Az online Mac oktatas

RSS

Üdvözlünk a magyar Macintosh fórumon!   ·   Belépés   ·   Regisztráció
Fórum kezdőlap » Egyéb » Társalgó » Ami működik ne javítsuk meg...
Oldalak száma: 2
Ami működik ne javítsuk meg…
Aktív

Bejegyzések: 81
Rank

2008. júl. 06. @ 14:32

Sziasztok,

gondoltam újratelepítem a Macbook-om lévő Tigrist. Mivel tiszta telepítést akartam, ezért a Disk Utility-ben letöröltem (erase) a merevlemezt (előtte csináltam szerencsére mentéseket). Következő indítás óta semmi. Induláskor se C-re, se D-re, se Alt-ra semmi. Pörgeti a lemezt (eredeti, gyári lemez) és ennyi, kék képernyő. Alt-nál megjelenik egy kis nyilacska és annyi. Gondolom az lehet a baj, hogy a legutóbbi leállításkor a Start-Up Disk nem a DVD meghajtó volt, hanem a merevlemez, de azt hittem arra van az ALT, hogy azzal válasszak. Vagy van valami különleges trükkje mikor nyomjam az ALT-ot? Már nem tudok mire gondolni.

Furállnám, ha éppen most ment volna valami hardveresen tönkre, másfél éve megy a konfig jól.

Ötlet?

Aktív

Bejegyzések: 279
Rank
a.:KisLebowszky avatar

# 1 - 2008. júl. 06. @ 15:17

már bocs hogy beleszólok, de azért utánaolvashattál volna hogy élő rendszer alól nem szokás kivágni a fát, azaz “leformázni” menet közben. Amúgy a telepítő DVDről bootlás (fentebb említett C-vel vagy Alt-al) után a DiskUtilityvel ajánlottab.

Aláírás 

MB2Ghz2GB; miniG4 1,42Ghz1GB10.5Server; (R.I.P.) )-: iBookG3 500Mhz

Aktív

Rank

# 2 - 2008. júl. 06. @ 17:15

Köszi a válaszokat, de mint írtam is próbáltam az ALT-ot, meg a C-t is nyomni indítás után/közben, de semmi. Gong van, meg fehér képernyő, de más semmi. Vártam a C megnyomása után vagy 8 percet, lemez pörög és ennyi.

Aktív

Rank

# 3 - 2008. júl. 06. @ 17:17

Ja és eredi lemez, a géppel jött, nem tűnik sérültnek.

Aktív

Rank

# 4 - 2008. júl. 06. @ 17:20

Meg még annyi, hogy előkotortam egy 10.5.2-őt ami annó letöltöttem de nem telepítettem végül, azzal sem csinálja a boot utáni dolgokat (C vagy D, vagy ALT). Fura.

Törzsvendég

Bejegyzések: 630
RankRank
neo_21670 avatar

# 5 - 2008. júl. 06. @ 17:21

nem tudom milyen gépről van szó, de tapasztaltam, hogy az új alu keyboard nagyon sok gépnél csak akkor válik használhatóvá, amikor már félig “felállt” a rendszer, ergo mac minin pl. nem lehetett róla dvdről bootolást kezdeményezni, etc.
az ilyen eshetőségeket is vedd figyelembe…

Aláírás 

macről, iphoneról, osxről ne kérdezz. elégedett vagy valamivel? milyen magyar vagy te?

Aktív

Rank

# 6 - 2008. júl. 06. @ 17:23

Aha, ahogy irod. Működött, de valahogy ugy elfogyott 120 Giga, hogy egyszerübbnek tűnt kimásolni ami kell és gondoltam clean újra install. Korábban játszottam virtuális gépekkel, ilyesmikkel, biztos mindent teleszemeteltek. Lemezről bootoltam, tehát nem működő rendszer alatt vágtam ki a fát.

A telepítő korábban (másfél éve) működött.

Aktív

Rank

# 7 - 2008. júl. 06. @ 17:24

Ja, a 10.5.2 nem is annyira érdekes, ami fura, hogy az eredeti Tigris nem megy fel.

Aktív

Rank

# 8 - 2008. júl. 06. @ 17:36

Na, én is arra jutottam közben, hogy bár látszólag sértetlen a gyári lemezem mégis lehet vele valami. Le is tisztítottam, úgy sem. Beraktam a kettes lemezt, arra megjelent a kérdőjeles mappa jel, hardver megy.

