Az online Mac oktatas

RSS

Üdvözlünk a magyar Macintosh fórumon!   ·   Belépés   ·   Regisztráció
Fórum kezdőlap » Egyéb » Társalgó » Macis fényképészek klubja
Macis fényképészek klubja
Törzsvendég

Bejegyzések: 675
RankRank
lumi avatar

# 101 - 2008. júl. 07. @ 08:25

“ Egyedül a tévé stáboknál okoz ez komoly gondot, mert ott alap felszerelés az állvány, és a minőség romlását komoly mértékben fokozza, hogy hasonló megfontolások miatt (no meg lustaságból vagy spórolásból) egyre ritkábban használnak állványt. Én meg tengeri beteg leszek az imbolygó felvételeiktől. “

Lassan a magyar tevek is beszerezhetnenek normalisabb steady-camokat, pl http://www.glidecam.com/ . Egy ismerosom fiatalokbol verbuvalt csapata hasznal ilyet es nagyon szepen “uszik” a kep tokeletesen lehet vele “fahrtolni”, ha EB -n lattal mindenfajta mellenyre magukra erositett kamerast, na ok is ilyet hasznalnak/tak.
Teszt: http://youtube.com/watch?v=udxJUCzbjYA
Teszt2: http://youtube.com/watch?v=TW4Qm9mpuSc

Aláírás 

finoman lépj, mert álmaimon gázolsz..

Aktív

Bejegyzések: 246
Rank
Vendég avatar

# 102 - 2008. júl. 07. @ 08:26

Köszi!

Van valakinek HENSEL Expert fejgenerátoros vakuja? Vélemény?

Törzsvendég

Bejegyzések: 843
RankRank

# 103 - 2008. júl. 07. @ 09:00
lumi - 2008 júl. 07. @ 08:25

“ Egyedül a tévé stáboknál okoz ez komoly gondot, mert ott alap felszerelés az állvány, és a minőség romlását komoly mértékben fokozza, hogy hasonló megfontolások miatt (no meg lustaságból vagy spórolásból) egyre ritkábban használnak állványt. Én meg tengeri beteg leszek az imbolygó felvételeiktől. “

Lassan a magyar tevek is beszerezhetnenek normalisabb steady-camokat, pl http://www.glidecam.com/ . Egy ismerosom fiatalokbol verbuvalt csapata hasznal ilyet es nagyon szepen “uszik” a kep tokeletesen lehet vele “fahrtolni”, ha EB -n lattal mindenfajta mellenyre magukra erositett kamerast, na ok is ilyet hasznalnak/tak.
Teszt: http://youtube.com/watch?v=udxJUCzbjYA
Teszt2: http://youtube.com/watch?v=TW4Qm9mpuSc

Az EB-t nem láttam, de a steady camről tudom micsoda, és amúgy a magyar meccseken is szokták használni. De nem ugyanaz a funkciója mint az állványnak. fahrtolni szépen lehet vele, de fahrtolni nem szokás (nem is lehet) állvánnyal, legveljebb svenkelni. Viszont egy EB közvetítés teljesen más, mint mondjuk a hiradós munka, és ugye nem gondolod, hogy a nagy fejlett osztrák hirdaósok mind steady cammel rohangálnak Fókuszt forgatni állvány helyett. Se értelme, se haszna nem lenne.

Egyébként az állvány egyik legfontosabb szerepe, hogy egy hosszabb, stabil felvétel során ne az operatőr vállán forogjon a kamera, és ne neki kelljen tartani a cucc súlyát, hanem az állvány elintézze, és neki csak kapcsolgatni kelljen. És az EB közvetítésben is max 2 vagy három - inkább csak 2 - steady cam lehetett, a többi mind állványon csücsült a pálya körül.

Hogy fotós vonatkozása is legyen, a képstabilizátor - sőt a monopod se - sem képes minden szempontból kiváltani a három lábú állványt.

Macőrült

Bejegyzések: 4409
RankRankRankRank
EDM avatar

# 104 - 2008. júl. 07. @ 09:01

Jut eszembe, a fényképezőgépekre kell fizetni a reprodukciós díjat?

Aláírás 

Boldog Karácsonyt.

Törzsvendég

RankRank

# 105 - 2008. júl. 07. @ 09:04
gabor.szantai - 2008 júl. 07. @ 07:28

Azt senki nem mondta, hogy a fenykepezes vegzettseghez legyen kotve, hanem azt, hogy az ebbol fakado penzszerzes…
Hidd el, falat rakni is lehet szakmunkas kepesites nelkul, megsem jut eszebe az epitoiparban dolgozok 95%-nak (oke, a segedmunkat feketemunkasok csinalhatjak...), de a tervezest is megtanulhatja barki, akinek van hozza egy kis tehetsege…

Értem én, sőt az ELVET támogatni is tudnám, csak az a gond, hogy a GYAKORLATBAN nem ilyen egyszerűen kivitelezhető.

Olyan ez mint a demokrácia. Elvben jogod van azt mondani amit akarsz, de a gyakorlatban még betörhetik a fejed érte, ha olyat mondasz ami nem tetszik valakinek. És ezt párt semlegesen bárhogy lehet értelmezni, politikailag ne is ragozzuk tovább!

Aktív

Bejegyzések: 73
Rank

# 106 - 2008. júl. 07. @ 09:10
Vendég - 2008 júl. 07. @ 08:26

Köszi!

5/5, csak ajánlani tudom.

Törzsvendég

RankRank

# 107 - 2008. júl. 07. @ 09:12
pixi-maxi - 2008 júl. 07. @ 07:12

atomtenger, miert nem csinálsz Te egy Light Room topicot, bár a képfeldolgozás topicban több hozzáértőt találnál,. Ott is fel tehetsz kérdéseket.

