Új fórum témák
- HD Sentinel for MAC? Mere ...
- upc chello probléma
- Fotó Slideshow MAC OS 9-r ...
- Új MacBook iSight problém ...
- Mac PRO HDD slot probléma ...
- Dvd studio pro segitseg
- De mikor jelenik meg a Hó ...
- ledobnak a progik
- Kötegelt parancsvégrehajt ...
- Külső effektek premiere-b ...
- Airport nyomtató net nélk ...
- localhost parallels alatt ...
- Boot Camp Light Sensor pr ...
Friss fórum válaszok
- macbook kijelző
- Fotó Slideshow MAC OS 9-r ...
- Hivatalos Macbook topic ( ...
- iPhoto vs, Picasa for Mac ...
- Nagy Canon DSLR fotós top ...
- Safari+képek=SUCK
- Logic
- Logic Studio JamPack 2 di ...
- Partició törlése
- Mac PRO HDD slot probléma ...
- upc chello probléma
- iWeb ékezetek
- HD Sentinel for MAC? Mere ...
Új témák: társalgó
Friss válaszok: társalgó
- Le a magyarországi apple ...
- Azonnali kérdések topicja ...
- Februári találkozó
- RAW-WAR 36
- Belefagytak a szökőévbe a ...
- Olvassátok el! Életbevágó ...
- Sid Meier's Pirates for M ...
- [OFFtopik] Fotózásról min ...
- hdd probléma
- MacWorld 2009: még a csev ...
- bM design 2008
- Egy kis segítséget kérnék ...
- diafilmek nektek
Sziasztok.
Gondoltam nyitok egy ilyen topikot,mert úgy érzem el kell mondanom,
hogy jutottam hozzá PowerMac G4-emhez,és kiváncsi vagyok ti hogy szereztétek
Mac-eteket.
Hogy van-e rajtam kívül valaki,aki ilyen nem szokványos úton jutott hozzá Macijához.
Ez a nem kifelyezetten erőmű,de egyben csodálatos gép,egy dualcore pentiumban fájt nekem.
Még ma is nagyon hiányzik,esténként ha kimegyek egy cigire mindíg felelevenedik bennem a sok eltöltött idő a PCm előtt.
Imádtam játszani,és a mai napig is belémdöf a fájdalom.
Ennek ellenére nagyon szeretem ezt a masinát,és bármien nagy áldozatot is hoztam érte_egyáltalán nem bántam meg.
“This is My patch”
;-)
Ugye nem tartotok komplett hülyének?
Én zeneszerkesztéssel foglalkozom egy ideje 12-13 éve. Dolgoztam Pécével (Reason,Cubase)
AMD 1700+ AMD 2200+ aztán P4 3,0GHZ,de valahogy sikerült mindig kiakasztanom a gépet. Lefagyás stb. Tipikus windóz hiba. Letancy késés… Jöttek komolyabb hangkarik, de valahogy ott is mindig megállt a rendszer és elszálttak a határidős melóim… :S
Nagyon meguntam, hogy rengeteg pénzt belefektettem a gépekbe és csak viszik,csak viszik a lovét :D
Aztán az Absolute üzletben voltam uj studiomonitorokat venni na és ott láttam a gyönyörűséget egy iMac G5 17” rajta Logic 7 Pro egyből beleszerelmesedtem.Mondom nekem egy ilyen köll!!!
Igen ám de megláttam az árát (375.000 Ft) 512 rammal 160 HD stb…
Mondanom se kell rosszul lettem az ártól,de kiprobáltam és gyűjtögetni kezdtem rá.
kisebb szülői támogatás is és hála a jogdijaknak megtudtam venni az első Macintoshomat. Nagyon élvezetes volt a 0 letancy alaplapi hangkarin és az OSX letisztultsága.
Később persze vettem bele plus egy Giga Ramot is.
Az egész rendszer elvarázsolt. Nagyon élveztem vele dolgozni.
Utánna jött a iMAC Core2Duo 2.00 Ghz 17”, amit később elcseréltem egy MacBookra kisebb ráfizetéssel. Most jelenleg egy Alu 24” iMac 2.8Ghz 500GB HDD 256 Videokarival műxik a rendszer egy 23” Cinema Display-el kiegészítve.
A zenész barátaimat rendzseresen próbálom rábeszélni a Mac előnyeire, van aki meg is fogadta és vett is Macit, de van, aki Pécés marad, mert nagyon elfogult a Winnel szemben(nincsenek a Macre Progik, Pluginek) és a jobb felső sarokban lévő ablakokból kilépkedéshez.
Én nagyon megvagyok elégedve és nagyon komoly munkaeszköz lett,amennyi kékhaláltól lefagyásoktól megkimált már én csak hálás vagyok.
Üdvözlettel:Fernando
Kezdetben még csak egy iPod nano-m volt. Egyre gyakrabban látogattam a fórumot és beleszerettem ebbe az egész Apple-s dologba na meg a sokat nézegetett fehér MacBook-ba :) Fél évnyi gyűjtögetés után megrendeltem életem első mac-jét :)
Megérte :)
A tavalyi dél spanyolországi nyaralás után, elkapott a vásárlási vágy. Már régen gondolkoztam azon, hogy ki kellene próbálni az Apple által biztosított számítógépet. Ezért első körben vettem egy MacBook laptopot. Elég gyorsan rá jöttem hogy ez az a gép, ezzel a rendszerrel ami nekem való. Elegem lett a PC problémákból. A MacBook vásárlás után 1-2 hónap után vettem egy Imac asztali gépet. Azóta ezeket a gépeket használom, és rengeteg örömöm van benne. Azóta vettem egy Ipod Nano-t is.
