Új fórum témák
- Fotó Slideshow MAC OS 9-r ...
- Új MacBook iSight problém ...
- Mac PRO HDD slot probléma ...
- Dvd studio pro segitseg
- De mikor jelenik meg a Hó ...
- ledobnak a progik
- Kötegelt parancsvégrehajt ...
- Külső effektek premiere-b ...
- Airport nyomtató net nélk ...
- localhost parallels alatt ...
- Boot Camp Light Sensor pr ...
- Linux G4
- Mac Mini G4 airport. Honn ...
Friss fórum válaszok
Új témák: társalgó
Friss válaszok: társalgó
- Le a magyarországi apple ...
- RAW-WAR 36
- Belefagytak a szökőévbe a ...
- [OFFtopik] Fotózásról min ...
- MacWorld 2009: még a csev ...
- Azonnali kérdések topicja ...
- bM design 2008
- Olvassátok el! Életbevágó ...
- Egy kis segítséget kérnék ...
- Februári találkozó
- diafilmek nektek
- Sid Meier's Pirates for M ...
- Vortex - Volt Brokenstone ...
Starbucks Wifis topic nagyon átalakult a kávékkal kapcsolatos érveket és ellenérveket felsorakoztató topikká, úgyhogy gondoltam nyitok egy kifejezetten kávés dolgokról beszélgetőst.
Én elsősorban arra vagyok kiváncsi, hogy kinek mi a véleménye a Nespresso rendszerről, milyen a minősége, milyen az ára. Lehet-e olcsóbb pénzért jót, jobbat kapni.
Nekem a Nespresso gépek nagyon tetszenek, mert kicsik és szépek. A kávé minősége gondolom jó, viszont az üzemeltetést drágának (és nem utolsó sorban környezetellenesnek) tartom. Ráadásul valahogy olyan “felsőbbrendűségi” érzést testesít meg, vagyis hogy én különb vagyok, mert ilyent iszom.
Aztán a pod kávés rendszer is érdekelne (pl Philips Senseo)
Meg egyáltalán az a kérdésem, hogy otthoni, általános használatra ki mit javasol.
A darálós, víztartályos gépek óriásiak és irtó drágák, a kotyogó meg macerás!
Szóval ki mit gondol?
Bébé
Nem egészen…
A darálósak drágák, de a nagynyomásúak már nem.
Rendes 15 atmoszférás, 90 fokon müködö gép már 30ezer alatt is van, ezek podokat is használnak, ha kell.
Nem hiszem, hogy otthonra kéne darálós.
A Nespresso alapvetöen egy neszkávés rendszer, azért én nem adnék pénzt, pfuj.
A Senseo valami divatcikk lehet, azért olyan drága, én még nem kóstóltam, de a kávéházakponthun nem sok jót olvashatsz róla…
Nos, Bébé!.....
Akkor most jól megfox minden információt kapni.
A Caffe Molinari fejlesztési vezetője vagyok, úgyhogy szakmailag kompetens.
Nespresso: Drága, a miénk van ilyen jó. A kapszulás rendszerekről már ejtettem szót. Én speciel ellenzem, mert a zacc lebomlik akár virágföldet is lehet belöle készíteni, effektive ezért nem környezet szennyező/lenne, ha fel lenne dolgozva..... de nem oda kerül általában./.
A kapszulás rendszerben a kapszula a gond. Műanyag és aluminium. Ez pedig nem épp egészséges még darálva sem. És drága, nem úgy mint a kávépod.
Most itt nem a Senseora gondolok!
Én nem iszom a német kávét, tehát ezt sem kuliválom.
Tudod mit! Itt nagyon szépen elbeszélgetünk egy csomó ide/Mac fórum/ nem illő témáról.
Szerintem egyszerűbb az, ha meghívlak kávézni ide hozzánk.
Küldj mélt!
László
Hagel,
Minden tiszteletem a tiéd a lelkesedésedért, de nagyon elfogult vagy.
Én valószínüleg közel sem ismerem annyira a kávéka mint te, bár van, volt közöm a vendéglátáshoz, kávézókhoz mióta az eszemet tudom, de azért a pod-os rendszernél meg kellene említenünk az illy-t és a lavazzát, akik piacvezetők ebben.
Természetesen ismerek én is több “hagyományos” olasz kávépörkölő céget (pl.: Goppion) akik elkezdtek terjeszkedi hazánkban , de ez közel sem jelenti, hogy ezek lennének a legjobbak.
