|
Macőrült
Bejegyzések: 2095
|
Medve - 2007. november 23. @ 22:56 Ha hd felbontásban kell, van 720 és 1080 is. Mivel vegas8 minden formátumot ismer (canopus procoder a rendermotor - így tudom), így dvd-re és dvd-dl -re írok bármit - egyelőre. Ha valakinek nagyon kell akkor keresek bluray írási lehetőséget. hd anyagot min 12Mbps-kel érdemes kiírni, de legfeljebb 25Mbps, mivel a kamerám csak annyit tud. Ha HVX200-am volna, akkor mehetnénk 100Mbps-ig. Lejátszáshoz mindenkinek pc-t ajánlok mplayer/vlc-vel, ha pedig wmvHD, akkor mediaplayer 10 v 11. pl koncertek másfél óráig kiférnek az említett DVD-DL lemezre a 12Mbps ráta mellett. Viszont a bluray sokkal kényelmesebb lesz. Most ott tart a dolog, hogy egy jó br író(pl lg/nec/pio) kb 150e, egy lemez(verbatim/tdk) 4-6e ft. |
|
Macőrült
|
Medve - 2007. november 24. @ 13:39 Amit felveszel miért veszed fel? Én egy évre visszamenőleg mindent hdv-ben vettem fel, akinek tehettem. A projektek el lettek mentve, és ha majd jön 2010ben valaki, hogy amit felvettem, tegyük már rá egy párszáz ft-os bluray vagy hddvd lemezre, nem fogok sírni, hogy miért nem hdv-ben vettem fel. Tehát nálam most is sd az output, de ha kell, akkor van nagyfelbontású is. A teljes lánc alkalmas hdv-re, és így is csinálok mindent. Sok idő, és sok türelem kell hozzá, de másfél millióból egy komplett rendszert össze lehet állítani, ami alkalmas hdv felvételtől hd exportig bármire. Persze más kérdés, ki mennyire van képben, és mire van igénye. |
|
Aktív
Bejegyzések: 172
|
Én nem szeressem ezt a blúréjt. Márcsak az ára miatt is. Inkább a hd-dvd és a toshiba oldalán állok. Az ára miatt is-))
|
|
Macőrült
|
Medve - 2007. november 24. @ 21:28 Ha ismernéd a dell monitorod, akkor tudnád, hogy 16:10-es. Feltételezem 1680x1050(1:1 oldalarányú pixelekkel) felbontásban néztétek, ami még csak nem is fullHD. Viszont az fx7 kedvesen kiadja hdmi-n az 1440x1080i felvételt(1,33:1 oldalarányú pixeleket rögzít). Nem szabad elfeledni, hogy a monitorok 16:10-esek az lcd tv-k és plazmák a legtöbb esetben 16:9-esek. Cseréld a monitorod egy fullHD lcd tv-re vagy plazmára, és nem lesz fekete csík. Az fx7-tel nincs gond, bár nem is fullHD, csak HDV. Az analógot meg felejtsük már el. Mitől jó egy kettős - D/A és A/D - konverziót szenvedő anyag? Ugyanis ha komponens (RGB), ha kompozit-on/s-video-n viszed a jelet az meg analóg. Engem nem zavar a fekete csík, a szar tn panel annál inkább. Pl félhomályban elég necces rajta beállítani, mi az a bitráta, aminél még jó a kép. Kontrollra van még egy lg lf75 lcd tv. |
|
Macőrült
|
Eki - 2007. december 01. @ 09:07 Pl nekem jól esik, utólag bele lehet minőségromlás nélkül zoom-olni egy hdv-ben felvett anyagba, és úgy exportálni sd-be, hogy közben nem pixelesedik szét a kép… És olyat is elkövettem már, hogy valaki 4:3-ban kérte az anyagát, azt is hdv-ben vettem fel, utólag kivágtam a 16:9-ből a 4:3-at. Majd jól meg fog lepődni, ha kéri újra 16:9-ben az anyagát, ha majd beköszönt a hd kora. |
|
Macőrült
|
Macdor - 2007. december 23. @ 13:19
A hd-dvd -t csak annyira támogatom, mint a 90 és 99 perces cd-ket anno. Leszarom kb, mire írok, arra írok, amire kérik. Nekem a bluray tetszik. 25/50gb, újabb fejlesztés és nem a dvd tatarozása, mint a hd-dvd. A legolcsóbb lg br író már 100e alatt is van, viszont ha vennék, csak olyat vennék, ami mindent olvas, ami kerek, és szinte mindent ír. Jogilag a toshiba-ék nem engedték lg-nek(lehet őket szeretni), hogy hd-dvd -t is írjon az író, így csak olvassa.
