- A LEGÚJABB MacBook Pro 13 ...
- Apple monitor átalakító k ...
- Új Magyar Macbook White é ...
- Moshi Macbook tokok, véd ...
- iMac 21.5” és 27 ...
- Apple Magic Mouse
- IPOD A LEGJOBB ÁRON!!! - ...
- Cinema 20”-23” ...
- MB Pro 2.26GHz , NVidia 9 ...
- iMac alu 20” -24 ...
- *MacBook Pro 13" 2.53GHZ/ ...
- **PowerMac G5 G4 Bontott ...
- AKCIÓ!!!! MACBOOK Pro 15& ...
- IPOD TOUCH 64GB-79ezer, 3 ...
- Iphone 3G/16GB Makulátlan ...
- HTC Touch Diamond
- alaplaphibás Macbook Pro
- M-audio FireWire Solo kül ...
- 3G iPhone fekete 16Gb-os ...
- MacBook alu 13,3
- Macbook Fehér 2.4 ghz
- iMac 2,4GHz 24" alumínium ...
- iPhone 3GS, 32Gb, új, cse ...
- imac alu 20" 2,4Ghz
- imac27 3.06
- imac 27"i7 vadonat uj!!!
- imac27 i5
- Eladó 30GB-os Ipod Video
- MacBook White 2GHz, 2,5GB ...
RSS
Új fórum témák
- Honlap-kép készítése
- Mail elszáll új email acc ...
- ibook G3 G4 kijelzők
- Hibás iMac-et keresek!
- Több mint 176 alkalmazás ...
- Downgrade, Restore Help
- elment a kijelző háttérvi ...
- Streaming Video szolgálta ...
- Szervízes kollégát keresü ...
- Külső USB HDD probléma
- Olaszországi prepaid SIM ...
- Jailbreakelt iPhone Resto ...
- Superdrive, PowerBook G4- ...
Friss fórum válaszok
- Mail elszáll új email acc ...
- Honlap-kép készítése
- Magyar helyesírás ellenőr ...
- eltűnt a 3G az iphone-on
- Superdrive, PowerBook G4- ...
- MacBook trackpad probléma ...
- Navi iPhone
- ibook G3 G4 kijelzők
- Wireless probléma Snow Le ...
- iMac G4 bólogatós dual mo ...
- Hálózat, a hálózaton belü ...
- iPhone hívási idők lecsek ...
- Safari beállítás
Új témák: társalgó
ööö, nemtudom:-D
szerintem nem én vagyok a legjobb személy aki erre tud válaszolni:-D
mindig hobbi szinten gondoltam erre, és jó régen még mindenféle photoshop tutoriallal kezdtem. aztán jött az, hogy pólót akarok csináltatni magamnak, de arra meg csak a vektoros jó, ígyhát kénytelen voltam megtanulni ilyen progit is:-D
amugymeg rendszergazdaként funkcionálok:-D
Szerintem johet ebbe a topikba minden ilyen teren, nem? Mar ugyis mindenrol van szo itt. :)
amugymeg rendszergazdaként funkcionálok:-D
De csak míg mindenki rá nem szokik, hogy a rendszergazdákat kiváltsák olyan srácokkal, akik szívesen bíbelődnek hobbiból egész nap számítógépekkel, fórumokon szerzett tanácsok alapján….mint a fotózásban, grafikában, honlapkészítésben, stb szokás ez mostanában.
Csak azt nem értem, hogy építkezésre miért nem járnak az emberek hobbiból cementes zsákot cipelni, ahelyett, hogy feleslegesen kidobálják a pénzt konditeremre…
Hát igen, ez korunk egyik nagy problémája. Bár, ha valaki fényképezőgépet ragad engem nem zavar. Attól, hogy jók a képei (sok esetben még csak az sem), nem lesz senkisem profi, nem fog ebből élni. Sajnos az árakra van hatása illetve a megrendelőkben kialakuló igényekre is.
Hameg ingyen akar dolgozni, hát mindenkinek szíve joga. Tőlem bárki elmondhatja, hogy “fotós” nem zavar.
Hát igen, ez korunk egyik nagy problémája. Bár, ha valaki fényképezőgépet ragad engem nem zavar. Attól, hogy jók a képei (sok esetben még csak az sem), nem lesz senkisem profi, nem fog ebből élni. Sajnos az árakra van hatása illetve a megrendelőkben kialakuló igényekre is.
Hameg ingyen akar dolgozni, hát mindenkinek szíve joga. Tőlem bárki elmondhatja, hogy “fotós” nem zavar.
Zavarni engem sem az zavar, hogy ki mit mond magáról, hanem, hogy kik milyen munkákat adnak ki a kezükből, és hogy leértékelődik a valódi tehetség, és a minőség. Mindenki marhára értékeli a tudást és a hozzáértést, de mivel úgyis csak 5-10 perc egy logót megtervezni, vagy egy képet átküldeni, tedd már meg ingyen. Mer amúgy én is meg tudnám csinálni, ha lenne rá időm, meg értenék hozzá, hisz programot már loptam hozzá, és fényképezőm is van.
Bocsánat azoktól, aki a szavaira ismer, nem őt személyesen kritizálom, csak ez tényleg egy trend, ami szakmákat értéktelenít el. És persze lehet azt mondani, hogy aki nem él meg a szakmájában, az így járt, keressen másikat. Csak más szakmák már rég tönkrementek, és lassan nem lesz már másik….csak az ügyvédeké, mert ők képesek megtenni, hogy nem állnak veled szóba, míg nem fizettél. Meg az orvosok, akik nem adnak addig fájdalomcsillapítót, míg nem csusszan a boríték a zsebükbe, de ez egy külön történet, ami messzire visz a tárgytól.