Megértelek, téged erre oktattak ki, de azért ennél globálisabban kellene látnod.
A SB lehet, hogy neked nem tetszik, de mégis sokszorosát termeli ki, és sokkal több elégedett ügyfele van, mint bármelyik olasz üzemnek.
Modnom ezt úgy, hogy én sem szeretem a kávéjukat, de mint üzlet óriásinak tartom.
Üdv,
Mike T.
Miert nincs Starbucks itthon? :( Nyissunk egyet, irok is nekik egy mailt :)
A Starbucks-ban kulfoldon is az a gond, hogy tul van arazva. 4-5 dolcsit elkerni egy kaveert szerintem tulzas. Nem is beszelve rola, hogy teljesen kinyirta a kisebb, csaladi kaverhazakat (az USA-ban).
A kavejuk jo izu, finom… de gyakran a 3 decis pohar fele csak hab, ami tovabb rontja az erteket.
Persze, ha jo helyre teszik az uzletuket, akkor itthon is sikeres lesz… de csakis nagy varosokban tudnanak terjeszkedni, az tuti. :-)
Mindezt leszamitva en is Starbucks rajongo vagyok. :-D
Nem egészen…
A darálósak drágák, de a nagynyomásúak már nem.
Rendes 15 atmoszférás, 90 fokon müködö gép már 30ezer alatt is van, ezek podokat is használnak, ha kell.
Nem hiszem, hogy otthonra kéne darálós.
A Nespresso alapvetöen egy neszkávés rendszer, azért én nem adnék pénzt, pfuj.
A Senseo valami divatcikk lehet, azért olyan drága, én még nem kóstóltam, de a kávéházakponthun nem sok jót olvashatsz róla…
Szerintem valamit félreértettél, mert ha jobban utánanézel, akkor kiderül, hogy a Nespresso valódi, méghozzá igen jó minőégű kávét rak a kapszuláiba! Semmi köze a forró vízben oldódó instant kávéhoz. És a gép is nagy, 16-18 bar nyomással préseli át a forróvizet a kávén. Szóval a rendszer jó, szerintem a kávé is, csak drága és puccos! legalábbis szerintem.
Lehet, hogy király a Starbucks, de én inkább azt díjaznám, ha a századeleji kávéházi kultúra támadna fel itthon. Persze nem fog. :(
Kiülni bármelyik körútra és a tüdődet kiköpni két korty között… hmmmm :)
Nem mellesleg ma már nem kinéznek, de kihajtanak, ha nem fogyasztasz, nehogymá otthon érezd magadat.
Lehet, hogy király a Starbucks, de én inkább azt díjaznám, ha a századeleji kávéházi kultúra támadna fel itthon. Persze nem fog. :(
Ja, ahová nők nemigen járhattak? :-)
Ezt a megszorítást eltörölve egyébként egyetértünk, bár szerencsére ma is van egyfajta budapesti színtér szerintem, ami hasonlít erre. Ott vannak a romkocsmák, meg mondjuk a Sirály, ahol fent lehet laptopozni, dumálni, középen keveredni, iszogatni, alul meg koncert/színház szokott lenni, és remekül működik így egyszerre.
Vagy a Nyitott Műhely a Délinél, ami olyan, mintha egy nappaliba ülnél be szőnyegek, könyvespolcok, mindenféle közé. (Hiszen valóban Finta L. nappalijáról van szó.) Zseniális. És az legalább nemdohányzó is, mert a legtöbb helyen sajnos háromig számolok és tüdőrák…
Végre valami nekem való téma :) 2 éve rákaptam az arabica kávéra:
http://www.cafemistral.hu/index.html
Szuper. Kedvencem a mexikói és a guatemalai, francia bár mostanában inkább olasz pörköléssel, aszongyák abban kevesebb a koffein.
Gépet meg innen érdemes venni:
A felújítottak között néha egész olcsók is vannak, és teljesen jók, haverom tőlük vett egy Saeco-t.
