Azonnali kérdések topicja II. (friss Mac felhasználóknak)

 
FGyapple
 
Avatar
 
 
FGyapple
Az összes posztok száma:  95
Csatlakozva  31-12-2005
 
 
 
04 March 2020 08:43
 

Sziasztok, friss MacMini felhasználó legyek? ez a kérdés.
A 2012ben vásárolt iMac 27” kiszolgéálta az idejét, a CPUval állandó gondok vannak (összeomlik rendszer, kép kimegy stb.) , a szervíz jelezte, hogy harmadszorra már csak bizonytalan eredménnyel tudja javítani, úgy is lett.
Most a kérdés: új iMac 27"m 3,1 GHz i5, 16 GB RAm, 1TB SSD (egymilla) vagy Mac Mini 3,2GHz i7, 16 Gb RAm, 1TB SSD (monitor nékül 751e, monitorral gondolom 900e körül). ha jól látom, az igazi különbség egyrészt a processzor sorozata a Mini javára, de leginkbb a grafikus kártya az iMac javára (Radeon Pro 575X, MacMini Intel UHD Graphics 630). A krédésre, hogy mire hazsnálom: adatbázisok, irodai szoftverek, animációk. Videóvágás, de nem nagyüzemeben.
Mit gondoltok, a MacMini videokártyája menynire zár be egy belátható időn meghaladott eszköztudásba (2017-es a kártya, ha jól látom).
Köszönöm!

 
 
Lukather
 
Avatar
 
 
Lukather
Az összes posztok száma:  1354
Csatlakozva  18-10-2008
 
 
 
05 March 2020 16:55
 
luigi1106 - 01 March 2020 10:32 AM

Sziasztok.
Most vettem egy Mac Mini 2014 late-t, és a catalina van rá felrakva. A kérdésem az lenne, hogy vissza lehetne rá rakni a mojave-t?

Először is készíts a gépen található adataidról biztonsági mentést, mert a meghajtó a telepítés során formázásra kerül és minden rajta tárolt adat elveszik. Ez után szükséged lesz egy legalább 8GB méretű USB pendrájvra és a macOS Mojave telepítőjére. A Mojave hivatalos telepítőjét erről a linkről tudod letölteni az AppStore-ból. Miután sikeresen letöltötted a Mojave telepítőjét, csatlakoztasd a pendrájvot a Minihez és nyisd meg az Alkalmazások/Segédprogramok mappából a Lemezkezelő alkalmazást. A Lemezkezelő ablakának bal felső sarkában kattints a “Nézet” gombra és a legördülő listában kattints az “Összes eszköz megjelenítése” opcióra. Kattints a pendrájv eszköznevére a bal oldali listában (NE az esetlegesen alatta látható partíció nevére!!!) és a Lemezkezelő eszközsorán nyomj a “Törlés” gombra.

A formázási opciókat az alábbi kép szerint állítsd be (fontos a MyVolume elnevezés is!).

Miután sikeresen megformáztad az USB eszközt, zárd be a Lemezkezelő ablakát és indítsd el a szintén az Alkalmazások/Segédprogramok mappában található Terminal alkalmazást. A Terminal ablakába másold be az alábbi parancsot és nyomd le az enter gombot:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume 

A Terminal kérni fogja a jelszavadat, pötyögd be (amikor írod nem látszanak a karakterek, ez normális) és nyomj entert. A következő lépésben a Terminál megerősítést kér a pendrájv törléséhez, ehhez nyomd le a billentyűzeten az Y gombot. A telepítő készítése hosszabb ideig is tarthat, amely függ az USB szabvány és a pendrive sebességétől is. Ha elkészült a “Copy Complete” és “Done” feliratokat kell látnod a Terminal ablakában.

