OSX telepítés Mac Pro 1.1-re

 
drronevident06
 
Avatar
 
 
drronevident06
Az összes posztok száma:  2
Csatlakozva  29-06-2018
 
 
 
02 July 2018 12:53
 

Sziasztok!

Újonc vagyok az Apple termékek világában, és OSX telepítésben szeretnék segítséget kérni. A sztori a következő: tegnap kaptam a kollégámtól egy leselejtezett Mac pro 1.1 asztali gépet. Vinyó nem volt benne, a kollégám szerint Windows futott rajta, amíg a HDD-je fűbe nem harapott, az IDE DVD író ugyan csak halott volt, viszont van benne 3GB ram, és egy nvidia GT 7300 256mb videókártya. Raktam bele egy új dvd írót,  egy másik mac gépen pedig leformáztam egy 400GB-os sata vinyót, Journaled-re, GUID-al, majd letöltöttem egy OSX 10.7.5 lemezképet, amit kiírtam DVD-re. Beraktam a vinyót, és az új dvd írót, majd bekapcsoltam a gépet. Bekapcsolás után 10 másodpercel, fehér képernyő fogadott, az apple logó nélkül, a “chime” hang nem szólalt meg, viszont hallottam hogy próbál dolgozni a meghajtó a lemezzel, de 2 perc után elsötétült a kép és kiírta, hogy “no bootable media - insert boot disk and press any key”. Mivel a lemez benne volt, ezért nyomogattam a billentyűzetet, de semmi nem történt, sőt arra lettem figyelmes, hogy a billentyűzet egyáltalán nem működik, nem villannak fel a caps lock, scroll lock, és a num lock ledjei, viszont az egér működik, és ha mindjárt az indulás után lenyomom a bal egér gombot, akkor ki is nyílik a dvd író tálcája. Megpróbáltam újra az egészet egy eredeti 10.6-os DVD-vel és egy másik billentyűzettel, de nem sikerült tovább lépnem. Majd pendrive-al próbálkoztam, és látszott a pendrive ledjén, hogy a gép hozzá akar nyúlni egy pillanatra a pendrivehoz, de megint csak az a hiba üzenet fogadott. Aztán kicseréltem az alaplapon lévő gombelemet, de sajnos ugyan az az üzenet fogadott, mint az első esetben. Majd kiszedtem a vinyót abban reménykedve, hogy felrakok egy linuxot, és lecsekkolom, hogy arra mit reagál. Miután felraktam a linux xubuntut a vinyóra, visszaraktam, ugyanaz az üzenet fogadott. Sikerült szereznem egy olyan vinyót, amit egy ugyan olyan Mac pro-ból szedtem ki, hátha be tudom tölteni vele az OSX-et és csinálok egy másolatot az előző vinyóra. De ugyanaz a hiba üzenet fogadott. Aztán végső elkeseredésemben átraktam a második HDD foglalatba a másik mac pro-ból kiszedett vinyót, ott viszont nem írt ki hibaüzenetet, csak egy villogó kurzort jelzett ki. És ugyan ezt teszi, ha a 3. és 4. HDD foglalatba rakom a vinyót. Ha kiszedem a dvd írót és a a vinyót, akkor marad a szürke képernyő és egy mappa villog, benne egy kérdőjel, ami azt jelenti, hogy nem találja a gép a saját rendszerét. Ha valaki tud tanácsot adni, hogy mitévő legyek, megköszönném… :)

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13441
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
09 July 2018 09:44
 

A másik gépen nézd meg, működnek-e a bootolható telepítők. Azon a gépen telepítheted is az új HDD-re a rendszert, amit PRAM-reset után tegyél a jelenleg nem bootoló gépbe.

 
 
drronevident06
 
Avatar
 
 
drronevident06
Az összes posztok száma:  2
Csatlakozva  29-06-2018
 
 
 
09 July 2018 09:55
 

Szia!

Köszönöm a segítséget, sikerült megoldanom azóta a problémát, ahogy mondtad, a PRAM-ot kellett resetelnem, utána sikeresen fel tudtam rakni az OSX-et. :)

 
   
 
 
 

Apróhirdetések

Hírek

88%-on áll az iOS 12

2019. 08.12. @ 12:18
0