Nem is beszelve rola, hogy teljesen kinyirta a kisebb, csaladi kaverhazakat (az USA-ban).EZ talán nem történik meg nálunk… nem úgy, mint a kis boltokkal, amiket kivégeztek a nagy bevásárlóközpontok :(
Érdekes módon nálunk nem végezték ki a kis boltokat a nagy bevásárlóközpontok, bár sokszor hallom ezt bizonyos körökből. A posztkommunista csökevények persze elhaltak, de azokért meg nem kár. A kis boltok meg élnek-virulnak, ha meg nem, akkor az nem a multik miatt van.
A Senseo-t felejtsuk el, az egy “ál-podos” gép. Kicsi a nyomás, német kávét ad. Az igazi eszpresszót otthon előéllítani nagy kihívás. Ahhoz, hogy minden stimmeljen, megfelelő lágy víz, friss darálás, (friss kávéból, tehát nem egy-két hete felbontott és azóta ott álló csomag) és jó gép kell. Ezeket egyidőben, egszerre produkálni nem olcsó dolog. A pod viszont azt gondolom, hogy teljesen megfelelő erre a célra. A gépek elérhető árúak, (persze nem itthon, de pl. olaszoknál, vagy a németeknél) Ott elég nagy a kínálat különféle podos kávéból is. Itthon csak az Illy-t lehet kapni meg a Lucaffe-t. (Pl. Metróban) Én otthon egy Francis Francis gépet (X6) használok (itthon 140-150k én 75-ért vettem a neten szállítással együtt), és a lehetőségekhez képest kíváló kávét ad, vastag crema-val. A neten (pl. e-bay) keresgélj! A senseot felejtsd el, a hozzávaló poddal együtt.
Ufff, szóltam! :)
http://www.arukereso.hu/kavefozo-c3174/rowenta-es-5100-p11169087.html
nekünk ilyen van, hibátlan darab, finom krémes kávét csinál
bár csak hétévgi kocakávés vagyok, mert frodított hatásmechanizmussal müködik nálam a dolog, elalszom tőle :)
A kavejuk jo izu, finom… de gyakran a 3 decis pohar fele csak hab, ami tovabb rontja az erteket.
Mi az, hogy rontja? Sőt, növeli!:-) Nekünk Jura kávégépünk van, azzal szoktunk kávét csinálni, és tök jól néz ki, mikor a 4-5 decis öblös pohárban a fele hab. (vagy ha átlátszó a pohár akkor még látszik is!) És még milyen finom!;-) (mondom ezt úgy, hogy nem kávézom)
Kb majdnem ugyanilyen pohárban szokott lenni nálunk is, ha azt akarjuk, hogy szépen nézzen ki. (pl vendég van, stb) Amúgy öblös pohár:)
Itt egy másik kép:
Ha lesz megint cappucino, majd csinálok róla én is egyet;-)
tolunk nem messze van egy kv bolt, ott megveszem a szemes kavet, magam ledaralom, majd egy 2e ft-os hagyomanyos kotyogoban megfozom, izles szerint izesitem.
Csak nem a Király utcában laksz, A Semiramis mellett?
Ünnepekre ott szoktam kávét venni, mert komoly választékuk van, egyenlőre kotyogóba, de gyűjtök egy felújított 1950-es évekbeli olasz presszógépre, (Tuniszból elég olcsó hozzájutni állítólag) olyan krémes kávét főz, hogy megáll benne a kanál:-)
Na ez jó. Idetévedek és mire eljutok az utolsó hozzászólásig, már az orromban érzem a finom espresso kávé illatát! Na megyek és főzök egyet, nem bírom tovább! :)
Amúgy itthon a California Café Company egy tűrhető kávézós hely, amolyan amerikázós, modern kivitelben, wifi eléréssel. A Mozart Caféban is kapni finom kávét, de az utóbbi időben a kiszolgálás elég tré lett. De elárulok egy titkot (maradjon köztünk!), van egy cukrászda a Rákóczi úttól egy sarokra befele a Szövetség utcában (nyitva reggel 7-től este 7-ig, hétfőn és kedden ZÁRVA). Na, ott isteni a presszó kávé és mennyei a krémesük is.
Hol az a kávé!? Innom kell egyet, mert meghalok!
Bébé!
