Új fórum témák
- HDSENTINEL for MAC? Merev ...
- upc chello probléma
- Fotó Slideshow MAC OS 9-r ...
- Új MacBook iSight problém ...
- Mac PRO HDD slot probléma ...
- Dvd studio pro segitseg
- De mikor jelenik meg a Hó ...
- ledobnak a progik
- Kötegelt parancsvégrehajt ...
- Külső effektek premiere-b ...
- Airport nyomtató net nélk ...
- localhost parallels alatt ...
- Boot Camp Light Sensor pr ...
Friss fórum válaszok
Új témák: társalgó
Friss válaszok: társalgó
- Le a magyarországi apple ...
- Azonnali kérdések topicja ...
- RAW-WAR 36
- Belefagytak a szökőévbe a ...
- [OFFtopik] Fotózásról min ...
- MacWorld 2009: még a csev ...
- bM design 2008
- Olvassátok el! Életbevágó ...
- Egy kis segítséget kérnék ...
- Februári találkozó
- diafilmek nektek
- Sid Meier's Pirates for M ...
- Vortex - Volt Brokenstone ...
Sziasztok!!
Lenne 1 ismerős aki hozna amerikábol nekem ,de van 1 probléma! Ő viszi ki saját laptopját magával és ,ha visszafelé hoz magával mégegyet a sajátján kívül az gyanut fog e ,mert vámot nemigazán szeretnék rá fizetni! Vagy milyen megoldás létezik erre!
Keresgettem címszavakra ,de ezzel kapcsolatos topicot nemigazán találtam,ha mégis van kérlek zárjátok miután belinkelte vki!
Köszönöm
Szia!
Nos nem igazán tudom, milyen “megoldás” van a vám elkerülésére, amit itt megoszthatnánk veled… Ilyesmit ugye nem is illik csinálni.
Valóban volt már jópár ilyen topik. Azokat linkelem be, ahol konkrét tapasztalatokat is olvashatsz:
http://beszeljukmac.com/index.php/forums/viewthread/27869/
http://beszeljukmac.com/index.php/forums/viewthread/28583/
http://beszeljukmac.com/index.php/forums/viewthread/19765/
Amikor én jöttem hazafelé a tengerentúlról, az egyik csomagomat ellenőrizték a vámosok, van-e benne valami érdekes.
(Ha tényleg jóbarátod az illető, és nem ő maga erősködik, hogy a malaclopó kabát alatt akarja behozni a zöld folyosón a cuccot, akkor nem biztos, hogy érdemes ilyen helyzetbe hozni, mert valóban van kockázata.)
Bőröndbe berak, doboz postával hazaküld(vagy összehajt bőröndbe:D) és senkinek nincsen hozzá köze, hogy Te azt hol mikor vetted. Nem tartják számon, hogy egy notebookal mész ki és kettővel jösz be...De ez csak a személyes véleményem...Én iPodot hozatok köv. hónapban hasonló módon.
Jó esélye van, hogy átcsúszik a bőröndben, de akkor is kellemetlen ismerőst csempészkedésre kérni amivel azért le is bukhat. Egy notebokkal nincs gond, beletartozik az utiholmiba hivatalosan is. Megoldás lenne, ha nem vinne sajátot, ott használhatná ezt, ha egyből megvan.
Természetesen, nem tartják számon, hogy mit viszel ki, de ha a személyes dolgaid között lévő laptopról nem teszel “kiviteli nyilatkozatot2 papír alapon, akkor hazafelé mondhatod, hogy amit hozol azt nem kint vetted.
Véletlenül van barátom a reptéren vámos, onnan tudom ezeket.
Azért...vannak trükkök. :)
Szerintem van a személyes utiholmi kategória amiben felsorolják az 1 db notebookot, fényképezőgépet, stb. Ettől még lehet, hogy érdemes kiutazáskor is kérni igazolást, de szerintem ezt nem szokás. De szerintem ezekbe enélkül sem lehet belekötni.
A másik érdekes probléma, hogy honnan tudja a vámos, hogy unión kívülről érkezik az utas? Átszállt, tehát az unióból jön. A bőröndje ugyan közvetlenül jött, tehát itthon lép be az unióba, de ez semmiből sem derül ki. Ha nem szállt át akkor sem derül ki, hogy honnan jött.
