FileVault probléma új gépen

 
sskgbr
 
Avatar
 
 
sskgbr
Az összes posztok száma:  42
Csatlakozva  23-09-2007
 
 
 
10 March 2018 14:43
 

Ma vettem egy MacBook Air-t. beállításkor minden ment rendben, a FileVault titkosítást is beállítottam.
Egy betűelütés miatt megváltoztattam a főkönyvtár nevet. Ezután már nem fogadja el a jelszót. alt+alma+R rebootot is ráküldtem, de kéri a “Machintosh HD” jelszót, amelyet viszont nem fogad el.
Mit tudok tenni?
Minden megoldás érdekel!
köszi
sskgbr

 
A hun
 
Avatar
 
 
A hun
Az összes posztok száma:  3421
Csatlakozva  31-12-2008
 
 
 
11 March 2018 12:08
 
sskgbr - 10 March 2018 02:43 PM

Szia!

A File Vault aktiválása után az egész merevlemezed kódolod, azt csak a bejelentkezési jelszavad ismeretében tudod kiolvasni. Ha nincs jelszó, nincs adat sem.
Egyetlen segítségnyújtási lehetőséget kínál az Apple a teljes újratelepítésen kívül, a Master Passwordöt (még Jobs éltében így működött).

Ezzel a jelszóval a gépen lévő összes felhasználó jelszava felülírható, pontosabban ezzel az összes jelszó törölhető. Ha úgy döntesz, hogy az egész merevlemezt titkosítod, akkor adj meg Master Passwordöt a Set Master Password gombra kattintva.

Maga a file Vault is felhasználónként aktiválható. Tehát, mivel új gépről van szó így a felhasználó nagyobb fájdalom nélkül törölhető is!

PS: ...mindig két felhasználónak kell lenni a gépen, minimum admin felhatalmazással, bár lehet most ez a Te esetedben nem teljesül…

- próbáld visszaállítani a könyvtárad eredeti nevét
- próbálj létrehozni egy új felhasználót, ha csak egy felhasználó volt eddig, ha kettő volt, töröld a hibás felhasználót a “Beállítások - Felhasználók és csoportok parancson keresztül”
- marad az újratelepítés bekapcsolásnál a sípszóig nyomva kell tartani v. a cmd v. az alt gombot v. mindkettőt, nem tudom nézz utána!

Emlékeztetőül ez fogad mielőtt beállítod a File Vault -ot:

A beállítás részeként automatikusan létrejön egy helyreállítási kulcs. Ha a jelszót és a helyreállítási kulcsot is elfelejti, az adatok elvesznek.
Ha hozzá szeretne férni az adataihoz, szüksége van a bejelentkezési jelszavára vagy egy helyreállítási kulcsra!

 
 
sskgbr
 
Avatar
 
 
sskgbr
Az összes posztok száma:  42
Csatlakozva  23-09-2007
 
 
 
13 March 2018 11:25
 

Szia!
Nagyon köszönöm a több szempontból hasznos válaszodat, segítségedet.
Az én problémám lényege éppen az volt, hogy a lehetséges megoldások közül semmit sem tudtam tenni, mert semmit nem engedett tenni a lezárt rendszer. Teljes matt helyzet volt.
Végül úgy oldódott meg a probléma, hogy - annak biztos tudatában, hogy nincs adat a gépen, mert teljesen szűz volt -, egy cmd+R restart (itt fontos volt, hogy nem cmd+alt+R) után feldobott ablakban a Lemezkezelőben tudtam törölni az SSD-t. Ez esetben is fontos volt, hogy particionálni nem engedte (mondván, zárolt a lemez), de törölni igen. Ezután pedig egy újabb cmd+R restart után már újratelepítette a High Sierra-t.
Ezt azért írom le, mert hátha valaki más is belefut e problémába. Igaz, ez csak a “total erase” megoldás esetében megoldás, de sokszor már az is eredmény lehet.
Amit még tanácsolni tudok azoknak, akik új gépet állítanak be, hogy az első lépéseknél vegyék ki a pipát a FileVault elől! A rendszer ugyanis már pipával dobja fel a lehetőséget. Ezt később is be lehet állítani. Ellenben hasonló probléma, mint az enyém volt, másoknak is fejfájást tud okozni. Adatokkal megpakolt gép esetében pedig még fájóbb lehet az eset.
Egyrészt köszönöm a segítséget, másrészt remélem tudtam másoknak segíteni vagy tanácsot adni.
rrttzz

 
   
 
 
 

Apróhirdetések

Hírek

2019 első iPhone pletykái

2019. 01.11. @ 06:28
1