Új fórum témák
- upc chello probléma
- Fotó Slideshow MAC OS 9-r ...
- Új MacBook iSight problém ...
- Mac PRO HDD slot probléma ...
- Dvd studio pro segitseg
- De mikor jelenik meg a Hó ...
- ledobnak a progik
- Kötegelt parancsvégrehajt ...
- Külső effektek premiere-b ...
- Airport nyomtató net nélk ...
- localhost parallels alatt ...
- Boot Camp Light Sensor pr ...
- Linux G4
Friss fórum válaszok
Új témák: társalgó
Friss válaszok: társalgó
- Le a magyarországi apple ...
- RAW-WAR 36
- Belefagytak a szökőévbe a ...
- [OFFtopik] Fotózásról min ...
- MacWorld 2009: még a csev ...
- Azonnali kérdések topicja ...
- bM design 2008
- Olvassátok el! Életbevágó ...
- Egy kis segítséget kérnék ...
- Februári találkozó
- diafilmek nektek
- Sid Meier's Pirates for M ...
- Vortex - Volt Brokenstone ...
Off
A Powermac akkor is felporog ha egy index.hu-t nyit meg az ember, nincs ezen semmi meglepo.Bocs, András, ez nem igaz.
Én pro célokra, teljesen hibátlanul használom a PMG5-öt. Igaz, van benne 8GB RAM, de állóképre abszolút megfelel a mai napig.
Pro videófeldolgozásra gyenge.az iPhoto kizárólag privát anyagok feldolgozására alkalmas, én is arra használom, teljes megelégedéssel. A 7.1.4 teljesen rendben van G5 DP 2.3 10.4.11.
Én is arra használom és tökély rá. Ettől még tényleg felpörög időnként.
Off
A Powermac akkor is felporog ha egy index.hu-t nyit meg az ember, nincs ezen semmi meglepo.Bocs, András, ez nem igaz.
Hat volt par ilyen gepem.. :)
Szoval. Ha az energy savernel beallitod, hogy allandoan fullon menjen a proci akkor nem valtozik a ventillator fordulatszama, viszont ilyenkor folyamatosan 600 wattot eszik a gep.
Maradjunk annyiban, hogy a Powermac gepek iszonyu hangosak az inteles vasakhoz kepest. Anno szidtam is sokat emiatt az apple-t, de most lusta vagyok visszakeresni.
Off
Hat volt par ilyen gepem.. :)
Szoval. Ha az energy savernel beallitod, hogy allandoan fullon menjen a proci akkor nem valtozik a ventillator fordulatszama, viszont ilyenkor folyamatosan 600 wattot eszik a gep.
Maradjunk annyiban, hogy a Powermac gepek iszonyu hangosak az inteles vasakhoz kepest. Anno szidtam is sokat emiatt az apple-t, de most lusta vagyok visszakeresni.
Tudom hogy volt pár ilyen géped, és arra is emlékszem, hogy sokat panaszkodtál rá.
Én csak azt tudom mondani, hogy nekem, Automatic beállítás mellett sem pörög fel szinte soha, még 1GB-os PS fileokkal dolgozáskor, vagy durva, több száz képes Lightroom exportnál sem.
Azt persze tudjuk, hogy a Flash animációk megjelenítése sokszor tényleg felpörgeti a ventiket, de ez nem a gép hibája, hanem a szar Flash PPC optimalizálásé.
Persze biztosan sokkal jobb a MacPro, de azért szerintem kicsit túlzás temetni a G5-öket.
Én védem, szerintem hibátlan, de azt is megértem, hogy neked meg az a dolgod, hogy ezt mondd… :)
Mindenkinek köszönöm a hozzászólását :)
Ha egyszerüsiteni akarok a munkámon, marad a Lightroom és a PS ?
Mi a lényeges gyakorlati külömbség a Lightroom és az Apperture közöt ?
Az elvégzendő feledat: képletöltés, esetenként 2-300 felvétel, feldolgozás fotólaborhoz,
(JPEG, ROW vegyesen) mappába archiválás, mentés külsö merevlemezre, esetsenként + DVD-re.