Azért ezzel a behozással csak óvatosan!
Engem kiszúrtak és igencsak megszorongattak a két laptoppal…
Utólag beszéltem vámos ismerőssel és mondták, hogy kimondottan vadásznak a hátizsákos, Amerikából érkező fiatalokra, gondolván, hogy könnyen lehet laptop a hátizsákban…
A legnagyobb gáz akkor van ha még a kinti számla is nálad van! Különösebben nem érdekelte őket miért van két laptop nálam, a számlát keresték, még az alsógatyáimat is kipakolták. :)
Nagyon megalázó volt!
Azért az elég kellemetlen ha valaki segíteni akar neked és kiszúrják…
Természetesen, nem tartják számon, hogy mit viszel ki, de ha a személyes dolgaid között lévő laptopról nem teszel “kiviteli nyilatkozatot2 papír alapon, akkor hazafelé mondhatod, hogy amit hozol azt nem kint vetted.
Véletlenül van barátom a reptéren vámos, onnan tudom ezeket.
Azért...vannak trükkök. :)
OFF
a nicked gyanúsan hajaz egy olyan programra, amit anno használtunk ;)
az ismerősöd pedig lehet, hogy közös ismerősünk :D
Egyebkent tudtok vmi netes cimet Becsben,ahol MacBook-okat kapni,kivancsi lennek ottani arakra..?
apple.at ;)
Ha a fentiek igazak akkor kérek vízumot kirepülök new yorkba veszek egy EOS 1D fenykepezőgépet, iphonet, macbok prot 17est és egy komoly wacom padot. Elköltök cirka 1.2 milát, számlákat postázom, fényképezőgéppel kattintok 100at, felrakom a gépre a fotókat és pár ikont és minden dobozt kivágok kukába....
Ekkor ha jól veszem le nincs az az isten aki megfogna???? Már ha kussolok és hagyom hogy megalázzanak? Vagy van minimális esélye hogy elvesnek mindent????
Ha a fentiek igazak akkor kérek vízumot kirepülök new yorkba veszek egy EOS 1D fenykepezőgépet, iphonet, macbok prot 17est és egy komoly wacom padot. Elköltök cirka 1.2 milát, számlákat postázom, fényképezőgéppel kattintok 100at, felrakom a gépre a fotókat és pár ikont és minden dobozt kivágok kukába....
Ekkor ha jól veszem le nincs az az isten aki megfogna???? Már ha kussolok és hagyom hogy megalázzanak? Vagy van minimális esélye hogy elvesnek mindent????
Bár még én is csak tervezem a vásárlást a nyárra, de én egy mobil winyót viszek, amiről átrakom akomplett rendszert. Na az tényleg úgy fog kinézni, mintha használtam volna már korábban is. :)
Igen én is azon gondolkoztam, de nhogy bombának gndolják a vinyot :-)
Ezt kellene kipróbálni és ha frankón átjössz akkor mgírni ide.
Vízum nem tudom mennyi de repjegy már 110 ezertől, szállás gondolom 1-2 éjszaka 15 ezerért :-)
Közben azért leesett, hogy az útlevélbe szoktak pecsételni, abból kiderül, bár csak kötekedni lehet az útiholmiba tartozó dolgokkal.
A rejegy azért drágább szokott lenni, mint a speciális feltételekkel igaz hirdetett ár. Esetleg lehet Hong Kong felé is indulni, nem kell vízum és remek hely.
Igen én is azon gondolkoztam, de nhogy bombának gndolják a vinyot :-)
Ezt kellene kipróbálni és ha frankón átjössz akkor mgírni ide.
Vízum nem tudom mennyi de repjegy már 110 ezertől, szállás gondolom 1-2 éjszaka 15 ezerért :-)
Ha már ennyit repülsz, akkor NY megér egy hetet. :) Szállások természetesen ennyiért is vannak, jól nézz körbe, hogy ne kelljen órákat utaznod.