Szerintem johet ebbe a topikba minden ilyen teren, nem? Mar ugyis mindenrol van szo itt. :)
Na hello hello láttad amit csináltam?! Vagy ennyire nem jött be? :-)
WatermelonMan: most értem haza pár perce, tetszik a harmadik köszönöm szépen! :)
Igaz 12-re megyek dolgozni, de lehet, hogy még most neki állok, aztán majd kész lesz, ahogy bírom erővel, elég sok ötlet van a fejemben az a baj, csak majd a kivitelezés lesz az érdekes. :)
Hameg ingyen akar dolgozni, hát mindenkinek szíve joga. Tőlem bárki elmondhatja, hogy “fotós” nem zavar.Zavarni engem sem az zavar, hogy ki mit mond magáról, hanem, hogy kik milyen munkákat adnak ki a kezükből, és hogy leértékelődik a valódi tehetség, és a minőség. Mindenki marhára értékeli a tudást és a hozzáértést, de mivel úgyis csak 5-10 perc egy logót megtervezni, vagy egy képet átküldeni, tedd már meg ingyen. Mer amúgy én is meg tudnám csinálni, ha lenne rá időm, meg értenék hozzá, hisz programot már loptam hozzá, és fényképezőm is van.
Bocsánat azoktól, aki a szavaira ismer, nem őt személyesen kritizálom, csak ez tényleg egy trend, ami szakmákat értéktelenít el. És persze lehet azt mondani, hogy aki nem él meg a szakmájában, az így járt, keressen másikat. Csak más szakmák már rég tönkrementek, és lassan nem lesz már másik….csak az ügyvédeké, mert ők képesek megtenni, hogy nem állnak veled szóba, míg nem fizettél. Meg az orvosok, akik nem adnak addig fájdalomcsillapítót, míg nem csusszan a boríték a zsebükbe, de ez egy külön történet, ami messzire visz a tárgytól.
azért csak zárjelben: sok ember levágja otthon a haját vagy maga szereli meg a vízcsapot, a jó fodrászok mégse mennek tönkre sőt a vízvezeték szerelőt is kihívják.
a piac kiválogatja idővel a tehetségeseket és a szakembereket, a hobbyobol otthon kooperálok meg vagy megunják vagy idővel elbasznak valamit.
amúgy az ügyvéd szar példa volt szerintem velük is már dunát lehet rekeszteni.
ui.: nagyon sok szakma van még hidd el.
Azért a vicc az, hogy a sok valamivel amatőr-szinten foglalkozó ember, sokszor jobban csinálja az adott dolgot mint a profik. Mert ugye mi a profizmus? Ha az ember pénzt kap azért amit csinál. Az amatőrségnek és a profizmusnak semmi köze nincs a szaktudáshoz.
És a háttérben visszakanyarodtatok oda, ami engem kiakasztott az elején: semmi baj nincs azzal, hogy valaki megkér egy amatőrt vagy akár egy profit, hogy dolgozzon neki ingyen. Barátnak szerintem már mindannyian dolgoztunk, sőt én itt fórumtársaknak is csináltam már olyan apró munkákat, ami nekem ujjgyakorlat volt, mégis elment vele 3 órám és nem kértem el azt a 10-15 ezer forintot, amit normál esetben elkérek érte. De a legjobb példa erre itt Bachman: szerintetek mennyi bevételkieséstől esett el a sok gyorsan összedobott programjával és tanácsadásával? Tisztelet neki!
Na de hogy visszatérjek az elejére. A kiakasztó az, ha ez az ember megszokja, hogy a grafikusok úgyis gyorsan és ujjgyakorlatból dolgoznak, ezért a komolyabb munkákat is “gyorsan csapj össze valamit ingyen” elv alapján kezdik el kérni. Vagy utána nem fizetnek, mert úgyis haver vagy. Több ilyen történt, de csak egy példa, tessék:
Haverommal ketten dolgozunk, neki középiskolás ismerőse egy igazgatóféleség a Devergo-nál (Woodoo ruházat). Miután más munkákkal már bizonyítottuk a Devergo tulajai előtt, hogy meg tudjuk csinálni egy kollekció kampányának minden fázisát. Rábólintottak és a középiskolás haver lett a kapcsolattartó. Kampányötlet, fotózás koodinálása, prospektus elkészítése, hirdetések, szórólapok, mindenféle nagy dekorációs-plakátok (mozgólépcső mellé, west-end padlójára stb.), weboldal. Az első megbeszélések alapján le is adtunk egy majdnem kétmillió forintos árajánlatot, ami sok volt nekik. Farigcsáltunk mindenből, határidőket tologattuk és kijött kb egymillió forint, amire mindenki rábólintott, szerződéssel. Munka elvégezve majd egy éve, pénz sehol.
És jönnek a kifogások: barátok vagyunk, csináld még meg ezt és ezt ingyen és gyorsan és akkor majd fizetünk, stb. Na ez a kikasztó!
Nem értem, most épp atomtenger futja a felesleges köröket… miért nem olvastok rendesen vissza?
a piaci szereplőknek nemhogy ingyen, de lehetőleg olcsóbban se dolgozom, nem is ajánlom, hiszen evidens, hogy ezzel leértékelem a saját munkámat.
De ezredszer megkérdem ennek mi köze ahhoz a helyzethez, amikor valakinek szakmai előrelépés (saját maga szerint, nem a cég szerint) egy akár ingyen vállalt munka, vagy ahhoz amikor jótékonyságból, barátságból (szerelemből) ingyen vállalunk el valamit?
Nekem például évekig előny volt, hogy 15 évesen ismeretlenül bementünk a haverommal a helyi kábeltévéhez, hogy szívesen segítünk bármit. Évekig dolgoztam nekik, természetesen idővel felvettek. Mind az ismeretség, mind a szakmai gyakorlat sokat nyomott a latba több cégnél. (nem grafikai szakmában)
Trixi, igen ez nagyon kiakasztó tud lenni.
Hálistennek ebben nekem mázlim volt mindig. A baráti kapcsolatból kialakult munkáknál még kínosabban figyeltünk a korrektségre.
Régóta vallom a nagy “bölcsességet”: a jó barátság alapja a pontos elszámolás.