Egyelőre nincs lightroomom, így inkább utána olvasnék mások tapasztalatainak, kérdezősködni akkor szeretnék, ha lesz kérdésem.

pixi-maxi - 2008 júl. 07. @ 07:12

Ha elolvastad a bevezetőben irtakat, szándékosan egy Macis- fotós “ társalgó “ topicot szerettem volna létrehozni, ahol lehetőleg olyan kérdésekről beszélünk, ami a fényképészek érdekeit szolgálja.
Nem idevaló arról társlogni, hogy hogyan segitsünk az önjelölt fotózóknak pénz keresni, ráadásul a profik rovására.

Ha neked meggyőződésed, hogy az engedély nélküli fotózáshoz mindenkinek joga van, söt pénz is kereshet vele, legyszives nyiss egy erre utaló topicot és ne itt forszirozd a témát.

Egyébként bárki feltehet itt kérdést, ami nem sérti a profi fotósok érdekeit . A magam
részéről szakmai kérdésekről szivesen beszélgetek bárkivel.:)

Vagy nem érthető amit mondani próbálok, vagy megérteni nem akarod, hogy én nem az önjelölt fotózók segítését szorgalmazom. Egyszerűen csak jelzem, hogy az általad támogatott tiltással nem tudod elérni, amit szeretnél, mert az önjelöltek úgyis találnak LEGÁLIS utat a megkerülésére. Például azt az eddig is létező gyakorlatot, hogy ingyen osztogatják a képeiket. Ez meg még többet árt a profi fotósoknak, mint ha bárki üzletelhet legálisan.

Ráadásul ahogy azt is jeleztem, az általad támogatott kényszer az elvégzett munka minőségére sincsen semmilyen tekintettel, és aki eddig papírral csinált gyenge képeket, az ezután is fog. Ami meg szerintem szakmailag tarthatatlan.

Egyébként ezt már vagy 3-4x leírtam, úgyhogy ha akarnál vitázni róla, lehetne, de ellenérvet nem láttam tőled.

Törzsvendég

RankRank

# 108 - 2008. júl. 07. @ 09:26
EDM - 2008 júl. 07. @ 09:01

Jut eszembe, a fényképezőgépekre kell fizetni a reprodukciós díjat?

A fényképezőgépre (úgy tudom), hogy - analóg hagyományként - nem. De a digitális adattárolók minden formájáért már kell. A memóriakártyáon, CD-ken, DVD-ken, és elvben a merevlemezeken is rajta kell lennie az ArtisJus matricának, ahogyan a fénymásoló/nyomtató (bár nem fotó) papír árában is benne van a reprográfiai díj.
Hogy a fotópapírokéban, meg a film nyersanyagéban, és a gépek árában benne van-e, az egy jó kérdés.

A szerzőjogi törvény - legalábbis ez az oldala, amit alapvetően a zene és film forgalmazás mozgat - például határozottan elavult, hiszen ma már lényegében bármilyen módon tárolható és továbbítható bármilyen zene vagy film, és szinte minden hordozón tárolható bármi más adat is, így pl zenészek jogdíjával sújtani a saját fényképeim tárolására szolgáló hordozókat elég abszurd.
Ráadásul ugye az a fő gond az ArtisJussal, hogy önérdek vezérelten erőszakoltatja rá magát törvényileg mindenkire. Hiszen a befolyó bevételből elsősorban a saját működését fedezi, eltartja a saját hivatalnokait, akik lényegében senkinek sem használnak, senkinek a jogait nem védik, és a fennmaradó pénzt statisztikai alapon szétosztja előadók közt, ami semmilyen viszonyban nem áll azzal, hogy ténylegesen kinek kéne kapni az én Metallica MP3-aim után a jogdíjat. Én meg ugye nem kapok semmit a saját készítésű anyagaim után, amiket a saját lemezeimen tartok, vagy amiket mások írnak ki miután tőlem lenyúlták. Tehát ugyanúgy nem az általános jogvédelem fontos nekik, mint ahogyan a szoftverrendőrség is csak a Microsoft (meg még egy-két nagy cég mint az Adobe) zsebét tömi, és nem érdekli őket a kisebb cégek szoftvereinek legalitása, azok küzdjenek magukért.

Ugyanez a gondom a kamarákkal, szakszervezetekkel, meg a képző intézményekkel is (meg a pártokkkal, de az egy külön kategória és nem pártpolitizálunk). Olykor még azt is kierőszakolják, hogy kötelező legyen a tagság, papír megváltása, stb. Ugyanakkor ténylegesen nem tesznek érted, nem segítenek védeni az érdekeidet. Nézzétek meg mennyit fejlődött a nyelv oktatás színvonala, és a nyelvismeret mértéke attól, hogy érettségi tárgy lett az idegen nyelv, és hogy két nyelvvizsgához kötik a diplomát: semmit. Ugyanúgy nem beszélnek jól idegennyelvet az emberek, és ugyanúgy a valós tudás nélküli nyelvvizsgák szaporodnak....de a nyelviskoláknak és a vizsgaközpontoknak mekkora üzlet, hogy mindenkinek el KELL mennie nyelvvizsgázni.