Addig nem vágok bele míg valaki pozitív tapasztalatal ír ide :-)
Ha megy a dolog akkor bevásárolok én is :-)
Már vásároltam így külföldön, sőt azóta többször utaztam a drága fényképezőgépemmel és az itthon vásárolt notebookommal, de szerintem elég esélytelen vámossal találkozni Ferihegyen, de lehet, hogy a közvetlen amerikai járatok érkezésekor előbújnak.
Valaki esetleg jött júeszéjből és találkozott ezekel a vámosokkal??? :-)))
Anno volt főnököm egy digi fényképezőgéppel bukott le mert dobta ki a csomagolást és a számla mellete volt :-(
Sziasztok,
Velem már előfordult mindkét eset. Egyszer atomjaira szedték a bőröndömet egyesével nézték át az alsógatyáimat. Máskor meg nagy lendülettel átjöttem a kutya nem érdeklődött. Az biztos, hogy vadásznak az amerikai cuccokra. (Érdekes módon pl. Ausztriában a ruházatra mennek, kollégámnak Osztrák, egyesével szedették ki a pénztárcájából a papírokat számlát keresve) Szóval, szerintem csomagolást eldob, számlát is… (sajnos) és akkor lehet vitatkozni. Én belaktam a Macbookomat és úgy jöttem befelé, gondolván hogy ha a privát fotóim vannak a gépen egyszerűbb lesz magyarázni ha kérdezik :) Szóval csak óvatosan, a kereskedelmi célokra behozott, komplett dobozos cuccok biztos bukók. Valahogy úgy emlékszem, hogy az összérték nem lehet nagyom 30k HUF-nál, DE a az egyes eszközök ára ha 7K-t meghaladják akkor már vámköteles.
Szerintem nincs az a vámos aki megfogna ha minden papírt eldobok és számla postán, max ha Jack Baur kérdez ki és átlövi a tédem ;-)
De pont ez a lényeg: ha a számlától megszabadultál, a kiviteli papírt akkor is meg kell tudni mutatni. Azzal bizonyítod, hogy már induláskor nálad volt és nem kint vetted… Azért nem ennyire hülyék.
Engem hazafelé Frankfurtban ellenőriztek, ahol átszálltam, hiszen ott értem be az EU-ba.
Persze jó eséllyel meg lehet úszni, csak ha épp véletlenül nem úszod meg, az kellemetlen.
És ha nincs kiviteli papírod? Nem hiszem hogy minden szarra kell írnom mit viszek ki.
“Fontos tudni, hogy a Kiviteli nyilatkozat csak arra a célra szolgál, hogy a visszahozatalkor egyszerűsítse a vámmentes vámkezelést, és a kivitel tényét a vámhivatal csak az ügyfél kifejezett kérésére igazolja. A kiléptetés igazolásának tényét a vámhivatal csak akkor igazolja, ha az utas a szóbanforgó tárgyat bemutatja.”
Elég bizonytalanul hangzik, szerintem az emberek nem szoktak ezzel bajlódni és a hivatalnokok sem örülnek az ilyen kérésnek. Hol kell kifelé a pénzügyőrt keresni?
http://www.vam.hu/data/folap/faq/faq9.html
http://www.vaminfo.hu/forum/showthread.php?mID=8037
http://www.nagyutazas.hu/magyar/utravalo/article.php?id=503
De egyáltalán nem vagyok semmiféle szakértője a témának, úgyhogy legjobb, ha megkérditek telefonon:
Kék szám: 06-40-FINÁNC (06-40-346262) :-D
konkret eset:
ember usa-bol jott, poggyaszban macbook, dobozban, szamlaval
azonnal elkoboztak a vamosok, 45000ft vamot szabtak ki, 1 hettel kesobb atvehette valahol
ha nincs szamla atengedtek volna (legalabbis ezt mondta az egyik, bunbano hangon)
Én is ebben a cipőben járok, csak MBP-ot szeretnék mert ott már tényleg jelentős az árkülönbség.
Egyre bizonytalabb vagyok, a garit illetően is.
Most elég egy akár elektronikus uton küldött valami, vagy tényleg az üzletben kiállított számla szükséges?
Rengeteg fórum téma van erről, de igencsak megoszlanak a vélemények.
:(
Hát szerintem legegyszerűbb az iStyle-t megkérdezni, ha egyszer ők csinálják itthon a világgarit.
