|
Veterán
Bejegyzések: 1555
|
Pixi-maxi ezt a topicokt elsosorban a hivatasosoknak nyitotta.
Tenyleg kellene egy topic, ami a fotosokrol, fotografiarol, kiallitasokrol, konyvekrol, kompoziciorol, otletekrol szol es nem hardverrol, erdekvedelemrol, szoftverrol, penzrol… |
|
Törzsvendég
Bejegyzések: 635
|
atomtenger - 2008. július 08. @ 12:39Steveee - 2008. július 08. @ 12:03pixi-maxi - 2008. július 08. @ 12:00Még egyszer hangsulyozom, hogy ezt a topicot én nyitottam.
Én többször is jeleztem a hozzászólásomban, h megértem a véleményét, csak azért vannak fenntartásaim bizonyos állításaival szemben. (gondolom nem bűn egy fórumon nem egyetérteni mindenben...;-) )
|
|
Törzsvendég
Bejegyzések: 768
|
tms - 2008. július 08. @ 12:49Steveee - 2008. július 08. @ 11:22Amugy tetszenek a fotóid a Flickr-en Én is megnéztem, szerintem van benne egy-két kifejezetten jó, van egy elég jó átlag, meg van pár lapos, amiket nem értem miért kell egy átlagában jó galériába beletenni. De nyilván szubjektív kérdés, és nem is biztos, hogy szakmai körök számára referenciának szánta, így szerintem nem jogos szakmailag leszólni a gyengébbekért sem. Mielőtt újra megkapnám, én a Flickr-en csak kísérleti céllal regeltem, ezért nincs fent 1 képem se. Nincs időm kiválogatni a képeimet, válogatás nélkül meg nem mutogatok minden vacakot amit lefényképeztem. Igaz én komoly szakmai referenciának se használnám, és nem is vagyok fényképész… |
|
Törzsvendég
|
gabor.szantai - 2008. július 08. @ 12:51
Pixi-Maxi sajnos tul sokat panaszkodik, és ha ellenvéleményt lát, moderátorért kiált…
|
|
Aktív
Bejegyzések: 309
|
gabor.szantai - 2008. július 08. @ 12:51 Gábor, kihagytad a felsorolásból az irigységet .:))) ... a legszebb magyar szokást.:) |
|
Törzsvendég
|
Steveee - 2008. július 08. @ 12:52
Hát ha van időd fórumozgatni akkor mégis csak az vagy....de ez legalább közös nevező…
(Nem komolyan venni, viccnek szántam, aki megsértődne attól előre is bocsánatot kérek így utólag… ,-))
Szántai Gáborral egyetértek, tényleg lehetne szabad fotós topic szigorúan vett szakmai kötődés nélkül, ezt meg meg lehet hagyni a szakmai kérdéseknek, szakembereknek, szakszerű és szakszervezeti szakértésekhez, had osszák egymást a szakik, és szakadjon meg mindenki aki ide hivatalos szakmai papír nélkül mer beírni bármit.
