Új fórum témák
- HD Sentinel for MAC? Mere ...
- upc chello probléma
- Fotó Slideshow MAC OS 9-r ...
- Új MacBook iSight problém ...
- Mac PRO HDD slot probléma ...
- Dvd studio pro segitseg
- De mikor jelenik meg a Hó ...
- ledobnak a progik
- Kötegelt parancsvégrehajt ...
- Külső effektek premiere-b ...
- Airport nyomtató net nélk ...
- localhost parallels alatt ...
- Boot Camp Light Sensor pr ...
Friss fórum válaszok
Új témák: társalgó
Friss válaszok: társalgó
- RAW-WAR 36
- Azonnali kérdések topicja ...
- Belefagytak a szökőévbe a ...
- Le a magyarországi apple ...
- Olvassátok el! Életbevágó ...
- Sid Meier's Pirates for M ...
- [OFFtopik] Fotózásról min ...
- hdd probléma
- MacWorld 2009: még a csev ...
- bM design 2008
- Egy kis segítséget kérnék ...
- Februári találkozó
- diafilmek nektek
Olyan Tiger-t keresnék a legújabb 2,5GHz MBP 17"-mre,
amely hajlandó fel is menni rá.
A 2.33-as MBP-m lemeze ti. erre nem alkalmas.
Egyéb tanácsot is elfogadnék…
iJesus: igazad van. Ezt elolvastam…
Theorba: mindegyik Mac-nek van egy minimalis rendszer igenye. Ennel kisebb rendszert nem lehet feltelepiteni ra. A korabbi rendszerekbol egy sor hardveres tamogatas hianyzna, ami iatt elegge problemas lenne feltepeiteni… ahogy sokan szeretik mondani, csak felhackelni lehetne ra… de azt csak sajat magad tudnad megcsinalni, mert szertinem mas meg nem csinalt ilyet.
Sajnos a gephez mellekelt rendszernel regebbi Mac OS X nem fog felmenni ra. Tiger pedig valoszinu egyaltalan nem.
Dombi, iJesus.
Köszönet a segítségekért.
Eléggé kétségbeejtő a helyzet!
30 %-kal lassabban kezelem majd a gépet:
mivel laptopon nem illik számításigényes dolgokat futtatni,
ezért a nagyobb teljesítmény ellenére fogok “lassulni”.
- Pedig átadtam volna cserébe a hivatalos Leo-mat.
Itt persze elmélkedhetnénk az fejlesztéspolitikán:
annakidején a Classic/OSX átmenetet Apple-höz méltóan,
kíméletesen hajtották végre.
Azt hiszem, ez egy brutálisabb stratégia része lehet,
hiszen a Tiger és ez a gép időben azért meglehetősen
közel áll egymáshoz.
Theorba, mi okozza ezt a 30 százalékos lassulást? Vagy a Classicra van szükséged?
Nem készült univerzális 10.4 dobozos telepítőlemez, ha erre gondolsz, hiszen nem volt rá szükség.
Ilyenkor Target Disk Mode-ban nem lehet ráerőltetni a dolgot a másik MacBook Pro segítségével, aminek a telepítőlemezével már amúgy próbáltad? Persze hogy minden szükséges kext megvan-e az új géphez már a Tigerben is, azt nem tudom.
Egy FW kábelt tudok kölcsönadni Budapesten, ha kell.
petnekiabel:
I.: (Nagyon zárójelben: a Classic-om egy G4 Sonnet 1.8 DP-n ma is
két osztállyal jobb, mint bármelyik OS X.rendszer.
16 évem fekszik benne, és rengeteg nagyszerű segédprogram,
amelyről az OS X még nem is hallott. - Egyébként mindkettőt egyaránt használom.)
(Pl. a 12 éves Virtue Desktop ma is jobb, mint az OSX verziója, illetve a Spaces.
És hol van olyan program, amellyel az általam a Finderben gyártott Menü-re húzva navigálhatok, copy-zhatok, akár más programmal nyithatok meg idegen file-okat?!)
A lassulást maga a Leo-s kezelés okozza:
a Tigert már fél “Classic+segédprogramok” színvonalra
sikerült felhoznom: Fruit menu, Menumaster, BlockDock, WindowShade,
QuicKeys segítségével. (A QuickKeys Classic-on frenetikus, OSX-en nevetséges botladozás nem kevés pénzért.)
II.: Mint öreg róka, a kényelem kedvéért az új gépet rögtön FW-en,
a “régi” MBP-mről próbáltam meg elindítani: sikertelenül.
(A “régi” gép Leo partíciójáról persze fölállt.)
U.i.: egy kereskedő szerint is létezik Universal-nak aposztrofálható Tiger Installer.
Ki tud róla?
Az igen… De nem a boltban kaphato kiadott tigris… A gephez adott lemezek x86ososak nekem is az van… De amit meg tudsz/tudtal venni szep kis dobozos tigris, az biza powerpc. a legelso inteles hivatalos osx az a 10.4.4 volt, en kizartnak tartom hogy a 10.4.0 az x86 is legyen
Én úgy tudom, hogy a Tigerből létezik egy 10.9 verzió és az felmegy az Inteles gépekre. Én hasonló cipőben járok az Inteles iMAC-emmel. Én is Leot kaptam hozzá, de sehogysem tudok szerezni egy 10.9-est, ha valakinek van eladó, akkor az érekelne.
Ha valakit megzavartam, elnézést: univerzális alatt Universal Binary-ra (fat binary) gondoltam. Ilyen 10.4 Tiger telepítőlemez tudommal nem létezett, dobozos sem.