De az elkövetkezendő 5-6 éven belül nem áll szándékomban új eszközökre beinvesztálni. Ez az én történettetem. :)
Én is egy iPod nanoval kezdtem és lenyűgözött a használhatósága, ez indított el az Apple felé.
Az alaphelyzet:
A szüleim elvi okokból nem vettek nekem számítógépet a megszokott szülői indokokkal. Rendkívül kitartó volt mindkét fél, én az utalgatásaimmal, ők a visszautasítással. Így hát a családi gépet nyomkodtam boldogan.
Az eset:
Apum szokott volt dolgozni otthon is, és egyik este úgy jött haza hogy neki egészhétvégén kell a gép úgyhogy találjam ki hogy milyen gépet kérek. (mindezt baromi idegesen)
Sikerült kigondolnom hogy nekem bizony valami laptop kéne. Néztem is pár Asust meg Lenovot de valahogy mindegyik randa volt és olyan dolgok voltak benne amikre nem volt szükségem. Akkoriban jött ki a Vista is és már nagyon rosszakat lehetett hallani róla.
Beúszott a gondolataimba a szép kis fehér Macbook amit oly sokszor taperoltunk a haverommal a Starkingben, a szépséges OSX Tiger, a Front Row.
Kicsit vonakodtam a váltástól viszont csak 1db valamit találtam aminek hiányát szenvedném (már nem emlékszem h minek) a váltáskor.
Mondtam a döntést apumnak, aki támadólag mondta, hogy őt nem érdekli az idióta divatozásom ha szar lesz a mac, nem kapok másikat mondtam h oké. Elrongyoltunk a starkingba és megvettük rapid módon.
Igazából baromi kellemetlen volt az egész művelet, miközben mentünk a boltba gondolkodtam, hogy mennyire tré így kihasználni a lehetőséget, mivel apum mindenbizonnyal megőrült, h így feladta az elveit. Viszont utána bűnbánatból jókisfijú voltam itthon és a Macbook ragyogóan működik. Ha majd egyetemután sokára dolgozni fogok sok-sok pénzt fogok elkölteni majd az apple store ban.
A kezdet. Láttam még régebben a G4-es iMac-ről egy tesztet az akkori Computer Aktívban. Szép volt, jó volt, drága volt, de tetszett. Előtte is ismertem a Mac-eket, de valahogy megfogott az a gép.
Arra már nem emlékszem, hogy kezdtem el nézegetni SJ keynote-jait, de az Intel váltás után láttam a MacBook Pro-t, majd később a MacBook-ot, ami álmai gépe volt akkor. Egyik délután besétáltunk munka után egyik ismerősömmel a debreceni Media Markt-ba (tudom voltak parák itt a fórumon miatta :)), majd megláttam egy első generációs 1.83-as MacBook-ot kirakva. Akkor láttam először élőben Mac-et. Szórakoztam vele egy jó órát - már furán néztek az eladók :) - majd hazamentem és bejelentettem otthon, hogy veszek egy ilyen gépet. Következő hét pénteken már itt pihent az asztalon (thx to Absolute) és köszöni jól érzi magát. Ez volt kb. 2 éve… :)
2000 magasságában keresztszüleim elkezdtek vásárolni Mac-eket az újságjukhoz. Egyszer valamiért az egyik elé keveredtem és már akkor megtetszett. Kb idézem magamat:
-jé de szép az egér
-jé a monitorról is indul
-jé de baró design
-jé nem fagy szarrá
Szó-szót követett és az egyik rendeléshez hozzácsaptak nekem egy kis g3-as 500-as imacet. Sokáig ez mint második gép dolgozott nekem, kezdetben classiccal később os x-el. Mellette mindig volt egy házi tákolmány igen drága pc. Aztán amikor úgy alakult, hogy menni kell Pestre tanulni elkezdtem laptopokat nézegetni. Egyből a powerbook vol a befutó, de nem volt rá keret így maradt az iBook. Meg is rendeltem az utolsó szériából egyet amint megjelent iJoe-nál. Amint lehetett mentem hozzá Egerbe (igen akkoriban még oda :D) barátnőmmel átvenni a gépet. Mondanom sem kell még nem volt imac-en tigrincs, így volt nagy szájtátás és nézelődés hogy húdejó. Örültem szép volt jó volt.
Ezután picit felpörögtek az események.
Az iBookom elhalálozott némileg 1.5 év után mivel többszöri folyadék fürdőtt vett ilyen-olyan ragacsos dolgokból. Az alkatrészeit eladva és kicsit hozzárakva vettem egy macbook core2-es közéspő gépet. Ez is szolgált jó fél évig majd rájöttem hogy ez nekem kevés. Eközben volt 1 kis selejtezés az újságnál és megkaparintottam egy g4 dual 450-es masinát minden gyári cuccal dobozzal studio displayel tokkal vonóval. Macbookot eladtam, illetőleg egy 1.5-ös PB-re cseréltem mint átmeneti gép. 2007 novemberében pedig szépen bevásároltam egy 2.2-es MacBook Pro-t és a PB ment tovább. Jelen állás szerint ez a gép marad is most jódarabig. 4 giga ramja a procija több mint elegendő. Hamarosan itthon van a time capsule így a tárhely sem lesz gond, sőt ha minden jól megy nyáron valami komolyabb belső merevlemezt is fog kapni. Így számomra most ez a tökéletes gép. Itthon ugyis 20-as monitorral és külső perifériákkal használtam, tehát asztali gépnek is kiváló. Az imac-et még majd elfelejtettem. Őt is továbbadtam, mivel már nem használtam egyáltalám, gondoltam valaki más biztos hasznát veszi.