Csak az a gond, hogy ha a hobbi fotós topicba nem lehet majd szakembereknek írni, akkor kénytelen leszek továbbra is ide írni…
Bár én nem egészen értem, hogy mi értelme ennyire szigorúan szétválasztani a szakma és a hobbi kérdéseit, hiszen ELVBEN mindkettő a jó képekről kéne hogy szóljon. |
|
Törzsvendég
|
pixi-maxi - 2008. július 08. @ 11:49 Szóval mégegyszer elmondom: fényképész tevékenységhez évek óta kell végzettség. Fotóriporterihez meg évek óta nem kell végzettség (ahogyan a webdesignhoz, előadóművészethez, tánc és nyelvtanításhoz sem). Semmi sem változott, csak a szakma kódok, ezért kell új vállalkozóit kiállítani, ami lényegében ugyanaz a művelet mint az új kiváltása, csak nem kell illetéket fizetni érte, ha nem veszel fel új tevékenységi kört. Ez a törvény, amit be is tartanak, tessék utána járni, én megtettem. A vállalkozói igazolvány nem hatósági engedély, hanem ahogy a nevében van egy igazolvány, amivel igazolhatod, hogy te vállalkozó vagy, és a rajta felsorolt tevékenységekről számlát állíthatsz ki. Hatósági engedély kiemelt státuszú tevékenységek végzéséhez szükséges, mint például vegyi anyagok és robbanóanyagok előállítása, tárolása, kereskedelme. Vagy épp a banki és hitelintézeti tevékenység, ahol szintén egy felügyeleti szerv (talán PSZÁF?) engedélye szükséges. Hasonló kategória egyébként az élelmiszer is, ott az ÁNTSZ mint szakhatóság engedélye szükséges. Ezeknél nem elegendő végzettséget igazolni, hanem külön működési engedélyt kell kiállítania az illetékes szak hatóságnak, hogy az adott tevékenységet gyakorolhatod. Alkalmazottként a legtöbb munkakörben nem kötelező végzettséget megkövetelni a munkavállalótól, ugyanis a munkaadó vállalja a felelősséget az alkalmazott munkájáért. Így aztán fényképész, fotóriporter, operatőr, vágó, rendező, színész, énekes, zenész, szakács, meg pincér és kereskedő is lehetsz bármilyen végzettség nélkül, ha a munkaadó úgy dönt, hogy megfelelsz neki. Persze kérhet papírt is, ha úgy látja jónak. Őt a törvény csak arra kötelezi, hogy legalább 1 szakképzett alkalmazottja legyen, ennyinek kell megfelelnie Magyarországon (is). Érdekesség például, hogy az új szakmakódokkal szétvált a nyelvoktatás, és egy embert taníthatsz nyelvre végzettség nélkül is, de csoportot csak diplomás nyelvtanárként. Na ha szerinted ez is OFF, akkor most már indokolj, hogy miért is! |
|
Törzsvendég
|
atomtenger - 2008. július 08. @ 13:04Steveee - 2008. július 08. @ 12:52Én többször is jeleztem a hozzászólásomban, h megértem a véleményét, csak azért vannak fenntartásaim bizonyos állításaival szemben. (gondolom nem bűn egy fórumon nem egyetérteni mindenben...;-) )
Dehogy sértödöm...:-)
|
|
Aktív
|
tms - 2008. július 08. @ 12:49Steveee - 2008. július 08. @ 11:22Amugy tetszenek a fotóid a Flickr-en |
|
bM Függő
Bejegyzések: 6989
|
pixi-maxi - 2008. július 08. @ 13:57
sírásó nem voltál véletlenül? ugye papírod is van róla?
|
|
Macőrült
Bejegyzések: 3158
|
pixi-maxi - 2008. július 08. @ 13:57 miután ezt megírtad nekem 57 perccel ezen bejegyzésed előtt e-mailben is, én ott válaszoltam rá, remélem kimerítően, de ha gondolod, akkor beteszem ide is és akkor levelezhetünk 2 felületen. bár lehet, hogy a mellőzöm miatt, most nem fogod ezt olvasni :)) egyébként ki kell, hogy ábrándítsalak, nem vagyok fotós, “csak” egy tervezőgrafikus, de miután úgy vélem, hogy vizuális kultúrám esetleg szélesebb spektrumú az átlagnál, ezért mertem véleményt nyilvánítani a feltüntetett képekről, de még másról is az életben… még szerencse, hogy pl. Bartók nem olvassa a fórumot, ugyanis vannak neki is olyan művei amik nem tetszenek, és ezt el is mertem mondani több helyen, de képzeld, nem írt vissza, hogy ejnye |
|
Törzsvendég
|
tms - 2008. július 08. @ 14:06pixi-maxi - 2008. július 08. @ 13:57Kedves Kolléga, Szerintem a levéltitok megsértése nem szép dolog, tartsd meg kettőtök titkának. A másik fél meg majd mérlegeli, hogy mit hogy szeretne. Én simán acsarkodásnak olvastam eddig. Biztos velem van a baj!