Lehet hogy a LR és Aperture használók tudnak majd jobb megoldást, én a CS3 Adobe camera raw importerét használom. Be lehet állítani, hogy jpg-re is az jöjjön fel. Ezután ha rádobsz 300 képet a PS-re szépen kinyitja egy importerbe az összes képet. Jpg-t, rawot egyszerre. Ekkor csak preview-kat nyit. Pár másodperc alatt meg szokott lenni 200 képnél.
Annyi képet állítasz egyszerre amennyit akarsz, én még a válogatást is ott végzem, mert kukára jelölés is van benne. Nekem most van 10 alap presetem, azokból indulok ki, képtől függően. Ha sorozatfotókról van szó, akkor egyszerre is ráereszthetem mindre.
Természetesen ott a képvágás lehetősége is. Ahogy a vörös szem korrekció is jól működik, ha szükség van rá. Vízszint állítás és kezdetleges retus is van benne, mondjuk ez utóbbit soha nem használtam.
Utolsó lépésként select all és save images. Itt beállíthatod a mappát, a mentett képek formátumát és minőségét, sőt ha akarod egységesen át is számozza őket.
Egy klikkre elkezdi a mentéseket és ekkor kerülnek a kukába is a selejtre jelölt képet.
Az eredeti rawhoz így nem nyúl, csak mellé rak egy xmp file-t, ami minden beállítást tartalmaz a kivágást, forgatást, vörösszem korrekciót is a színkorrekción kívül valamint lesz egy kész mappád az összes feldolgozott képpel, ami már csak esetlegesen retusálni és archiválni kell.
Ez egy módszer, biztos vannak más, jobb megoldások.
Lehet hogy a LR és Aperture használók tudnak majd jobb megoldást, én a CS3 Adobe camera raw importerét használom. Be lehet állítani, hogy jpg-re is az jöjjön fel. Ezután ha rádobsz 300 képet a PS-re szépen kinyitja egy importerbe az összes képet. Jpg-t, rawot egyszerre. Ekkor csak preview-kat nyit. Pár másodperc alatt meg szokott lenni 200 képnél.
Annyi képet állítasz egyszerre amennyit akarsz, én még a válogatást is ott végzem, mert kukára jelölés is van benne. Nekem most van 10 alap presetem, azokból indulok ki, képtől függően. Ha sorozatfotókról van szó, akkor egyszerre is ráereszthetem mindre.
Természetesen ott a képvágás lehetősége is. Ahogy a vörös szem korrekció is jól működik, ha szükség van rá. Vízszint állítás és kezdetleges retus is van benne, mondjuk ez utóbbit soha nem használtam.
Utolsó lépésként select all és save images. Itt beállíthatod a mappát, a mentett képek formátumát és minőségét, sőt ha akarod egységesen át is számozza őket.
Egy klikkre elkezdi a mentéseket és ekkor kerülnek a kukába is a selejtre jelölt képet.
Az eredeti rawhoz így nem nyúl, csak mellé rak egy xmp file-t, ami minden beállítást tartalmaz a kivágást, forgatást, vörösszem korrekciót is a színkorrekción kívül valamint lesz egy kész mappád az összes feldolgozott képpel, ami már csak esetlegesen retusálni és archiválni kell.
Ez egy módszer, biztos vannak más, jobb megoldások.
Köszi a segitséget !
Nagyon egyszerünek tünik a Te munkamódszered. Tetszik nekem
és hamarosan ki is fogom próbálni.
Gabóóó mesélnél róla? mi a menete? megadnak x témát és helyszínt? bármivel lehet közlekedni a városban?
reggel odamész, megnézik hogy befizette-e a nevezést (1000ft) majd kapsz egy memóriakártyát (tavaly 512 es sandiscet és kingstonet kaptunk) kapsz hozzá egy jegyet amivel kapsz vmi péksütit és egy kis üveg innivalót. majd kiosztják a témákat. ezeket digitálisan tetszőlegesen lehet fotózni de megfelelően sorba kell tenni, analógon a megadott sorrenben kell fotózni. csak témákat adnak meg. 22témát (asszem) egész nap előtted áll, végig fotózod majd utána este leadod. viszont nem lehet photoshoppal modosítani (meg semmi más progival) mert ha észreveszik akkor kizárnak érte.
tavaly volt néhány elgondolkodtató és nehezen kivitelezhető téma. sok képpel szenvedtem. de igazából egy nagyon kellemes nap. csak a fotózással foglalkozol. tényleg jó. mire vagy még kiváncsi?
ja és a képek akárhol készülhetnek. vagyis bármivel utazhatsz (kocsi, bizaj, bkv.)
ez kb annyi hogy felteszik a netre és csinálnak egy kiállítást a képekből.
