Új fórum témák
- Fotó Slideshow MAC OS 9-r ...
- Új MacBook iSight problém ...
- Mac PRO HDD slot probléma ...
- Dvd studio pro segitseg
- De mikor jelenik meg a Hó ...
- ledobnak a progik
- Kötegelt parancsvégrehajt ...
- Külső effektek premiere-b ...
- Airport nyomtató net nélk ...
- localhost parallels alatt ...
- Boot Camp Light Sensor pr ...
- Linux G4
- Mac Mini G4 airport. Honn ...
Friss fórum válaszok
Új témák: társalgó
Friss válaszok: társalgó
- Le a magyarországi apple ...
- RAW-WAR 36
- Belefagytak a szökőévbe a ...
- [OFFtopik] Fotózásról min ...
- MacWorld 2009: még a csev ...
- Azonnali kérdések topicja ...
- bM design 2008
- Olvassátok el! Életbevágó ...
- Egy kis segítséget kérnék ...
- Februári találkozó
- diafilmek nektek
- Sid Meier's Pirates for M ...
- Vortex - Volt Brokenstone ...
Új lakásba költöztem és ahogy belőttem a gépet, rögtön láttam, hogy van egy wifi-s internet kapcsolat, amihez jelszó és egyéb “akadály” nélkül tudtam kapcsolódni. Van egyébként internet előfizetésem, de lehet valami bajom, hogy ha egy ilyen wifi-s kapcsolatot használok “suttyomban”? Mit ajánlotok?
Meg volt olyan eset is,hogy megbüntettek egy srácot,mert a wifi lopással 9 Ft kárt okozott .
Ha nyitott hálózathoz csatlakozol,akkor elhiszik azt,hogy “jóhiszemüen” nem néztél a géped csak csatlakozott,nem értesz hozzá,de egy viszafejtett wep vagy wpa kulccsal már más a helyzet .
Amugy vannak erre isolinuxok (pl. backtrack),ami meg tudja törni a kulcsokat . 128 bites wep kb negyed óra, a wpa kicsit huzosabb,de az sem biztonságos .
Ha valakinek meg van egy kis esze,akkor ip v. mac filtert tesz a tüzfalra és akkor byebye :)
igen,szerintem is nehezen megitélhető dolog.
egyrészről olyan,minthogyha az utcán találnál egy kifogyhatatlan kreditkártyát (korlátlan dsl-es wifi), amelyiket használnád (miközben a másolatát használná a tulaj is), tényleg őt nem károsítod meg (ha nem egyszerre használjátok a kártyát,és ő nemtud vásárolni éppen - leterheled a sávszélességet)
de másrészről meg vehetjük ígyis,hogyha tárva nyitva van elötted egy lakásajtó,akkor bemész-e megdézsmálni a kajájukat? (mondván,hogy “úgyis annyi van nekik")
nekem volt olyan esetem (saját történet),hogy az én netem letöltési sebessége olyan 200kb/s volt,és befogtam egy wifi-t nagyon közelről,ahol pedig 800-900kb/s. saját előfizetésemet megtartottam, fizettem, és használtam is ugye,de sokszor használtam a wifit is,hogyha gyorsan kellett letöltenem valamit. fél évig ezt eljátszottam, aztán vettem magamnak is egy 900kb/s-es netet. rájöttem,hogy sokkal kevesebb időt ülök így a gép elött,nincs sok töltési idő, többet nyerek vele,és legalább így a sajátom.
Én meg azt szeretném, ha majd’ mindenkinek lenne WiFi-je, ami nincs titkosítva (volt/van is erre egy összefogás, talán Spanyol eredettel), mert igencsak örültem neki, amikor kirándulás közepette Keszthelyen beleakadtam egy nyitott WiFi-be, és tudtam keresgetni a közeli szálláshelyek között.
Cserébe az enyém sincs titkosítva ;)
a szomszédoknak van sajátjuk (néha az egymásét használjuk, ha a saját éppen vacakol, hármónknak háromféle van: ADSL, mikrohullám, kábel), ha meg az utcán állva valaki le szeretné tölteni a leveleit vagy ilyesmi, engem ugyan nem zavar (csak bankot ne az enyémen keresztül robbantson :o)
Ha a “lopott” wifi szimplan csak “kifogyhatatlan” kreditkartya, akkor a szoftverert is minek fizetni? Csak a masolatat hasznalom… az eredetit hasznalhatja az aki kivagta torrentre.