Szerintem mondjuk helyesen járt el a moderátor, bár lehet, hogy mindenki jobban járt volna vele, ha kimoderál engem. Így mellőzve viszont érdekes lehet olvasni a fórumot, hogy nem látja miket írunk be, de azt igen, hogy mit idéznek tőlünk vissza mások....szerintem még nagyobb viták várhatóak, ha kivonatolva idézgetnek tőlünk…
|
|
Törzsvendég
|
Szerintem amúgy megérne egy szakmai vitát az is, hogy ki mit és miért mutogat a munkásságából. Mert ha valaki szakemberként teszem azt a Flickeren létrehoz egy galériát, akkor az én meglátásom szerint nehéz azt mondani rá, hogy nem akarja mindenkinek mutogatni. Ha meg mindenkinek mutogatod a munkád, óhatatlanul véleményt alkotnak róla.
Ráadásul ha fotózásból él, akkor vélja kell hogy legyen nem szakmabeliek véleményét/szimpátiát megnyerni a képeivel, hiszen őket úgy is hívják, hogy potenciális megbízó. Márpedig az a fontos, hogy az elégedett legyen aki fizet.
|
|
Veterán
Bejegyzések: 1555
|
most mar tenyleg index szintre sullyedtetek...:-( |
|
Törzsvendég
|
gabor.szantai - 2008. július 08. @ 14:28 Nos, pixi-maxi a saját tulajdon topicjának tekinti ezt, a hozzászólók CSAK “vendégek”, moderálandó a véleményük, nem csoda, hogy olyan a ház, amilyen a “házigazda”..:-) |
|
Aktív
|
gabor.szantai - 2008. július 08. @ 14:28 Gábor,
ezt most viszont Te erted felre.
Mar nincs is hozza kedvem, hogy komolyan vegyek itt egyes beszólásokat.
Vélemenyem szerint nem kell masik forum, csak tanuljon meg mindenki egy kis
|
|
Macőrült
Bejegyzések: 4196
|
atomtenger - 2008. július 08. @ 14:18 A Flickerrel pont ez a baj, hogy túl felkapott, túl sokan csak magamutogatásra használják és eszerint ítélik meg az oldalt. Tehát ha valaki feltesz oda egy-két képet a barátai, családja részére, az is magamutogatóként lesz elkönyvelve. |
|
Törzsvendég
|
EDM - 2008. július 08. @ 15:10atomtenger - 2008. július 08. @ 14:18Szerintem amúgy megérne egy szakmai vitát az is, hogy ki mit és miért mutogat a munkásságából. Mert ha valaki szakemberként teszem azt a Flickeren létrehoz egy galériát, akkor az én meglátásom szerint nehéz azt mondani rá, hogy nem akarja mindenkinek mutogatni. Ha meg mindenkinek mutogatod a munkád, óhatatlanul véleményt alkotnak róla. Ezért mondtam, hogy amíg valaki nem jelenti ki, hogy márpedig az ott neki a hivatalos szakmai renferenciája, ami alapján a munkája megítélhető (papír helyett ,-PPP) addig nem érdemes/ildomos a munkáját minősíteni az alapján....bár ha valaki nyilvánosan mutogatja a képeit, szerintem ne lepődjön meg érte, ha véleményt formálnak róla. És attól, hogy nem tud énekelni, még lehet véleménye az énekesekről… |
|
Törzsvendég
Bejegyzések: 696
|
Hű mi van itt, és még be sem szálltam :)
|
|
Törzsvendég
|