Törzsvendég

Bejegyzések: 675
RankRank
lumi avatar

# 109 - 2008. júl. 07. @ 09:31
atomtenger - 2008 júl. 07. @ 09:00

Az EB-t nem láttam, de a steady camről tudom micsoda, és amúgy a magyar meccseken is szokták használni. De nem ugyanaz a funkciója mint az állványnak. fahrtolni szépen lehet vele, de fahrtolni nem szokás (nem is lehet) állvánnyal, legveljebb svenkelni. Viszont egy EB közvetítés teljesen más, mint mondjuk a hiradós munka, és ugye nem gondolod, hogy a nagy fejlett osztrák hirdaósok mind steady cammel rohangálnak Fókuszt forgatni állvány helyett. Se értelme, se haszna nem lenne.

Egyébként az állvány egyik legfontosabb szerepe, hogy egy hosszabb, stabil felvétel során ne az operatőr vállán forogjon a kamera, és ne neki kelljen tartani a cucc súlyát, hanem az állvány elintézze, és neki csak kapcsolgatni kelljen. És az EB közvetítésben is max 2 vagy három - inkább csak 2 - steady cam lehetett, a többi mind állványon csücsült a pálya körül.

Hogy fotós vonatkozása is legyen, a képstabilizátor - sőt a monopod se - sem képes minden szempontból kiváltani a három lábú állványt.

Tudom mi az allvany es steady kozti kulonbseg, s a mozgasban levo kamerara mondtam a lehetoseget :)
Azt mondom, hogy az igenytelensegen lehetne javitani, siman elvarnam hogy steadyvel menjenek a riporterek, ki az akcioba is. EBn (par csak nehany meccset lattam) rengetek kulonbozo ponton lattam steadyvel rohangalo kamerast (Aki 60” -es fullhd-ban nezte annak nagyon szep elmeny lehetett “uszva kozlekedni a jatekosok kozt")
Ez a megoldas persze fotozasnal nem hasznalhato, marad a tri/monopod megoldas, esetleg extrem helyzetekben gorillapod :D - de nem offolom tovabb.
A magyar fotoriporter tarsadalom nagyon elkenyelmesedett, a leadott kepanyagok egyre nagyobb resze feldolgozatlanabb; hiaba vannak egyre jobb es segitobb szoftverek, leszarjak, es fele annyit nem kepesek hozni mint sok evvel ezelotti tarsaik. Persze azert szarjak le mert a felvasarlok sokkal inkabb mennyisegre mennek, ritka a minosegi igeny (most nem szaklapokrol beszelve).

Aláírás 

finoman lépj, mert álmaimon gázolsz..

Törzsvendég

RankRank

# 110 - 2008. júl. 07. @ 09:54
lumi - 2008 júl. 07. @ 09:31

Tudom mi az allvany es steady kozti kulonbseg, s a mozgasban levo kamerara mondtam a lehetoseget :)
Azt mondom, hogy az igenytelensegen lehetne javitani, siman elvarnam hogy steadyvel menjenek a riporterek, ki az akcioba is.

Ez a legtöbb esetben egyszerűen nem működőképes. A steady fahrtolására nagyon ritkán - hiradóban szinte soha - van szükség, viszont cserébe sokszorosába kerül az eszköz is, a karbantartása, szállítása, kezelése szintén. Például tömegben egyszerűen nem lenne használható, mivel nem férne oda az operatőr az esemény helyéhez.

lumi - 2008 júl. 07. @ 09:31

A magyar fotoriporter tarsadalom nagyon elkenyelmesedett, a leadott kepanyagok egyre nagyobb resze feldolgozatlanabb; hiaba vannak egyre jobb es segitobb szoftverek, leszarjak, es fele annyit nem kepesek hozni mint sok evvel ezelotti tarsaik. Persze azert szarjak le mert a felvasarlok sokkal inkabb mennyisegre mennek, ritka a minosegi igeny (most nem szaklapokrol beszelve).

Ez (is) több tényezős dolog. Egyrészt a megrendelők (lapok/tévék) igyekeznek spórolni, és ezzel gyakran lehetetlenné teszik a riporter (fotós vagy tévés egyaránt) munkáját. Hallottam olyat, hogy tévénél kiröhögték az operatőrt, mikor állványt kért a kamerához, mert arra nincs pénz, csináld meg kézből. Másrészt olyan határidőket tudnak olykor diktálni, amik megint csak ellehetetlenítenek mindent. Nem ritka, hogy az esemény még el se kezdődött, de már le kell adnod az anyagot (amit még ugye nem tudtál megcsinálni).

A technika fejlődése tök jó dolog, de ha a fotóriporternek cipelni kell a notebookot is, hogy megszerkessze és elküldje a képeit, akkor az akadályozza a mozgásban, kevésbé kockáztat vele pl egy tüntetésen ahol röpködnek az utcakövek, kevésbé tud vele közlekedni a tömegben, de szükséges, hogy el tudja küldeni. Ha meg PDA-t használ, azon meg fizikai képtelenség szerkeszteni, pláne mikor egyik munkáról a másikra rohansz küldés közben. Ahhoz meg hogy a szerkesztőségben rendbe tegyék a képet oda is szakembert kéne alkalmazni, de ez már nem mindig van meg.

Ráadásul szaporodnak az online lapok, ahol nincs lapzárta, minden azonnal kell, hogy kikerüljön, ami további nyomást jelent, és itt nem ritka, hogy nem szakember ül a szerkesztőségben, csak hírfeltöltők. Arról nem is beszélve, hogy fotósban, újságíróban sem feltétlenül a hozzáértőt válogatják ki, hanem az olcsóbbat (akár van papírja, akár nincs). Tőrtelőt meg ugye eleve nem is alkalmaznak, hiszen nem kell tördelni az újságot, nem alkalmaznak olvasó szerkesztőt, mert mindent azonnal kell kitenni, nincs idő lektorálni....hamar munka meg ritkán jó. De legfeljebb majd kitesznek egy újabb hírt, hogy bocs tévedtünk.