Lépj ki a Terminal alkalmazásból és indítsd újra a gépet. Amikor a gép újraindult azonnal tartsd lenyomva az alt gombot a billentyűzeten és csak akkor engedd el amikor a boot menüben megjelenik az USB eszköz. A billentyűzet nyíl gombjaival válaszd ki és nyomj rajta entert. Ha nem jelenik meg az azt jelenti, hogy a telepítő létrehozásakor valami félrecsúszott és az USB eszköz nem bootolható, vagy későn nyomtad le az alt gombot. A példa kedvéért tegyük fel, hogy minden rendben van a telepítővel és Mini bootol az USB meghajtóról.

Folytatás a következő hozzászólásban.

 
 
Lukather
 
Avatar
 
 
Lukather
Az összes posztok száma:  1354
Csatlakozva  18-10-2008
 
 
 
05 March 2020 16:56
 

Miután a telepítő betöltődött a képernyőn megjelenik a macOS Segédalkalmazások ablaka. Kattints a lista alján a Lemezkezelő lehetőségre és a megnyíló Lemezkezelővel a korábban leírt módszerrel formázd le a Mini rendszerlemezét az alábbi képen látható formázási beállításokkal.

A meghajtó neve itt már tetszőlegesen választható, ez lesz a későbbiekben a rendszermeghajtód neve. Ügyelj arra is, hogy a telepítő készítésekor Mac OS kiterjesztett (naplózott) volt a formátum, most viszont válaszd az APFS-t (csak így simán, nem kellenek a titkosított és betűérzékeny változatai). A sikeres formázás végén zárd be a Lemezkezelő ablakát és a macOS Segédalkalmazások ablakában válaszd a “macOS újratelepítése” lehetőséget. A telepítő elindul és innentől kezdve csak követned kell a megjelenő utasításokat.

Sok sikert!

 
 
Lukather
 
Avatar
 
 
Lukather
Az összes posztok száma:  1354
Csatlakozva  18-10-2008
 
 
 
05 March 2020 18:02
 
FGyapple - 04 March 2020 08:43 AM

Mit gondoltok, a MacMini videokártyája menynire zár be egy belátható időn meghaladott eszköztudásba (2017-es a kártya, ha jól látom).

Az Intel UHD Graphics 630 már 2017-ben sem számított combos GPU-nak, bár adatbázisok kezeléséhez és irodai szoftverek futtatásához tökéletesen megfelel. A kérdés inkább az, hogy a hozzászólásodban említett animáció és videóvágás alatt mit értesz és ezek mennyire fontosak neked, mert azokhoz komolyabb teljesítményű GPU illene, ha nem akarsz beleőszülni a renderelési folyamatokba. Konfiguráld az iMac-et az i5 helyett i9-es processzorral és minden feladatnak megfelel. Bízom benne, hogy az 1TB SSD alatt valóban az SSD-t érted és nem az alap konfiguráció 1TB fusion drive-ját, mert a mai viszonyok között véleményem szerint teljesen értelmetlen és okozott már galibát a rendszerfrissítések során ez a fajta megoldás. Ha a Minihez megveszed azokat a perifériákat (billentyűzet, egér, monitor) amit az iMac-hez alapból megkapsz, nagyjából ugyanannyiba fog kerülni mint a jobb processzorral és GPU-val felszerelt iMac.

 
 
FGyapple
 
Avatar
 
 
FGyapple
Az összes posztok száma:  95
Csatlakozva  31-12-2005
 
 
 
05 March 2020 20:10
 

Köszönöm, igen, a valódi SSDt. Az i9es procival már végképp nagyon drága, 182errel több, 1,2M, az i5ös, 16GB memóriával. A videóvágás és animációk többet jelent, mint homevideók cifrázása, de nem nagyüzemi bérmunka, kb hetente egyszer egy két-háromkamerás felvétel félórásra vágása, animációs illusztrációkkal. Abban bízom, hogy erre elegendő az i5ös (most i7es van, 16GBvel, de azok feleannyi kapacitásúak, mint a mai iMacban.)

 
 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13546
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
06 March 2020 09:17
 

5,1-es Mac Pro, pénztárcabarát.