Az ipodos storym is 1xü. Még az elején kaptam 1 mini-t kintről majd az egy tengerparti baleset során elhalálozott. Ezt követte egy másik mini amit sikeresen összetörtem, majd most van egy 5.gen-es 30-as nagy ipod amit leginkább a kocsiban használok.
Tudom jobban is vigyázhatnék a cuccaimra, de mentségemre legyen szólva a legtöbb káresemény okozója nem én voltam. :)
Gondoltam nyitok egy ilyen topikot,mert úgy érzem el kell mondanom, hogy jutottam hozzá PowerMac G4-emhez,és kiváncsi vagyok ti hogy szereztétek Mac-eteket. Hogy van-e rajtam kívül valaki,aki ilyen nem szokványos úton jutott hozzá Macijához. ... Ugye nem tartotok komplett hülyének?
pillanatnyilag igen, mert pont a lényegről nem írtál… :))
2001 után valamivel, láttam egy lányt a metrón aki fehér kütyüt tekergetett.. ötletem nem volt mi lehet, most már tudom hogy 2gen iPod volt.
2005ben vettem egy 1gen Shuffle-t, amit elhagytam (a táskámban) úgyhogy vettem egy fekete 1gen Nanot.
Aztán elkezdtem nézegetni a Mac-eket, gondolkodtam, hogy iBook vagy PowerBook. Annyiban is maradt. Tavaly már komolyabban érdekelt, munkám is volt, így aztán olvasgattam.
Mini kellene.. Van monitorom is. Á, de az lehet hogy kevés lenne. Majdnem ugyan annyi egy 17"-es iMac. Á, de annak meg nem jó a monitora. 20"-as kellene. Ó, de akkor is laptopom volt, inkább egy MacBook kellene. Jó-jó, de az lehet hogy kevés lenne teljesítményben.
Így jutottam el a Minitől a mostani gépemig, 2.2-es MBP, 4 giga rammal. És mellé vettem 2 hete egy G4 minit is, és beteljesült az álmom. Sőt, azt kell mondjam, hogy a G4 mini még mindíg egy használható rendszer, irodai munkára tökéletesen alkalmas.
Én csak szimplán kíváncsi voltam rá. :) Eleinte ubuntu linuxxal probálkoztam ..Utána kisérletképpen vettem egy relaitve olcso Ibook G4-et ..innen meg már nincs megállás :) Jelenleg ott tartok,hogy 15 éves win/dos ismeret után soha többé nem kéne már :)
Hát én harmadéves infósként gondoltam arra, hogy ideje egy laptopot venni. Nagy keresgélésben persze rátaláltam az apple-re is. Tudtam, hogy van; tudtam, hogy jobb és tudtam, hogy nekem drága. De mikor macbook-ot hasonlítottam a többi hasonlóval nem is volt akkora nagy szakadék. A fekete festékért annyit adni baromságnak tartottam (most is), na meg gondoltam dvd író nélkül is lehet élni (valakinek mindig van, utp meg van nálam).
Na de ez még mindig 276 volt. Így nézegettem használtat. Ekkor lehetett a coca-cola-val is nyerni. Én nem nyertem, de más igen. Neki nem tetszett (az ostoba :) ), és így vettem egy 1 hónapos egyszer bekapcsolt macbook-ot 210ért.
Azóta is imádom.
ui.: Igaz azóta pár dologból ki kellett maradnom, mert nem volt pénzem :)
most van egy 5.gen-es 30-as nagy ipod amit leginkább a kocsiban használok.
Tudom jobban is vigyázhatnék a cuccaimra, de mentségemre legyen szólva a legtöbb káresemény okozója nem én voltam. :)
/OFF
ezt a 206-ban? hogy applikáltad a renCerhez?
láttam hozzá utólagos kit-et, de gánynak tűnt...pedig vagyány lenne a gyári JBL-en ;)
Szép napot!
Kb már 6-8 éve linuxozom, úgyhogy én nem a Windows bűvöletéből szerettem volna szabadulni, hanem kellett egy kicsi gép ami aksival is jól bírja… :)
Úgyhogy vettem kb 2 éve egy használt 12” iBookot -mondok megnézem milyen is az a csudás Apple ragyogás, fény, és pátosz amiről itt mindenki áradozik :) -és használtan még se egy ökör ára, ha bukok vele akkor ne túl nagyot :)
Hát nem vágódtam el tőle…
Jól használható, kézreálló rendszer, de ennyi.
Ez is csak egy számítógép, ez is csak egy operációs rendszer. Hozzáteszem nem tervezem a cserét még vagy 2 évig!
Üdv!
láttam neten mac-et.
tetszet.
vásároltam használtan egy ibook g4 2004-ben
utána imac g5
most powerbook g4
mondjuk már az alma is rohad…
Fernando: ne haragudj de ha 12-13 éve zenélsz akkor már illene tudni hogy a zenét nem szerkeszteni szokás hanem szerezni.
Én sokáig csak dolgoztam Macen, saját géprôl még álmodni se mertem, de van két tipus ami különösen a szivemhez nôtt és rögtön megvettem volna ha tehetem: a CX II és Quadra 950. Aztán egyszer csak, végre valahára lett egy LC 475… nagyon imádtam. Ellopták. (Összeomlás, paranoia, riasztó beszerelés albérletbe, gyûjtögetés.) Utána PowerMac G4 (AGP Graphics, 350Mhz), majd iMac G5 (Ambient Light Sensor, 2Ghz). Most éppen megint egy PowerMac G4 (Digital Audio, 466Mhz) mivel a G5 alaplapcserére vár.