Törzsvendég

RankRank

# 111 - 2008. júl. 07. @ 10:12

Gond van viszont a felvevő piaccal, az olvasókkal is. Ők se tudják értékelni a jó hírképeket, nem is várják el, így nem is fontos lassan senkinek, hogy megkapják. Ha fontosabb, hogy Győzikéről legyen egy akármilyen kép, mint az, hogy bármi más is létezik rajta kívül. Viszont az online lapoknál kíméletlen és azonnali visszajelzés van, hogy mire van igény és mire nincs. Nem egy online lap hanyagol is ilyen vagy olyan témákat csak azért, mert tudják, hogy kevesen olvassák, akkor meg minek fordítsanak energiát rá, hogy olyan is legyen náluk? Ha választani kell, hogy egy fontos és érdekes témát dolgoznak fel, vagy egy jelentéktelen, de bulvár hírt, amit nagyságrendekkel többen olvasnak, akkor nem fognak sokáig mérlegelni, azt választják, amire nagyobb az igény.

Az a gond, hogy a bulvárnál kisebb az ellenállás. Nem kell akkora szaktudás, nem kell annyira utána járni, nem kell nyomozni, és még nagyobb haszon is van rajta, hisz többen nézik. Csoda, hogy szinte minden szinten bulvárosodik a magyar média? A szaklapok küzdenek az olvasókért, és a megélhetésért. És a kereskedelmi tévéket sem a hiradó tartja el, az sok esetben (lásd pl Viasat, Filmhiradó, Sport1 esete) csak púp a csatorna hátán. Lehet persze műholdas kocsit meg steady camet adni minden hiradós stáb alá, csak éppen egy studióbeszélgetés Győzikével - vagy még inkább h be van kamerázva a háza, és így a studiót is lehet másra használni - több nézőt érdekel, mint hogy a hiradósok mit rohangálnak össze egész nap, lényegében akármilyen anyagok miatt. A köztévénél meg azt se tudják eldönteni, hogy a kereskedelmiekkel kell versenyeznie és a nézettségért küzdeni bulvár módszerekkel (szükségképpen, csak mert az vonz sok nézőt), vagy esetleg azt az igényt kéne akár veszteségesen is kiszolgálni, ami teljesen kiszorul a kereskedelmi csatornákról, mert csak kiadás van vele, nézőt és reklámbevételt meg nem hoz. A helyi újságok, városi és megyei tévék - amik gyakran egy kézben vannak - meg ugyanezt játsszák csak még kisebb költségvetéssel, és még szerényebb szakmai/műszaki háttérrel. Nem ritkán ráadásul a tulajdonos (gyakran polgármester és/vagy helyi nagyvállalkozó) szócsöveként működve kivitele miatt hatástalan manipulációs kísérletként.

Törzsvendég

RankRank

# 112 - 2008. júl. 07. @ 10:23
Rotstewart - 2008 jún. 30. @ 12:44

atomtenger - 2008 jún. 30. @ 12:33
Rotstewart - 2008 jún. 30. @ 12:21
...szerintem ez az egész egy nagy OFF, mert az akcentustól a teáor számig minden hülyeségröl beszélünk, csak a fényképezésröl nem, ugyanakkor jól belenyúltunk egy témába, ami mac-esként közelebbröl érint sokunkat… hiába - változik a világ.

Azért azt még hozzátehetted volna, hogy melyik témára gondoltál, ami macesként érint minket....egyébként igazad van, tényleg eléggé off ez az egész topic. Engem viszont nem zavar, ha ást se...

a képfeldolgozás sokunknak mindennapi - ez a másik oldala, és nem szeretnék senkit megbántani, dehát éppen dtp-sként ha megkérnek hogy a weboldalra vagy egy katalógusba fotózzak le egy cipöt, aminek a layoutban 5 cm-es képe lesz, nem fogunk fotóst hívni, aki - érthetöen - megfizethetetlen és fölösleges egy ilyen munkánál, és tegyük hozzá, egyre több a weboldal, és egyre kevesebb a nyomtatott katalógus/újság/prosi stb.

Érthető szempont ez is, csak akkor ugye a DTP-s, meg a webdesigner se sírjon, ha valaki inkább megcsináltatja az unokaöccsével, mert az ő munkája “megfizethetetlen és fölösleges”, és különben is csak webre kell…

Spórolni bármin lehet, és egyre nagyobb divat a szakemberen. Sőt még ideológiát is lehet gyártani hozzá. A kérdés csak az, hogy mindez hova vezet. Igényes végeredményhez ritkán…

Aktív

Bejegyzések: 313
Rank
pixi-maxi avatar

# 113 - 2008. júl. 07. @ 15:33

Mi a kérdés ?

Macőrült

Bejegyzések: 2101
RankRankRankRank

# 114 - 2008. júl. 07. @ 15:56
Vendég - 2008 júl. 07. @ 08:26

Köszi!

Volt egy pár.
Ha csak egy fajtát használsz, akkor rendben van, egymáshoz képest a színhőmérsékletet tudják tartani. Több villantásos felvételekhez nem ideálisak, de azért használhatók.
Főleg külsőben szerettem, mert kicsi, könnyű, tartós és relatíve ütésálló.
Meg voltam elégedve velük, de Broncolorra váltás miatt menniük kellett.

Aláírás 

http://danielhorvath.com

Törzsvendég

RankRank

# 115 - 2008. júl. 07. @ 16:19
pixi-maxi - 2008 júl. 07. @ 15:33

Ugy látszik, nem akarja néhány ember megérteni : engedély csak képesitéssel van,
engedély nélkül ingyen sem osztogathat senki képeket, mert nincs rá jogosultsága.