 
 
thomassmith
 
Avatar
 
 
thomassmith
Az összes posztok száma:  146
Csatlakozva  25-02-2013
 
 
 
12 March 2020 18:23
 

Sziasztok!

két kérdésem van:
Egy 512G SSD-m van egy 2012-es macbook pro-ban és 24 mp alatt töltődik be az op. rendszer.
Hogy tudnám felgyorsítani? Régebben pár másodperc volt.

A billentyűzeten a C gomb csak erős nyomásra reagál. Leszedtem a borítást a betűről, próbáltam tisztítani de hasztalan.
Hogy lehetne megjavítani?
A beragadó vagy lassú billentyűk engedélyezése nem segít.

Köszi!

 
beci0001
 
Avatar
 
 
beci0001
Az összes posztok száma:  3
Csatlakozva  13-02-2018
 
 
 
25 March 2020 22:37
 

Sziasztok! Olyan segítségre lenne szükségem, aki nagyon vágja a macbook-ot és minden szinkronizációs témát telefon és a mac között!!!
A problémámat röviden leírnám. Adott egy macbook air 2017 a legújjabb catalina fut rajta és adott egy iphone 11 pro max teló. A gond lényegében a következő: van hogy hiába dugom össze a gépet a telefonnal, semmi nem történik azon kívűl, hogy felveszi a töltést a szinkronizálásnt elkezdi mert forog mindkét készüléken a nyíl de nem fut le az óra körbe hogy leszinkronizálta azaz nem másolja át mondjuk a zenéket amiket fel akarok tenni. Van úgy, hogy ha szinkronizálom akkor a telefon fel és eldobja a töltést és a finderben is fel csatlakozik és lecsatlakozik a gépről másodpercenként. 3  eredeti kábellel próbáltam már ugyan ezt csinálja, biztonságos újraindításból csináltam aztán ugyan úgy semmi, létrehoztam másik fiókot majd úgy próbáltam meg akkor jó volt mivel semmi nem volt abban a fiókban. Ezek előtt újratettem a catalinát akkor is ugyan ez a szitu. Volt már power on és shift gomb úgy se oldotta meg. Az  magyarországot hívtam és az aláhúzottakat ők általuk csináltam tegnapi szoftverfrissítésnél kb 5x kapcsoltam be és ki és indítottam el a gépet és a telefont is de semmi. Azt mondták az  magyarországnál a srác akivel beszéltem, hogy pakoljak át mindent egy új fiókba mert lehet a régi fiók nem jó valamiért. Segítségeteket kérem mert nem szeretnék másik fiókba átpakolni mindent mert ezt a fiókot szeretném használni! Privátba szeretném ha segíteni tudtok, ez megy kb November óta és már nagyon unom! Előre is köszönöm!

 
 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13546
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
26 March 2020 09:37
 
thomassmith - 12 March 2020 06:23 PM

Sziasztok!
Egy 512G SSD-m van egy 2012-es macbook pro-ban és 24 mp alatt töltődik be az op. rendszer.
Hogy tudnám felgyorsítani? Régebben pár másodperc volt.

System.log-ban meg lehet nézni, mivel küzd.
Safe boot (shift lenyomása) elvileg újraépíti a kextcache-t, meg lehet próbálni.

 
 
vAfotóriporter
 
Avatar
 
 
vAfotóriporter
Az összes posztok száma:  1528
Csatlakozva  26-11-2006
 
 
 
03 April 2020 10:03
 

Tudtok megbízható megoldást rá, hogy OSX 12.1.2 alatt egy iPad legfrissebb iOS valamilyen módon külső billentyűzetként működjön? Fontos lenne, hogy minél csendesebben tudjak gépelni és van iPad, szóval logikusnak tűnik, hogy azt használjam egy külső billentyűzet vásárlása helyett, de nem ismererm az ilyen appokat. Van valakinek üzembiztosan működő megoldása erre?