Theorba: már emlékszem, neked találtam egyszer régebben Dock-eltüntető programot. Sajnálom, hogy a Leopard nem válik be. Én már Mac OS X-szel kezdtem, így nem látok ebbe bele. Quicksilvert meg ilyesmiket sem használok, úgyhogy nem tudok beszámolni az ilyen gyorsbillentyűs alternatívákról sajnos.
Lehet szégyen és gyalázat, amit javasolok, de leginkább az Apple-nek kéne szégyellnie magát. :-(
Gondolatkísérlet:
Mi lenne ha a MacBook Pro-t egy PC-nek tekintenénk és arra megpróbálnánk egy pc-sek által használt módosított Tigrist feltenni.
Igen Ábel:
azóta is jó szívvel emlékezem rád.
Gusto: találtam 10.9-et, csak éppen 129 $-ért.
http://www.digitalamazon.com/LJ/ligeros.html
Ha többen összejövünk, megveszem (-szük?).
Jó lenne, ha más is meg tudná erősíteni, hogy ez biztosan jó lesz
MBP 2.5 és Inteles iMac-ra.
PS.: a fenébe, mégse:
Hardware Requirements
* PowerPC G5, G4 or G3 processor
SÖT!: ha jól látom,
SZAMÁRSÁG AZ EGÉSZ!
Szerintem nem jó rá :-( (Bármi is légyen ez a Liger. Ez valami spoofing oldal?)
Ark ötlete viszont kivitelezhetőnek tűnik, bár igen bizarr… Úgy pl. a videokártya drivere is megoldható gondolom.
Olyan Tiger-t keresnék a legújabb 2,5GHz MBP 17"-mre,
amely hajlandó fel is menni rá.
A 2.33-as MBP-m lemeze ti. erre nem alkalmas.
Egyéb tanácsot is elfogadnék…
Egy másik géphez adott Tiger lemezzel nem is fog menni, telepítéskor ellenörzi, hogy az adott tipusu (kiépítésű) gépre akarod-e feltenni az adott op.rendszer verziót. Ezért (is) nem ment fel. Kérj valakitől egy full verziót (olyat amit nem géphez adtak, hanem dobozos) és azt próbáld feltelepiteni.
Akkor a különbség a 23.33as bele és a 2.5-ös belső felépítése között nincs, tehát jó eséllyel indulsz, hogy menni fog a gépeden a Tiger.
Itt egy leírás, hogy hogy lehet feltenni a tigert nem támogatott gépekre az OSInstall.dist szerkesztésével.
http://www.macosxhints.com/article.php?story=20051211074138859&lsrc=osxh
Csak most nem kivenni kell belőle, hanem hozzáadni a gép kódját. Egy próbát megér.
Nem tudom mennyire technikai “blabla”, amit írnak az Apple discussions-on, de ha igaz akkor elég nagy erőfeszítést kéne tenni a Tigris telepítéséhez:
“Parka,
Installing Tiger on a MacBook Pro that came with Leopard installed can’t be done. The bios in your MacBook Pro has been updated to prevent the loading or booting of Tiger. Also, Leopard requires a different mapping scheme on your hard drive, so even if you could load Tiger, you would have to reformat the drive. Also, the retail version of Tiger will not run on any Intel Mac, so buying the retail version of Tiger is a waste of money.
Sorry for the bad news.
Keith”
Tiger-ből a 10.4.6-os volt az utolsó retail változat, az pedig csak PPC-s volt. :-(
Esetleg szerviz célokra létezhet egy univerzális (Intel/PPC) Tigris telepítő.
edit the OSInstall.dist file located at:
/Volumes/System/Installation/Packages/OSInstall.mpkg/Contents/OSInstall.dist
By the way, I chmodded the OSInstall.dist file to 777. I’m not sure if this helped, but after 5 weeks of trying, the following worked - so I’m including everything.
I made the following three changes:
1. Near the top of the file I changed the “var badMachines =” line (which lists a crapload of machines) to this:
var badMachines = [’’];
2. Near the middle of the file I changed the line that says
“installation-check script="hwbeInstallCheck()"/" to
installation-check script=""/
3. At the bottom, as suggested by a previous poster, I changed the line that says “var hwbeSupportedMachines = [’MacBook2,1’];” to the following:
var hwbeSupportedMachines = [’iMac4,1’,’iMac5,1’,’iMac6,1’,’MacBook1,1’,’MacBook2,1’,’MacBookPro1,1’,
‘MacBookPro1,2’,’MacBookPro2,1’,’MacBookPro2,2’,’Macmini1,1’,’MacPro1,1’,’PowerBook6,5’,’MacBook2,1’];
Again, as mentioned earliter, you cannot have a line break in that last step. Use Vim and you won’t get a line break.
This works - 100% - on a MacBook 1,1. It should work on just about anything that is remotely similar.
Úgy, hogy Serverből valóban adtak ki dobozosan 10.4.7 Universalt, sima Tigerből viszont csak PPC-t.
Majd írjátok be, hogy sikerült-e a telepítés, jól működnek-e a hardvereszközök és a power management! Hátha másnál is felmerül.
Kedves Dombi!
Nagy empátiával kell fogadnom aggódásaidadat, hogy elfogadjam.
De hát itt szó sincs warezről:
Csupán uTomi hozzászólását lehetne ittfélreérteni,
de csakis akkor, ha nagyon akarnánk.
Könyörgöm! - mint többszörös hivatalos OSX tulajdonos,
az Apple “jóvoltából” nem tudom megfelelően használni a közel 7k-s gépemet!
(Szussz!! - nem szeretnék senkit sem megbántani!)