Munkahelyemen dolgoztam eloszor egy iMac-en. Eloszor idegesitett , mert mintha minden szant szandekkal lenne eppen az ellenkezo helyen mint a windows-ban.
Utanna vettem egy refurbished ipod mini-t. Ezutan szenvedtem egy evig pc-vel, de csunya-zajos-lassu volt.majd vettem egy alaplaphibas ibook G3-at, azota azt nyuzom, es tetszik h nem kell semmi virustol tartanom.A jatekok koromtol fogva mar nem hianyoznak, a starcraft megy es mas nekem nem kell.
Fernando: ne haragudj de ha 12-13 éve zenélsz akkor már illene tudni hogy a zenét nem szerkeszteni szokás hanem szerezni.
Hja, az emberek 99%-a “szerzi a zenet”, valahonnan:-)
Nekem megmutatta IRL egy itteni forumozo, elmagyarazta, hogy miert lenne jo nekem, en reszben elhittem neki, reszben olvastam pro/kontra-kat, aztan mikor a HP-m kotelezo szervizes lett (azota asszony hasznalja, szoval semmi komoly baja nem volt, mielott vki elkezdene leszolni a “masik oldalt") akkor kicsit gondolkodtam a DELL es Alma kozott, s mivel arkulonbseg nagyon nem lett volna, johetett az MBP (kizarolag mobilgep, mert csak).
Volt 3 lehetosegem:
1., ismeros behozza USA-bol, de vele csak Bp-en tudtam volna talalkozni, s mivel en Londonban vagyok jelenleg, ez hamar kuka lett…
2., otthon egy masik ismeroson keresztul megkaphattam volna netto aron, de feltem, hogy mashol ugyanannyira nem akarnak magyar termekkel foglalkozni, mintahogy a magyar szerviz sem akar a kulfoldrol vasaroltakkal, meg ugye irtatok itt par remtortenetet…
3., maradt a UK Apple Store, ami nem olcso, de legalabb draga… Osszeraktam, megrendeltem, mindent beletettem, elkuldtem, kartyamrol levontak az osszeget, aztan jott a kaland: magyar megrendelo, magyar bankon keresztul, londoni cimre, angol store-bol - mintha gyereket akartam volna orokbefogadni, annyi papirt kertek tolem (utlevel, jogsi (ez a lakcimigazolas), bankszamlakivonat, foto a bankkartyarol...).
Aztan jott a sokk: rendelesnel kiirja, hogy 4 nap, haha…
A 4 nap az, amig osszeallitjak, aztan shipping USA-bol Irorszagba, majd onnan Londonba, vegul kihozzak, ahol egy kozel 3000 GBP-s csomagot ugy vesz at az ember, mint egy telefonszamlat…
A lenyeg, hogy itt van, mukodik (nem neveznem tokeletesnek, de a fogyasztoi tarsadalomra epulo kapitalista ceg igy mukodhet csak), kezdem megszeretni, portol es kopastol is ovom:)
Ha 2 evet kibir, akkor elegedett leszek, ha nem, akkor Ti sem vesztek tobbet Apple-t, mert minimum a Holdat dobom Cupertinora...:)
2005 nyarán egy könyvet fordítottam. Iszonyatosan meleg volt, meg már nem is bírtam otthon, egyhelyben dolgozni. Ezért számítógépről számítógépre vándoroltam, bekérdezkedtem barátok lakásába, könyvtárak géptermeibe… De a búgó gépek és a bezártság mindenütt idegesített. Akkor határoztam el, hogy még egyszer nem vagyok hajlandó így dolgozni, és a honoráriumból veszek egy laptopot, ami kicsi és sokáig lehet akkuval használni, kimehetek vele a szabadba, rajta lesz minden cuccom satöbbi satöbbi.
Megnéztem a PC-ket, de óriási csalódásomra csak 300-400 ezer forint feletti gépeket lehetett akkor kapni 12"-es méretben. Ma már ez máshogy van. Mindenesetre a neten is nézelődtem, és bejött a képbe az iBook. Az apple.com-ot nagyon informatívnak találtam. Kiemelték, hogy erős a váz, jó a trackpad, hurcolásra tervezték. Az archive.org-on ma is vissza lehet keresni az Apple régebbi termékoldalait, ha valakinek nosztalgiája támad…
Aztán olvastam egy blogger hosszú, képes beszámolóját az új iBookjáról, ahol csupa olyasmiről írt, ami nekem is fontos szempont volt, és hogy erre milyen jó a gép.
Ott volt a beszmac is, voltak szimpatikus megnyilvánulások, bár nem kérdeztem, csak olvasgattam. (Azóta sajnos sokan az akkoriak közül már nincsenek itt, ezt sajnálom, sokat tanultam tőlük.)
Az egyetlen árban is megfelelő rivális valami MSI laptop volt. Elmentem, hogy megnézzem, de nem voltak túl segítőkészek, és csak a kis akkukapacitású változatot lehetett megvenni, amivel kb. másfél órát ment volna a gép. Nem akartak segíteni abban, hogy a nagyobb akkuval rendeljük meg. Jó, mondom, akkor köszönöm szépen, átgondolom.
Ehhez képest a .... Apple boltban köszöntek, mosolyogtak (nem magától értetődő dolog ez itthon), persze, nyugodtan fogdossam a gépet. Szóval tapogattam, kattintgattam, otthon meg utánaolvastam, hogy most akkor mi is az a Mac OS X. Bevillant az a bizonyos most vagy soha érzés, megvettem a gépet. Az első bekapcsoláson egy halk szavú fiú vezetett végig a boltban.