Láttam több féle iPad remote bill. appot App Store-ban, de többségük fizetős (ami nem lenne gond), de mindegyikhez valamilyen programot kell telepíteni a gépre (ami szintén nem lenne gond), és nem szeretném tűl sok félével próbálkozni, teleszemetelve az iPadet is, meg a laptopot is, szóval hosszabb kísérrletezgetés helyett inkább olyan tippet kérnék, ami tuti üzembiztosan működik.

 
 
treffhetes
 
Avatar
 
 
treffhetes
Az összes posztok száma:  675
Csatlakozva  19-07-2006
 
 
 
04 April 2020 18:15
 

sziasztok!
Nem tudja véletlenül valaki, hogy hogyan tudnám az appleid egyenlegét másvalakinek feltölteni, aki nem akar saját bankkártyás fizetést beállítani magának, de szüksége volna icloud-os tárhelyre?
Ez mintha kimaradt volna az apple csodás esetleírásaiból.(azt kéne agyoncsapni, aki azokat megfogalmazta)
A múltkor már vettem ajándékkártyát, de mint kiderült, az erre pont nem használható.

köszi
treffhetes

 
 
fanka
 
Avatar
 
 
fanka
Az összes posztok száma:  158
Csatlakozva  04-03-2006
 
 
 
28 April 2020 22:59
 

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy tud-e bárki olyan elvetemült őrültet aki egy betegeskedő, de elviekben életre kelthető Power Mac G5-höz hozzá tudna még bagózni!? Tudom, hogy extrém kérdés, de ebben a mai extrém világban… :)

 
 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13546
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
29 April 2020 18:00
 

Mi lenne a feladat?

 
 
fanka
 
Avatar
 
 
fanka
Az összes posztok száma:  158
Csatlakozva  04-03-2006
 
 
 
30 April 2020 00:22
 
Titi - 29 April 2020 06:00 PM

Mi lenne a feladat?

Ha küldenél egy e-mail címet leírnám :)
Köszönöm!

 
 
arraign
 
Avatar
 
 
arraign
Az összes posztok száma:  25
Csatlakozva  17-01-2012
 
 
 
05 May 2020 12:15
 

Hello! Szeretnék atkoltozni egy 2007-es mbp 10.9.5-rol egy 2015 air 10.12.6-ra, de a koltozteteo asszitens inditasa utan az air azt irja hogy “a kijelentkezes sikertelen” Erre tudja valaki esetleg a megoldast? Koszonom!!!

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13546
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
05 May 2020 16:16
 

Talán az MBP-t akarja kijelentkeztetni a felhőből?

 
 
seglare
 
Avatar
 
 
seglare
Az összes posztok száma:  183
Csatlakozva  08-06-2012
 
 
 
17 May 2020 10:51
 

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy MBP esetén ha megnyitok egy mappát, vagy egy pendrive-ot, akkor a tartalom megjelenítése név szerint történik, holott nekem eddig mindig típus szerint történt, így volt beállítva. Ez egy másik laptop, a korábbiaknál ez mindig normálisan történt, itt most valamiért mindig nekem kell manuálisan beállítani mert a rendszer nem jegyzi meg. Van erre valamilyen megoldás?
Előre is köszönöm!

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13546
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
18 May 2020 06:37
 

Be kell állítani “default”-nak a kívánt nézetet, és a kérdéses mappákból kitörölni a .DS_Store állományokat.

 
 
A hun
 
Avatar
 
 
A hun
Az összes posztok száma:  5771
Csatlakozva  31-12-2008
 
 
 
19 May 2020 17:51
 
seglare - 17 May 2020 10:51 AM

Szia!
...gondolom a Finder -ről beszélsz…

Ha igen, akkor állíts be rajta mindent ahogy szeretnéd, és az ablak bezárásakor tartsd lenyomva az “alt” gombot is a billentyűzeteden.

