Fórum kezdőlap  »  Szoftver  »  Rendszer  »  Leopard levelező, tűzfal és billentyűzetkiosztás problémák

Aktív
Bejegyzések: 4
2008. március 24. @ 20:04 | mellőzöm  

Sziasztok,

Kezdő alma felhasználó vagyok és akadt három problémám amit sehogy sem tudok megoldani. OS X 10.5.2 mindenféle frissitéssel amit felajánlott az update.

1., A levelező minden inditáskor kéri a jelszót hiába mondom neki, hogy jegyezze meg.
- próbálatam már a Kezchains-bol kigyomlalni amit elmentett, hátha utánna jó lesz…
- próbáltam a hozzáférések újbóli felvételét, hátha jó lesz…
- pár neten fellelhető érdekesebb kombinációt, de nem segít semmi sem

2., A tűzfalat beállítottam, hogy csak a megadott alkalmazások fogadhassanak kapcsolatot,
de a megadott alkalmazásoknál is minden bejelentkezés utáni indítás esetén felteszi a kérdést, hogy engdélyezem-e

3., Szeretném felcserélni a Z és az Y betűket a magyar kiosztás esetén. Találtam egy programot (Ukelele_1.8b6) amivel elvileg meg tudtam csinálni a dolgot. Betettem a ~/Library/Keyboard layouts/ könyvtárba. Nagyon ügyesen meg is jelent a kiválasztható kiosztások között, de átváltva rá a billentyűzet nem reagált. (A programhoz mellékelt alap magyar kiosztást módosítottam, az OS-be építettet nem találtam meg)

Légyszíves segítsetek ha tudtok, had legyek én is boldog mac tulajdonos.

Koszi, Zsalab

bM Függő
Bejegyzések: 5251
#1 - 2008. március 24. @ 20:56 | mellőzöm  

Udvozlet itt a forumon!

1 - 2.:
Nagyon jol gondokodtal, gratulalok:)

Eloszor is van a Keychainnek egy javito funckioja a Keychain Access menupont alatt Keychain Firs Aid menu. Probald meg futtatni a login csoporton (ha jol emlkeszem csak a kijelolt sort javitja a parancs). Nekem is volt hasonlo problemam, es akkor ez segitett.

Ha tovabbra is rossz, akkor a Disk Utility nevu alkalmazas Repair Disk Permissions parancsa, ami a jogosultsagokat javitja. (futtatas elott lepj ki minden mas alkalmazasbol) ez talan a kettes probleman is segithet.

Teljes rendszer karbantartasra a OnyX vagy kifejezetten csak karbantartasra ‘butitott’ valtozatot a Maintenance nevu programokat tudom ajanlani.

Macőrült
Bejegyzések: 4516
#2 - 2008. március 24. @ 21:08 | mellőzöm  

A billentyűzetkiosztási problémákra megoldás lehet az iJoe-féle méltán népszerő Hungarian Pro kiosztás módosított változata amit megtalálsz itt:

http://bachman.dox.hu/share/index.php

qwertz és qwerty kiosztás, működő Caps Lock-al. A kicsomagolt file helye:

/Library/Keyboard Layouts/HungarianPro.bundle

LogOut majd LogIn után bekapcsolható a System Preferences -> International -> Input Menu részben. Ha már van a gépen egy Hungarian Pro, akkor a régit töröld!

Egyszerűbb korlátozni a programok netes hozzáférését a Little Snitch nevű programmal. Ugyan nem ingyenes de jól működik: http://www.obdev.at

Aláírás 

---> [ Bachman’s Big Home ] <---

Macőrült
Bejegyzések: 4516
#3 - 2008. március 24. @ 21:10 | mellőzöm  

Juteszembe. A Keychain gondokra mintha a “Cretificate” kikapcsolása jelentette volna a megoldást.

Keychain -> Preferences -> Certificates: Off, Off

Aláírás 

---> [ Bachman’s Big Home ] <---

bM Függő
#4 - 2008. március 24. @ 21:18 | mellőzöm  

Bachman koszi a befejezest:D

Aktív
#5 - 2008. március 24. @ 21:28 | mellőzöm  

Sziasztok,

Köszönöm az eddigi válaszokat, a jelszavas problémát sikerült megoldanom. Próbáltam már a jogosultságellenőrzést is de nem segített. Hosszas keresgetés után sikerült találnom egy rövid írást miszerint a Mail-nek nem minden része Inteles még (egesz pontosan ez nem), án viszont “okosan” lezúztam a nem Inteles kódókat helysporolás végett. Egy Pacifist nevezetű cuccal sikerült visszaraknom a telepítő lemezen lévő Mail-t teljes újratelepítés nélkül. Most megprobálom a 10.5.2-es update-et lehúzni és abból feltolni a 3.2-es Mail-t.
A tanuság megvan, ha egyszer telepítek utánna nem fogom futtatni a platformeltávolítást. Nem hiába, kezdő mac-es vagyok. :)
A billentyűyetkiosztásos dolgot mindjárt megpróbálom és beszámolok a fejleményről.

Köszi, Zsalab

Macőrült
Bejegyzések: 2126
#6 - 2008. március 24. @ 22:26 | mellőzöm  

tök felesleges törölni az inteles/ppc kódokat, mert általában csak rosszul jársz vele, és annyira nem sok helyet foglalnak. jellemzően minden programban az “egyéb szar” (képek, template, libraryk) eszi a sok helyet, nem a binárisok.

Aláírás 

MBP 1.83, 2Gb, 10.4.11

bM Függő
#7 - 2008. március 24. @ 22:33 | mellőzöm  
fusionfan - 2008. március 24. @ 22:26

tök felesleges törölni az inteles/ppc kódokat, mert általában csak rosszul jársz vele, és annyira nem sok helyet foglalnak. jellemzően minden programban az “egyéb szar” (képek, template, libraryk) eszi a sok helyet, nem a binárisok.

Alkalmazasok szamatol fugg ennek a mennyisege. A feles lokalizaciok torlesevel lehet tobb helyet felszabaditani.

Aktív
#8 - 2008. március 24. @ 22:45 | mellőzöm  

Hat igen, az ember sajat hibajabol tanul. Most mar nem tennem, de a teljes reinstalltol is tavol allok. Remelem nem lesz mar tobb gond.

Macőrült
Bejegyzések: 2126
#9 - 2008. március 24. @ 23:06 | mellőzöm  

mindenkivel megesik. én anno a rosettát nyírtam ki így, még 2006-ban, mikor még nagyon sokminden volt csak ppc-s :)

Aláírás 

MBP 1.83, 2Gb, 10.4.11

bM Függő
#10 - 2008. március 25. @ 10:18 | mellőzöm  

Az teny, hogy PPC alatt minden inteles forrast ki lehet szedni, viszont forditva nem igaz.

ForFour design
XMS