Azóta meg munkahelyet is úgy keresek, hogy Mac-et lehessen használni, vagy arról szóljon az egész.
Én “régóta” szemezgettem a MAC-el, de a spéci térinformatikai rendszer miatt nem tudtam váltani. Ekkor jött az inteles váltás…
Ekkor PC-s notit, monitort eladtam és vettem egy iMAC-et…
XP azóta is van rajta, de alapból az OSX-et használom.
Közben volt ibookom, powerbookom és macbook prom. Most alu iMac előtt ülök.
és van egy SONY VAIO 13.3"-as régebbi notim -ugyanis a MAC termékpalettából
hiányzik a powerbook 12"-os utóda!!!!!!
Én még egy eMagyarország táborban találkoztam a Mac-kel, ahol a HDSys egy embere tartott előadást róluk. Aztán ki volt téve egy G4-es iMac és egy harmadik generációs iPod. Mondani sem kell, hogy nagyon megtetszett mindkét cucc. Aztán persze évekig PC, mert ugyan szép volt az az iMac, de nem találtam használhatónak (akkor még sokat játszottam).
Aztán 2005 táján szereztem egy PowerMac 8500-at, amivel valami nem volt rendben, mert sokat fagyott. Ekkor tapasztaltam meg a Mac árnyékos oldalát. A hibát a gép korának tulajdonítottam, és továbbra is tetszett a Mac, majd tavaly augusztusban megkérdezték, hogy nem kell-e egy Macintosh. Semmi konkrétumot nem tudtak róla mondani, úgyhogy elmentem, megnéztem a belsejét (DDR memóriák, 120 és 80GB vinyó, AGP-s videokártya) és elég modernnek találtam, úgyhogy belementem. Mivel OS9 volt a gépen, ami nem akart elindulni, az eladó meg volt róla győződve, hogy hibás a gép, úgyhogy otthagytam nála az ár 20%-át, hazavittem a gépet, ráraktam a Tigert és szépen ment. Akkor derült ki, hogy ez egy 1.25-ös kétprocis gép. Visszamentem, kifizettem a maradékot és örültem neki nagyon, mert igen jó ára volt, mint később kiderült (5000 korona, azaz kb. 40 ezer Ft). Ezzel a géppel nagyon sokáig elvoltam, eladtam a PC-met is (3GHz-s P4), annak az árán pedig vettem egy samplert (Yamaha A5000). Ezt követően a legkevesebbet használt szintimet lecserélem egy iBook G4-re, amit nem bántam meg és március 8.-én enyém is lett a kicsike.
Az MDD viszont nagy volt (ez zavart kevésbé) és hangos (ez jobban). Ezért elkezdtem nézelődni az apróhirdetések között (még pontosan nem tudva, hogy mit keresek), és rábukkantam egy Inteles Mac Minire. Gyorsan utánanéztem, hogy mit is tud, és nem kellett hozzá sok, hogy eldöntsem, hogy ez kell nekem. Csak ugye még el kellett adni az MDD-t, ami nagy meglepetésemre elég gyorsan ment. Így hát április 13.-án, egy vasárnapi napon megváltam az MDD-től és megvettem a Minit. Utána meg rohanhattam a vonatra, hogy hazaérjek :-D
A következő lépés egy iPhone lesz, amint megjelenik nálunk az Orange kínálatában.
Én először ‘91-’92 környékén, középiskolás koromban kerültem kapcsolatba a MAC-kel. Haveroktól hallottam róla, hogy milyen “állat”, mennyire felhasználóbarát, de igazából nem sok fogalmam volt róla. Majd egy alkalommal megláttam egyet egy dizájn stúdióban. Néztem ahogyan dolgoztak vele és bevallom hirtelen egész zagyvának tűnt a munkamenet. Miért kattintgatnak állandóan a felső menüsorba? Nem tudtam hova tenni. Eltelt egy kis idő, és az Andy Warhole kiállításon a Műcsarnokban megláttam az új G3-as iMac-et. Nagyon lenyűgözött a látvány. Kész felüdülés volt az addig látott és használt sok szürke PC-k között (amolyan popartos). De mivel diákként a vészesen alacsony anyagi lehetőségeim miatt nem engedhettem meg magamnak, csak álom és mardosó vágy maradt továbbra is…
Eltelt néhány év. Vége lett a középiskolának, és elkezdtem dolgozni “informatikusként”, közben pedig elvégeztem a főiskolát. A MAC teljesen kiesett a látókörömből. Elfelejtettem, mint egy felnőtté érett gyerek a gyermekkori vágyait. Magával sodort az MS orientált számítástechnika hurrikánja. Munka közben - és otthon is - fejlesztgettem a PC-t, újratelepítgettem a Windowst de közben folyamatosan keresgéltem valamit. Valami olyan rendszert amivel élmény kapcsolatban lenni. Többek közt ezért is kipróbáltam egy rakás Linux disztribúciót. Kernelt fordítottam, folyamatosan “csinosítottam” az ablakkezelőket. Olykor napokat vártam, hogy egy-egy új verzió vagy a legújabb Gnome lecsorogjon a 64K-s ISDN vonalon. De sosem volt az igazi. Nem buherálni akartam, hanem csak egyszerűen használni. De bármennyire is szerettem volna, sosem találtam meg azt a felhasználói élményt, amit kerestem. Egyszerűen hajtott a szépség utáni vágy. Egy kompakt letisztult formára, egy grafikailag gyönyörű, magától értetődő OS-re vágytam.