Kolléga, volt főnök, távolabbi ismerős vert már át a palánkon…
sanyi az embered :)
http://beszeljukmac.com/index.php/forums/viewthread/33899/
azért csak zárjelben: sok ember levágja otthon a haját vagy maga szereli meg a vízcsapot, a jó fodrászok mégse mennek tönkre sőt a vízvezeték szerelőt is kihívják.
a piac kiválogatja idővel a tehetségeseket és a szakembereket, a hobbyobol otthon kooperálok meg vagy megunják vagy idővel elbasznak valamit.
amúgy az ügyvéd szar példa volt szerintem velük is már dunát lehet rekeszteni.ui.: nagyon sok szakma van még hidd el.
Én pl direkt olyan fodrászhoz járok, aki valami eldugott négyesmetró ásatása mögött rekedt, és alig van munkája, így bármikor ráér fogadni, és még örül is hogy benézek, nem azzal kezdi, hogy “ha nincs időpont nem tudunk fogadni”. De megkérdezem, hogy mennyiért végzi el a munkát, és annyit fizetek, amit mond. Nem próbálom kihasználni a helyzetét és lenyomni az árat, mint az én megbízóim szoktak folyton próbálkozni. Igaz borravalót se szoktam adni, ahogy nekem se ad senki.
Egyébként ügyvédből tényleg dunát lehet rekeszteni, de esetleg néhány tényleg presztízs értékű esetet leszámítva tudsz olyan ügyvédről, aki ingyen vállal munkát? Minden ügyvéd - jól felfogott érdekeit ismerve - azzal indít, hogy 10 ezer egy tanácsadás, és akkor megmondom, hogy mennyiért foglak képviselni.
Körbe is röhögne az ügyvéded, ha azzal állítasz oda, hogy nyomjál már egy száraz bélyegzőt nekem erre a fizetési felszólításra ingyér, mert milyen jól mutat majd a neved rajta, és életed végéig büszke lehetsz majd rá.
Más kérdés, hogy vannak elvek, ügyek és barátok, de az egy külön tészta. Ugye akik elvben hisznek, ügyet szolgálnak és baráti szívességet tesznek, azok (különösen az utóbbiak) általában nem egy fórumon hirdetik, hogy mindegy ki és mindegy mit, csak jó legyen és ingyen, mer én is megcsinálnám, csak nincs időm és nem értek hozzá...
Azért a vicc az, hogy a sok valamivel amatőr-szinten foglalkozó ember, sokszor jobban csinálja az adott dolgot mint a profik. Mert ugye mi a profizmus? Ha az ember pénzt kap azért amit csinál. Az amatőrségnek és a profizmusnak semmi köze nincs a szaktudáshoz.
Maximálisan egyetértek vele. De ha egy amatőr (aki nem ebből él) képes olyan - vagy jobb - minőséget produkálni, mint egy profi, aki ebből él, akkor az miért ne érdemelné meg a profi bért érte? Azért mert nem ez a főállása? Mer akkor a lottó nyereményt se fogadja el senki, akinek nem az a főállása….gyertek mind építeni a nyaralómat, hogy nekem kevesebbe kerüljön, de ne higgyétek, hogy fizetek nektek annyit mint a feketemunkásoknak, mert ők ebből élnek, ti meg csak hobbiból csináljátok. Aki otthon már szerelt csapot, az azt csinálja, akinek meg a tapétázás megy, az tapétázni fog.
Szerintem az alkotó (valamilyen) értéket teremt, és annak a piaci értékét nem az iskolái, munkakönyve, vagy épp a csillagok állása határozza meg. És szerintem ha valaki reklámra akar valamit használni, amit a másik (akár amatőr, vagy kezdő, hobbista, lobbista, focista, vagy akárki) csinált, akkor aszerint fizesse meg, hogy az egy reklám, és annak mi a szokásos ára. Én örülök, ha tetszik valakinek a munkám, de ha valakinek csak annyira tetszik, hogy ingyen kelljen, akkor szerintem nem értékeli igazán, úgyhogy annyiért nem kapja meg.
Tök érdekes, hogy a GVH árkartell miatt bírságolni akarta a MUOSZ-t a sajtóban alkalmazandó honorárium ajánlásai miatt, miközben az ugyanúgy tilos és ugyanúgy GVH által szabályozott dömping ár alkalmazása - ami ellen a MUOSZ ajánlás egyébként született - meg tök legális.
A kiakasztó az, ha ez az ember megszokja, hogy a grafikusok úgyis gyorsan és ujjgyakorlatból dolgoznak, ezért a komolyabb munkákat is “gyorsan csapj össze valamit ingyen” elv alapján kezdik el kérni.
Én is ezt szajkózom. Nem azzal van baj, hogy ismerősöknek ezt-azt megcsinál az ember ingyen. Azzal van gond, hogy mindenki rászokik arra, hogy ennyiért lehet. Ha megteszed, hirtelen mindenki jóban akar lenni veled, mindenki szívességet akar, mindenki ingyen. Az ingyen munkából meg nem lehet megélni. És főleg az bosszant, hogy az ingyen munkát egyáltalán nem is becsülik meg. Hány ingyen munkánál szokás pl köszönetet mondani annak, aki volt olyan kedves ingyen megcsinálni? Hány ingyen kapott képhez veszik a fáradtságot kiírni a fotós nevét?
És mennyi valós reklám/referencia értéke van egy ingyen munkának? Különösen ha fel se tüntetik máshol csak te mondod, hogy csináltál ilyet. Hányan jegyzik meg egy plakát szélén - ha ott van egyáltalán - hogy ki tervezte, hányan nézik és jegyzik meg a fotós kép alá írt nevét? És mennyi referencia értéke van egy-egy ilyen megjelenésnek? Meg mire mész vele, ha csak ingyen munkákat kapsz általa, mert fizetni senki nem akar?
Nem értem, most épp atomtenger futja a felesleges köröket… miért nem olvastok rendesen vissza?
a piaci szereplőknek nemhogy ingyen, de lehetőleg olcsóbban se dolgozom, nem is ajánlom, hiszen evidens, hogy ezzel leértékelem a saját munkámat.
De ezredszer megkérdem ennek mi köze ahhoz a helyzethez, amikor valakinek szakmai előrelépés (saját maga szerint, nem a cég szerint) egy akár ingyen vállalt munka, vagy ahhoz amikor jótékonyságból, barátságból (szerelemből) ingyen vállalunk el valamit?