Úgyhogy kérdésem az lenne, ismer valaki valakit Győrben akinél van egy telepítés erejáre Leopard vagy Tigris? Nem hamukázom, megjelenek az összes gyári szoftverrel de e miatt nem szeretnék 30e-t kiadni.

Aktív

Rank

# 9 - 2008. júl. 06. @ 17:37

Windows-os berögzülés :D Mindenesetre a rendrakás effektív modjának tűnt egy újrainstall.

Veterán

Bejegyzések: 1857
RankRankRank
b_pit avatar

# 10 - 2008. júl. 06. @ 17:47

Én még azt nem értem, hogy ha lemezről boot-oltál, majd a Disk Utility-ben megcsináltad a formázást, akkor miért kellett újraindítani!?!? Ilyenkor ki kell lépni a Disk Utility-ből, és mehet a telepítés… Persze most ez már nem segít. Ilyenkor esetleg PRAM reset, és hasonló próbálkozások szóba jöhetnek, nameg egy biztosan jó lemez. Még az sem kizárt, hogy talán rossz a Drive. Megpróbálhatsz egy Live Linux lemezről is beboot-olni, egy csomó fajtát lehet leszedni a NET-ről. Szóval van mivel próbálkozni, amíg nem jön másik segítség, vagy OS X lemez…

Aláírás 

PowerBook G4 12” 1.5GHz/1.25GB/160GB/SD/BT/AP/Mac OS X Leopard 10.5.6

Aktív

Rank

# 11 - 2008. júl. 06. @ 18:09

PRAM reset-et csináltam, de semmi. A Drive nem rossz, ha nem rendszer lemezt rakok be, akkor megjenik a kérdőjeles szimbólum. Rendszer lemeznél nem, azaz felismeri rendszer lemeznek, csak nem indítja a telepítést valamiért.

Aktív

Bejegyzések: 366
Rank
DjCsabiC avatar

# 12 - 2008. júl. 06. @ 18:22

Hasonló, mintha nekem is lett volna.
De a PRAM reset megoldotta.

Szerk: Hardware Test megvolt?

Aláírás 

In a world without walls and fences,who needs windows and gates?
C2D 2.33 4MbL2 EN8600GTS 4Gb Ram

Aktív

Rank
DjCsabiC avatar

# 13 - 2008. júl. 06. @ 18:36

Én anno Ubuntu-val próbálkoztam,és ezek voltak a tünetek: http://youtube.com/watch?v=ZfBIQ0lg5W4

Bocs a szövegér,nem volt időm szerkesztgetni. :S

Aláírás 

Aktív

Rank

# 14 - 2008. júl. 06. @ 19:41

Hardware teszt sem működik, azaz D-re sem történik semmi.

Törzsvendég

Bejegyzések: 756
RankRank
galgogergo avatar

# 15 - 2008. júl. 06. @ 19:52
wrstc - 2008 júl. 06. @ 17:36

Úgyhogy kérdésem az lenne, ismer valaki valakit Győrben akinél van egy telepítés erejáre Leopard vagy Tigris?

Jééé, Te is Győrben vagy? De jó! :DDD
(csak örülök, hogy vannak azér’ itt is, nem csak Pesten:)))
Bár segíteni sajnos nem tudok, én is éppen Mac beszerzés előtt állok…

Aktív

Rank

# 16 - 2008. júl. 06. @ 20:00

Esetleg más valaki Győrben akinek van Macbook-ja?

Aktív

Rank

# 17 - 2008. júl. 06. @ 20:58

Egyébként az a gyanús, hogy a gyári Tigris és a letöltött 10.5.2 ugyanúgy viselkedik. Azaz boot+C boot+D semmi, boot+ALT-ra meg kék képernyő és egér nyíl, de a képernyő üres.