OFF
Amit te írsz, az a szabad közlési jog. A korlátlan felhasználási jog, na az egy kicsit mást jelent.
De nem akarok flame-et indítani.
Végülis még úgy is jó móka, ha nem adod le a végén a képeidet. Én legalábbis így tennék. Jól érezném magam, mert tényleg kihívás, és jó gyakorlási lehetőség, meg kikapcsolódás meg minden. De azért ha véletlenül most készítenéd el az évszázad képét hazánk fővárosáról, akkor más ingyen profitáljon belőle? Nem is magam miatt, mert nem tartom a képességeimet annyira, de másnak miért ne sikerülhetne?
Mindenesetre sok sikert minden indulónak, és érezzétek jól magatokat.
ON
Azért ez undorító:
A versenyző szabad közlési és korlátlan felhasználási jogot ad a Szervezőnek a versenyen leadott képekre.
Nem is a szabad közlés bántja a csőrömet, hanem a KORLÁTLAN. Nem mintha érintene, de az elvek ugye…
Miert undorito? Szinte kivetel nelkul igy mukodik minden palyazat, megsem panaszkodnak a Reuters vagy Getty fotosok, hogy a WPP rendezoi felhasznaljak a kepeiket…
Az a baj, hogy sokan a kelletenel tobbet foglalkozunk (igen, en is sajnos) olyan dolgokkal, hogy feloldokepesseg, szinzaj, fenyelhajlas, szerzoi jogok, szakvegzettseget igazolo papir, stb… kozben meg nincs idonk fotozni…
Nyitnek egy topicot, ahova minden heten lehet betenni kepeket es egy ismertebb fotos ertekelne az adott feladatot, szerintetek mukodne?
Szerintem feleannyi komment nem lenne, mint a Canon vs. Nikon topicban:-)
Ismerem mar annyira a net-fotosokat, hogy addig vagyunk ugyesek es okosak, amig valamirol beszelni kell, ha csinalni is, akkor csak pislogunk.
Mondjuk ez inkabb az egesz magyarsagra jellemzo sajnos…
Azért ez undorító:
A versenyző szabad közlési és korlátlan felhasználási jogot ad a Szervezőnek a versenyen leadott képekre.
Nem is a szabad közlés bántja a csőrömet, hanem a KORLÁTLAN. Nem mintha érintene, de az elvek ugye…Miert undorito? Szinte kivetel nelkul igy mukodik minden palyazat, megsem panaszkodnak a Reuters vagy Getty fotosok, hogy a WPP rendezoi felhasznaljak a kepeiket...
A WPP-nek van egy rangja. Azt beírhatod a portfóliódba. Ha egy hírügynökség felveszi a képedet akkor annak van anyagi elismerése. A fenti dolog viszont arról szól, hogy nevezz be, egy – előre is elnézést – sehol sem jegyzett versenyre, fizess, és ha jól dolgoztál akkor pedig majd mások élvezhetik az anyagi gyümölcsét a munkádnak. Mint írtam, engem nem fenyeget ez a veszély - és nem csak azért mert nem megyek el –, de mint írtam azt sajnálom, aki megcsinálhatná a szerencséjét egy jó képpel, de majd mégse… Van rá esély. Ezt csak megjegyezni szerettem volna.