A nespresso nem rossz, én legalábbis kellemesen csalódtam benne, még akkor is, ha alapból nem szimpatikus számomra az egész cég úgy ahogy van és én nem is vennék, nem én vagyok a célközönség. De kis ráfordítással kimondottan jó kávét tudsz főzni vele, egyenletes minőségben. Hátránya, hogy a viszonylagosan olcsó gép mellett igen drága a kávé, 100 Ft körül jön ki egy adag. A másik probléma az, hogy kizárólag az adott cég (Nestle) kávéját használhatod, ami azért erősen leszűkíti a lehetőségeidet. A “felsőbbrendűségi” érzéshez én nem tudok hozzászólni, lehet hogy a hozzá kapcsolódó marketing eszközök próbálják ezt elhitetni az emberekkel, mindenesetre nálam ez nem itt kezdődik. Amennyiben továbbra is az egyszerű és gyors kávézást választod, de szeretnéd, hogy jóval több kisebb, nagyobb cég kávéi közül válogathass, akkor inkább podos gépet javaslok. Ezzel jóval több lehetőséged van kiválasztani a neked megfelelő kávét és valamennyivel olcsóbb podok között is válogathatsz. Egyik hátránya viszont az, hogy maga a készülék drágább. A harmadik lehetőséged az, hogy veszel egy presszógépet, viszont az előre őrölt kávék szórása miatt ez több időt és odafigyelést igényel és daráló nélkül én igazából nem is ajánlom. Viszont azzal együtt ez az összeállítás az (persze megfelelő gyakorlás mellett) ami a legfinomabb kávét eredményezi. Nem hiába találkozhatsz ezzel az összeállítással a kávézókban is. A friss őrlésből készül a legjobb kávé, ez egyértelmű. A beépített darálós automata gépekről nem esett még szó, én ezeket egyáltalán nem ajánlom otthonra, most ezt nem fejteném ki, hogy miért, de ha kényelemre vágysz akkor inkább podost vegyél.
Mi az a pod és mire jó? Én csak a podrace-t meg az iPodot ismerem…
A pod hasonló a filteres teához, tulajdonképpen egy szűrőpapírpa csomagolt kávépogácsa, amely kb. 7g kávét tartalmaz megfelelően tömörítve. Ezt belehelyezed a megfelelő főzőgépbe, és utánna ugyanúgy főzöl mint egy presszó géppel.
Mi az a pod és mire jó? Én csak a podrace-t meg az iPodot ismerem…
http://www.espressokft.hu/termek/?catalog3_id=24&Mzoom=catalog31013101003
itt megtalálod a pontos leírást, meg képet! :-)
Krell megelőzött:-)
Krell, Luigicar, köszönöm a véleményeteket.
Luigicar ötlete alapján a Francis Francis gép nagyon szimpatikus, baromi jól is néz ki. Az egyik fő szempont a gép kicsisége, ami ugye darálós gépeknél nem is lehetséges, nagy monstrum állatok.
Ugye jól értelmezem, hogy a Francis x6 (ez egy százasból kijön) csak pod kávét tud főzni, de az x1-gyel van lehetőség darálós, rendes kávét is használni, ha épp úri kedvem úgy hozza? Cserébe sokkal drágáb (160e). Tudjátok esetleg, hogy van-e lényeges különbség a kettő között?
Hagel!
A Molinarinak nincs valami szép, jó és nem őrült drága gépe?
Mi az a pod és mire jó? Én csak a podrace-t meg az iPodot ismerem…http://www.espressokft.hu/termek/?catalog3_id=24&Mzoom=catalog31013101003
itt megtalálod a pontos leírást, meg képet! :-)
Hűűűűű
és a presszókávén kívül más nem is létezik?
én pl nem szeretem az erős kávékat, így hosszút, tejest, kapucsínót iszom.
Hogyne létezne. De mit értessz azon, hogy erős? Az eszpresszó sűrű, krémes állagú, de mivel leginkább Arabica kávéból készül aminek jóval kisebb a koffein tartalma mint a robustának. Ráadásul mindössze 7g kávéból készül.
Krell megelőzött:-)
Krell, Luigicar, köszönöm a véleményeteket.
Luigicar ötlete alapján a Francis Francis gép nagyon szimpatikus, baromi jól is néz ki. Az egyik fő szempont a gép kicsisége, ami ugye darálós gépeknél nem is lehetséges, nagy monstrum állatok.
Ugye jól értelmezem, hogy a Francis x6 (ez egy százasból kijön) csak pod kávét tud főzni, de az x1-gyel van lehetőség darálós, rendes kávét is használni, ha épp úri kedvem úgy hozza? Cserébe sokkal drágáb (160e). Tudjátok esetleg, hogy van-e lényeges különbség a kettő között?