Nekem például évekig előny volt, hogy 15 évesen ismeretlenül bementünk a haverommal a helyi kábeltévéhez, hogy szívesen segítünk bármit. Évekig dolgoztam nekik, természetesen idővel felvettek. Mind az ismeretség, mind a szakmai gyakorlat sokat nyomott a latba több cégnél. (nem grafikai szakmában)
Ezredszer leírom, hogy a jótékonyságból, barátságból (szerelemből) ingyen vállalt munkával nincs gond. De azzal igen, mikor a szakmai álláshirdetések fele arról szól, hogy ingyen munkást keresnek olyan helyre, olyan munkakörbe, ami presztízst nem jelent, tanulni nem tud belőle, de az ingyen munkájával akarnak működtetni valamit.
Engem nem ritkán keresnek meg, hogy ezt vagy azt csináljak meg, és meg se kérdezik, hogy mennyiért csinálom, mikor utalok rá, hogy tarifája van, már tárgytalan a kérés. Vannak munkák, amiket gondolkodás nélkül megcsinálok ingyen is, de megválogatom ezeket, és ezek ráadásul mind olyan helyek, akik meg nem fogadják el ingyen.
Az viszont kiveri a biztosítékot, mikor piacvezető országos lap, vagy nemzetközi banktársaság keres meg, hogy ingyen akar ezt vagy azt, mert fizetni NEM TUD. Mi az, hogy a világ X-edik legnagyobb bankja nem TUD kifizetni pár ezer forintot? Bezzeg ha ügyfele lennék, akkor kitaposna belőlem mindent, de én legyek vele megértő.
Persze ezek a nagyok, de ezek onnan veszik, hogy megspórolhatják ezeket a költségeket, amiket amúgy meg se éreznének, hogy máskor, máshol, másokkal már bejött. És ha valamit lehet ingyér akkor mér fizessek érte?
A baráti szívesség, meg az ismeretlenül kért ingyen munka közt van egy leheletnyi különbség. A barátaim pl valószínűleg pöcegödröt ásni is szívesen átjönnének, vagy betonozni a kocsibeállómat, míg az utcán nem állok neki leszólítani embereket, hogy segítsenek már a kubikus munkában, mer nekem épp szálka ment a tenyerembe. És ugye az ilyen szívesség kéréseket nem visszük túlzásba, meg próbálunk mink is adni valamit, hogy kevésbé legyen egyoldalú, hogy legalább jelképesen adjunk valamit amire legalább jelzi, hogy értékeljük a másik munkáját.
Az viszont kiveri a biztosítékot, mikor piacvezető országos lap, vagy nemzetközi banktársaság keres meg, hogy ingyen akar ezt vagy azt, mert fizetni NEM TUD. Mi az, hogy a világ X-edik legnagyobb bankja nem TUD kifizetni pár ezer forintot? Bezzeg ha ügyfele lennék, akkor kitaposna belőlem mindent, de én legyek vele megértő.
Persze ezek a nagyok, de ezek onnan veszik, hogy megspórolhatják ezeket a költségeket, amiket amúgy meg se éreznének, hogy máskor, máshol, másokkal már bejött. És ha valamit lehet ingyér akkor mér fizessek érte?
A baráti szívesség, meg az ismeretlenül kért ingyen munka közt van egy leheletnyi különbség. A barátaim pl valószínűleg pöcegödröt ásni is szívesen átjönnének, vagy betonozni a kocsibeállómat, míg az utcán nem állok neki leszólítani embereket, hogy segítsenek már a kubikus munkában, mer nekem épp szálka ment a tenyerembe. És ugye az ilyen szívesség kéréseket nem visszük túlzásba, meg próbálunk mink is adni valamit, hogy kevésbé legyen egyoldalú, hogy legalább jelképesen adjunk valamit amire legalább jelzi, hogy értékeljük a másik munkáját.
Örülök, hogy végre valaki megértette amit két oldallal előrébb írtam: az ordító különbséget az ingyenmunka és az ingyenmunka között. A gond pedig ott folytatódik, hogy ezek a “nagy” ügyfelek addig keresnek, míg nem találnak valakit aki ingyen meg is csinálja nekik, mert még elhiszi, hogy jól mutat majd a referenciájában. Akkor is ha az adott munkát szarul csinálta meg.
Egyébként nekem inkább az szokott bejönni, hogy olcsóbban(!) csinálok meg egy munkát. Például egy 200-250 ezer forintos weboldalt 150 ezerért vagy engedem, hogy belealkudjanak egy portfólió oldalba egy névjegykártya és egy nyomtatott prospektus tervet is. Persze ha tudom vagy sejtem, hogy a háttérben tud ajánlani más ismerőseinek akik hozzák a munkát.

Na ez ilyen kis egyszerű, de én csípem. Egyenlőre ennyire volt erőm, holnap 13 óra meló, majd pénteken 19. Éljen.
Örülök, hogy végre valaki megértette amit két oldallal előrébb írtam: az ordító különbséget az ingyenmunka és az ingyenmunka között. A gond pedig ott folytatódik, hogy ezek a “nagy” ügyfelek addig keresnek, míg nem találnak valakit aki ingyen meg is csinálja nekik, mert még elhiszi, hogy jól mutat majd a referenciájában. Akkor is ha az adott munkát szarul csinálta meg.
Egyébként nekem inkább az szokott bejönni, hogy olcsóbban(!) csinálok meg egy munkát. Például egy 200-250 ezer forintos weboldalt 150 ezerért vagy engedem, hogy belealkudjanak egy portfólió oldalba egy névjegykártya és egy nyomtatott prospektus tervet is. Persze ha tudom vagy sejtem, hogy a háttérben tud ajánlani más ismerőseinek akik hozzák a munkát.