Közben megházasodtam, született egy gyönyörű lányom, de esténként a szoba sarkában még mindig a PC-t nyúztam, változtatgattam itt-ott. Mondta is a feleségem, hogy attól retteg a legjobban mikor bekapcsolja a gépet és a nagynehezen egy hét alatt kiismert környezet megint megváltozik, vagy ne adj Isten lefagy valami új hack miatt. És különben is, utálja már az informatikusokat! (miattam) :)))
Aztán 2004 végén történt valami. Nem emlékszem pontosan hol, de megláttam egy reklámot az Apple Mac-miniről. (Talán egy Chip magazinban.) Beindult megint a fantáziám. Nyálcsorgatva nézegettem az Apple oldalait. Magával ragadott a letisztult már-már monolitikus forma, az OS szépsége és funkcionalitása. Nekem kell egy ilyen, mondtam magamban.
Aztán 2004 végén történt valami. Nem emlékszem pontosan hol, de megláttam egy reklámot az Apple Mac-miniről. (Talán egy Chip magazinban.) Beindult megint a fantáziám. Nyálcsorgatva nézegettem az Apple oldalait. Magával ragadott a letisztult már-már monolitikus forma, az OS szépsége és funkcionalitása. Nekem kell egy ilyen, mondtam magamban.
Elkezdtem győzködni a feleségemet. Bár voltak fenntartásai az ismeretlennel szemben, de ügyesen érveltem és végül megbeszéltük, hogy 2005 karácsonyra meglepjük magunkat egy Minivel és egy hozzá való Cinema displayel. Nem bírtam várni, mint amikor a kisgyerek sem bír magával a következő születésnapjáig, vagy Karácsonyig. Közben számolgattam és kifundáltam, hogy egy G5-ös iMac mennyivel jobban megérné, mint a Mini meg a képernyő. (Nem akartam megbontani a képet egy “PC"-s monitorral.)
Akkoriban (is) próbáltam felhagyni a dohányzással. 16 éves korom óta szívtam. Többször nekifutottam már, de sosem lett olyan az eredmény, ami említésre lenne méltó. Bár Woody Allen is megmondta, hogy a cigiről leszokni a világ legkönnyebb dolga. Őneki már legalább százszor sikerült. :)
És akkor jött az ötlet. Ha áprilisig sikerül nem rágyújtanom, májusban jöhet az iMAC.
Ragasztottam is magamra a nikotintapaszokat, mintha az életem múlna rajta (ami lehet, igaz is). Kemény három hónapig nem nyúltam cigarettához. Közben szorgosan olvasgattam a BM-et, hogy mire elérkezik a pillanat tökéletesen képben legyek a rendszerrel. (Akkor még a BM is teljesen más volt, de ez most nem ide tartozik.)
Eljött a május. Tűzijáték, fanfár, dobpergés! Rendelem az iMac-et. Még egy kis várakozás és jött a telefon. Handrás hívott. Megjött a masina. Autóba bepattanok, s mint Nigel Mansel repesztek Dobogókő kanyargós útjain a bolt felé. Szinte éreztem ahogy a levegő örvénylik az autó fara mögött.
És igen, megvan. Megvan az első Mac-em. Mikor otthon bekapcsoltam, csak az járt a fejemben, hogy igen, ezt az élményt kerestem. Egyszerűen Tökéletes. (Azóta már tudom, hogy nem mindig és mindenkinek, de a lényeg ugyan az maradt.)
Aztán egy év mulva megint visszaszoktam a bagóra a sok stressz miatt, de most ismét leszokóban vagyok. Tapasszal a mellkasomon és egy iMac-kel az asztalomon… és szelét sem érzem a buherálási kényszernek :)
Lehet, hogy kicsit ömlengős és hosszú voltam, de én így jutottam hozzá az első Mac-emhez.
Először megláttam valami weboldali hírben, hogy hogyan néz ki az új iMac G5 1.6 GHz. Hátast dobtam. Akkor kezdtem el utánanézni, hogy mi az az Apple. Aztán vettem egy iPod Shuffle-t a kedvesem szülinapjára, és amíg vártam a bécsi úti Starkingben, hogy fizethessek, egy kicsit körbenéztem. Amikor egy hónap múlva fejlesztés közben a windows megint ezer példányban odafagyasztotta az Asztalra, hogy “Az akármelyik program nem válaszol...”, akkor közöltem a férjemmel, hogy Macre váltunk. Soha nem felejtem el, hogy amikor bekapcsoltuk a gépet, és eljutottunk a Desktopig, ő nézett rám várakozásteljesen, hogy “és most?” Nekem meg csorgott a hideg veríték a hátamon, mert életemben először láttam közelről Macet, és konkrétul gőzöm se volt, hogy mit kell csinálni. :) Szerencsére a beszMacet hamar megtaláltam, úgyhogy nagyon gyorsan sikerült megtanulni az új rendszert, és teljes extázis volt, villámgyorsan beszerzett iBook-kal, Minivel, 7/24-es beszMac olvasással. Hihetetlenül segítőkész és normális emberek voltak itt, minden kérdésre választ kaptam, pedig még a kereső sem működött ilyen jól, mint most. Azóta igyekszem tovább vinni, amit tőlük kaptam.
Közben a csoda hétköznapivá vált, a hat hetes alaplapcsere és a MacBookok első szériaproblémái kijózanítottak, itt ülök egy MacBook előtt, amit már csak használok, de nem szeretek, a szürke égen varjak köröznek, és Petneki Ábel valahol jót derül magában.
