendszer nélkül, csak dokumentumok, rendszerindításkor két alkalmazás indul már évek óta) gép minden kattintás után strandlabdázni kezdett 15-30 mpig. Elég rég nem fordult elő ez ezen a rendszeren, nem is emlékszem az utolsó alkalomra. Eszembe jutott, hogy néhány napja már jelez, hogy nem sikerült frissítéseket telepítenie, mert a Firefox megakadályozta. Mivel minden kattintásra strandlabda volt a válasz, újraindítottam. Újraindulást követően nagy sokára feljött egy üzenet olyasmi tartalommal, hogy a rendszert nem lehet telepíteni a kiválasztott eszközre. Oké, nem én akartam. Strandlabdaözönt követően sikerült kb 10 perc alatt oda eljutni, hogy kiválaszthattam a rendszerszoftvert tartalmazó SDD-t, hogy azzal induljon újra. Beállítottam, hogy ne keresse a rendszerfrissítéseket.

Ez volt tegnap éjszaka, most mindjárt 17 óra van, és a gép az alábbiak szerint használhatatlan:

Induláskor jelszót kér, amit én nem állítottam be. Enter vagy kattintás után jó ideig (percek) teker a strandlabda és a képernyő közepén az a kerek izé. Majd minden eltűnik, csak a háttérkép marad. Aztán megjelenik az egér nyila, majd perceken keresztül semmi más. Van, amikor megjelenik a menüsor jobb széle, először átlátszó háttérrel, a legutóbbi nyitott mappa, esetleg a desktop ikonok is. Command-tab nem mutat semmit. Strandlabda. Majd strandlabda egy-két percig. Minden kattintásra strandlabda a válasz kb. 5 másodperc pauza után, a strandlabda általában 40-70 mp, vagy több. Finder ablakot lehet mozgatni egérrel, semmi más nem ad látható reakciót. Lassan eljut oda, hogy a Finder menü parancsok (nem első kattintásra) elindulnak, persze strandlabdát követően. A “Felhasználók és csoportokhoz” nem férek hozzá, mert “Beállításhiba A(z) Felhasználók és csoportok beállítási altábla nem tölthető be.” Az “Általános” betöltődik. Néha magától újraindul. A csík lassan végigfut. Hosszan fekete képernyő, rajta egér fehér körvonala, Bejelentkezés. És kezdődik elölről.
Ezt tudja most a gép.

Mit javasoltok, hogyan tudom visszaállítani a telepítési kísérlet előtti működését?

 
 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13560
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
28 February 2021 08:36
 

Mentésed nincs, ugye?
Meg kellene próbálni egy “safe boot”-ot, majd 10 perc után egy rendeset.
Újra kellene telepíteni az egészet (külső eszközről vagy másik gépről “target disk” módban), ugyanazzal a rendszerrel, ami most rajta van, vagy lementeni mindent, újraformázni, telepíteni, visszaköltözni.

 
 
Razored
 
Avatar
 
 
Razored
Az összes posztok száma:  50
Csatlakozva  02-04-2009
 
 
 
28 February 2021 18:13
 

Szia, köszönöm a választ!

Mentéseim vannak. (USB és internet) A rendszerről nincsen mentésem, mert az én esetemben (egyszerű setup és programok) felesleges, mert mindenképpen meló rendbe tenni a rendszert; így egyszerűbb fűnyíró elven eljárni.)

Sőt, a rendszer és a programok SSD-ről futnak, a dokumentumok pedig HDD-n vannak.

Csináltam egy SMC resetet, sokkal gyorsabb lett az újraindítás.

Valószínűleg csinálok egy clean installt.

Kösz ismét a tippet, sajnos én sem látok más megoldást.

 
 
   
 
 
 

Apróhirdetések

Hírek

88%-on áll az iOS 12

2019. 08.12. @ 12:18
0