Ez sem feltétlenül jó üzletpolitika. Működhet, ha máshogy nem tudsz érvényesülni, és ha az engedmény TÉNYLEG megéri, mert valahol máshol. De ezzel kapcsolatban egyik mesterem szavait tartom igaznak: miért jó neked az, ha halálra dolgozhatod magad olcsón csak azért, hogy páran ne tartsanak drágának, mikor ugyanazt a pénzt kevesebb - normálisan árazott - munkával is megkaphatod?
Tényleg nem jó marketing, hogy azért a te munkádat válasszák, mert te vagy a legolcsóbb (vagy mert ingyen dolgozol), mert becsülni is ilyen mértékben fogják majd. Ráadásul kevesebb dologra marad időd, és többet gürizhetsz egy autóért, lakásért, nyaralóért, iMacért, akármiért.
Sajnos van, ahol gyilkos árverseny van, és ezer forinttal aláígérve a másiknak kigolyózhatod egy munkából. Csak ugyanennyi kell, hogy téged is kigolyózzanak onnan, mert itt már nem a minőséget nézik, hanem a megtakarítható forintokat. És mindig lesz egy unokaöccs, aki épp vállalja egy ezressel olcsóbban. A szakmai katasztrófa meg az, hogy ömlik mindenhonnan az igénytelenség, mert senki nem fordít pénzt, energiát arra, hogy a munka jól legyen elvégezve. A megrendelő azért nem, mert az árat nézi, a munkavállaló meg vagy azért, mert nem is ért hozzá, de olcsón vállalja, vagy azért mert ennyiért nincs kedve, ideje, energiája tisztességesen dolgozni, mert még ezer másik munkát meg kell csinálni, hogy egy normál árú munka árát behozza.
Egyébként azzal sincs gond, hogy kezdők, hobbisták, akárkik ingyen dolgoznak, és szívesen mutogatják a munkájukat Flickr-en, Picasán, akárhol. A gond azzal van, hogy ezzel sokan visszaélnek, és üzleti modellt építenek arra, hogy mások munkáját ingyen kihasználva maguknak termelnek profitot az összelopkodott anyagokkal. (És ebbe persze bele tartoznak a design alaphoz képeket lopkodó, de nem ingyen dolgozó profi grafikusok is.) Rengeteg cégnél viccesnek tartják azt a jelmondatot, hogy “Nekünk a Google-val van szerződésünk a képszerzéshez.”
Atomtenger: ez nem mindennapos eset. Igazából két esetben történt meg, az egyik nem jött be (el sem készült a munka), a másik négy munkát hozott maga után. Amelyik négy munkát hozott maga után, azzal az volt a gond az elején, hogy nem olcsóságra hajtott, csak volt neki rá egy kerete. Ha azt mondom 200, akkor nem megy máshoz, hanem elfogadja, hogy ennyi az ár és inkább nem csinálja meg. De mivel azt mondtam neki, hogy 150, belevágtunk és 4 másik munka lett az eredménye. Viszont ő egy magánszemély volt, se cég, semmi, csak saját portfóliót akart. De mondom, ez nem üzletpolitika, a két eseten minden olyat munkát visszamondtam amiben kevés pénzt akartak fizetni vagy betarthatatlan határidőket akartak. Rosszul fogalmaztam fent, de úgy gondoltam, ha nagyon muszáj valami kompromisszum.
Az utolsó bekezdésedhez: és akkor még nem is beszéltünk a DeviantArt-ról. Amikor onnan lopják a designt fotót vagy bármit. Persze van olyan amikor valami ötletet keresek ott, de az általában valami részlet egy komplett designon (egy szövegelrendezés amire nem gondoltam, egy bizonyos effekt egy képen stb). Másik, ami gáz: hány stockfotó kellhet el úgy szerinted, hogy ki van retusálva a getty felirat? Nagyon sok.
Atomtenger: ez nem mindennapos eset. Igazából két esetben történt meg, az egyik nem jött be (el sem készült a munka), a másik négy munkát hozott maga után. Amelyik négy munkát hozott maga után, azzal az volt a gond az elején, hogy nem olcsóságra hajtott, csak volt neki rá egy kerete. Ha azt mondom 200, akkor nem megy máshoz, hanem elfogadja, hogy ennyi az ár és inkább nem csinálja meg. De mivel azt mondtam neki, hogy 150, belevágtunk és 4 másik munka lett az eredménye. Viszont ő egy magánszemély volt, se cég, semmi, csak saját portfóliót akart. De mondom, ez nem üzletpolitika, a két eseten minden olyat munkát visszamondtam amiben kevés pénzt akartak fizetni vagy betarthatatlan határidőket akartak. Rosszul fogalmaztam fent, de úgy gondoltam, ha nagyon muszáj valami kompromisszum.
Az utolsó bekezdésedhez: és akkor még nem is beszéltünk a DeviantArt-ról. Amikor onnan lopják a designt fotót vagy bármit. Persze van olyan amikor valami ötletet keresek ott, de az általában valami részlet egy komplett designon (egy szövegelrendezés amire nem gondoltam, egy bizonyos effekt egy képen stb). Másik, ami gáz: hány stockfotó kellhet el úgy szerinted, hogy ki van retusálva a getty felirat? Nagyon sok.
Igazából senkinek semmi köze a másik üzleti ügyeihez, ki mennyiért dolgozik -sőt ahhoz se, hogy mennyit, és mennyire szarul megy neki. Csak MO-n divat panaszkodni, hogy nincs pénz, nincs idő, szarul fizetnek, sokat kell dolgozni. Közben ebbe van némi beleszólásunk. Én is dolgoztam már - éppen eleget - áron alul, meg sem becsülve. De amikor már napi díjban ígérnek annyit, ami órabérnek is kevés, akkor azt kell mondani, hogy jobban megéri pihenni, és a családdal lenni.
Ami az amatőröket illeti (akik ettől még lehetnek tehetségesek is), ők sokat panaszkodnak, hogy nincs pénzük profi cuccra, drága könyvre, tanfolyamra, mert nem ez a munkájuk, csak kedvtelésből csinálják. De ha jól csinálják, miért ne kapnák meg a profi bért a profi színvonalú (értsd piacképes, eladható) munkájukért? Persze sok profi sír, hogy már így is telített a piac. De még mindig jobb, ha piaci áron kapcsolódnak be a tehetséges amatőrök, mintha ingyen. És ki az az amatőr, aki nem tud helyet találni egy kis hobbira fordítható pénznek, amit a hobbija által szerzett magának? Aki meg abból él, hogy mások munkáját hasznosítja, az fizessen azoknak, akiknek a munkájából megél.