A fotózás csak képesítéshez kötött tevékenység, nem hatósági engedély köteles, ha már szőrszál hasogatni akarsz. Bizonyos válfajai meg ugyanúgy nem végzettség kötelesek, mint eddig. Ha akarsz olvass utána.

Tényleg nem lehet ingyen osztogatni semmit? Akkor a promó anyagokat osztogató marketing cégeket, a meggy, dinnye, bableves és kenyér osztással demonstráló szerveket, az ingyen WiFi szolgáltatókat, meg a vöröskeresztet is fel fogod jelenteni ugyanúgy, mint az ingyenes reklám újságokat, meg a Busz és Metró című ingyenes napilapokat?

És még ha nem törvényes, a Józsi a szomszédból akkor is megcsinálja ingyen mint a lefolyó dugulást, meg a weblapot is.

A szolgáltatás fogalma nem a termék árára vonatkozik ....
A tulzottan alacsony ár, éppen olyan káros mint a túl magas ár !
Az adóügyileg az ingyen végzett munka is adóköteles…
Tesséksziveslenni többször elolvasni, ha még mindig nem világos.:)

Nem vitatom, hogy a túl alacsony/magas ár káros. Még azt sem, hogy törvényi szinten elvileg tiltva vagyon az árkartell meg a dömping ár. De nézd csak meg, hogy hol sikerül ezt betartatni, és hogyan. Nem vitatom, hogy elméleti síkon igazad van. Persze, úgy kéne lennie, meg úgy lenne jó. Csak nézz körül, és láthatod, hogy mi a nagy magyar valóság.

Ha szerinted minden úgy működik, ahogy a törvénykönyvben le van írva, akkor légy szíves mindenkit beperelni, aki ingyen csinál honlapot, prospektust, fényképet, akármit. Kíváncsian várom a bírósági határozatokat ezekben az ügyekben....csak félek, hogy megélni nem fogom soha.

Természetesen számla nélkül dolgozni, meg gyorsan hajtani és jegy nélkül utazni se szabad, mégis mindenki csinálja, és nagyjából tehetetlenek a hatóságok ellene. Próbálkoznak, szigorítgatnak, de a jelenséget felszámolni nem tudják.

Veterán

Bejegyzések: 1608
RankRankRank
JarodFree avatar

# 116 - 2008. júl. 07. @ 17:07

Erről a topicról Pistabá jut eszembe az első pesti munkahelyemen, egy napilapnál. Az öreg nagyon jó ólomszedő volt, gyors meg minden, sajnos a DTP-re nagyon nehezen tudott átállni. Egy évig dolgozott ott, aztán nyugdíjba ment, de addig mindenkire rondán nézett, aki nem nyomdaipari tanulóként kezdte a tipográfiát. Nagyon féltette a munkahelyét, ezért aki jobbat csinált mint ő, attól azonnal szakmunkás bizonyítványát követelte. Volt hogy hetente volt bent a főszerkesztőnél ezzel a problémájával. Az ő oldaláról teljesen megértettem, az egyetlen lehetősége volt ez a hozzáállás. Sokan emlékeznek a mondására “sose volt festék a kezeden, nem tudod miről beszélek”

Aláírás 

iMac Core2Duo 17” 2GHz 2GB
PM G5 dc 2.3GHz 2.5 GB
Jézus reset téged!

Macőrült

Bejegyzések: 3245
RankRankRankRank
tms avatar

# 117 - 2008. júl. 07. @ 17:12
atomtenger - 2008 júl. 07. @ 16:19

Természetesen számla nélkül dolgozni, meg gyorsan hajtani és jegy nélkül utazni se szabad, mégis mindenki csinálja, és nagyjából tehetetlenek a hatóságok ellene. Próbálkoznak, szigorítgatnak, de a jelenséget felszámolni nem tudják.

ezért fontos az érdekvédelem, hogy a dilettáns tetveket ki lehessen iktatni, akik az adott szakmát nívótlan, alul árazott szarokkal próbálják meg méltatlanul reprezentálni, ez pont úgy igaz a fotós szakmára, mint a kurvákra… stb.

Aláírás 

imagine a world without colors, some people can…

Macőrült

Bejegyzések: 3245
RankRankRankRank
tms avatar

# 118 - 2008. júl. 07. @ 17:15
JarodFree - 2008 júl. 07. @ 17:07

Erről a topicról Pistabá jut eszembe az első pesti munkahelyemen, egy napilapnál. Az öreg nagyon jó ólomszedő volt, gyors meg minden, sajnos a DTP-re nagyon nehezen tudott átállni.

mint vágási feri a vindózkilencvenöttel :)))

Aláírás 

imagine a world without colors, some people can…

Törzsvendég

RankRank

# 119 - 2008. júl. 07. @ 17:20
JarodFree - 2008 júl. 07. @ 17:07

Erről a topicról Pistabá jut eszembe az első pesti munkahelyemen, egy napilapnál. Az öreg nagyon jó ólomszedő volt, gyors meg minden, sajnos a DTP-re nagyon nehezen tudott átállni. Egy évig dolgozott ott, aztán nyugdíjba ment, de addig mindenkire rondán nézett, aki nem nyomdaipari tanulóként kezdte a tipográfiát. Nagyon féltette a munkahelyét, ezért aki jobbat csinált mint ő, attól azonnal szakmunkás bizonyítványát követelte. Volt hogy hetente volt bent a főszerkesztőnél ezzel a problémájával. Az ő oldaláról teljesen megértettem, az egyetlen lehetősége volt ez a hozzáállás. Sokan emlékeznek a mondására “sose volt festék a kezeden, nem tudod miről beszélek”