Hát szerintem legegyszerűbb az iStyle-t megkérdezni, ha egyszer ők csinálják itthon a világgarit.
Fel is hívtam ma őket, na most egy tök udvarias hölggyel beszéltem, a következőt mondta.
Az eredeti számla kell és más semmi(nem fax, nem fénymásolat ha lehetséges), ennyi az egész hogy 100%-os legyen a garid.
Ez ma délután volt, utána felhívtam az illetőt akitől venném (vettem volna a gépet) és a következőt mondta, picit zavaros számomra.
Ha bemegy a boltba és vesz egy gépet hú valami xy chipkártyával, kezibe nyomják a gépet, és MAJD elektronikus uton, magyarul mail-ben kapja meg a számlát, amit még online rendelés esetén el is tudok képzelni.
De egy személyes vásárlás esetén???
Tényleg nem vágom, hogy most amcsiban pontosan hogyan és milyen számlát kapsz ami itthon EREDETINEK minősül.
Amúgy minden rendben lenne, értelmes választ adott a hölgy az istyle-ban, nagyon szépen megköszöntem, gondolom én voltam a kisezredik ezzel a kérdéssel…
:)
Amerikai Apple Store-ban tudtommal tényleg így megy: a boltban járkáló eladók vájörlessz zsebkütyüjével lehúzzák a kártyádat, és a számlát utólag küldik el, emailben. Úgyhogy “eredetije” tényleg nem lesz.
De ezt a printoutot az iStyle-nál is össze tudják vetni az apple weboldaláról elérhető nyilvántartással (mikor vették az adott gépet), az úgy már elég kéne hogy legyen.
(De hol van Tomacher, amikor szükség van rá? :-)
BelekötHETnek, de hogy belekötnek-e, azt nem tudjuk. Dióhéjban ennyi :-)
[Tomacher: amikor én olvasgatni kezdtem ezt a fórumot, ő volt az egyik oszlopos tag, és az A4-ben, ma már iStyle-ban dolgozott.]
tehát ha valakit megkérek hogy vegye meg nekem kint.
és kidobja a dobozát, lehuzza a fóliát.
és úgy hozza haza a koszos zokniai közt
akkor nem foglalkoznak vele?
ennyi erővel vehetnék egy refusb modellet is,
mivel az élvezeti érték már nagyságrendekkel csökken.
ha csak úgy ide nyomják kézbe.
Amerikai Apple Store-ban tudtommal tényleg így megy: a boltban járkáló eladók vájörlessz zsebkütyüjével lehúzzák a kártyádat, és a számlát utólag küldik el, emailben. Úgyhogy “eredetije” tényleg nem lesz.
De ezt a printoutot az iStyle-nál is össze tudják vetni az apple weboldaláról elérhető nyilvántartással (mikor vették az adott gépet), az úgy már elég kéne hogy legyen.
(De hol van Tomacher, amikor szükség van rá? :-)
Nem elektronikus a számla ha boltban veszed meg… Legalábbis nekem is szaladgáltak a wireless kütyüvel, de attol még kijött a pénztárgépből a papírcucc, és megkaptam a kezembe a számlát. Kutya nem kérdezte az email cimemet.
Pedig azt hiszem, van ilyen lehetőség, pl. itt írnak róla: http://blogs.business2.com/greenwombat/2007/05/apple_trashes_p.html
illetve az Apple Store email receipt keresőszavakra a Google kidob rengeteg panaszkodó bejegyzést arról, hogy miért nem kapták meg emailben a cuccot… Hmpf.
De mindegy, a kérdés megoldásához nem jutottunk közelebb. :-)
Hello Vesper!
Egy dolgot tudok mondani: ha kiszúrják emberünket nem fognak vele nem foglalkozni! Baromira kíváncsiak lesznek rá, hogy honnan van, számla ide vagy oda!
Tapasztalatból tudom… Persze csak ha kiszúrják!
Több ismerősöm simán átsétált vele....
A szerencse forgandó, de az biztos, hogy ha nincs számla, doboz sokkal könnyebb az ember dolga! ;–)
Sztem biztos recept nincs, csak akkor ha jó kapcsolat van a reptéri vámon…