Hozzáteszem kivételek mindig vannak, de a kivételek azok legyenek KIVÉTELEK, és ne általános gyakorlat! Persze lehetne azt is csinálni, hogy mindenki mindent ingyen csinál. Ingyen lenne az orvosi ellátás is, meg a közlekedés, a kaja, meg a ruhák és az ékszerek, műszaki cikkek, minden.
Csak ilyen soha nem lesz sajnos. Pedig milyen jó is lenne. De nem jött össze a szocializmusban sem, aminek volt ilyen célja, más társadalmi rendszerben meg pláne nem is lehetséges.
atomtenger, de mi a franc köze volt ehhez az adott fórumnak???
Persze most már erről szól, ahogy trixivel hergelitek egymást, bár előtte már ezerszer le lett írva itt a nagy bölcsesség, hogy mit szabad és mit nem ingyen csinálni.
De valaki segítsen már, hogy logikailag hogy jött ki ez az egész sírás-rívás a bankokról, meg multicégekről, azután, hogy egy meggondolatlan fórumtársunk egy általa non-profitnak titulált rendezvényéhez logót szeretett volna? ideillene, hogy ő vajon tényleg non-profit-e, ideillene, hogy kinek szabad jelentkezni egy ilyen logó “pályázatra”, de tök vicces az ő számlájára írni, hogy kit ki vert át az utóbbi 25 évben.
jó, ha már szétbarmoltuk a fórum eredeti témáját, legyen téma hogy kinek mennyiért éri meg egy munka. (mármint az eredetileg általa megadott hány százaléka), de az ingyen munka annyira speciális, hogy nincs köze hozzá. Szerintem.
Vagy másik: Kérdem én, van olyan, aki képes egy banknak ingyen dolgozni, csak azért, mert a bank bepróbálkozik? Mi motivál valakit egy ilyen kétségbeesett lépésre, hiszen ezzel saját magát értékeli a béka feneke alá, van akinek ez nem evidens?
de mi a franc köze volt ehhez az adott fórumnak???
Valaki ingyen munkát kért, voltak akiknek ez nem tetszett, aki kérte annak meg az nem tetszett, hogy másoknak ez nem tetszett. Ezek meg az okok, hogy miért nem tetszik ez. Szerintem….persze tévedhetek is.
Persze most már erről szól, ahogy trixivel hergelitek egymást, bár előtte már ezerszer le lett írva itt a nagy bölcsesség, hogy mit szabad és mit nem ingyen csinálni.
Nem hiszem, hogy hergellném magam, csak próbálok közérthetően fogalmazni, mert ha 1-1 mondatban fejtem ki a véleményem, az néhányakra sértő lehet, ráadásul akiknek kéne, azok nem fogják megérteni, mit is próbálok leírni. Egyébként előbb-utóbb mindenki rá fog ezekre a hatalmas bölcsességekre jönni, csak az a kérdés, hogy addig hány grafikus állás szűnik meg az ingyen munka miatt. Nem dramatizálni akarom a dolgot, de az tény, hogy minden egyes ingyen is dolgozó hobbistával kevesebb profi munkásra van szükség, ami nem hat túl jól a szakmára. Persze valaki erre azt mondta, hogy aki nem talál munkát a szakmájában, menjen el kapálni. Ez is egy nézet. Csak már ott tartunk, hogy tisztességesen dolgozó szobafestőt, meg kőművest nem lehet találni….grafikust is egyre nehezebb lesz. Szerencsére weblapot már mindenki tud csinálni, elég a szomszéd kölyköt megkérni, úgyhogy profi webdesignerre már tényleg nincs is szükség (jelezném irónia)...
egy meggondolatlan fórumtársunk egy általa non-profitnak titulált rendezvényéhez logót szeretett volna? ideillene, hogy ő vajon tényleg non-profit-e, ideillene, hogy kinek szabad jelentkezni egy ilyen logó “pályázatra”
És ide illene, hogy neki hogy illene szívességet elfogadni, pl feltüntetni, hogy kitől kapott segítséget, netán felajánlani egy pofa sört a koncerten annak, aki segített neki. Ha már baráti szívességről van szó ugye….persze lehet, hogy ilyesmi nem fér bele a non-profit költségvetésbe. Bocs, gyanakvó vagyok…
tök vicces az ő számlájára írni, hogy kit ki vert át az utóbbi 25 évben.
Az utóbbi 25 évben általánossá vált lehúzó módszert alkalmazta. Neki nincs ideje megcsinálni, meg nem is tudná mert nem ért hozzá, de fizetni meg nem hajlandó érte (persze non-profit koncert szervezőként lehet, hogy a zenészeknek se, hangtechnikusoknak se, sőt tán még az áramért se fizet). Persze az egyházak is rendeznek ingyenes koncertet, sőt adomány gyűjtést is, amiben hisznek az emberek, csak azért kétlem, hogy egy nem a témába vágó fórumon alapból és fenntartások nélkül mindenkinek hinnie kéne az ő jó ügyében, különösen, ha mások az általános tapasztalatai.
Természetesen nem ő a hibás, és bocsánat, hogy őt mindig negatívan próbálom beállítani úgy, hogy fogalmam sincs mit is szervez, milyen feltételekkel. De akiket mindig le akarnak húzni, azok paranoiássá válnak, de okkal.
Sziasztok!
Eddig csak egyre gyaroribb olvasó voltam, de mivel úgy néz ki kb. 2 hét múlva MacBook tulajdonos leszek, így csatlakoznék :)
Mostanában több fronton is bebizonyosodott az az axióma, hogy ingyen kapott munka nem számonkérhető :-| Szóval hiába a barát, aki megcsinálja, és tényleg dolgozik vele és rendes tőle és hálásak vagyunk neki, nem tudod számonkéni, nincs határidő, stb… Persze gondolom ebben is vannak kivételek, de akkor már jobb az, amit valaki írt, barátok között még korrektebb elszámolás.