Törzsvendég

Bejegyzések: 515
RankRank
iCsinesz avatar

# 18 - 2008. júl. 06. @ 20:58

hali!

nekem macbook-om van és megvan a hozzá járó gyári telepítő lemez. de van leopard telepítőm is.

mond a címedet és elküldöm őket postán ha megfelel:)
ja: ajkai vagyok...De mac-esek tartsunk össze :)

Aláírás 

-- MacBook - iPod nano - iPod Touch — Mindegyikből 2G

http://www.csineszweb.extra.hu

Aktív

Rank
DjCsabiC avatar

# 19 - 2008. júl. 06. @ 21:11

nekem sosem ment a bootolás eggy betűvel sem.
mindíg az alt-all kellett kiválasztanom a médiát, amiben a telepítő lemez van.

Aláírás 

Aktív

Rank

# 20 - 2008. júl. 06. @ 21:12

Akkor azt értem, miért nem megy. De ha minden igaz az ajkai segítséggel hamarosan kiderül, hogy tényleg a gyári lemez mondta-e fel a szolgálatot a dobozában.

És a felajánlásért előre is köszönöm! (Címet küldöm priviben.)

Veterán

RankRankRank
b_pit avatar

# 21 - 2008. júl. 06. @ 21:20
.™ - 2008 júl. 06. @ 21:07

de nem erted h az alt arra valo h valasz a telepitett rendszerek kozott??? nem lemezopcio,ha nem teszel bele lemezt akkor is ezt fogja csinalni…

a kepernyo meg azert ures mert nincs telepitett rendszer a vinyon…

Én Intel-es iMac-en, és PPC-s PowerBook-on is tudok Alt (Option) nyomvatartás mellett DVD-ről boot-olni. Géphez adott Tiger lemezekkel mindkét gép esetében, és dobozos Leopard lemez esetében is egyaránt… Nem csak a telepített rendszerek közül. A linkelt videón te is láthatod, hogy lehet!!!

Aláírás 

Veterán

RankRankRank
b_pit avatar

# 22 - 2008. júl. 06. @ 21:24
.™ - 2008 júl. 06. @ 21:22

en nem mondtam h nem lehet,azt mondtam h ha nem tesz bele lemezt ugyanez lesz az eredmeny…
az eredeti lemez rossz, a letoltott dmg meg meg lett nyitva… ennyi

Értem már. Bocs!
Az viszont furcsa nagyon, hogy azzal a lemezzel indított, és mecsinálta a dolgokat, és utána se azzal, se más lemezzel nem ment a Boot…

Aláírás 

Aktív

Rank

# 23 - 2008. júl. 06. @ 21:25

Na ezért aggódom én is.

Veterán

RankRankRank
b_pit avatar

# 24 - 2008. júl. 06. @ 21:27
wrstc - 2008 júl. 06. @ 21:25

Na ezért aggódom én is.

Egyelőre inkább bizakodj! :)

Aláírás 

Aktív

Bejegyzések: 343
Rank
szabyyy avatar

# 25 - 2008. júl. 06. @ 22:14

Én is tudok Győrben adni lemezt, valamelyik nap lehet,h megyek fel vagy esetleg ha elhal a fájlrendszered és menteni kell nyugodtan szóllj.(nekem volt olyan, az egyetemen megoldottuk)

Off://nem tudsz egy jó albérletet??? :-)

Aláírás 

MacBook Pro 15” 2.16Ghz C2D 3gb

Aktív

Rank
szabyyy avatar

# 26 - 2008. júl. 06. @ 22:17

Ha esetleg nem lesz jó lemezzel akkor meg lehet próbálni a FW-ös installálást is. Kábelt tudok adni, sőt még embert is tudok keríteni Győrben akinek Mac-je van. (Az enyém sajna jelenleg alaplapcserére vár.)

Aláírás 

Aktív

Rank

# 27 - 2008. júl. 06. @ 22:19

Én már albiban nem játszom, de utána kérdezhetek :)

Eddig amúgy te vagy az egyetlen győri. Küldesz PM-et, ha arra jársz és van nálad lemez? (Vinném magammal a macbook-ot, ki is derülne arról indul-e.)

Időközben megtaláltam az eredeti Leopard dmg file-t. elmentem Tesco-ba, vettem joghurtot meg lemezt, megpróbálom vinfos alatt kiírni, hátha a kiírt verzió tényleg rossz volt.

Tipikus amúgy, délután akartam telepíteni és ez a Windows-os korszakom óta így van, hogy mindig éjfél lesz belőle.

