Fórum kezdőlap  »  Egyéb  »  Társalgó  »  Ofszet előkészítés - help

Aktív
Bejegyzések: 123
2008. március 21. @ 12:24 | mellőzöm  

Üdv!

Egy kis segítséget szeretnék kérni valakitől, aki a témában van.
Flexo előkészítésben dolgozom, de most úgy adódott, hogy most ofszetre kellene előkészítenem.
Szigorúan privátban szeretném kérni azon kollégám segítségét, aki lenne oly kedves, elmagyarázna nekem pár dolgot ebben a témakörben.
Elsősorban az anyag nyomdakész állapotba hozásáról lenne pár kérdésem.

Köszönöm!

Aláírás 

-=shOrt dEsiGn=-
MaCbOOk, iPhOnE

Macőrült
Bejegyzések: 2613
#1 - 2008. március 21. @ 12:37 | mellőzöm  

miben segítsünk?

Aláírás 

Mac Pro | MacBook | iMac G5 | iMac G4 | Cube | iPhone | Eizo CG21 | ...és egyéb hasznos kütyük :)

Törzsvendég
Bejegyzések: 782
#2 - 2008. március 21. @ 12:53 | mellőzöm  

ha eldobod PMben a kérdéseid, hamarost válaszolok. vagyis nem én, a sógornőm :)

Aláírás 

Charlie
http://tarhelyhosting.com ::

Aktív
#3 - 2008. március 21. @ 12:55 | mellőzöm  

Még nem tudom pontosan, mi az, amire várom a választ. Most fogok nekiállni az anyagnak, és közben ha felmerül egy kérdés, legyen valaki, akihez bizalommal fordulhatok. :)
Rendkívül egyszerű dolog lesz (8 oldalas magazin: 2 db 1+1 színnel nyomott A3-as lap A4-re hajtva, összehordva, irkatűzve)
A kivitelezéssel tehát nem lesz probléma.
Itt inkább azzal lesz bajom, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy a nyomdának úgy küldjem be az anyagot, hogy ne kelljen vele semmit csinálniuk, csak villantani, plate, és mehet a gépre…

Csak azért szeretném egy kicsit megnyugtatni magam, mert bár flexohoz tudok előkészíteni, nem tudom mik a különbségek, buktatók az ofszetnél. Így elsőre félek nekiugrani, hogy nincs segítségem.

Egyébként örülök, hogy érdeklődsz. Tőled különösen számítok a hozzáértő szavakhoz, mivel régebben amik felmerültek kérdések, sok választ a hozzászólásaid közt találtam meg. :)
Bár nem én kérdeztem, de ezekért utólag is köszönet.

Aláírás 

-=shOrt dEsiGn=-
MaCbOOk, iPhOnE

Aktív
#4 - 2008. március 21. @ 12:57 | mellőzöm  

CharlieBrown, neked is köszönöm a lehetőséget. A későbbiekben lehetséges, hogy élni fogok vele!

Aláírás 

-=shOrt dEsiGn=-
MaCbOOk, iPhOnE

Macőrült
#5 - 2008. március 21. @ 13:16 | mellőzöm  

első körben jól érzem, hogy az a kérdés, hogy miként kell “zárni” az anyagot?
gondolok itt PostScript-re vagy Composite PDF-re

update - most olvastam el figyelmesebben amit írtál:

szóval, ahány nyomda, annyi nyűg :(
legegyszerűbb, ha már az elején tisztázod velük, hogy miként kérik az anyagot (miként kell felpakolni, stb...)

Aláírás 

Mac Pro | MacBook | iMac G5 | iMac G4 | Cube | iPhone | Eizo CG21 | ...és egyéb hasznos kütyük :)

Aktív
#6 - 2008. március 21. @ 13:19 | mellőzöm  

Így van. Illetve majd a grayscale képek feldolgozásával lesznek problémáim menet közben… :)
Ott majd elkél a segítség.