Egyébként én hangtechnikához állok közelebb, egyelőre hobby szinten, de ott talán méginkább igaz minden fent leírt kritika. Lépten nyomon azt hallani, hogy xy koncert milyen fosul szólt, megdöbbenésre nagy koncertek is, mert valakinek a valakije áll a pult mögött. És hát a sufni cégek minősíthetetlen felszereléssel nyomják le az árat, amivel sajnos nem tudsz versenybe szállni azzal, hogy “dehát nálam sokkal jobban fog szólni”...
Valaki ingyen munkát kért, voltak akiknek ez nem tetszett, aki kérte annak meg az nem tetszett, hogy másoknak ez nem tetszett. Ezek meg az okok, hogy miért nem tetszik ez. Szerintem….persze tévedhetek is.
Csakhogy akinek nem tetszett (mint például most neked), mindig teljesen más példákat hozott fel, amihez semmi köze a fórum indítójához. Ez legalább annyira inkorrekt. T.i.: menjen a francba Tamás, ugyanis tőlem egy bank/kiadó/újság ingyen kért munkát és elvállaltam/nem vállaltam el. Ez kissé fura. Mondhatnám úgy is: nem kérnék tanácsot olyantól, aki ennyire következetlen. :-)
Nem hiszem, hogy hergellném magam, csak próbálok közérthetően fogalmazni, mert ha 1-1 mondatban fejtem ki a véleményem, az néhányakra sértő lehet, ráadásul akiknek kéne, azok nem fogják megérteni, mit is próbálok leírni. Egyébként előbb-utóbb mindenki rá fog ezekre a hatalmas bölcsességekre jönni, csak az a kérdés, hogy addig hány grafikus állás szűnik meg az ingyen munka miatt. Nem dramatizálni akarom a dolgot, de az tény, hogy minden egyes ingyen is dolgozó hobbistával kevesebb profi munkásra van szükség, ami nem hat túl jól a szakmára.
Ezzel nagyon nem értek egyet, az ingyen dolgozó amatőr semmilyen olyan munkát nem vesz el egy profitól, amit ő szívesen megcsinált volna. Tévedés azt hinni, hogy akit csak az ár érdekel és a minőség nem, az bizony rendesen megfizetne egy profit.
Mindenhol vannak amatőrök, se őket, se az őket megbízókat nem kell démonizálni. Elég elszomorító, hogy ha profi grafikusok ezekre a munkákra ácsingóznak. Azt jelenti, hogy valami tényleg nincs a helyén. Nálunk nyugatabbra jól tudják, hogy ilyenkor ki kell várni amíg kiderül, hogy a megrendelőnek tényleg megfelelt-e a műkedvelő megoldás. Ha nem, akkor meg fog keresni egy profit, ha megfelelt neki, akkor pedig soha nem volt a hozzáértő szakember leendő megrendelője.
És ide illene, hogy neki hogy illene szívességet elfogadni, pl feltüntetni, hogy kitől kapott segítséget, netán felajánlani egy pofa sört a koncerten annak, aki segített neki. Ha már baráti szívességről van szó ugye….persze lehet, hogy ilyesmi nem fér bele a non-profit költségvetésbe. Bocs, gyanakvó vagyok…
nem ismerem én se a felajánlót, de mivel az fórum teljesen lehetetlenné vált, mivel saját lelki segélyre használta mindenki, azt se tudom, hogy a folyamat egyáltalán fut-e.
Sziasztok!
Eddig csak egyre gyaroribb olvasó voltam, de mivel úgy néz ki kb. 2 hét múlva MacBook tulajdonos leszek, így csatlakoznék :)
Mostanában több fronton is bebizonyosodott az az axióma, hogy ingyen kapott munka nem számonkérhető :-| Szóval hiába a barát, aki megcsinálja, és tényleg dolgozik vele és rendes tőle és hálásak vagyunk neki, nem tudod számonkéni, nincs határidő, stb… Persze gondolom ebben is vannak kivételek, de akkor már jobb az, amit valaki írt, barátok között még korrektebb elszámolás.
Egyébként én hangtechnikához állok közelebb, egyelőre hobby szinten, de ott talán méginkább igaz minden fent leírt kritika. Lépten nyomon azt hallani, hogy xy koncert milyen fosul szólt, megdöbbenésre nagy koncertek is, mert valakinek a valakije áll a pult mögött. És hát a sufni cégek minősíthetetlen felszereléssel nyomják le az árat, amivel sajnos nem tudsz versenybe szállni azzal, hogy “dehát nálam sokkal jobban fog szólni”...
azok a bizonyos nagy zenekarok fix setupal hajlandóak csak fellépni.
egy basement jaxx még a konyha nm méretét is megmondja nem az hogy milyen hangtechnika legyen :)
olyan érdekes ez a munkaféltés.
amikor az élet más területein megfelelő minőséget produkáló szakembereket keresek MINDIG falakba ütközök. nem lehet találni értő az autószerelőt, gázost, villanyszerelőt, de informatikusból is kevés van aki tudja miről beszél, vagy szervezőből, vagy projektvezetőből.
ha találok egy-egy témában valakit, aki ért hozzá, jól is csinálja, és nem tolvaj, azt én úgy őrzöm mint valami kincset.
és fizetek neki rendesen.
szerintem itt akik ennyire aggódnak az ingyen munkák miatt, elég lenne ha megfelelő minőséget produkálnának és már is lenne megfelelő vásárlókörük - remélem nekem is ilyen okok miatt van munkám immáron több évtizede.
szerintem itt akik ennyire aggódnak az ingyen munkák miatt, elég lenne ha megfelelő minőséget produkálnának és már is lenne megfelelő vásárlókörük - remélem nekem is ilyen okok miatt van munkám immáron több évtizede.
