Üdvözlünk a magyar Macintosh fórumon!   ·   Belépés   ·   Regisztráció
Fórum kezdőlap » Szoftveres témák » Rendszer » Hungarian Pro

Hungarian Pro
Lakhelye: bM

Bejegyzések: 15131
RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

2008. máj. 06. @ 12:34

Tiszteletem!

Elkészült az elvileg jól működő Hungarian Pro billentyűzet kiosztás az alábbi variációkban:

qwertz: A szabványos magyar kiosztás, ahol a T és az U betű között a Z található.
qwerty: Magyar kiosztás de a Z és az Y elrendezése az angolnak felel meg (T és U között az Y).
qwertz í0: Ugyanaz mint a qwertz de ebben a 0 és az Í fel van cserélve. *
qwerty í0: Ugyanaz mint a qwerty de ebben is felcseréltem az Í és a 0 karaktereket. *

* Mac OS X alatt, bizonyos billentyűzetfajtáknál (nem Apple) felcserélődnek az Í és 0 karakterek, ezt a hibát hivatott orvosolni e két kiosztás.

Akit érdekel, megtalálja itt: ****

hungprogt3.th.jpg

Köszönet a MacBolt-nak az eredeti munkáért!

**** szerk.:
A téma elköltözött: http://beszeljukmac.com/index.php/forums/viewthread/35576/

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

# 1 - 2008. máj. 06. @ 12:40

Gondoltam rá. A csomagba tettem instrukciókat is. :D

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

Aktív

Bejegyzések: 183
Rank
iRon avatar

# 2 - 2008. máj. 06. @ 14:01

A képen mellékelt (egyébként nagyon hasznos) kiosztások közül hiányzik az a változat, amikor az alt (option) módosító billentyű van lenyomva. Jó lenne berakni még azt is, mert akkor látszana pl. a kukac (@), stb. is. Bachman?

Aláírás 

iMac 24” (Late 2006), 2.16GHz, 3GB RAM, GF 7600GT, 250GB HDD
iPhone 3G 16GB
Airport Express b/g

Veterán

Bejegyzések: 1125
RankRankRank
trixi_lw avatar

# 3 - 2008. máj. 06. @ 14:22

Tudom, hogy ki kéne próbálnom, de igazából nincsen rá szükségem, úgyhogy csak kérdezem: a CapsLock dolgot sikerült megoldani benne, vagy azt még nem szabad bekapcsolni?
Mindenesetre gratulálok, szép munka :)

Törzsvendég

Bejegyzések: 847
RankRank
Vili1986 avatar

# 4 - 2008. máj. 06. @ 19:42

Engem is csak a CapsLock érdekelne, mert a többi működik…

Aláírás 

MacBook 2Ghz Core Duo 2GB Ram
iPod nano 3rd generation

RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

# 5 - 2008. máj. 06. @ 23:15
iRon - 2008 máj. 06. @ 14:01

hiányzik az a változat, amikor az alt (option) módosító billentyű van lenyomva.

Azon nem változtattam semmit. A Keyboard Viewer-el mindenki megnézheti melyik gombra mit csinál.

Vili1986 - 2008 máj. 06. @ 19:42

Engem is csak a CapsLock érdekelne

Ez viszont a képen van: harmadik.

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

Törzsvendég

Bejegyzések: 674
RankRank
treffhetes avatar

# 6 - 2008. máj. 07. @ 06:06

Én is gratulálok. Örülünk?...Örülünk…
Viszont az lenne a kérdés, hogy hogyan lehet azt megcsinálni, hogy amikor a nem apple külső billentyűzetet bedugja az ember felcserélődjenek a 0í egyébként meg normálisan működjenek?
Esetleg nem lehetne a kettőt úgy összegyúrni, hogy az egyik neve Hungarian Pro regular, míg a másik Hungarian Pro abnormal legyen? Mert akkor billentyúzetkiválasztással orvosolható lenne a dolog.

Aláírás 

Macbook 2.4 alu.A régi macbook is maradt. Bár csak az alaplap és a képernyő az eredeti.
De azért jó

RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

# 7 - 2008. máj. 07. @ 08:13
treffhetes - 2008 máj. 07. @ 06:06

hogy hogyan lehet azt megcsinálni, hogy amikor a nem apple külső billentyűzetet bedugja az ember felcserélődjenek a 0í egyébként meg normálisan működjenek?

Tudtommal sehogy.

Esetleg nem lehetne a kettőt úgy összegyúrni, hogy az egyik neve Hungarian Pro regular, míg a másik Hungarian Pro abnormal legyen? Mert akkor billentyúzetkiválasztással orvosolható lenne a dolog.

Ezen dolgozom jelenleg is.