Nem mondanam, hogy sehol nem jegyzett verseny, mivel csak itthon szamit ujnak, mashol tobb eves hagyomanya van:
http://www.fotomarathon.nl/
http://www.fotomarathon.de/
http://www.fotomarathon.dk/
http://www.fotomarathon-linz.at/
http://www.foto-marathon.at/
http://www.fotomarathon-steyr.at/
http://www.fotomaraton.cz/
gondolom meg van par helyen, es amint latod, sogoreknal tajegysegenkent is van…
Gábor, nem azokon kell nevezni, hanem itt. Ez olyan mintha azt mondaná az ember, hogy Monacoban F1 futamot nyerni=Hungaroringen futamot nyerni.
A Budapesti fotómaratonnak semmi köze a külföldiekhez.
Annyiban, hogy ugyanazokra a szabalyokra epul - persze lehet a nemetek csoret is bantja, hogy felhasznaljak korlatlanul a kepeiket, de megis evek ota mennek fotozni…
Kicsit felvan fujva ez a dolog, a tavalyi nyertes - volt osztalytarsam es mai napig jo baratom - egy percig nem foglalkozott azzal, hogy mi lesz a kepeivel (azontul, hogy szegyelte oket), de elkonyveltek, hogy O nyerte az I. magyar FM-t, es szepen atvette a dijat…
Ennyi, nem szabad lenyegtelen dolgokat tulgondolni, mert csak az aszpirint fogjuk tucatszamra kapdosni befele:-)
Azért ez undorító:
Nem is a szabad közlés bántja a csőrömet, hanem a KORLÁTLAN. Nem mintha érintene, de az elvek ugye…Miert undorito? Szinte kivetel nelkul igy mukodik minden palyazat, megsem panaszkodnak a Reuters vagy Getty fotosok, hogy a WPP rendezoi felhasznaljak a kepeiket...
A WPP-nek van egy rangja. Azt beírhatod a portfóliódba. Ha egy hírügynökség felveszi a képedet akkor annak van anyagi elismerése. A fenti dolog viszont arról szól, hogy nevezz be, egy – előre is elnézést – sehol sem jegyzett versenyre, fizess, és ha jól dolgoztál akkor pedig majd mások élvezhetik az anyagi gyümölcsét a munkádnak. Mint írtam, engem nem fenyeget ez a veszély - és nem csak azért mert nem megyek el –, de mint írtam azt sajnálom, aki megcsinálhatná a szerencséjét egy jó képpel, de majd mégse… Van rá esély. Ezt csak megjegyezni szerettem volna.
eleve vicces azt mondani vmire hogy nem jegyzett. persze. ez a második fotomarathon. bécsből indult ez a cucc ott az elsőn 500an voltak a következőn 5000-en. ha meg úgyérzed hogy az életed képe akkor nem adod le és pont. ez a kreativitásról és a helyzetfelismerésről szól. nem arról hogy na megiont meglopnak. ez egy baromi jó buli. el kell menni végig kell nyomni a napot. fárasztó. tökre boldog vagy hogy ha sikerült mindent jól megoldanod. ne legyél ennyire negatív. sok profi fotós volt tavaly is. nem hisztiztek hogy jajj ellopják a képeimet. szemetek.
ezt én se értem. túl jó kép? Ha valaki ennyire übertehetséges, hogy egy ilyen versenyre túl jó képet csinál… Az gondolom nem megy el rá.
Jól gondolom, hogy az én felhasználási jogaim megmaradnak arra a képre, attól hogy nekik is adok rá jogot? Tehát ha betojásjó, évszázad legjobb képét véletlen akkor csinálom meg, akkor én is publikálhatom attól még. Nem?
Egyébként a digitális élet előnye, hogy törölni bármennyit törölhetsz belőle, mielőtt leadod. Tehát csak annyi a dolgom, hogy letöltöm a képet egy laptopra és törlöm a kártyáról.
vagy ket gepet kell vinni (egyszerubb esetben ket kartyat): egyiket az Eleted Legnagyobb Pillanatanak, masikat a versenyre:-)
ezt én se értem. túl jó kép? Ha valaki ennyire übertehetséges, hogy egy ilyen versenyre túl jó képet csinál… Az gondolom nem megy el rá.
Jól gondolom, hogy az én felhasználási jogaim megmaradnak arra a képre, attól hogy nekik is adok rá jogot? Tehát ha betojásjó, évszázad legjobb képét véletlen akkor csinálom meg, akkor én is publikálhatom attól még. Nem?