Aktív

Rank
DjCsabiC avatar

# 28 - 2008. júl. 06. @ 22:26

Milyen joghurt?? :))))

Aláírás 

Aktív

Rank
szabyyy avatar

# 29 - 2008. júl. 06. @ 22:31
.™ - 2008 júl. 06. @ 22:26

ha a dmg-t mar megnyitottad akkor sanszos h nem fog menni…
mindenestre nyomj egy get infot a dmgre(cmd(alma) i) es jelold be h lock olva legyen) utanna vidd win kozelebe…

Másik mac nélkül kétlem h működni fog. Ha pedig lenne másik akkor úgyis Fw meg Target disk módban nyomná!(Úgy biztos felmegy.)

Szerk.: H Én mit kerestem Győrben DL lemezt mire találtam 1-et. A pro-mmal olyan 5.-re sikerül bejáccani a leót, de utána megy. :D Akkor megyek Gy.-be ha találok vmi jó megnézni érdemes albit. Ha kell ember aki fix Gy.-i és macbookja van és segítőkész akkor írj pm-et és segítek!

Aláírás 

Aktív

Rank

# 30 - 2008. júl. 06. @ 22:31

Sajna nincs működő Mac itthon, egy Vista előtt ülök. Nem tudom meg volt-e nyitva, már régebben töltöttem le, csak nem foglalkoztam vele utána. Most épp a TransMac nevű szoftverrel írom Vista alól a DVD-t.

Amúgy meg Danon Actimel epres négyes csomag, ívójoghurt. De még a felvezető itthoni készítésű hideg bodzaszörpnél tartok :)

Aktív

Rank

# 31 - 2008. júl. 06. @ 22:51

Egyre bórúsabban tekintek a jövőre...az újonnan kiírt lemez sem jó, de ez hagyján, a TransMac Vista alatt olvassa az eredeti tigris lemezt, tehát nem valószínű, hogy sérült…

Aktív

Bejegyzések: 302
Rank

# 32 - 2008. júl. 06. @ 22:58

Próbáld ki a következőt:

Gép kikapcsol
Tápkábel kihúz
Vársz pár percet
Mindent vissza és…

Nekem már segített hasonló problémában.

Aktív

Rank

# 33 - 2008. júl. 07. @ 05:18

Sőt, akku kivesz és power gomb 5 másodpercig...de semmi.

Macőrült

Bejegyzések: 4453
RankRankRankRank
Alex91 avatar

# 34 - 2008. júl. 07. @ 05:37

1. Leopard lemezt CSAK DU-val lehet bootolhatonak kiirni…

2. EREDETI Tiger lemezt be, es arrol bootolni…

3. Ha arrol sem megy, akkor a meghajto valoszinuleg kuka… (Esetleg a lemez xar...)

Aláírás 

http://alex91.extra.hu

Törzsvendég

Bejegyzések: 630
RankRank
neo_21670 avatar

# 35 - 2008. júl. 07. @ 10:45
.™ - 2008 júl. 06. @ 17:30

“nem tudom milyen gépről van szó”

3. szo a kezdo hsz ben :)

akkor úgy fogalmazok, hogy értsd: nem tudom pontosan milyen típusú, hanyadik szériás gép, frissített-e keyboard és gép firmwaret, stb.

Aláírás 

macről, iphoneról, osxről ne kérdezz. elégedett vagy valamivel? milyen magyar vagy te?

Törzsvendég

Bejegyzések: 776
RankRank
Tom(alias t@m) avatar

# 36 - 2008. júl. 07. @ 12:35

És ahhoz mit szólsz, hogy bexart a vinyód, az lehet a baj?
Mert, ha nem talál indítólemezt, akkor az is lehet, hogy elfosta magát a vinyó....

Aláírás 

MB13, 2GB, 250GB, Harmann-Kardon Soundsticks 2+Dzsunka PC+Ubuntu

Aktív

Bejegyzések: 143
Rank

# 37 - 2008. júl. 07. @ 13:29

wrstc ha kell én tudok segíteni telepítővel. Mind Leopard mind Tigrincs van. Hívj fel a ........... számon. Győri vagyok. Oksa?