Hagel!
A Molinarinak nincs valami szép, jó és nem őrült drága gépe?
Igen, ez pod-hoz jó csak. Igazából szerintem az X6 is alkalmas másik karral darált kávé főzéshez is, hiszen a desing-on kívül úgy tudom nincs nagy különbség. De azért érdemes megkérdezni az espresso kft-t. Egyébként érdemes lehet a neten is körbenézni, (e-bay pl) én is ott vettem, és olcsóbban.
és a presszókávén kívül más nem is létezik?
én pl nem szeretem az erős kávékat, így hosszút, tejest, kapucsínót iszom.Hogyne létezne. De mit értessz azon, hogy erős? Az eszpresszó sűrű, krémes állagú, de mivel leginkább Arabica kávéból készül aminek jóval kisebb a koffein tartalma mint a robustának. Ráadásul mindössze 7g kávéból készül.
Ráadásul van egy tévhit, hogy az espresszóban mennyi koffein van, mivel a magyar polgár azt gondolja erősnek, aminek nagyon intezív az íze. Ez nincs összefüggésben a koffein tartalommal. A hosszú amerikai kávéban általában több a koffein, mint egy igazi olasz eszpresszóban. (gondolj csak bele, egy olasz mennyi kávét iszik meg egy nap. Ha az mind tele lenne koffeinnel, akkor hamar fejre állnának)
Huha!
Jól beindult itt a témázgatás!
Csak kapkodom a fejem, miket írogattok itt!
Pod -› Cialde.
Ezt nem a Villi és a Lazacca találta fel. Ez egy Barista termék. A lényege: a darálék egyforma tömegű és tömörítettségű, tehát azonos gépben mindig remek és azonos minőséget készít szaktudás nélkül. (Ez a gép karos, nem automata.)
Nálunk is van minden kávéból Pod. És kapható is.
Van aromás kávé is - mert van aki ezt is szereti. /tényleg jók, bár én maradok a valódi kávénál./
A Nemzetközi kávépiacon tömegszereplők a DE Piazza Morgó és a Sosemfrédó.
Ha ittál az utóbbi időben penészes kávét akkor hajrá, vedd azt!
A mi cégünk egy 2OO éves kávémanufaktura és itt még nem tolólapos markoló rakja a garatba a nyerskávét.... Ha valaki érti mi a minőségi munka, akkor tudja azt, hogy az a legigényesebb.
Sosemfrédó Made in Lengyel(amit iszol ott csinálják), Piazza Morgó pedig holland.
A miénk Made in Modena. Ezért van az hogy az érzés nincs benne a NEM született OLASZ termékekbe.
Én sem veszek kínai Armanit, de kínai Poljotot sem!
Krém a csészében: Nem csak a márka, meg a minőség - hanem a keveréket alkotó robuszta/arabika arány is beleszól a nyomás és vízhőmérséklet mellett. Ez egy több változós egyenlet amit nehezít az őrlés finomság és a légnedvesség is. Ld: Káosz!
Ennek ismerete művészet. Ezért vannak a Baristák. És pont ezért szakma a készítés tudománya is.
Ne feledjük - itt most a kávé, mint ÉLVEZETI CIKK, nem pedig Tesco gazdaságos vedd meg olcsón…
Csinálhatok 2 éve lejárt szavatosságú darált szalmából full habos kávét is....
Én mindenesetre a mi espressónkból pontosan készült a pohárban olajosan, szemérmetlenül léhán-lustán kúszó illat és ízorgiával bujálkodnék orálisan.
A magyar piacon cégünk új, továbbá a legnagyobb választékot mi nyújtjuk./Ezt vevőink mondják./ Gép terén meg gondolom elég jól hangzik, ha attól vannak a gépek - aki az espresso rendszert feltalálta. /Gaggia/
Bármit is regélnék az illatról meg aromákról az felesleges, érezni kell!
Hamarosan indul az új website, és az első kávézó.
Ott minden kiderül majd..... Hogy kinek melyik aroma tetszik az egyéni érzés. Ebbe nekem nincs beleszólásom.
Nektek csupán azt javaslom, a majdani web megjelenést és kávézóban a wifit teszteljétek le! /PC továbbra sem lesz, igérem./
Időben szólok mindenkinek.
Jó kávézást mindenkinek!