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

Veterán

Bejegyzések: 1702
RankRankRank
Salamander avatar

# 8 - 2008. máj. 07. @ 09:08

Köszönjük! Ha hazamentem, kipróbálom én is.

Viszont van egy kérdésem ha már itt tartunk.. mi az értelme az Y és a Z betűk felcserélésének a magyar kiosztáson?

Aláírás 

Mac mini (Early 2005) + iPod (Click Wheel) + iPod nano
http://sa-musicblog.blogspot.com

RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

# 9 - 2008. máj. 07. @ 09:17
Salamander - 2008 máj. 07. @ 09:08

mi az értelme az Y és a Z betűk felcserélésének a magyar kiosztáson?

Vannak megrögzött egyének, főleg régi motorosok, akik annó angol bill. kiosztáson kezdték ahol a Z és az Y fel van cserélve. Megszokták, nem akarnak váltani. Igaz, én C +4-es (majd C 64) masinán nyomkodtam elöször a billentyűket de átálltam a magyarra.

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

Aktív

Bejegyzések: 209
Rank
Vakondgyar avatar

# 10 - 2008. máj. 07. @ 09:33

Légyszi ne kövezzetek meg azért amit most írok, de viszonylag új Mac-es vagyok és nem igazán értem most ezt.

Azon kívül, hogy ez az Y - Z és í-0 dolog fel lett cserélve semmi más kiosztási beállítást nem állítgatni?

Azt sem nagyon értem miért jó ez most…

Azt nem lehet megoldani, hogy a kiosztást egy hétköznapi PC-s kiosztássá átírni, mert mondjuk ha egy html lezáró tag-et akarokírni ne kelljen 3 gombot egyszerre megnyomni….

Légyszi homályosítsatok fel! Előre is köszi :)

Aláírás 

|| MacBook Pro 2.16 Ghz 2GB RAM || iPhone 8GB || Web: http://twitter.com/Vakond_ ||

RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

# 12 - 2008. máj. 07. @ 09:59

A 2008-as Office-ban a gyári Hungarian kiosztás nem működik jól, az Ó betű lenyomására egy sort feljebb ugrik.
Panther alatt szeret elugrálni a kiosztás a Hungarian-ról, a Hungarian Pro-ról viszont nem.
Az eredeti Hungarian Pro itt-ott hibás (Caps Lock, Command).
ZY és Í0 cserebere: lásd előző hozzászólásaim.

Gyakorlatilag a Panther-től kezdve mindig volt ok a használatára, ZY és Í0 cserebere pedig szintén régi igény.

<——Option (Alt) + 5
>——Option + 6
[ ——Option + 8
] ——Option + 9
@——Option + Q

ggguv3.jpg

A hungarian Pro kiosztás szerint.

Megcsináltam az All In One csomagot, letölthető innen:

http://bachman.cjb.hu/tempr/index.php

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

Aktív

Bejegyzések: 148
Rank

# 13 - 2008. máj. 07. @ 16:13

Bachman!

Én Tigert használok (iMac C2D), és Handras segítségével felraktam egy módosítást, ami y-z-t cserél csak. (én is az a megrögzött fajta vagyok, aki így tanult meg!) Velem is nagyon sokszor megtörténik, és szentségelek nagyon, hogy visszaugrik a “normális” Hungarianra, vagy az US-re, attól függően, mi van másodiknak (elsőnek?) beállítva. (Pedig be van állítva preferencesben is, hogy mindenhol ugyanazt használja, de nem segít)
A Te Hungarian Pro-d erre is megoldást hoz?

Aktív

Bejegyzések: 209
Rank
Vakondgyar avatar

# 14 - 2008. máj. 07. @ 17:08

Köszi az infót!

Feltettem és nagyon király!

Aláírás 

|| MacBook Pro 2.16 Ghz 2GB RAM || iPhone 8GB || Web: http://twitter.com/Vakond_ ||

RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

# 15 - 2008. máj. 07. @ 22:31
bébébé - 2008 máj. 07. @ 16:13

Velem is nagyon sokszor megtörténik, és szentségelek nagyon, hogy visszaugrik a “normális” Hungarianra, vagy az US-re, attól függően, mi van másodiknak (elsőnek?) beállítva. (Pedig be van állítva preferencesben is, hogy mindenhol ugyanazt használja, de nem segít)
A Te Hungarian Pro-d erre is megoldást hoz?

Próba szerencse. Erről nekem még soha nem ugrott el Tiger alatt, Panther alatt is csak itt-ott, ideiglenesen.

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

Macőrült

Bejegyzések: 2352
RankRankRankRank

# 16 - 2008. máj. 08. @ 10:39

Bachman, köszönöm szépen, hogy kijavítottad a command billentyűs működést!
iBook G4 int’l englishen tökéletesen megy a qwertz kiosztás Finderben, Mailben, TextEditben, Word 2004-ben, Leopard alatt.
Boldog vagyok.