Egyébként a digitális élet előnye, hogy törölni bármennyit törölhetsz belőle, mielőtt leadod. Tehát csak annyi a dolgom, hogy letöltöm a képet egy laptopra és törlöm a kártyáról.
Szerintem, azért megy ilyen versenyre az ember, hogy össze tudja a saját teljesitményét
mérni másokéval. Minnél többen vannak, annál nagyobb a dicsőség, már mint saját
magának.
A szerzői jogokat nem lehet elvenni az embertől. Ha csak önként le nem mond a jogairól,
de még ha lemond, akkor is ragaszkodhat a névaláiráshoz...Fotó: xy
Akinek van valamilyen témában valami fantasztikus ötlete, az bármikor megcsinálhatja.
Ez a verseny esetleg segithet azoknak is, akiknek nincs lehetőségük a publikálásra.
A szerzői jogokat nem lehet elvenni az embertől. Ha csak önként le nem mond a jogairól,
de még ha lemond, akkor is ragaszkodhat a névaláiráshoz...Fotó: xy
Akinek van valamilyen témában valami fantasztikus ötlete, az bármikor megcsinálhatja.
Ez a verseny esetleg segithet azoknak is, akiknek nincs lehetőségük a publikálásra.
Emlékeim szerint nem lehet lemondani a szerzői jogokról, pont amiatt, hogy ne lehessen semmilyen módon kikényszeríteni a jogok átadását, és így kisemmizni az alkotót.
Az a baj, hogy sokan a kelletenel tobbet foglalkozunk (igen, en is sajnos) olyan dolgokkal, hogy feloldokepesseg, szinzaj, fenyelhajlas, szerzoi jogok, szakvegzettseget igazolo papir, stb… kozben meg nincs idonk fotozni…
Nyitnek egy topicot, ahova minden heten lehet betenni kepeket es egy ismertebb fotos ertekelne az adott feladatot, szerintetek mukodne?
Szerintem feleannyi komment nem lenne, mint a Canon vs. Nikon topicban:-)
Ismerem mar annyira a net-fotosokat, hogy addig vagyunk ugyesek es okosak, amig valamirol beszelni kell, ha csinalni is, akkor csak pislogunk.
Mondjuk ez inkabb az egesz magyarsagra jellemzo sajnos…
Az ötlet nem rossz, csak az a gond vele, mint a fórumba (többek közt néha általad is) beillesztett képekkel: gyakran nem derül ki a képről, hogy ki a készítő, mi a forrás, és egyáltalán ki járult hozzá a megjelenéshez....illetve, hogy innen hova kerül még tovább úgy, hogy a szerző azt esetleg nem akarja. Mert te jóhiszeműen beteszed ide a honlapjáról, ahol nyilván azért mutogatja, mert lássák csak a munkáját. De innen már átemelhetik egy másik fórumba, meg egy harmadikba, és bármelyikből lenyúlhatják egy kreatív anyagba, publikációra, akárhova. És ugyanígy az ide véleményezésre, versengésből, büszkeségből felkerülő képeket is lenyúlhatják. Mint pl sok itt is megjelent sok fotóst, vagy fotósokat vicces helyzetben ábrázoló kép, amiket egyik vagy másik fotós bolt reklám anyagaiban látunk viszont (volt már ilyen)…
Másrészt meg nekem az is gondom a fotós oldalakkal, topicokkal, hogy ha kifejted a véleményed, leanyáznak érte. Ha udvarias vagy és csak dicsérsz, értelmetlen, üres és egyhangú az egész. Ha inkább hozzá sem szólsz, akkor meg nincs élet a fórumon. Egyébként meg képek véleményezésére szerintem már így is van egy rakás oldal, a Beszmac meg nem erre való. Persze ettől még lehet csinálni ilyen topicot, de akkor az aktuális divathullám jegyében legyen “Muti mit fényképeztél ma” a címe. Már úgyis van Muti a desktopod, Muti mivan a táskádban, Muti milyen zenét hallgatsz, sőt már Muti mit főztél ma is van, szóval már tényleg csak egy ilyen Muti mit fotóztál és a “Muti a fogad fehérjét” hiányzik..
