Dashboard időjárás widget megszűnt működni

 
Viktor
 
Avatar
 
 
Viktor
Az összes posztok száma:  888
Csatlakozva  19-03-2005
 
 
 
25 July 2019 13:35
 

Már legalább 3 hete. A widget a rendszerrel települ a gyökérkönyvtárba, tehát nem egy tizenöt éves támogatás nélküli 3rd párti valami. A hátulján lévő linkre kattintva rendben megnyílik a böngésző az adatot szolgáltató weather.com oldalán. Az értesítésekbe is betettem az időjárást, de azt nem szeretem előhúzogatni. A Dashboardban más is van az időjárás mellett. Korábban is előfordult, hogy nem mutatta azonnal vagy mindegyik helyszínnél az időjárást, de újabb megnyitásra vagy nem sokkal később megjelentek az adatok. Most semmi. Mi lehet a hiba?

 
 
Lukather
 
Avatar
 
 
Lukather
Az összes posztok száma:  1353
Csatlakozva  18-10-2008
 
 
 
26 July 2019 11:01
 

Az Apple elbarmolt valamit. Ha a guglin rákeresel láthatod, hogy sokan vagyunk így az Időjárás widgettel. Az Apple Community-n van egy thread erről és az egyik hozzászóló jelezte ezt az Apple felé még márciusban. Azt a semmitmondó választ kapta, hogy “a közeljövőben kijavítják a hibát”.

https://discussions.apple.com/thread/250191225

Létezik egy átmeneti megoldás amíg az Apple remélhetőleg javítja a hibát, én részleges sikert értem el vele. Csak nemrég próbáltam ki én is és remélem, hogy idővel a hiányzó napok adatai is letöltődnek majd.

A megoldás lényege, hogy az Időjárás widget parser fájlját ki kell cserélned egy korábbi rendszer működő parser fájljára.
A MacRumors-on van erről egy thread, ahol az egyik hozzászóló részletesen leírja mit kell tenni: https://forums.macrumors.com/threads/weather-widget.2175154/page-2#post-27376360
Egy másik hozzászóló pedig letölthetővé tett egy működő parser fájlt: https://forums.macrumors.com/threads/weather-widget.2175154/page-2#post-27537919

A Rendszermeghajtó/System/Library/WidgetResources/.parsers rejtett mappában cseréld ki a létező weatherParser.js fájlt a MacRumors-ról letöltöttre. Természetesen, mielőtt kicserélnéd csinálj róla biztonsági másolatot. Indítsd újra a gépet, nyisd meg a Dashboard-ot és a minusz jelre kattintva távolítsd el az Időjárás widgetet, majd a + gombra kattintva add hozzá újra és a widget-nek működnie kell. Valószínűleg újra meg kell majd adnod a beállításaiban a tartózkodási helyed. A letöltött zip-ben ott van egy Weather widget is és a MacRumors-on volt olyan hozzászóló aki azt is kicserélte, én kipróbáltam, nekem nem működött a kicserélt widget, csak “hullámzott” egyett a dashboard és a widget nem jelent meg a képernyőn.

 
 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13537
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
27 July 2019 08:26
 

Más lehet a baj, nálam Yosemite alatt sem működik. Nem lehet helyet sem megadni, betűnként elakad (No cities found), a Done-gombra sem reagál.

 
 
Viktor
 
Avatar
 
 
Viktor
Az összes posztok száma:  888
Csatlakozva  19-03-2005
 
 
 
26 August 2019 16:47
 

Piszkálgattam egy kicsit az időjárás widget Rendszer/Könyvtár/WidgetResources/.parsers mappában lévő weatherParser.js állományát. Nem hagyott nyugodni, miért csak 3 napot mutat. Ez már a Lukather által linkelt 10.4 parser állomány volt, mert a 3 nap is több a semminél, így azonnal lecseréltem a High Sierra időjárás parser állományát erre (a widget maradt az eredeti).

Ugyan nem vagyok programozó, de már a System Software 5 óta babrálom a rendszer elemeit.

Először a High Sierra parser állományában kicseréltem az időjárás adatokat biztosító linket a 10.4 linkjére, hátha csak ez a ludas. Nem működött, mert a két állomány máshogy épül fel, hiába készítettem 4 változatot is, más helyen is belenyúlva, így visszatértem a 10.4-hez. Ebben a 361. sorban még azt is megadják, hány napra előre keressen előrejelzést (7). Gondoltam, talán ez hatással van rá – nincs. A végén, pusztán kíváncsiságból, mivel a 171-172. sorban két link is szerepel a parserban, ahonnan időjárás adatokat lehet kapni, a működő ’var url = ‘http://wu.apple.com/adcbin/apple/Apple_Weather_Data.asp?zipcode=’;’ linket megjegyzésbe tettem, és a megjegyzésben lévő ’var url = ‘http://apple.accuweather.com/adcbin/apple/Apple_Weather_Data.asp?zipcode=’;’ linket aktiváltam. Ezt megismételtem a 386-387. sorban is, aztán a jogosultságok beállítása után újraindítottam a Dashboardot. Sajnos, semmi nem változott, az időjárás widget újranyitása után is maradt a 3 nap. Megjegyzem, a próbálkozások közben gép újraindítást is csináltam, hátha van különbség, de önmagában a Dashboard újraindítása elég.

