iBook G4 14” merevlemez detektálás probléma

 
Flashy
 
Avatar
 
 
Flashy
Az összes posztok száma:  1
Csatlakozva  14-01-2021
 
 
 
15 January 2021 08:08
 

Van egy rettentő szakadt iBook G4-em, úgy került hozzám, hogy nincs töltő és merevlemez nincs benne (sose volt Mac-em, de pár száz forintba került szóval nem nagy kockázat). Barkácsoltam töltőkábelt, elolvastam a fél internetet, szét tudom szedni és be tudok bootolni USB-ről Linux telepítőt vagy MacOS telepítőt. (a DVD meghajtó megpörgeti, de nem adja ki a lemezt és a gép fel sem ismeri a meghajtót de most az nem tartozik ide).
Szóval kiderült, hogy van benne merevlemez, sőt, a vinyó másik gépben tesztelve tökéletes. Bármilyen vinyót rakok bele (akár a sajátját vissza, akár egy másikat vagy CompactFlash kártyát), PRAM törlés után az első bootolás idejére jól detektálja, Linux vagy Tiger telepítő elindul, sőt, néha végig is megy az első rebootig (nem mindig). Utána viszont a vinyót az eredeti kapacitásánál kisebbre detektálja (60 gigásat mondjuk 50giga körül, 80-asat 70 körül, de ez nem az 1000-1024 hülyeség, ez annál jóval nagyobb különbség és először amúgyis jó) és nem is kezeli rendesen, nem bootol be róla az oprendszer, partícionálás, írás, badblocks teszt hibát ad, partíciós táblát néha beolvassa, de néha egyetlen szektort sem olvas be róla (tehát nem csak annyi, hogy kisebbnek látja, azt még kibírnám, de nem kezeli rendesen kisebb vinyóként sem). Ha lehúzom a DVD meghajtót, az nem változtat rajta. Van amikor már telepítés vagy partícionálás közben leáll, de többször teljesen végigment a telepítés, még reboot után is elkezdett kérdezősködni, aztán hirtelen megáll minden és utána máshogy detektálja a vinyót.
Találkozott esetleg ilyennel valaki? Van valami Mac specifikus dolog, amiről nem tudok és az okozhat ilyet?

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13546
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
15 January 2021 10:22
 

Érintkezési hiba nem lehet? Vagy memóriahiba?
Talán a vezérlő rendetlenkedik; egy iMac G5-nél találkoztam hasonlóval: belső eszközről nem nagyon akart működni, külső vinyóról használták még egy ideig (célszerűen Firewire-en).

 
 
   
 
 
 

Apróhirdetések

Hírek

88%-on áll az iOS 12

2019. 08.12. @ 12:18
0