PS: ...remélem egy malomban őröltünk…

 
 
seglare
 
Avatar
 
 
seglare
Az összes posztok száma:  183
Csatlakozva  08-06-2012
 
 
 
20 May 2020 12:40
 
Titi - 18 May 2020 06:37 AM

Be kell állítani “default”-nak a kívánt nézetet, és a kérdéses mappákból kitörölni a .DS_Store állományokat.

Ne haragudj, lehet, hogy marhaságot kérdezek, de milyen nézetet?  :-)
Kérlek ezt most úgy magyarázd el, mintha soha nem is hallottam volna róla, hogy mi az a számítógép.  :-)
Köszi!

 
seglare
 
Avatar
 
 
seglare
Az összes posztok száma:  183
Csatlakozva  08-06-2012
 
 
 
20 May 2020 12:43
 
A hun - 19 May 2020 05:51 PM
seglare - 17 May 2020 10:51 AM

Szia!
...gondolom a Finder -ről beszélsz…

Ha igen, akkor állíts be rajta mindent ahogy szeretnéd, és az ablak bezárásakor tartsd lenyomva az “alt” gombot is a billentyűzeteden.

PS: ...remélem egy malomban őröltünk…

Szia!

Köszönöm a választ!
Sajnos úgy tűnik, hogy más az említett malom…  :-/  Megcsináltam de nem működik.

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13546
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
25 May 2020 09:58
 

1. kérdés: Finder?

 
 
seglare
 
Avatar
 
 
seglare
Az összes posztok száma:  183
Csatlakozva  08-06-2012
 
 
 
26 May 2020 11:31
 
Titi - 25 May 2020 09:58 AM

1. kérdés: Finder?

Hogy érted?

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13546
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
26 May 2020 13:55
 

Finder-ablakról vagy Open/Save-ablakról van szó?

 
 
seglare
 
Avatar
 
 
seglare
Az összes posztok száma:  183
Csatlakozva  08-06-2012
 
 
 
01 June 2020 21:10
 

Finder ablak.

 
vAfotóriporter
 
Avatar
 
 
vAfotóriporter
Az összes posztok száma:  1528
Csatlakozva  26-11-2006
 
 
 
11 August 2020 10:31
 

Sziasztok, MacBook Air nemlég lett 0-ról újrainstallálva. Sierra 10.12.6 (16G2136) van rajta és nem fogadja el az iCloud és Google jelszavamat.
Az iCloud elsőre úgy csinál, mintha elfogadná, de amikor belépnék az accountba és újra megadom, akkor mindig azt mondja, hogy valami hiba történt, próbáljam később.
A Google fiók is folyamatosan bejelentkezést kér, de a jelszó megadása után, amikor hitelesíteném, csak egy üres szürke ablak jelenik meg, nincs benne semmi (gondolom itt lenne a 2 factor auth második fele, de üres és ez nem is változik).

Mit lehet ezzel kezdeni azon kívül, hogy megpróbálom megint 0-ról újratelepíteni?

 
 
Fefe1952
 
Avatar
 
 
Fefe1952
Az összes posztok száma:  2
Csatlakozva  01-10-2020
 
 
 
01 October 2020 14:38
 

Lehet, hogy kérdésem nem ehhez a témához illik (nem találtam másikat) és lehet, hogy amit leírok egy kicsit hosszadalmas, de remélem így talán érthetőbb a kérdésem és a dilemmám.
Rendszeres számítógép használó vagyok ez idáig windowst és ehhez megfelelően PC-t használtam. Nemrégiben sikerült vásárolnom egy MacBook air Late 2010-es (11”) kis gépet amit azóta is teljes megelégedéssel használok. Kipróbáltam rajta gyakorlatilag minden saját szoftvert és remekül működött. Megjegyzem, hogy egy negyedéves folyóiratot szerkesztek, így elég sok publikációt kell elolvastam és javítanom, majd szerkeszteni. Felmerült bennem hogy beszerzek egy iMac gépet. Sajnos a lehetőségeim korlátozottak, így csak használt számítógépet tudok venni.
Kérdés: vajon megéri-e megvenni egy 2010, vagy 2013-as iMac gépet nyilván a vele lévő hardveres korlátokkal? Mindezért – ahogy olvastam az apróhirdetésekben – kb. 150 és 200 000 Ft-ot kell adni (perifériák nélkül), vagy érdemesebb beruházni egy közel új PC re hasonló árban.
Még egy megjegyzés: nagyon nem kívánom már a windowst használni, inkább miután teljes egészében áttértem a linuxra maradok is annál.
Kérdésem még hogy mennyire stabil és hosszú távon mennyire használhatóak ezek a gépek? Vagyios: érdemes beruházni egy iMac használt gépre?