rajhona - 2008. július 08. @ 15:30 Sebaj, szállj csak be, Pixi-Maxi maga mondta, hogy hajrá, papírja bárkinek lehet....szerintem is így van. Csak mégis máshogy értelmezzük ezt a kijelentést, de hát ez van… |
|
Törzsvendég
|
pixi-maxi - 2008. július 08. @ 15:30EDM - 2008. július 08. @ 15:10atomtenger - 2008. július 08. @ 14:18Szerintem amúgy megérne egy szakmai vitát az is, hogy ki mit és miért mutogat a munkásságából. Mert ha valaki szakemberként teszem azt a Flickeren létrehoz egy galériát, akkor az én meglátásom szerint nehéz azt mondani rá, hogy nem akarja mindenkinek mutogatni. Ha meg mindenkinek mutogatod a munkád, óhatatlanul véleményt alkotnak róla. Akkor jól értelmeztem, hogy mégse ez alapján kell megítélni a fotós munkásságod. Hogy huszonharmadik voltál az 500 legjobb közül szép eredmény, gratulálok. |
|
Aktív
|
Ugy érzem, hogy kezdunk egy nyelven beszélni, aminek én végtelenül örülök .:))) |
|
Törzsvendég
|
pixi-maxi - 2008. július 08. @ 19:49
Ezt most miből sikerült leszűrnöd, hogy gratuláltam a Flickeren elért előkelő értékelésedhez, vagy átolvastad amiket eddig is írtam, és megértette, hogy mit mondok?
Minden esetre akármi is vezetett rá, örülök az örömödnek, meg a közös nevezőnek is.
|
|
Aktív
|
Nem kell ezt annyira véresen komolyan venni....:)
Persze, hogy minden normális embernek örömet okoz, ha barátságás hangon beszélnek vele.
|
|
Aktív
|
itt lehet megnézni az explore minőségu képeket: http://bighugelabs.com/flickr/scout.php?username=9530555@N06&sort=position&page=1&makeimage=1 |
|
Veterán
Bejegyzések: 1371
|
pixi-maxi - 2008. július 08. @ 14:47gabor.szantai - 2008. július 08. @ 14:28most mar tenyleg index szintre sullyedtetek...:-( Hogy is van a vicc? “Remélem ez komoly, mert tréfának nagyon durva lenne.” :-) |
|
Törzsvendég
|
Na akkor ünnepeljük egy kicsit együtt a szakmát, és annak jeles képviselőit! |
|
Törzsvendég
|
pixi-maxi - 2008. július 09. @ 09:45
Bocs, de a nyomdászat szerintem egy kifejezetten fotós szakmai topicban erősen OFF, miért akarsz OFFolni?
|
|
Aktív
|
atomtenger - 2008. július 09. @ 09:51pixi-maxi - 2008. július 09. @ 09:45Beszélnél egy kicsit a nyodászkodásodról is ? Esetleg egy kicsit tudnék nosztalgiázni.
Elsősorban ott is a fotóval foglalkoztam, a repróüzem vezetője voltam .
|
|
Aktív
Bejegyzések: 424
|
hurra, na most hagytam abba ennek a topiknak az olvasását. további jó fényezést… |
|
Aktív
Bejegyzések: 266
|
Eddig kimaradtam ebből a topikból.
Ennyi erővel a húgomról is lehet szó, aki most érettségizett, és szokott fényképeket kinyomtatni otthon a nyomtatón, sőt, háttérképnek is beállítja a monitorján. Akkor már DTP-s is? Ha hazamegyek, jól rá is teremtek, hogy végzettség nélkül nem szabad egyiket sem.