1999-ben voltam kint először Japánban és ott szinte mindegyik ismerősnek iBook-ja volt, még az a régi fajta. Akkor csak az fogott meg benne, hogy nem szokványos és szép. De semmi több.
Aztán 2004-ben vettem itthon egy T3 magazint (tényleg ezzel mi lett azóta?) abban volt az “új” iPod (3G, “piros világítós gombos"). Beleszerettem elsőre, pedig csak egy cikk volt fotókkal. Abban az évben ismét kimentem Japánba és ott meg is vettem. Azóta is ezt nyúzom. Természetesen ott akkor több, mint 100ezer Ft-tal olcsóbb volt, mint aztán itthon, mikor megjelent kb 2 hónappal később. Addigra viszont azok az ismerősök új iBookokra és Powerbookokra váltottak. Nagyon megtetszettek, akkor elhatároztam, hogy kell nekem is egy, de elérhetetlennek tűnt. Ezután apám is vett egy video iPodot, meg vett anyámnak is egy nano-t. Egyikkel sem volt soha semmi gond.
Ez vezetett oda, hogy 2006-ban lett a családban először Mac, egy MacBook. Apám cserélte le az előző laptopját és én beszéltem rá a Mac-re. Nem bánta meg.
Idén februárban pedig megvettem a saját Mac-em, ami egy 24"-os iMac. Én sem bántam meg. Jah és az élmény egy Aiport Expressel teljes, amivel végre akadály nélkül megy minden.
ennyi
Az én történetem egyszerű. Pc ezerrel nap 18 órájában minimum hogy elötte ülök. Tipikus főiskolás évek, vagy játszás vagy bebaszás… a jobb napokon. Akkoriban volt időm telepíteni, vírust írtani, linuxot bepöcinteni. Aztán egy éve kb elkezdtem a suli mellett dolgozni is egy komolyabb cégnél ahol elég sok terminal közeli élményem van, lévén hogy a legtöbb routert, modemet, switchet ssh-val konfigurálunk. Windowsos laptop, putty csoda. Közben heti 2-3 nap leutazás Dunaújvárosban főiskolára, majd vissza. Útközben vagy meló vagy film. Mondanom se kell hányszor feküdt ki a laptopon lévő windows, vagy éppen ubuntu. Megúntam és időm se volt rá hogy folyton azzal foglalkozzak hogy életet leheljek a rendszerbe. Ráadásul ha nem figyel oda az ember elég erősen tele lehet szemetelni a windowst.
Akkori szobatársam Kislebowszky már rég macbookal rohangált és elvakultan hírdette az igét hogy az Apple meg az OSX. Akkor csak egy amcsi hülyének összerakott szarnak tartottam az egész apple filozófiát. Késöbb többet olvastam, néha kézbe vettem a gépet. Aztán rájöttem hogy minek cipelem magammal a 15"os kijelzős 1 óra üzemórás óriás laptopot mikor egy kisebb is elég nekem.
Pénzem nem volt rá, szüleimtől soha nem kértem pénzt igazából semmire, tehát az szóba se jöhetett. Főnök mi lenne ha…
Megvette nekem és azóta boldog tulajdonosa vagyok egy macbooknak. Igaz egy évig kb nem lesz jutalékom a cégnél, de a fizetésem jön havonta és van egy macbookom. Aztán késöbb felmerült az igény több ramra a virtuális gépek használata miatt. Jött bele a fenti módszerrel 4 giga ram. Kb egy hete rájöttem hogy kevés a 120gb háttértár. Jött bele egy 320as vinyó. 250est akartam de nem volt éppen a nagykerben. :) most ott tartok hogy minden cuccom a macbookon van és a dvd player kernel szintű fagyásától eltekintve minden szép és jó. Ami kell működik. Vannak hibái, mint minden rendszernek, de jobban elvagyok vele mint egy XP-s rendszerrel.
Ja, folyamatosan fut Parallels alatt egy XP, hogy a nem kevés ismerősömmel msnezni tudjak. :) baromság tudom, de ha egyszer megtehetem… :)
Tervben van: Apple TV, iMac, páromnak egy macbook, Iphone…
Ez 2 éves terv. :)
Én hosszú ideig, nagyon hosszú ideig nem tudtam elképzelni az életem PC nélkül.
Aztán jött a váltás szele, karácsonyra vettem édesanyámnak egy Nano-t. Tetszett az egész, a csomagolástól a Nano szoftveréig, minden. (Nem, nem vettem el tőle, azóta is ő használja, és nagyon elégedett vele :))
Február végén beruháztam egy 20"-os iMac-be, és azóta a PC-nek csak a monitorát használom másodlagosként az iMac mellé, meg néha a winchesteren tárolt anyagok elérése miatt belövöm, de már akkor is csak Remote Desktop-pal irányítom. :)
Két hete anélkül, hogy be lett volna kapcsolva a PC-m elpukkant a tápja undorító kábelszagot öntve magából. Hogy mit vitt magával a táp? Lehet, hogy már sosem fogom megtudni, mert már azt a párezer forintot is foghúzás kínjához hasonló módon nem szeretném beleölni, hogy vegyek egy tápot és megnézzem kuka-e az egész?