Kozjavak, illetve kvazi kozjavak. Nevezik igy a kozgazdaszok.
cs-
Én meg azt szeretném, ha majd’ mindenkinek lenne WiFi-je, ami nincs titkosítva (volt/van is erre egy összefogás, talán Spanyol eredettel), mert igencsak örültem neki, amikor kirándulás közepette Keszthelyen beleakadtam egy nyitott WiFi-be, és tudtam keresgetni a közeli szálláshelyek között.
Cserébe az enyém sincs titkosítva ;)
a szomszédoknak van sajátjuk (néha az egymásét használjuk, ha a saját éppen vacakol, hármónknak háromféle van: ADSL, mikrohullám, kábel), ha meg az utcán állva valaki le szeretné tölteni a leveleit vagy ilyesmi, engem ugyan nem zavar (csak bankot ne az enyémen keresztül robbantson :o)
FON-nak hívják, nekem is van.
Kösz a reagálásokat mindenkinek. Lehet, hogy megpróbálom kinyomozni, hogy hová tartozik.
PUSZTAI CS. Te Egerben laksz ugye? Én is, és ez a dolog egyébként a Deák Ferenc úton zajlik.
Komolyan az érdekelt volna, hogy ha használom, akkor károsítok-e valakit?
Igen, nekem is “ingyen” netem van, de csak pár oldalt és a leveleimet nézem meg. Gondoltam nem húzok filmeket, azt majd csak saját nettel, mert az már tényleg gáz lenne. Az SMC egyébként micsoda? Tudja valaki?
Akár még egy hálózati eszköz gyártó is lehet, ha egyre gondolunk.
ez szerintem etikai kérdés, megy egy csöpp hülyefaktor
ha téged zavar a tény, hogy lopod, akkor két lehetőséged van:
1. nem használod (de biztos lesz rajtad kívül más is aki nyúlja :) )
2. szólsz neki, hogy helló szomszéd, nyúlom a neted, de fasza gyerek vagyok úgyhogy beszállnék a költségekbe, meg elmagyaráznám, hogy mire jó a titkosítás, sőt meg is csinálhatod neki.
vagy ha nem filózol a dolgon, akkor úgy kell kezelni, hogy direkt azért hagyta nyitva, hogy másnak (neked is ) jó legyen
szóval használd egészséggel
Üdv
Ooo, en csinaltam nemregiben egy kort itt a kornyekunkon (ketto negy emeletes kornyek) Kb hat het jel van egyszerre amibol altalaban 1 biztosan hasznalhato. Pld a konyhaablakbol igen jol jon a szomszed 8 vagy annal tobb megabites wifije.
Kulonosebben nem szorakozok vele, de ha kell persze nem leszek rest a tacskot elokapni es csatlakozni par kilobajt adamennyiseg erejeig egy ingyen/nem levedett halozathoz.
en is nyitva tartom a wifim, es orulok ha valaki felcsatlakozik
ahogy en is imadom ha szukseg eseten talalok egy wifit valahol es meg tudom nezni a leveleim
mindenki tegye nyitotta a wifijet!na ponnt erre volna a FON
Aki szeretné megosztani saját netelérését, tényleg regeljen a FON-ra, és akkor be tudja állítani, hogy a free oldal milyen sávszéleséggel menjen. A saját elérését, meg le tudja titkosítani.
Én meg azt szeretném, ha majd’ mindenkinek lenne WiFi-je, ami nincs titkosítva
nekem kell a wifi, így van az irodában és otthon is, hogy azt hány ember használná - őszintén - nem érdekelne, így tkp. nem is titkosítanám le…
DE(!)
azért van levédve, mert tuti, hogy valami ‘hülyegyerek’ erről töltené le a szarjait a nap huszonnégy órájában plusz ezen nézne pedofil tartalmakat, vagy bombareceptet, stb. ezek után az életben nem magyaráznám meg senkinek, hogy az én IP címemet más is használhatta és nem én voltam, szóval a francnak se hiányzik ez…
ha meg lehetne valahogy oldani, hogy egy valag keresőszót, nem engedne a rooter használni, felőlem még talán mehetne is… de addig NEM! jobb a békesség! egyébként szerintem meg a mobil internet egyre olcsóbb lesz (gondoljatok a mobiltelefonokra) így nagyon sokan fogják azt használni, és egyre több településen is van wifi, Budapesten is gyakorlatilag mindenhol találok nyitott hálózatot az iPhone-nal.
en is nyitva tartom a wifim, es orulok ha valaki felcsatlakozik
ahogy en is imadom ha szukseg eseten talalok egy wifit valahol es meg tudom nezni a leveleim
mindenki tegye nyitotta a wifijet!na ponnt erre volna a FON
Aki szeretné megosztani saját netelérését, tényleg regeljen a FON-ra, és akkor be tudja állítani, hogy a free oldal milyen sávszéleséggel menjen. A saját elérését, meg le tudja titkosítani.