|
|
Macőrült
|
Egy dv kazi másolható 9Mbps-os rátával egy dvd-re, vagy 16-17Mbps-os rátával egy DL lemezre. Rövidebb hdv formátumú anyagokat lehet archiválni kiválóan dvd-re. Egy dvd-re kb 24perc hosszúságú anyag fér, míg DL lemezre kb 43percnyi fér. Sima dvd-re szoktam is archiválni a projektfájlokkal együtt az eredeti nyersanyagot. Egyrészt olcsóbb a dvd(60ft) mint a szalag(600ft), másrészt minden egyes beírásnál kopik a kamera.
|
|
Veterán
Bejegyzések: 1590
|
Full HD ből menyit lehet teni egy DVD rE? |
|
Macőrült
|
Barazutti Ferenc - 2007. december 23. @ 14:11
Függ attól, milyen formátumba szeretnéd. Én pl a bitrátát úgy számolom. Amennyi byte szükséges, hogy a lemezen legyen. Ez pl függ a menüben felhasznált elemek sokaságától. Tehát pl ha 4,6milliárd byte kell a lemezen legyen(DVD5) a videó és csak egy egyszerű menü van, akkor a byte-ot felszorzom 8-cal, lesz belőle kistrillió bit. Tudom, milyen hosszú a vágott anyag, picit rá is hagyok. Kell, hogy hány másodperc összesen. A kettőt elosztva megkapom a bitrátát. Ebből levonok 200ezret a hangnak és a maradék a kép.
|
|
Aktív
|
Van ez a cikk a macmagazin honlapján. Itt ni: http://www.macmagazin.hu/youthwithoutyouth/
Az érdekessége hogy a filmet dv-ben vágták és utána csak a felhasznált anyagot digizték be újra hd-ben. Újra render és kész is a hd film.
Most már csak az íróknak, lemezeknek és asztali kütyüknek az ára eshetne gyorsabban.
|
|
Törzsvendég
Bejegyzések: 852
|
Macdor - 2007. december 28. @ 10:21 Ezt hívják off-line és on-line vágási módszernek. (Főleg igazi filmes rögzítésnél). Felveszed az anyagot a cikkben is említett Sony HDCAM SR-rel 1080p24-ben, 4:2:2 színmintavételezéssel. A vágás során sima DV-ben dolgozol, majd a végső EDL (edit decision list) alapján bedigizied a teljes felbontású anyagot és ha jó volt a log meg a capture, akkor máris kész a teljes felbontású változat, ami aztán mehet fényelésre, effektekhez. Majd, ha kell, ki lehet írni filmre. |
|
Törzsvendég
|
Nekem is már csak egy HDCAM SR hiányzik :-) A többi megvan. :-)) |
|
Aktív
|
Ezt a módszert mi is eljátszuk elég gyakran mikor véletlenűl töröljük a nyerset a tévében hehe. Nincs már hely akkor takarítsunk címszóval
|
|
Aktív
Bejegyzések: 364
|
A cikk király.
|
|
Macőrült
|
Macdor - 2007. december 28. @ 10:42 Premiere? |
|
Aktív
Bejegyzések: 20
|
Én 2,4 Ghzvel, és 4 giga rammal AEzek és nagyon szépen megy vele. Az igazi problémám nekem a Codec kezelése, próbálkoztam Premierrel vágni de szinte semmilyen codecet nem volt hajlandó befogadni (míg az AE szinte mindent). Így most Mac-en effectezem, és Parallelses windowsal vágok (Vegassal), és simán visza a HD-t. Félmegoldás, de most jobb ötletem nincs (legrosszabb esetben boot camp...). |
|
Aktív
|
BRinyo - 2008. január 09. @ 20:41Macdor - 2007. december 28. @ 10:42Ezt a módszert mi is eljátszuk elég gyakran mikor véletlenűl töröljük a nyerset a tévében hehe. Nincs már hely akkor takarítsunk címszóval
Jaja Premierke. Most hogy már 90%-ban lenyúlták a FCP-t így már talán használható is-)
|
|
Macőrült
|
Macdor - 2008. január 11. @ 17:34BRinyo - 2008. január 09. @ 20:41Macdor - 2007. december 28. @ 10:42Ezt a módszert mi is eljátszuk elég gyakran mikor véletlenűl töröljük a nyerset a tévében hehe. Nincs már hely akkor takarítsunk címszóval
Nálam 3,5x illetve 7x nagyobbak a prores file-ok, mint a hdv-k. Nincs prores422 kompatibilis cuccom, de a vegas által beírt file-okból csináltam egy próbát, hogy most a gagyibb appleHDV-be vagy a jobb prores-be konvertáljak. Jó vörös lett a prores, viszont a hdv-nek semmi baja…
|
|
Törzsvendég
|