Veterán

Bejegyzések: 1101
RankRankRank
iNtelligent inside avatar

# 17 - 2008. máj. 09. @ 05:12

Nagyon köszönjük a munkát.
Nekem a kérdésem, a hosszú Ó a Word alatt. Megjavul tőle?

Aláírás 

MacPro, MBP, aTV, iPhone, iPod, iPad, Cinema HD. Mi kell még?

RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

# 18 - 2008. máj. 09. @ 07:55
iNtelligent inside - 2008 máj. 09. @ 05:12

a Word alatt. Megjavul tőle?

Igen. Leopard alatt ez adja az aktualitását. Kíváncsi vagyok, 10.6 alatt miért fog kelleni… :)

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

Switcher

Bejegyzések: 13

# 19 - 2008. máj. 09. @ 09:11

Szia Bachman,
én is használom a bill. kiosztást, főleg az ó betű miatt. Köszönöm a munkát!
Viszont én azzal szívok, hogy Entourage 2008-ban a PRO billentyűzet nem működik jól.
Ilyen érdekes hibái vannak, hogy kis L betű után nem ír ő-t, de szóköz után igen, és persze ugyanezek megvannak az ű és más betűk esetében is.
Ez amiatt van, hogy az Entourage esetleg Carbon alapú?
Ami feltűnt, hogy az Apple billentyűzet az international-ben Central European script típussal rendelkezik, a tiéd pedig Roman-al. Miért vannak ezek a különbségek?
Üdv
Robi

RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

# 20 - 2008. máj. 09. @ 09:21

Entourage-t nem ismerem, valószínűleg Carbon alapú program. A Central European <-> Roman dolog egy átlagos felhasználót nem érint, nem sok jelentősége van.

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

Switcher

Bejegyzések: 55

# 21 - 2008. máj. 23. @ 20:20
grebenar - 2008 máj. 09. @ 09:11

Szia Bachman,
én is használom a bill. kiosztást, főleg az ó betű miatt. Köszönöm a munkát!
Viszont én azzal szívok, hogy Entourage 2008-ban a PRO billentyűzet nem működik jól.
Ilyen érdekes hibái vannak, hogy kis L betű után nem ír ő-t, de szóköz után igen, és persze ugyanezek megvannak az ű és más betűk esetében is.
Ez amiatt van, hogy az Entourage esetleg Carbon alapú?
Ami feltűnt, hogy az Apple billentyűzet az international-ben Central European script típussal rendelkezik, a tiéd pedig Roman-al. Miért vannak ezek a különbségek?
Üdv
Robi

Szia !

Az Entourage problémára: a Pro - mellé tedd be a sima Hungarian - kiosztást is, az Entourage használata közben ezt használd és minden rendben lesz. A word és excel esetében pedig a Pro - kiosztás hoz normál eredményt.

Üdv. :))

Aláírás 

Web hegesztő műhely kormányosa—-iMAC27-i7- MacBook Pro(Alu) - 2.5 15” -  ACD23” - BTK - iPphone

Switcher

Bejegyzések: 13

# 22 - 2008. máj. 23. @ 20:32

Köszi az ötletet, természetesen ezt csinálom jelenleg is, csak kicsit macerás… Ugye az ember nincs hozzászokva hogy programváltáskor billentyűzetet is vált, szóval általában 2-3 sor után veszem észre, hogy megint pro billentyűzeten gépelek és nem írtam ő, ű betűket :(
Azt meg nem szeretem észben tartani, hogy már attól átvált pro-ra a billentyűzet, ha megnézek egy doksit a word-ben. És egy (munka)levél megírásakor a ember mondjuk legalább 10-szer nézi meg a word-ot. Rádefiniáltam alt-szóközre a váltást, de néha még így is macerás.

Switcher

Bejegyzések: 55

# 23 - 2008. máj. 23. @ 20:41
grebenar - 2008 máj. 23. @ 20:32

Köszi az ötletet, természetesen ezt csinálom jelenleg is, csak kicsit macerás… Ugye az ember nincs hozzászokva hogy programváltáskor billentyűzetet is vált, szóval általában 2-3 sor után veszem észre, hogy megint pro billentyűzeten gépelek és nem írtam ő, ű betűket :(
Azt meg nem szeretem észben tartani, hogy már attól átvált pro-ra a billentyűzet, ha megnézek egy doksit a word-ben. És egy (munka)levél megírásakor a ember mondjuk legalább 10-szer nézi meg a word-ot. Rádefiniáltam alt-szóközre a váltást, de néha még így is macerás.

Szia !
Egyenlőre, sajnos ennél jobbat Én sem tudok, de legalább van “megoldása” . :)
Üdv.