így van, discount kóddal még olcsó is.
Én soha nem tenném nyitottá a saját wifim, az végülis olyan, mintha kilógatnál egy ethernetkábelt az ablakon. fizikailag egy hálózatra kerülsz egy ismeretlen géppel, ami nem jó. az én hálózati nyomtatómmal ne nyomtasson senki, és a nas vinyót se használja…
A fon ilyen szempontból teljesen jó, mert 2 külön hálót csinál, így ezzel nincs probléma.
Én sem aggódnék ha valaki csak arra használná a wifi-met h csak leveleket nézzen, infot töltsön le, váljék egészségére, de filmeket letolteni és adathalászni az nem tisztességes....gondolom ebben egyetertunk, viszont kontrollálni lehetetlen ki mit csinál vele.
Én “tisztességesen lopom” a netet, direkt nem töltök filmeket, csak leveleket nézek, meg, ha kell valami megnézem, de nem viszem túlzásba. Egyébként tervezek saját netet, de oly lassan terjed a LAN hálózat… De egyszer talán elér ide is! :)
Nekem fon-om van itthon. Ez azért jó, mert 2 hálózatot hoz létre. Az egyik teljesértékűen kilát a netre és a többi gép felé, míg a másik csak korlátozott számú porton csatlakozhat az Internet felé és a hálózaton lévő többi gép felé sehogy és egyben a sávszélessége is korlátozható. Ez a biztonságos módja a jótékonykodásnak. :)
Csatlakozzatok a FON-hoz, de wifit NE hagyjatok nyitva.
Túl sok /verz használja a nyitva hagyott hálózatokat. És a pusztán jóhiszeműen nyitva hagyott wifi tulajdonosa meg kamillázik mikor kérdőre vonják. Mire használják a nyitot wifit? pl: a potyautas a névtelenségét megőrizve annak és úgy küld levelet ahogy akar, azt tölt le amit akar (lehet ez fiatalkorúakról kép-videó) de bármi más illegális tartalom, egy sorozatepizód letöltéséért senki nem fog ugrani, de 1001 olyan van amivel magadra haragítod a hatóságokat.
Ha titkosítatlan wifit használsz akkor az adatforgalom is titkosítatlanul áramlik a gép és a router között. Tehát az összes forgalom figylehető ill logolható.
Nézzetek utánna http://www.fon.com és akinek kell FON az írjon bátran van 10 meghívóm, szívesen adok.
jaja, Fon-t mindenkinek! (mentett mar meg, hogy fonero vagyok es talaltam fonspotot amikor epp kellett :)
Csak a routert (La Fonera) kell kifizetni, onnantol semmi koltseg nem terhel teged. Es vilagszerte hasznalhatod. La Fonera meg teljesen olcso, ha kapsz meghivot (ennyi a lenyege a meghivonak, olcson jutsz az eszkozhoz, ez nem piramisjatek, a meghivonak “csak” annyi a haszna, hogy novekszik a kozosseg), van nekem is 20 db, irjatok, es kuldom, terjesszuk a mozgalmat :)
Amikor Nottinghamben voltam, Angliában, sikerült megfognom egy ingyenes wifi AP-t. Mint később kiderült ez egy full gyári konfiguráción hagyott Linksys router/AP volt, sőt még az admin felület jelszavához sem nyúltak. Simán ki tudtam volna iktatni az eredeti usert, de nem vagyok szemét… :o)
Budapesten a “szobámban” (ismerős lakásában van egy üres szoba - ha több napig Pesten vagyok, ott szoktam aludni) szintén van ingyen wifi, egy 4 mbit/s-es dsl… ott legalább a router konfigurálhatósága le van tiltva wifin keresztül. Nem tudom, hogy szándékosan hagyta-e nyitva a wifijét (mert mondjuk a hálózat SSID-je - neve - meg lett változtatva) mindenesetre tök jól tette.
Én személy szerint megosztanám a wifimet, ha gyorsabb netem lenne. Az 1536/256 kbit/s egy embernek is kevés… Úgyhogy WPA + MAC cím szűrés is be van kapcsolva a routeren. (Linksys WRT54G)
Nagy túrót lesz megosztva a WiFi!
Hogy aztán szépen lopják el a jelszavamat egy pillanat alatt amikor belépek valami weboldalra!