 
 
Viktor
 
Avatar
 
 
Viktor
Az összes posztok száma:  888
Csatlakozva  19-03-2005
 
 
 
26 August 2019 16:58
 

Folyt.:

Tegnap este kikapcsoltam a gépet, újraindítás után ma reggel meglepve láttam, hogy az időjárás widget 4 napot mutat Budapestnél. Elkezdtem ezzel játszani, és Budapestnél most már mutatja a teljes 6 napot, a többi magyar városnál, de Bécsnél, Berlinnél (ezeket próbáltam) is 5 napot mutat, ami már már majdnem az eredeti állapot. :-) Ez a helyzet USA helyszínekkel is, de nem mindig, van, ahol 6 napot mutat, viszont nem következetesen. Nálam alapállapotban Dumont (francia?) helység 1 napi időjárás előrejelzését mutatja a widget a hullámzásos megnyitás után a legalacsonyabb hőmérsékletek nélkül, hiába Budapest a rögzített helyszín benne. Nem elég hátrafordítani és leokézni, újra kell rögzíteni a helyszínt. A rögzített helyszínt többször töröltem és újraírtam, és váltakozva próbálgattam a felajánlott helyszíneket. Itt adott 6 napot amerikai Viennára, míg az osztrákra csak 5-öt, de utoljára oda is 5-öt mutatott. Budapest beírásakor listázta a Kiskunlacháza airporot, annak kijelölésére 6 napot mutatott, Budapestre 5-öt. Most fordítva van. Hogy miért e változatosság és következetlenség, gőzöm sincs, mindenesetre itt most megállok.

Mutatnék képet is, de sehogy sem tudtam rájönni, hogy lehetne képet beilleszteni, a beszmek szerkesztői eszközök segítsége a nullával egyenlő, még a szmájlit sem mutatja a kód beírása után.

 
 
bambi
 
Avatar
 
 
bambi
Az összes posztok száma:  690
Csatlakozva  26-06-2007
 
 
 
29 August 2019 19:23
 

BusyCal-t használok és ott nincs ily probléma.

 
Viktor
 
Avatar
 
 
Viktor
Az összes posztok száma:  888
Csatlakozva  19-03-2005
 
 
 
30 August 2019 22:55
 

Értem, hogy ott nincs probléma, és tény, vannak egyéb lehetőségek az időjárás kijelzésére, megtekintésére, így a BusyCal-ban is, de a BusyCal időjárásjelzése közelébe se jön a Dashboardénak, amit még mindig sokan használnak, nemcsak az időjárásra. A BusyCal-ban csak egyetlen várost lehet megadni, míg a Dashboardban nálam három helyszín van egymás mellett, és jóval informatívabb, az F12-re előjön és elrejtőzik, míg a BusyCal-t külön meg kell nyitni, és akkor se mutat annyit. Így a kérdés nekem, és nyilván még sokaknak, hogy az Apple barmolása és beleszarása ellenére hogyan lehetne mégis a Dashboard widget eredeti működését helyreállítani.

 
 
bambi
 
Avatar
 
 
bambi
Az összes posztok száma:  690
Csatlakozva  26-06-2007
 
 
 
30 August 2019 22:56
 

Értem

 
Zoly
 
Avatar
 
 
Zoly
Az összes posztok száma:  307
Csatlakozva  24-07-2010
 
 
 
02 September 2019 21:46
 

Sziasztok, régen néztem a dashboard-ot, ezért eddig fel sem tűnt ez a hiba (10.14.6-on, nálam sincs semmi adat).
Tudom: “Értesítések” nem egy widget, de ha ott rákattintok a beállított városra, akkor iOS-hez hasonlóan mutatja 5 napra előre a várható időjárási adatokat.

 
 
Viktor
 
Avatar
 
 
Viktor
Az összes posztok száma:  888
Csatlakozva  19-03-2005
 
 
 
03 September 2019 12:41
 

Tegnapelőtt teljes, system és user gyorsítótár törlést csináltam, másnap újraindítás után csak 2 napot mutatott minden widget, aztán a helyszínekkel játszadozás (többszöri törlés és újrabeírás, egérrel OK gombra kattintás helyett 2x Enter gyors lenyomása) után most már minden magyar és külföldi helyszínen a régi 6 napos előrejelzés van, és most már OK gombra kattintással is megy, tehát úgy néz ki, a 3. bejegyzésben leírt változtatásaim működnek. Ellenőrzésképpen, van egy 2009-es MBP 13 Snow Leóval, aminek a parsel file-ja csak dátumban különbözik a High Sierra parsel file-jától (2012 helyett 2009-es dátum), és nem mutat semmit.

Persze furcsa, hogy nem mutat mindent elsőre és játszani kell a helyszínekkel, amit nem tudok megmagyarázni, de legalább újra működik. Az Apple pedig bekaphatja.

Ez jelenik meg nálam egy új időjárás widget megnyitásakor:

Ez van a hátulján, a Kész gombra kattintva sincs változás, csak ha törlöm és újra beírom…

...de ez még mindig nem az, amit szeretnék:

Ezek Budapestnél a választási lehetőségek:

Válasszuk ezt (lehet, hogy a törlés-beírást többször meg kell ismételni, az MO-val váltakozva)...

...és hoppá, meg is van mind a 6 nap, igaz az USÁ-ban, Georgiában.

Ezek után viszont már a mi Budapestünknél is mutatni fogja az összes napot, és más helyszíneknél is.

Probléma megoldva. :)

 
 
   
 
 
 

Apróhirdetések

Hírek

88%-on áll az iOS 12

2019. 08.12. @ 12:18
0