Örültem.
|
|
Aktív
|
Marcell - 2008. július 09. @ 10:42
Köszi az eddigi érdeklődésedet.
|
|
Törzsvendég
|
pixi-maxi - 2008. július 09. @ 11:08 És használják még ezt a technológiát valahol, vagy ugyanúgy kihalt, mint az ólomszedés? |
|
Aktív
|
atomtenger - 2008. július 09. @ 11:27pixi-maxi - 2008. július 09. @ 11:08
Tudtommal, a reprodukciós fényképész szakma is megszünt és nem is oktatják.
|
|
Veterán
Bejegyzések: 1371
|
Szerintem ez az utóbbi idők legszórakoztatóbb topicja :-D |
|
Aktív
|
JarodFree - 2008. július 09. @ 11:39 Ennek örülök ! Legalább humorérzéke van mindekinek.:))) |
|
Törzsvendég
|
pixi-maxi - 2008. július 09. @ 10:59 Teljesen igazad van Pixi-Maxi, nincs értelme egy fórumon bizonygatni a képzettséged és szaktudásod olyanoknak, akiknek nem is biztos, hogy közük van hozzá, és akikről azt se tudod valójában kicsodák. A lényeg, hogy azok tudják, hogy mit tudsz, akiknek számít a véleménye, vagy az értékelése, és akiknek köze van a munkádhoz. |
|
Aktív
|
atomtenger - 2008. július 09. @ 11:47pixi-maxi - 2008. július 09. @ 10:59
Nekem valóban a megrendelők visszajelzése a legfontosabb. ahol jobb a munkánk mint a
|
|
Törzsvendég
|
Ugy látom, pixi-maxi-val nem sokan értenek itt egyet, én biztosítottam anno bizonyos fokú egyetértésemröl, de mivel vázoltam ellenvetéseimet is, gondolom benne vagyok a “mellözöttek” táborában..:-D ...legalabb is nem valaszol, ebbol gondolom…
|
|
Aktív
|
Steveee,
mintha valamikor azt mondtad volna, hogy te tanár vagy. Ezt erősen kétségbe vonom,
Egyébként föloldottam a mellőzöttek tiltását. Semmi értelme, kb. annyit jelent
Azon kivül, hogy számomra nem hozzértőktől nem szivesen fogadok el okoskodást,
A végzetség témáján már túl tettük magunkat.:))) Már más topikokban targyalnak róla.:)))
|
|
Aktív
|
Bocs a lépcsőházi gondolatokért :
Steveee, korábban azt irtad, hogy sokat panaszkodok.. Most netán az a baj, hogy sokat dicsekszem ?
|
|
Törzsvendég
|
OK, Pixi-maxi, értékelendő, hogy emlékszel, amiket írtam. Biológia-földrajz, nem ének és rajz, bár kritizáld nyugodtan bármelyiket, de csak akkor, ha Te is bírod a kritikát! ;-) Amit viszont a jelek szerint nem szeretsz nagyon;-) Ellenvéleményt látsz, moderátorért kiáltasz. Ez nem csak nekem nem szimpi, ahogyan a Topic-od állása is bizonyítja.
|
|
Aktív
Bejegyzések: 266
|
Nincs társasági szerződés, egyéni vállalkozó vagyok. A cégnél, ahol dolgozom pedig alkalmazott.
Tervezőgrafikus mindenki lehet, végzettség nélkül. A hangsúly azon van, ki miket tervez, és az hogy tetszik a vevőnek. Ennyi.
Amikor ükapám szántott, ló mögé kötött ekét húzott egy hétig. Ma fél nap alatt végigmegy ugyazon a földön egy traktor. Álljon neki szerencsétlen reklamálni a traktorosnál, hogy öcsém, te azt sem tudod mi az a szántás? Ne vicceljünk.
Minden jót! |
|
Aktív
|
Steveee, Mottónk: nem olyan képet kell csinálni amilyen az illetö, hanem olyan képet kell késziteni amilyen szeretne lenni. |
|
Aktív
|
y Amikor ükapám szántott, ló mögé kötött ekét húzott egy hétig. Ma fél nap alatt végigmegy |
Összes oldal: 18
|
||||||||||
| « bulik nyáron. hol? | Bill Gates visszavonul » |
a nagy arcoskodás után én is megnéztem: semmi kiemelkedőt nem találtam benne, de ez egy szubjektív vélemény