Azért nem hátrány az, ha valaki ólomszedőn tanulta az alapokat, és rendesen beleverték, de az egy kész vicc, hogy az EU-nak leadott munkavédelmi anyagban pl még mindig csak az ezer éves technológiákról írnak, mikor már mutatóba se nagyon tartják azokat a gépeket, amikről a törvénykezés szól…

Törzsvendég

RankRank

# 120 - 2008. júl. 07. @ 17:25
tms - 2008 júl. 07. @ 17:12

atomtenger - 2008 júl. 07. @ 16:19

ezért fontos az érdekvédelem, hogy a dilettáns tetveket ki lehessen iktatni, akik az adott szakmát nívótlan, alul árazott szarokkal próbálják meg méltatlanul reprezentálni, ez pont úgy igaz a fotós szakmára, mint a kurvákra… stb.

Igen, ezért lenne fontos a szakmaiság, hogy a szakemberek döntsenek róla, kit vesznek fel, stb. Elvben pl a MUOSZ két ajánló + elbíráljuk a munkádat módszer jó lenne, de sajnos ez sem jelent valódi szűrőt. Ha van 1-2 MUOSZ-os barátod, beajánlanak, mert nem mondják a szemedbe, hogy Bélám te béna vagy, nem írom neked alá. Meg a szervezetnek is szüksége van a tagdíjakra, és a tagokra, mint az iskoláknak a diákokra, hiszen azok tartják el. Nem lehet túl magasra tenni a mércét, mert a szűk szakmaiság nem jó üzlet…

Veterán

RankRankRank
JarodFree avatar

# 121 - 2008. júl. 07. @ 17:36
atomtenger - 2008 júl. 07. @ 17:20

Azért nem hátrány az, ha valaki ólomszedőn tanulta az alapokat, és rendesen beleverték, de az egy kész vicc, hogy az EU-nak leadott munkavédelmi anyagban pl még mindig csak az ezer éves technológiákról írnak, mikor már mutatóba se nagyon tartják azokat a gépeket, amikről a törvénykezés szól…

Szerintem a dtp tipográfiája azonos alapokon nyugszik, de más úton közelíti meg a tervezés folyamatát, ettől még jó alapnak, de a kreatív munkához kevés. Szép dolog egy 30 év előtti szakmunkásvizsga, de ha valaki nem képezte tovább magát (amire nem kérhetünk papírt) akkor sütheti a szép bizit. Nem vagyok fotós, de élek a gyanúperrel, hogy itt is hasonló a helyzet.

Én eddig kivétel nélkül minden munkahelyemre próbamunkával és referenciákkal nyertem felvételt, volt ahol utólag kérdeztek rá, hogy vannak-e ezirányú papírjaim, mert nem volt számukra fontos. Egy helyen én kérdeztem rá, mert már sértve érzetem kicsit magam, hogy nem érdekli őket…

a papír önmagában semmit nem ér egy kreatív szakmában, mint itt többen leírták egy szakmunkásvizsgát bárki le tud rakni, ha nagyon akar. El szeretnék végezni egy 5 féléves alapítványi fotós sulit, mert érdekel és fontos számomra, de ettől nem leszek fotós, ha mellé leteszem a szakmunkás vizsgát is, akkor itt mindenki szerint fotós leszek? lesz valami titkos beavatás is?

Aláírás 

PM G5 dc 2.3GHz 2.5 GB
Jézus reset téged!

Moderátor

Bejegyzések: 5077
RankRankRankRankRank
iHope avatar

# 122 - 2008. júl. 07. @ 17:59

pixi-maxi!

Ha törlünk ennyi bejegyzést (még ha jogosan is), félő teljesen értelmetlenné válik a topic.
Próbáljatok valahogy szót érteni, szerintem ez lenne a reális megoldás!

Aláírás 

PM 4400/200, eMac G4, iMac 24”

Aktív

Rank
pixi-maxi avatar

# 123 - 2008. júl. 07. @ 18:27

Köszönöm !

Aktív

Rank
pixi-maxi avatar

# 124 - 2008. júl. 07. @ 18:33

JARODE FREE
a titkos beavatast valamikor a te szakmádban ugy hivták, hogy einstand ...
...ha még jól emlékszem.

De nem erről van itten szó !!!

Aktív

Rank
pixi-maxi avatar

# 125 - 2008. júl. 07. @ 18:36

Pont az ilyen kötöszködések elkerülése érdekében nyitottam itt ezt a topicot.

Nyissatok egy külön kötözködő topicot !!! Pliiiiiiz !!!!

Aktív

Rank
pixi-maxi avatar

# 126 - 2008. júl. 07. @ 18:39

Kérem a bevezetőt elolvasni !!!!!!!

Törzsvendég

RankRank

# 127 - 2008. júl. 07. @ 18:47
pixi-maxi - 2008 júl. 07. @ 18:27

iHope - 2008 júl. 07. @ 17:59
pixi-maxi!

Ha törlünk ennyi bejegyzést (még ha jogosan is), teljesen értelmetlenné válik a topic.

Renben van, bár az általam kifogásolt bejegyzéseknek itt nem sok értelmét látom.

Legyetek szivesek, megkérni a “ topic társat “ hogy egy picit fogja vissza magát !
Ezt eddig én szép szóval nem tudtam nála elérni.

Kérem a tisztelt topic társakat a felesleges és nem idevaló OFF olást mellőzzék !!!!

Köszönöm !