Azóta lett iPhone is márciusban, most pedig csorgatom a nyálam a G4-es 12"-os iBook-okra. Jó volna néha. Pici de mégis erős, és egyszerűen gyönyörű De hát mit is beszélek, ismeritek ti is ezt az érzést… :)
Már régóta ismerem a mac-et mint fogalmat, de mindig a professzionális felhasználással mutatták nekem be… nem is tudtam hogy vannak “light"-os macek is… Szóval nem is foglalkoztam vele mert ugye win mánia (tré de használjuk csak) meg ugye a “nincsenek rá progik” visszatérő szöveget kaptam mindig (ha ünnepnapokon szóba került) szóval nem is volt képben…
Egyedül az iPodokra figyeltem fel, de azok meg a sok negatív kritika miatt pl iTunes függőség, pc kompatibilitási hibák, adathordozóként nem lehet használni, meg mittomén mik voltak a pc-s berkekben a rémhírek egy konkurens gépet vettem helyette… na ez súlyos hiba volt (így visszagondolva)
Egyszer csak egyik grafikus kolléga mondta hogy “na már annyi a macnek mert intelre cserélték a processzort”, meg ment a mi lesz most világvége szöveg… persze hozzátette hogy de legalább fut majd rajta a win… na több se kellett elkezdtem olvasgatni róla stb stb megláttam az árát és megint letettem róla mondván ennyit nem ér nekem hogy macem legyen…
Teltek múltak az évek és egyre több olyan programhiba, adatvesztés, vírustól való félelem és társaival lett dolgom hogy kezdett elegem lenni és akkor derült égből a mennyből az angyal ;) kezembe foghattam egy macet… Nah innentől ismerős mindenkinek…
Akkoriban pont laptopvásárlásra akartam adni a fejem és egy macbookra pont lett is volna pénzem, de én a macbook pro-ba szerettem bele úgyhogy vártam vele pár hónapot és utána megvettem… azóta is boldog párkapcsolatban élünk… bár barátnőm ennek annyira nem örül :D
100 szónak is mégtöbb a vége… egyre jobban szeretem (wint meg nem) és már az asztali pc lecserélésére gyűjtöm a pénzt ;)
most van egy 5.gen-es 30-as nagy ipod amit leginkább a kocsiban használok.
Tudom jobban is vigyázhatnék a cuccaimra, de mentségemre legyen szólva a legtöbb káresemény okozója nem én voltam. :)/OFF
ezt a 206-ban? hogy applikáltad a renCerhez?
láttam hozzá utólagos kit-et, de gánynak tűnt...pedig vagyány lenne a gyári JBL-en ;)
/OFF
Nem egészen gyári rendeszeren használom.
Egy Alpine 9850ri végéből kilógó dock connector végére van kötve a kesztyűtartóban. :)
1) LC475: első munkahelyemen, 2004 őszén, több tucat ilyen gépet akartak velem hálózatba állíttatni. A gépeket elajándékoztuk, PC-s hálózat lett helyette… egyet hazahoztam nyomkodni. Szerelem volt első látásra.
2) Ez a szerelem odáig fajult, hogy miután egyik Macians adást könnybe lábadt szemmel néztem végig 2004 decemberében, és lélegzetvisszafojtva figyeltem amint jenes (fórumtársunk) G4 iBook-ját mutogatja. Áprilisra összekuporgattam a pénzt egy PowerMac G3 BW-re… Ez volt az első mac amit aktívan használtam, polcra került a G3-nál sokkal erősebb AMD-s gépem.
3) 2007 február környékén ütött be a ménkű, egy kedves fórumtársam konfigját lemásolva, kalóz utakra tévedtem… nem bántam meg. ;)
Csengőhangok, zenei alapok. A PC nem bírta. Újabb hangkari,… kevés volt. Olvasgattam, és megvettem egy Power Mac G5-öt. Azóta minden megváltozott. Nincs fagyás, nem akadozik, nincs latency probléma… stb.
2006-ban az Önkormányzatnál külsős bizottsági tag lettem. Mindenkinek vettek egy laptopot. Elkeserített a tudat, hogy a G5 után egy 1,68 GHz-es gépet nyomkodjak Windows-zal. Megbeszéltem velük, hogy nekem inkább egy Macbook-ot rendeljenek. A különbözetet fizettem. Így két Mac tulajdonosa lehetek.
Az én történetem egyszerű: Amikor végeztem a középsuliban, egy laptopra mindenképp szükségem volt a főiskolába. Sokáig egy Lenovoban gondolkodtam, de amikor Csiba “csibar” Rudi barátom eljött hozzám, s “demózta” az új MacBookja fícsörjeit, nem gondoltam többet az egyébként hasonló árú és “tudású” Lenovóra.
Bár Rudi már sokszor mondogatta nekem azelőtt is, hogy ez hűde nagyon fasza, meg milyen király, de nem érdekelt, amíg nem láttam. Azt hittem, ez is csak egy pc, ami ugyanúgy szétfagy, lelassul, újra kell telepítgetni, szarakodni…
Következő egy iPhone lesz, aztán egy Mac mini. Meg még egy iPod nano-t és/vagy shuffle-t is be kell szerezni. :)
Hát mit mondjak, az én történetem is egyszerű. Saját gépről mindíg csak álmodoztam, szülők elkergettek mindenféle gépigényről benyújtott ötletemmel együtt, kifogásként vagy inkább magyarázatként csak annyit mondtak, majd ha munkára kell kapsz.
Sokáig kölcsön gépekkel szórakoztam, majd kb. 4 éve rávettem szüleimet, hogy pótolják ki a pénzem és hagy kapjak egy pc-t.
Akkor még jónak mondható konfigot eléggé borsos áron vettük meg, szép volt jó volt de nem az igazi. Eltelt fél év, és semmit nem ért a pc. Nem akartam soha bővítgetni meg tuningolni mert nem volt rá szükségem. Tavaly