Aktív

Rank

# 38 - 2008. júl. 07. @ 19:51

Szóval itt vagyok Joshua-nál, következő érdekes dolgok történtek:
- Leoról boot-ol, de csak addig jutottunk, hogy ki lehet választani az első megjelenő ikonon, hogy Leo, aztán hiába nyomkodjuk a gombot, nem megy tovább.
- Kiderült, hogy jó a vincsi is, mert Windows XP települne rá. Skandallum. Formáztam (gyorsformázással) XP alatt NTFS-re, de utána sem sikerült a telepítéssel továbbjtutni.

Hogy mi akadhatott el ennyire az agyában? Még arra tudok gondolni, hogy kiveszem a vinyót, aztán úgy formázok, de ezt itt nem tudjuk megcsinálni.

Macőrült

RankRankRankRank
Alex91 avatar

# 39 - 2008. júl. 07. @ 19:59

Hmmm… biztos, hogy feltelepul az XP? Memoria rendben van?

Aláírás 

Aktív

Rank

# 40 - 2008. júl. 07. @ 20:02

igen

Aktív

Rank

# 41 - 2008. júl. 07. @ 20:13

Közben az is kiderült, hogy az eredeti Tigris megadta magát a dobozában, próbáltuk lementeni, de a felénél input output error-al kilépek. Pedig tényleg eredeti volt :I

Veterán

Bejegyzések: 1505
RankRankRank
htomi avatar

# 42 - 2008. júl. 07. @ 22:22

Szerintem itt HD halal fennforgasa vagyon… Elegge gyanus,hogy az zikszpe se akar telepulni. Mar amennyiben jol ertem a dolgot. A gyorsformazas lof*** sem er az csak atirja a particios tabla elejet vmit max 1x felulnullaza az adatokat. Probaljatok szert tenni vmi linux live cd-re vagy szedjetek ki a HD-t kulso hazba vele es proba.

Aláírás 

..flickr..

MacBookPro Core Duo 2GHZ

Aktív

Rank

# 43 - 2008. júl. 08. @ 05:44

Szóval lehet érthetetlen voltam tegnap, de igen fáradt voltam.

Hogy a tigris megadta magát a dobozban, az azt jelenti, hogy tönkrement a lemez, miközben az eredeti fóliában, a dobozában pihent a polcon. Próbáltunk róla egy másolatot készíteni, de nem volt végig olvasható a lemez. kb. a felénél input/output error-al kilépett a Disk Utility.

Az XP telepítést ugyan nem nyomtam végig, de a telepítő felismerte a merevlemezt, azt is, hogy számára ismeretlen partíció van rajta. Ma este lehet továbbengedek egy telepítőt, vagy nem csak gyorsformázást csinálok.

Sajnos külső csatlakozóba nem tudom rakni a merevlemezt, mert olyanom nincs, de megpróbálok szerezni.

Ami a legnagyobb gondom, hogy eredeti telepítőm csak az a Tigris van, ami olvashatatlan lett. Írtaknál meg bármikor előfordulhat, vagy valami nem jó. Ezért még mindig várom valaki segítségét ebben az ügyben…

Macőrült

RankRankRankRank
Alex91 avatar

# 44 - 2008. júl. 08. @ 06:59

1. Kulsore XP-t nem fogsz tenni, ezert ne vegyel hazat…

2. XP telepitest futtasd le! Ha nem megy fel, akkor elkepzelheto, hogy memoria hiba! (Egyik szaktars hasonloan jart. A Mini-jevel nem volt semmi gond, aztan ugy dontott Leo-t tesz ra. Na, aztan az meg nem telepult. Vegul kiderult, hogy memoria ment ki a gepeben… Valahol itt a forumon meg is van a topic.)

“Nagyon érdekes, nekem is leopard telepítés próbálkozása közben derült ki, hogy elromlott a g4 mac minim ramilag :((( Pedig adddig míg nem próbáltam a telepítést 2évig szuperül futott a rendszer minden OKÉ volt, és a ,,csodás,, leopard telepítés után Ká.Ó befellegzett neki…
érdekes jelenség…
üdv.kapor”