Pixi-Maxi: ha szerinted annak a véleménynek nincs helye egy fotós topicban, ahol a szakmai szelekció a téma, hogy a munka szelekciós elvének a minőségnek és a szaktudásnak kéne lennie, nem annak, hogy van-e papírod, vagy sem, akkor igazad van benne, hogy nem érdemes csevegnünk.

Mivel annyit kérleltél rá, sőt a moderálásomét is mindent bevetettél, lelkesedésed jutalmaként nem fogom a jövőben kifejteni a te topicodban a tiédtől eltérő véleményemet. Bocsánat az offért mindenkitől akit zavart, akit nem annak vidám fórumozást!

Aktív

Bejegyzések: 53
Rank
Almás avatar

# 128 - 2008. júl. 07. @ 18:54

Emlékeztek, Hofi Géza is mesélt Papp Laciról, aki papír híján nem lehetett ökölvívó edző. Nekem ez jut eszembe a vitáról.

Aktív

Rank
pixi-maxi avatar

# 129 - 2008. júl. 07. @ 19:18
Almás - 2008 júl. 07. @ 18:54

Emlékeztek, Hofi Géza is mesélt Papp Laciról, aki papír híján nem lehetett ökölvívó edző. Nekem ez jut eszembe a vitáról.

Valószinü Te sem fényképész vagy.... de ez rendelet és nem kivánság !

Veterán

RankRankRank
JarodFree avatar

# 130 - 2008. júl. 07. @ 20:08

látom, tényleg nem szabad itt eltérő véleményt kifejteni, vettem és elhagytam a topicot!

Nem szeretném, ha a végén egy virtuális gulágban kötnék ki :-)

Aláírás 

PM G5 dc 2.3GHz 2.5 GB
Jézus reset téged!

Aktív

Rank
pixi-maxi avatar

# 131 - 2008. júl. 07. @ 20:40

vaku?

Macőrült

Bejegyzések: 2101
RankRankRankRank

# 132 - 2008. júl. 08. @ 08:36

1, nem kezdek Bron-Hensel vitát, elég itt a Mac-Windows, Canon-Nikon :)
2, szervízben, kiválóan, különbség
3, a hátfalam képes 16 expoziciós módban is működni, így a micro és macroscannel a max felbontása 75 MP-ig növelhető. de ehhez sok tökéletesen azonos villantás kellene. Alapban 4 villantásos üzemmódban használom, de a Henseleknek négy egyformát sem sikerült mindig villanniuk.
4, Nem tudom eBayen mit árulnak, valószínűleg van ott mindenféle, ebből nem vonnék le semmilyen következtetést.

Aláírás 

http://danielhorvath.com

Aktív

Rank
pixi-maxi avatar

# 133 - 2008. júl. 08. @ 09:37

Nem a vita kedvéért kérdezem, csak azért mert szakmailag érdekel.:)
Nincs a Broncolorral semmi bajom. Broncolor, Hensel, Elinchrom mind jó cucc. :)

Törzsvendég

Bejegyzések: 799
RankRank
Steveee avatar

# 134 - 2008. júl. 08. @ 10:22

Ugy látszik, nem akarja néhány ember megérteni : engedély csak képesitéssel van,
engedély nélkül ingyen sem osztogathat senki képeket, mert nincs rá jogosultsága.
A szolgáltatás fogalma nem a termék árára vonatkozik ....
A tulzottan alacsony ár, éppen olyan káros mint a túl magas ár !
Az adóügyileg az ingyen végzett munka is adóköteles…
Tesséksziveslenni többször elolvasni, ha még mindig nem világos.:)

.

Nekem van Hensel Expert-em ! Mi a kérdés ?

Ugyan már Pixi-Maxi, többször említetted, h a fiad Angliában vendéglátással foglalkozik, bár egyetemet végzett itthon. Ne akard nekem bemesélni, hogy elvégezte elötte a vengéglátóipari szakmunkásképzöt, csak, hogy az angol vendéglátósok ne panaszkodjanak hasonló topicokban, hogy “csak papírral lehessen pincérkedni”! :-D
Amit meg a városligeti fotózásról írtál, az több, mint mulatságos...:-)
Amugy tetszenek a fotóid a Flickr-en, és van benne valami amit szeretnél elérni itt, megértelek, de túlzásba esel, szvsz...:-)

Aláírás 

24"2.4 iMac, iBook12"G4 1.33 http://www.quanvision.com

bM Függő

Bejegyzések: 7470
RankRankRankRankRank
Bubu007 avatar

# 135 - 2008. júl. 08. @ 10:34

pixi-maxi!

Ha törlünk ennyi bejegyzést (még ha jogosan is), teljesen értelmetlenné válik a topic.

Renben van, bár az általam kifogásolt bejegyzéseknek itt nem sok értelmét látom.

Legyetek szivesek, megkérni a “ topic társat “ hogy egy picit fogja vissza magát !

Kérem a tisztelt topic társakat a felesleges és nem idevaló OFF olást mellőzzék !!!!

Köszönöm !

látom itt is próbálod bevezetni amit az indexen művelsz.
egyszer már az itteni canon topicban is előadtad magad.
nem lehetne hogy te mész vissza az indexre fórumozni?
aki akar az majd megtalál ott.