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13546
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
01 October 2020 17:07
 

Mac minit vegyél inkább, az idős “egybegép” zsákbamacska.

 
 
Fefe1952
 
Avatar
 
 
Fefe1952
Az összes posztok száma:  2
Csatlakozva  01-10-2020
 
 
 
01 October 2020 17:53
 
Titi - 01 October 2020 05:07 PM

Mac minit vegyél inkább, az idős “egybegép” zsákbamacska.

Köszönöm a választ. Azon is gondolkodtam, de “utálom” a sok madzagot, mert monitor is kell. De ha már mini: az mennyire nem zsákbamacska? Ennyire nem vagyok otthon a hardveres részben.

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13546
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
01 October 2020 20:55
 

2009-es, 2010-es minik még vidáman futnak, 2012-es i7-esek igen jók, de szerintem túl drágák, olcsóbb lehet egy 2014-es gép (ezekben viszont nem bővíthető a memória).

 
 
Lukather
 
Avatar
 
 
Lukather
Az összes posztok száma:  1354
Csatlakozva  18-10-2008
 
 
 
02 October 2020 10:10
 
Fefe1952 - 01 October 2020 02:38 PM

...egy negyedéves folyóiratot szerkesztek, így elég sok publikációt kell elolvastam és javítanom, majd szerkeszteni. Sajnos a lehetőségeim korlátozottak, így csak használt számítógépet tudok venni… ...kb. 150 és 200 000 Ft-ot kell adni… ...miután teljes egészében áttértem a linuxra maradok is annál.

Hasonló esetben én egészen biztosan nem gondolkodnék 8-10 éves gépekben, még akkor sem ha macekről van szó. 200 ezer forint magasságában már naprakész hardverű, operációs rendszer nélküli, 17”-os kijelzőméretű laptopot veszel. Boltban, 3 év garanciával. Erre aztán olyan linuxot tehetsz ami a munkádhoz neked leginkább megfelel.

 
 
robagp
 
Avatar
 
 
robagp
Az összes posztok száma:  808
Csatlakozva  22-09-2009
 
 
 
15 October 2020 22:34
 

Hello,
Telefonról /android/ minden gond nélkül be tudok ide jelentkezni, de pc-ről nem.
Azt írja nincs hozzá jogosultságom.
Miért nincs?

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13546
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
16 October 2020 09:31
 

Na de hová?

 
 
robagp
 
Avatar
 
 
robagp
Az összes posztok száma:  808
Csatlakozva  22-09-2009
 
 
 
16 October 2020 12:33
 
Titi - 16 October 2020 09:31 AM

Na de hová?

Ide, a beszéljükmac oldalra.
Most is telefonról írok, mert gépén azt írja nincs jogosultságom.

 
robagp
 
Avatar
 
 
robagp
Az összes posztok száma:  808
Csatlakozva  22-09-2009
 
 
 
19 October 2020 06:23
 

Hello,
A kérdésem még mindig, hogy miért nincs jogosultságom a beszéljükmac oldalra belépni gépről?
Csak telefonról enged belépni.
Ha gépről próbálok belépni, Ehhez nincs jogosultsága - üzenet fogad
De miért?

 
   
 
 
 

Apróhirdetések

Hírek

88%-on áll az iOS 12

2019. 08.12. @ 12:18
0