Aláírás 

Aktív

Rank

# 45 - 2008. júl. 08. @ 10:59

Szóval: Én segítség címén adtam meg az illetőnek a telefonszámomat, és bocs de engedd meg, hogy ott és annak hagyjam meg, akinek akarom, ezzel kapcsolatban ne oktasson ki senki. Igen, meglehetősen morcos vagyok. A másik: Kedves Mac-es társam elég egyértelműen leírt mindent, ehhez képest folyamatosan mindenki ugyanazokat kérdezte vissza. Szóval a gyengék kedvéért: Fél éjszakás másolás eredményeként le lehetett másolni végülis az eredeti OsX- Tigrist. Eredményt még nem lehet tudni. Az XP-t minden további nélkül lehetett telepíteni a gépre, a C billentyű lenyomásával. Az eredeti Tigrist akár alt, akár C billentyűvel nyomhattuk, NEM kínálta fel bootlemeznek, tehát kéretik nem javasolni a fenti két billentyű lenyomását. Nem reagál a D billentyűre, sem. Ha memória gond lenne, akkor az XP sem indulna el, ha winyó gond volna, nem lehetett volna átparticionálni a rendszert, és formázni NTF formára. A Leot felkínálta ugyan mint boot eszközt, de elindulni nem volt képes róla. Ez viszont másolt DVD, de a dmg állomány NEM volt kinyitva, nincs permission hiba rajta. Szóval: Én legalább érdemileg is próbálok segíteni.Az elképzelhető hiba a DVD lemez problémája az én tudásom szerint. De a fentiek fényében MOST van valakinek még ötlete?

Macőrült

RankRankRankRank
Alex91 avatar

# 46 - 2008. júl. 08. @ 11:38

Valoszinuleg a DVD meghajto halt be. CD-t meg olvas, DVD-t meg mar nem nagyon…

Aláírás 

Aktív

Rank

# 47 - 2008. júl. 08. @ 14:26

Oksa, ez ésszerű javaslat volt,töröltem. A DVD meghajto hogy behalt? Érdekes megállapítás, erre nem gondoltam, bár rádugtam egy külső USB-s Teak meghajtót, mivel Intel procis és az tud USB-ről is bootolni, de semmi változás nem volt. Szóval kérdéses még ez a DVD meghajtó dolog is.

Aktív

Rank

# 48 - 2008. júl. 08. @ 18:26

Akkor egy összefoglaló:
- vettem egy SATA-s USB-s külső merevlemez házat, a merevlemez olvasható, formázható, rákötöttem a másik gépemre amin Vista van és semmi gond vele. HD gond kilőve.
- A bekapcsoláskor a gong nem azt jelzi, hogy amúgy hardver (memória például) rendben? De memória gondra az XP telepítő sem panaszkodik, első körben most kizárnám.

Én két dologra tudok gondolni:
- Mivel még mindig nincs 100% jó telepítőm, lehet folyamatosan rossz lemezekkel próbálkozunk? Győriek segítségét itt továbbra is várnám, bevallom, mert Joshua-nál olyan leo-t tudtunk kipróbálni, ami írt és végül is korábban nem volt használva.

- Bedöglött a lemezolvasó. Ebben sem lennék tuti, mert az XP ugye települ. Leo lemezre bejön ALT-ra, hogy ez a Leo lemez, de nem lehet tovább menni. Eredeti tigris, írt tigrisre semmi. Se ALT-re, se C-re, se D-re. Az egyetlen Leo, ahol ALT-ra csinál valamit ott sem reagál a C-re és a D-re. Lehet olyan, hogy csak a DVD olvasó rész állt meg? Vagy csak Dual Layer DVD-t nem tud olvasni, de simát igen? Mert közvetlen újratelepítés előtt néztük rajta a Gyűrűk Urát és jól működött. És bónusz kérdés, tényleg lehet külsős USB-s CD/DVD drive-ról boot-olni? Mi annak feltétele, vagy hogy lehet olyan telepítést indítani?

Aktív

Rank

# 49 - 2008. júl. 08. @ 18:35

Update: Van itthon eredeti 32 bit-es OEM Vista, ami DVD-n van. Beraktam, elindult a telepítő. Tehát DVD-t is olvas a meghajtó, azt nem tudom a Vista Dual Layer lemez-e, vagy sem.

Macőrült

RankRankRankRank
Alex91 avatar

# 50 - 2008. júl. 08. @ 18:54

Futtas mar le egy teljes XP telepitest… Ha tenyleg felmegy, akkor nincs valoszinuleg memo gond.

Aláírás 

Oldalak száma: 2