(egy haverom így járt, rosszarcú haverjai szépen feltörték az összes e-mail-jét, és megváltoztatták a jelszavait… regelhetett újat… csak utána magyaráztuk el és demonstráltuk neki, hogy milyen egyszerű is ez. Belépés után 1 perccel megvolt a jelszava. - ok, mondjuk sima freemail volt, az nem tétel senkinek.)
(mondjuk ez kétirányú, én is el tudom lopni mindenkinek a jelszavát aki megnézi az emiljét az én WiFimen… nem is adom meg soha nyilvános hálózaton a jelszavam csak https://-ben.)
JA, az eredeti kérdésre:
nem illik.
pl. lehet, hogy az illetőnek pl. havi 5-10 gigz után keményen perkálnia kell. nem mondom, hogy ez feltétlenül kell, hogy érdekeljen, de simán elgondolkodhat bárki az első számlák megérkezése után… (egy ismerősömnél így kerültem abba a helyzetbe, hogy be kellett állítanom a routerét, mert nyúlta a szomszédja)
“Én meg azt szeretném, ha majd’ mindenkinek lenne WiFi-je, ami nincs titkosítva”
Szerencsére egyre kevesebben vannak már akik ezt akarják. Ha egyszer lenyúlják valamidet te sem mondasz majd ilyen hippi, megosztjuk amink van sületlenségeket. Aki a nyitott Wifiről úgy gondolkozik, hogy hihi, dejó, ingyen net, használom, nézegetem az emaileket, stb.. annak ajánlom a következő mozaik szó megismerését: MITM.
Röviden annyi, hogy alapvető hálózati ismerettel bárki, bármikor, bármit, mondom BÁRMIT lenyúlhat ami átmegy a wifi kapcsolaton. Sőt, nem is gondolnátok, hogy hány olyan “szabad” AP van, ami direkt ilyen csapda..
Lehetne sorolni a különböző trükköket.. Lehet, hogy azért vagyok paranoiás mert közelről ismerem a lehetőségeket (szakmám), de fogadjátok meg a tanácsom, mert nagy lesz a sírás-rívás:
Ismeretlen wifi access pointra nem csatlakozunk, vagy ha végszükségünkben rákényszerülünk, körültekintően, biztonsági kapcsolaton keresztül böngészünk (különös tekintettel a levelezőkliensekre és a belépési oldalakra).
Visszakanyarodva a topic nyitó bejegyzéshez (és ne vedd személyeskedésnek), de mit szólnál ha valaki bejönne hozzátok, a hátad mögött a konyhában meghágná az asszonyt és mikor te ezt szóvá teszed csak annyit mondana: most miért nézel csúnyán, csak nem zavar, hogy én is használom?! Mellesleg tripperem van meg viszem ezt a gyöngysort is az asztalról.. Na csá. Bocs be sem mutatkoztam, én vagyok az új szomszéd!
Sok a rosszul konfigolt WIFI router és sok a gyanútlan user is. Ezt a WIFI megosztást eddig csak egy oldalról néztétek. Megnézte bárki is a saját előfizetői szerződését? Alapvetően egyetlen szolgáltató sem engedélyezi azt, hogy másokkal, más háztartással, avagy harmadik, szerződésben nem szereplő személlyel megosszátok a netet. Persze lehet erre azt mondani, hogy ha fizetem és egész nap megy, nem mindegy, hogy épp én avagy pont más használja? A szolgáltató szemszögéből nem mindegy. Ezt most nem kukacoskodásból mondom, de esetleg pont a saját szolgáltatód rúghat seggbe, ha egyszer rákap erre, hogy a saját előfizetőit kezdje el piszkálni. Gondolom a nagy versenyben erre nincs energiájuk :)
Amúgy igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy ez jó dolog, de egyben veszélyes is lehet.
Sokszor jól jön egy fontos mail letöltéséhez, tájékozódásra, gyorsan lehívni valamilyen információt a netről.
Volt már azonban a veszélyes oldalára is példa. A wifin rácsatlakozott a “rossz arc” a jóhiszemű megosztó hálózatára és azon keresztül hajtott végre törvénybe ütköző cselekedetet. Az ügy napvilágra került. A valódi elkövetőt nem találták meg, csak a megosztót, aki elég nehezen tudott kimosakodni a dologból. Hosszú-hosszú ideig járkált rendőrségre, bíróságra, szakértő hegyek, a végén megúszta, de ez nem mindig végződik happy enddel.
Amúgy ezek ellenére én is szoktam lehetőséget biztosítani a net elérésére WIFI-n :) Az emberek zöme tényleg nem visszaélési céllal akarja használni a netet.