Aláírás 

Minden amit tudni akarsz az iPhone-ról -> http://www.applephone.hu

Törzsvendég

RankRank
Steveee avatar

# 136 - 2008. júl. 08. @ 10:34
Almás - 2008 júl. 07. @ 18:54

...ez siralmas…

Biztosan a tehetséges madárfotósokat is kirángatná Pixi-Maxi az erdöben a lessátorból, és a szakmunkás bizonyítványukat forgattatná ki a zsebükböl.... csak, mert megtudta, hogy valaki eladott egy fotót egy vörösbegyröl, természetesen megfelelö végzettség, hatósági engedély, és papirok nélkül....:-D

Aláírás 

Veterán

Bejegyzések: 1743
RankRankRank
gabor.szantai avatar

# 137 - 2008. júl. 08. @ 10:36

popc.gif

Aláírás 

Amateurs worry about sharpness.
Professionals worry about sales.
Photographers worry about light.

Aktív

Rank
pixi-maxi avatar

# 138 - 2008. júl. 08. @ 10:49

Amit Te nevetségesnek tartassz, azt ellenőrzésnek hivják. Attól félek, hogy ezeket a
szabályokat is szabadon értelmezik magyarországon, úgy mint a KRESZT .:)= KÁOSZ

Aktív

Rank
pixi-maxi avatar

# 139 - 2008. júl. 08. @ 10:52
Bubu007 - 2008 júl. 08. @ 10:34

pixi-maxi!

Köszönöm !

Ezt a topicot en nyitottam…
Légyszives a bevezetőt elolvasni. és ne várd meg még én is megmondom neked
hogy hova mennyél el .:(((

Aktív

Rank
pixi-maxi avatar

# 140 - 2008. júl. 08. @ 11:00

Még egyszer hangsulyozom, hogy ezt a topicot én nyitottam.
Akinek nem tetszenek az itt elhangzottak, nem kötelező hozzászólni.

Reméltem, hogy itt nyugodtan beszélgethetek a hasonló szakemberekkel,
mint amilyen én is vagyok.
Sajnos az unatkozó, kötözködő ..........-ök itt sem akarnak nyugton hagyni !!!!

Törzsvendég

RankRank
Steveee avatar

# 141 - 2008. júl. 08. @ 11:00

Pixi-maxi, mint mondtam, megértelek téged is, de néha azért túlzol.
(Ha valaki nyugodtan, mosolyogva akar Pesten vezetni, az idejön dél-Spanyolországba pár hétre és tanulmányozza az itteni káoszt...:-) halomra halnak az emberek balesetekben, es ezen egyaltalan nem csodálkozom....)

Aláírás 

bM Függő

RankRankRankRankRank
Bubu007 avatar

# 142 - 2008. júl. 08. @ 11:01
pixi-maxi - 2008 júl. 08. @ 10:52

Bubu007 - 2008 júl. 08. @ 10:34
pixi-maxi!

Köszönöm !

Ezt a topicot en nyitottam…
Légyszives a bevezetőt elolvasni. és ne várd meg még én is megmondom neked
hogy hova mennyél el .:(((

végigolvastam az egészet és szinte semmi másról nem szól mint hogy te vagy a nagy hivatásos fotós aki nem akar tippeket adni az amatőr fotósoknak.
Ha ez tényleg így van akkor inkább neked kellene elmenni innen és nyitni egy saját fórumot ahol kedvedre moderálhatod a hozzászólásokat, mert ez a közösség nem vevő az ilyen nagyképű megkeseredett emberekre akik haragszanak a világra csak azért mert a fotós papírjával kitörölheti a seggét, és olyan emberek keresik a pénzt helyette akik papír nélkül végzik ezt a tevékenységet.
Nekem ez jött le a “topicodból”.
Szaladhatsz a moderátorokhoz.

Aláírás 

Törzsvendég

RankRank
Steveee avatar

# 143 - 2008. júl. 08. @ 11:03
pixi-maxi - 2008 júl. 08. @ 11:00

Még egyszer hangsulyozom, hogy ezt a topicot én nyitottam.
Akinek nem tetszenek az itt elhangzottak, nem kötelező hozzászólni.

Reméltem, hogy itt nyugodtan beszélgethetek a hasonló szakemberekkel,
mint amilyen én is vagyok.

Ne hisztizz, az interneten vagyunk, a vélemény szabad, úgy a tiéd, mint a másoké....;-)

Aláírás 

bM Függő

RankRankRankRankRank
Bubu007 avatar

# 144 - 2008. júl. 08. @ 11:05
pixi-maxi - 2008 júl. 08. @ 11:00

Mivel már több helyen nem akarnak nyugton hagyni (ahogy írod), lehet hogy egyszer magadban kéne keresni a hibát és nem a másikban.

Aláírás 

Aktív

Rank
pixi-maxi avatar

# 145 - 2008. júl. 08. @ 11:12

Nyissatok magatoknak egy topicot ahol egymást nyugodtan cseszegethetitek.
Igérem nem fogok oda menni .

Ne itt OFF oljatok !!!!!!!

Törzsvendég

RankRank
Steveee avatar

# 146 - 2008. júl. 08. @ 11:16

És, Pixi-Maxi, ha valaki 10 év londoni papir nélkuli pincerkedes utan Dunakeszin éttermet nyit, de nem dolgozhat benne pincérként , csak az itthon szokásos papirok, hatosagi igazolvanyok, végzések és végzettséget igazoló okiratok birtokában, azt nem tartod elkeserítönek? Menjen a szakiskolába, ugye?  :-)

Aláírás 

Moderátor

Bejegyzések: 5077
RankRankRankRankRank
iHope avatar

# 147 - 2008. júl. 08. @ 11:24

pixi-maxi!

Szerintem próbáld ki egyelőre a mellőzőm gombot, akkor nem fogod látni az illető bejegyzéseit!
Ha tényleg elfajul a fórum akkor…

Aláírás 

PM 4400/200, eMac G4, iMac 24”

Törzsvendég

RankRank