Aláírás 

-=shOrt dEsiGn=-
MaCbOOk, iPhOnE

Macőrült
#7 - 2008. március 21. @ 13:24 | mellőzöm  

miért? a grayscale a legegyszerűbb, minden a black plate-en lesz, nem kell gondolkodni :)

Aláírás 

Aktív
#8 - 2008. március 21. @ 13:27 | mellőzöm  

ja… na látod :D
Egy flexo klisén nem ilyen egyszerű :D

Itt nincsenek különleges raszterizálási, meg rácspontozási finomságok?
Alapvetően azzal kéne tisztába lennem milyen elven készül egy plate :)
Amíg nem láttam filmet, klisét készülni, addig azzal sem tudtam mit kezdeni…

Aláírás 

-=shOrt dEsiGn=-
MaCbOOk, iPhOnE

Macőrült
#9 - 2008. március 21. @ 13:51 | mellőzöm  

alapvetően meg kéne tudni, hogy színrebontott anyag kell-e, vagy sem, ha nem akkor nincs problémád, ők rakják fel és montírozzák, stb, ha szükséges, ha színre kell bontanod majd a végén, akkor postscript-et kell írnod, itt van néhány beállítás amit tudni kell onnantól nem lehet lerontani, de mondom, hívd fel a nyomdát és egyeztess velük

Aláírás 

Törzsvendég
Bejegyzések: 773
#10 - 2008. március 21. @ 14:18 | mellőzöm  

1+1-es anyagról van szó, tehát nincs színrebontás.

Aláírás 

Lexus LS600h L

Macőrült
#11 - 2008. március 21. @ 14:35 | mellőzöm  
zephyr2000 - 2008. március 21. @ 14:18

1+1-es anyagról van szó, tehát nincs színrebontás.

jogos :)) akkor mégsem olvastam el jól, minden esetre ezt is lel lehet tolni :))

Aláírás 

Törzsvendég
Bejegyzések: 773
#12 - 2008. március 21. @ 20:55 | mellőzöm  
tms - 2008. március 21. @ 14:35

zephyr2000 - 2008. március 21. @ 14:181+1-es anyagról van szó, tehát nincs színrebontás.

jogos :)) akkor mégsem olvastam el jól, minden esetre ezt is lel lehet tolni :))

Mint mindent, amihez ember hozzányúl. :)

Aláírás 

Lexus LS600h L

Aktív
Bejegyzések: 415
#13 - 2008. március 22. @ 11:31 | mellőzöm  
rovidpeter - 2008. március 21. @ 13:27

ja… na látod :D
Egy flexo klisén nem ilyen egyszerű :D

Itt nincsenek különleges raszterizálási, meg rácspontozási finomságok?
Alapvetően azzal kéne tisztába lennem milyen elven készül egy plate :)
Amíg nem láttam filmet, klisét készülni, addig azzal sem tudtam mit kezdeni…

Nincsenek, képfeldolgozáskor se állíts be a Photoshopban semmi ilyesmit. A levilágító-, vagy a CTP RIP mindent elintéz az optimális eredmény érdekében. A nyomdával beszélj, hogy postcript, vagy pdf kell-e nekik, ezek létrehozása pár beállítást igényel. A jobb levilágítók. CTP-t alkalmazó nyomdák pontos leírást adnak ezekről a beállításokról. Röviden ennyi, ha elakadsz, kérdezz.

Veterán
Bejegyzések: 1751
#14 - 2008. március 22. @ 12:02 | mellőzöm  

mindenki okulására: ha egy kiadványba az illusztrátortól grayscale képeket kérsz, és vektorosan akarod betenni, akkor minden képet ellenőrizz hogy nem maradt-e benne véletlenül CMYK szürke.
most szívtam meg, a filmen derült ki hogy bizonyos elemek hiányoztak… a nyomda pdf-ben kérte, hogy majd ők világítják le, és a képernyőn minden jónak tűnt.
tudom, ez alap, de én mégis megszívtam a nagy rohanásban.
szóval nem bízhatsz senkiben! :)

Aláírás 

http://danielhorvath.com

Macőrült
#15 - 2008. március 22. @ 13:01 | mellőzöm  

gyerek 2 klikk igazán beleférhet - szerintem, és még így is lehet gáz a nyomdában, elég sok mindent kiküszöbölhettek ezzel és még ez sem biztos :)
1. acrobat
2. advanced / print production / output preview

Aláírás 

ForFour design
XMS