Lehet, hogy csak egy sarokkal kell arrebsetalni, hogy talalj legalis helyet:
http://www.hotspotter.hu/
Nem tudom, én osztom azt a véleményt, miszerint nem az én előfizetésem, ezért nem csatlakozok rá. Én nem szeretem ezeket a dolgokat, igaz el se ítélem. Ha egy másik városban szükségem van internet elérésre, első dolgom hogy utána járok mik a lehetőségek. Ha elköltözök és találok nyitott AP akkor se csatlakoznék rá. A nyílt hot-spot-okat, meg elvből nem használom. Inkább kifizetem, amit kérnek ezért a szolgáltatásért.
Üdvözlök mindenkit a fórumon.
Angliából irok. Rákapcsolódott a gépem egy hálózatra és hónapok óta tudok netezni.
Kb 1hete, minden ugyanúgy működik, kapcsolódik, de mikor elindítom a böngészőt, nem jön be semmi. Nem lök ki, de mégse tudok netezni.
Valaki tudna segíteni, mit állítsak be hogy ismét menjen?
Előre is köszönöm!
Angliából irok. Rákapcsolódott a gépem egy hálózatra és hónapok óta tudok netezni.
Kb 1hete, minden ugyanúgy működik, kapcsolódik, de mikor elindítom a böngészőt, nem jön be semmi. Nem lök ki, de mégse tudok netezni.
Előre is köszönöm!
Ez inkább a hálózat gazdájától kéne megkérdezned, ő biztos tudja :P
Előre is köszönöm!Ez inkább a hálózat gazdájától kéne megkérdezned, ő biztos tudja :P
Köszönöm a gyors választ.
Erre én is gondoltam, de minden ugyanaz. Engedélyezett hálózat, és a gépem rá is kapcsolódik. Megjelenik a kis TV jel, és hogy a kapcsolat létre jött. A hálózat tulajdonsága, pedig nyitott.
Ezért nem értem? Ennek ellenére lehet, hogy mégis letiltott? De akkor miért kapcsolódok rá? A többire nem tudok mert azok védettek.
Üdv!
bázzzz...ez nagyon odaver :D
lopja a netet, és még problémázik, hogy a mocsok szigetlakó mi az anyjáért konfigolta be az AP-t. a sajátját :D
ROFLOL
csak annyi a helyzet, hogy csatlakozni tudsz, utána meg elkaszál. lehet, hogy nyitott egy portot, amit te nem tudsz kideríteni, vagy korlátozta a WAN-LAN kapcsolatot, a WAN-WAN-t meg nem, így a saját gépei között tökéletesen elég így is, egy gépe meg megy kifelé.
javaslom inkább fizess elő valamilyen low budget csomagra, mert hosszú távon amellett, hogy nem biztonságos neked sem, még paraszt dolog is.
lehet, hogy a tulaj is egy olcsó csomagon ül, ami forgalomkorlátos. így pedig inkorrekt lopni a sávszélt.
mondjuk máshogy is.
Nem akartam én lopni, csak nem értek az egészhez. Előbb azt hittem valami étterem nyitott hálózatára csatlakoztam. Ide jöttem és a kurva szolgáltatók szóba se álltak velem. Készpénz nem volt jó nekik, angol bank-kártyám meg nem volt. Amikor meg lett az se volt jó nekik. Na most a gépem talált egy nyitott hálózatot, így tudtam érintkezni a magyar ismerősökkel. Nagy nehezen 4hónap után találtam egy szolgáltatót,és most már azt használom. Csak azért volt jó ez a szomszéd, mert a mostani netem 3 gigát ad. Gondoltam ha lejár esetleg igénybe veszem őt, de csak egy kicsit.
Szóval nem akartam én lopni, soha még egy csokit se nyultam le, csak úgy naivan használtam.
Hát akkor ennek vége.
Köszönöm a segítségeteket.
Üdv.
“Mivel a szembeszomszédom, megyek és kiverem a fogát, aztán megcsinálom neki, mivel ez a szakmám.”
“Nem akartam én lopni, csak nem értek az egészhez.”
Kissé ellentmondásos a dolog!
Vagy a fogkiverésre gondoltál?
:)
A fogát csinálja meg. Mivel ez a szakmája.
Ha nem csinálja meg, akkor utána tényleg csak pudingot ehet…
Tényleg nem esett le nektek? :)
“Mivel a szembeszomszédom, megyek és kiverem a fogát, aztán megcsinálom neki, mivel ez a szakmám.”
“Nem akartam én lopni, csak nem értek az egészhez.”
Kissé ellentmondásos a dolog!
Vagy a fogkiverésre gondoltál?
:)
Fogtechnikus. Ércsedmán :P