,-DD
Ha jól emlékszem, a korlátlan felhasználás jogát lehet átadni.
Anno, ezek összegszerüsitve is voltak a lektorátusban, illetve a
főfotó és a fényszöv árjegyzékében.
Valamikor dolgoztam egy cégnél, csináltam egy fotót, amiből
több ezer A/1-es plakátot nyomtak, reklámozva a cégemet.
Ragaszkodott a főnök ahhoz, hogy ez nekem a munkaköri
kötelességem....
A vége az lett, hogy megkaptam 5 havi fizumat jutalomként.:)
Anno, ezek összegszerüsitve is voltak a lektorátusban, illetve a
főfotó és a fényszöv árjegyzékében.
Valamikor dolgoztam egy cégnél, csináltam egy fotót, amiből
több ezer A/1-es plakátot nyomtak, reklámozva a cégemet.
Ragaszkodott a főnök ahhoz, hogy ez nekem a munkaköri
kötelességem....
A vége az lett, hogy megkaptam 5 havi fizumat jutalomként.:)
Ezzel nem szerzői jogot adsz át, hanem felhasználásit. Ha megbízásra dolgozol, akkor a megbízó ELŐRE kikötheti, hogy másnak nem adhatod át a képeket, illetve ha tartós munkaviszonyról van szó, akkor akár azt is, hogy másnak egyáltalán nem dolgozhatsz. Ha neked megfelelnek a feltételek elfogadhatod, vagy távozhatsz.
A kedvencem az, hogy mostanában utólag akarnak emberek jogokat szerezni, meg feltételeket diktálni. Csinálsz valamit valahol, aztán jönnek, hogy de nekik az a feltételük, hogy .... és miért nem előre szóltál kispajtás?
Egyébként ha jól emlékszem, a Fotómaraton kiírásában szerintem elég korrektül közelítik meg a dolgot, csak arra kérnek maguknak jogokat, hogy az eseménnyel kapcsolatban publikálják a pályamunkákat (ami pályázat révén azért érthető), illetve, hogy kiállítást csinálhassanak belőle, és a fotoklikk oldalon, az online zsűrizés helyén megjelenjenek.
Akinek nem tetszik, olvassa el a Blikk.hu olvasóriporter képbeküldési szabályait: a Blikk MINDEN BEKÜLDÖTT kép felett szabad közlési és továbbértékesítési jogot szerez, az olvasónak 10 ezer forint jár a Blikk lapban NYOMTATÁSBAN megjelenő kép után. A nyomtatásban meg nem jelenő, esetleg továbbértékesített képekért a kiadó nem köteles fizetni.
Vagy mikor egy reklámügynökség kiír egy pályázatot, hogy ebben a témában várunk képeket, a beküldött képek mindegyikét szabadon felhasználhatjuk, a győztes kap valami jutalmat.
ez így van!
minden más a szerző joga, amiről ostoba módon lemondhat - ill., nyilatkozhat így (akár kényszer hatására pl. munkaviszony, stb.) - de a jog, nem ismeri el, hiszen az kizárólagos módon hozzá fűződik, ráadásul ezek a jogok “erősebbek”, mint az átadott felhasználási, vagy vélt tulajdonjog....
egy esetleges perben bármit dugnak vissza a szerző orra elé, az el fog bukni - kivéve a felhasználás feltételeiről tett írásos nyilatkozat.
ez konkrétan PS, de műszaki fényképezőgéppel lehet csinálni ilyen ahol a flm sikját és az obkejtiv sikját el tudod tolni egymáshoz képest
barmilyen perspektiva korrekcios objektivvel meglehet csinalni, vagy akar partizezer forintos LensBaby-vel…
ez konkrétan PS, de műszaki fényképezőgéppel lehet csinálni ilyen ahol a flm sikját és az obkejtiv sikját el tudod tolni egymáshoz képestbarmilyen perspektiva korrekcios objektivvel meglehet csinalni, vagy akar partizezer forintos LensBaby-vel...