Ihaze, azért ez így durva kijelentés. A grafikusi egy bizalmi szakma, a megbízást nagy többségben ismeretség/ismerttség alapján kapja az ember. Sokszor nem biztos, hogy a legalkalmasabb kapja meg, hiszen maga a megrendelő nem szakmabeli, nem tudja feltétlenül eldönteni, hogy ki a jó, ezért olyat választ, akit más jó szívvel ajánl. Nem rossz ez a szelekció, de azt se mondhatjuk, hogy tökéletes.
A személyeskedés egyébként se volt jellemző erre a fórumra, tartsuk meg ezt az állapotot ezután is.
Ihaze, azért ez így durva kijelentés. A grafikusi egy bizalmi szakma, a megbízást nagy többségben ismeretség/ismerttség alapján kapja az ember. Sokszor nem biztos, hogy a legalkalmasabb kapja meg, hiszen maga a megrendelő nem szakmabeli, nem tudja feltétlenül eldönteni, hogy ki a jó, ezért olyat választ, akit más jó szívvel ajánl. Nem rossz ez a szelekció, de azt se mondhatjuk, hogy tökéletes.
A személyeskedés egyébként se volt jellemző erre a fórumra, tartsuk meg ezt az állapotot ezután is.
nem személyeskedek! ez a véleményem. én is bizalmi szakmában dolgozok.
a grafikus szakma működése, piaci alapjai semmiben sem különböznek a más szakmákétól.
meglehetősen nagyképű elképzelés tőled - ha így gondolod - hogy a grafikusság az egy különleges dolog. és a korábbi agresszív támadások is arra utalnak, hogy itt sokan igen sértettek ebben az ügyben. (vajon azokban az esetekben biztos hogy mindig mindenki más volt a hibás?)
amiket egyébként írtál, az meg mindenhol máshol is így van. a megrendelő általában nem szakmabeli.
tartom az állításom, hogy a megfelelő minőség produkálása meghozza az ügyfélkört, akik meg is tartanak.
aki ingyen munkát akar, az nem fogja megfizetni a profi minőségi árat. ergo nem is vesztesz vele piacot.
ja és természetesen nem akarok én itt senkit sem megbántani. csak beszélgetünk.
a grafikus szakma működése, piaci alapjai semmiben sem különböznek a más szakmákétól.
meglehetősen nagyképű elképzelés tőled - ha így gondolod - hogy a grafikusság az egy különleges dolog.
Igen, én elég nagyképű vagyok, de ez a kijelentés nem hiszem, hogy ide sorolható. Nem mondtam, hogy a grafikus szakma unikum. Egy bizonyos csoporthoz tartozik, ahol bizony így van ahogy elmondtam.
A hited meg nem akarom megingatni, ha abban hiszel, hagyom. Semmiképp nem szeretném, ha a saját bőrödön kéne megtapasztalnod az ellenkezőjét.
Mi fél évig kiviteleztünk egy jól menő magazint. Soha nem volt gond velünk, egyszer csak közölték, hogy odaadják másnak, rákérdeztünk egy ott dolgozó ismerősnél: az utódunk igaz még kezdő és pont ugyanannyiért vállalta mint mi, de cserébe az új főnök rokona. (Hogy én is sírjak kicsit :-D)
Mi fél évig kiviteleztünk egy jól menő magazint. Soha nem volt gond velünk, egyszer csak közölték, hogy odaadják másnak, rákérdeztünk egy ott dolgozó ismerősnél: az utódunk igaz még kezdő és pont ugyanannyiért vállalta mint mi, de cserébe az új főnök rokona. (Hogy én is sírjak kicsit :-D)
De hát kedves JarodFree, amellett, hogy ez mindenhol előforduló dolog, mi köze az eredeti témához? De most komolyan.
De hát kedves JarodFree, amellett, hogy ez mindenhol előforduló dolog, mi köze az eredeti témához? De most komolyan.
Üdvözlöm Möszijő Dezsavű, találkoztunk már valahol? :-D
A hited meg nem akarom megingatni, ha abban hiszel, hagyom. Semmiképp nem szeretném, ha a saját bőrödön kéne megtapasztalnod az ellenkezőjét.
Milyen hitről van itt szó?
Üdvözlöm Möszijő Dezsavű, találkoztunk már valahol? :-D
Nem tudom. Találkoztunk?
Jajj, nee… Ez már most kezd rossz irányba menni.
@ihaze: megkérlek, kicsit olvasd át a hozzászólásodat, mielőtt elküldöd, hogy nem sértesz-e meg vele mást.
(a legbarátibb szándékkal, a megsérteni szándékozás és irónia leghalványabb szándékától is mentesen, és annak érdekében, hogy a beszmac a jövőben is az “értelmes emberek értelmes beszélgetései” kategóriába tartozzon)
Köszönöm.
Szóval, hogy a témához is szóljak. :-)
Na ez ilyen kis egyszerű, de én csípem. Egyelőre ennyire volt erőm, holnap 13 óra meló, majd pénteken 19. Éljen.
Szerintem jó lett, nekem legalábbis tetszik. :)
Mivel csináltad, és kb mennyi idő alatt?
(a munkához meg kitartást!!)
galgogergo: a betűtípust letöltöttem (Chopin Script másnéven Polonaise), programnak először Paintbrush-al próbálkoztam, de nem igazán jött be, aztán végül is a Seashore-t használtam. Időben volt vagy fél óra, mivel most használtam a progit életemben először, angol nyelvű is és sok idegen kifejezés volt, mivel nem vagyok képszerkesztéshez “ennyire” hozzászokva…
Lényegében letöltöttem a roundelt netről majd csináltam egy feliratot és nagy nehezen rájöttem, hogy melyik gombot kell megnyomni, hogy mozgathassam a feliratot és egybe csúsztattam szemmértékre. :D
A kész logó hogyan készült el? Pl. amikor akár a unibody házakon akár a műanyagon ki kellett alakítani az alma logó helyét, akkor a gépeknek meg kell adni egy mintát ami alapján dolgozhatnak. Gondolom ez pixelgrafikus nem lehet, mivel a méret mindig változik a apple termékeken, de a logó arányos marad.