Aláírás 

Web hegesztő műhely kormányosa—-iMAC27-i7- MacBook Pro(Alu) - 2.5 15” -  ACD23” - BTK - iPphone

Switcher

Bejegyzések: 89

# 24 - 2008. jún. 11. @ 09:36

Letöltöttem, használom, köszönöm…

Érdeklődnék, hogy olyan kiosztás létezik-e ahol minden ugyanúgy van mint az angolon, tehát a shift-tel megjelenő karakterek is, de az ékezetesek benne vannak?

Aláírás 

iMac 24” | 2.33 GHz | 3GB RAM

RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

# 25 - 2008. jún. 11. @ 09:42

Konkrétan milyen karakterekre gondolsz?

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

Switcher

# 26 - 2008. jún. 11. @ 09:47

Hogy a 2 felett legyen a kukac stb. ahogy ránézek az angol billentyűre.

Aláírás 

RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

# 27 - 2008. jún. 11. @ 10:05

Így eléggé át kellene rendezni az egészet és a kiosztás célja nem igazán ez de a kívánságod részben rendelkezésre áll: Option (Alt) + Shift.

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

Switcher

# 28 - 2008. jún. 11. @ 10:13

Köszi, ez is valami… Valahol olvastam, hogy létezik ilyen készen, de már nem emlékszem hol. Ez így ok.

Aláírás 

Switcher

Bejegyzések: 3

# 29 - 2008. okt. 04. @ 17:04

Néhány hónapja használok egy MBA-t, normál esetben a billentyűzet kiosztással elvagyok, az ékezetes betüket és a számokat is megtalálom. A gondom amiben segítségeteket kérem, hogy 8-10 éve Open Office-t használtam Win alatt és azt tettem fel ide is ami az X11 használatát vonta maga után. Ez alatt viszont nem működik normálisan az fn, ctrl, alt billentyű, így ha magyar billentyű kiosztás alatt indítom a programot akkor nincs sehogysem 0, ha angol alatt akkor meg az ékezetes betűk, de egy táblázatkezelőben nekem mind a kettő kellene. A program futása alatt látszólag lehet kiosztást váltani (ez különben elég körülményes lenne) de ez a valóságban nem történik meg. Elérhetetlen a kívánt karakter. Lehetséges valamilyen megoldás?

RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

# 30 - 2008. okt. 04. @ 17:14

Neo Office-al próbálkozz. A Hungarian Pro kiosztás megtalálható a jelzett linken több változatban is.

í = Alt + ,
Í = Alt + Shift + ,

Az US billentyűzettel rendelkezők részére csináltam. Így van minden ékezet (némi kompromisszummal) és nulla is.

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

Switcher

# 31 - 2008. okt. 04. @ 19:21

Köszönöm a választ. A Neo azt a fájlformátumot használja mint az Open Office? Ez fontos, mert 8 év fájlformátumát nem akarom átkonvertálni.

Switcher

# 32 - 2008. okt. 04. @ 22:54

Közben kiderült, hogy azt és összeállt az egész, nagyon köszönöm. Nagy öröm volt, jó itt lenni :)

Switcher

Bejegyzések: 81
busman001 avatar

# 33 - 2009. okt. 11. @ 09:19

mi lehet az oka annak hogy hungarian pro-n egyszer nullát ír az 1-es től balra lévő gomb(számomra random modon), egyszer pedig í-t?
a keyboard viewer azt írja hogy a magyar nulla helyén nulla van de mégis sokszor í-t ír:(
(most is)

Aláírás 

 MBP 13”  Snow Leopard 10.6.3
 iPhone 3GS White 16GB 3.1.2

RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

# 34 - 2009. okt. 11. @ 10:08

Még a Panther idején futottam egyszer ilyenbe, semmi varázslat nem segített, csak az újratelepítés.

Mielőtt eljutsz ide, próbálkozz a Cache törlésével, hátha. Az alábbi három mappa tartalmát a kukába, majd restart:

~/Library/Caches
/Library/Caches
/System/Library/Caches

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

Switcher

busman001 avatar

# 35 - 2009. okt. 11. @ 10:16

a vicc hogy tegnap estra raktam újra a rendszert:D

Aláírás 

RankRankRankRankRankRank
Bachman avatar

# 36 - 2009. okt. 11. @ 10:19

Akkor az a baj. :DD

Aláírás 

TVCal Öt új csatorna.

Switcher

busman001 avatar

# 37 - 2009. okt. 11. @ 10:25

az én gépem el van átkozva, vagy inkább a snow leo-m úgy látom vissza kell majd raknom a leo-t mert sajnos ez egy vicc hogy mindig van valami kis hiba ami miatt használhatatlan a rendszer

Aláírás 

Switcher

busman001 avatar

# 38 - 2009. okt. 11. @ 19:17

eddig működik a tipped:)

Aláírás