A Prores nagy előnye a HDV-vel szemben, hogy nem long-GOP struktúrájú, tehát minden egyes képkocka megvan, s így a renderelés, kódolás sokkalta gyorsabb, mint HDV-nél. További előny, hogy ha leveszed a timelinenál a picture quality halfra, még akkor is nagyon szép a képe. Amire szüksége van, az tárterület természetesen, minthogy nagyobb. A DV-méretben vágás szologenje a tömörítetlen SD anyag méretére vonatkozik :-). |
|
Macőrült
|
DM - 2008. január 11. @ 17:54 Öhöm. akkor jobban járok, ha a sony-s anyagot prores-be adom az FCP-nek? Túl a bitrátán miben jobb a HQ? Mert a felbontás és a színmintavételezés kb ugyanaz… |
|
Törzsvendég
|
én áttértem prores HQ-ra. Rögötn abba digitalizálok a kona kártyával, de amúgy utólag is át lehet konvertálni compressorral vagy media managerrel, csak akkor az időbe kerül. A különbségnek utána kell néznem. |
|
Macőrült
|
Ugyanis most akármibe konvertáltam, akkor vörösebb lett. |
|
Törzsvendég
|
Láttam, amint tudom letesztelem én is. |
|
Macőrült
|
DM - 2008. január 11. @ 18:12 Köszi előre is :) |
|
Törzsvendég
|
Nálam nem pirosodik…
HDV
Prores HQ
|
|
Törzsvendég
|
Bocs, kicsit nagy lett |
|
Macőrült
|
Én is rájöttem közben, hogy az mpeg streamclip okozza a galibát. Kitalálja pirosabbra a képet. :)
|
|
Aktív
Bejegyzések: 1
|
Sziasztok!
|
|
Aktív
Bejegyzések: 13
|
Sziasztok!
Nah most nekem még mielött sikerült nagynehezen telepítenem a csomagot(FCP, motion, livetype, compressor stb...) volt egy telepítési gondom ami ugyan az kb mint egy régebbi("Lalala" által készített) topicban leírtak ---> http://beszeljukmac.com/index.php/forums/viewthread/26143/. Tehát, hogy letöltöttem a 3.48 gigás dmg-t ami tartalmazza az alkalmazásokat contentek nélkül, ami nem gond anélkül is menniük kell. Elkezdtem a telepítést beírtam serialt is és kidobta a kijelölő ablakot ahol kiválszthatom mit akarok telepíteni a csomagból. A kb 35giga +content-et kiszedtem amik külön dvd-n vannak és csak a szoftverek maradtak bent. De akármit csinálta a Final Cut pro 6 szürke maradt nem lehetett telepíteni. Nah mondom nembaj próbáljuk meg így FCP nélkül (mivel nekem főlega motion 3 kellett) Föl is rakott minden mást akkor még elindult a Motion.
Ezután mivel nemvoltam megelégedve FCP-nélkül elkeztem ügyeskedni a dmg-ben lévő insall nevű rejtett folder-ben lévő .pkg fájlokkkal ahonnan kézzel ki tudtam csomagolni a FCP 6.app-ot is.(Hozzáteszem, hogy mindezt úgy hogy az előző telepítést előtte megpróbáltam teljesen eltüntetni).
Ezekután próbáltam ujrarakni csak a Motiont rendesen, nemrendesen és semmi megse szólal a 3.0-sem meg a frissítés után sem.
Bocsi a hosszű anegdotázásért!
|
|
Aktív
|
Nos örűlj hogy egyáltalán az FCP elindul. Ne frissíts TÖRT PRO alkalmazásokat !!! Főleg hivatalos updéttel ne !
|
|
Aktív
|
Mindent leszedtem appzapper-el(megvolt eddig is) és amit az nem szedette le Library-ből azt is. Újra telepítettem a csomagot no frissítés.
Arra gondoltam talán az Apple Pro Application Support - 2007-02 és 01 lehet a hibás amit meg nemtudok újrarakni. Ugye azok csak akkor települnek “Software update"-el ha már rendesen telepítővel fel van rakva a csomag,azért gonodlom h így van mert amikor csak kézzel csomagoltam ki a progikat akkor még nem akart települni és Motion is elindult.
Üdv. Olivér |
|
Aktív
|
Jah és Köszi a tippeket Macdor. Nagyon örülök az FCP-nek is, de igazán engem a Motion 3 “mozgatott”:D.. |
|
Aktív
|
Itt keresgélj. Innen le tudod tölteni a supportokat. |
|
Aktív
|
Elég alap gondom van, de nem találom rá a megoldást. Van egy clip, in-out ponttal kijelölve szerkesztek belőle egy részt a timelineban. Eddig ment az, hogy a viewer ablakban csak a két pont közti rész jelenjen meg, de pár napja a teljes clipet berakja a viewerbe, ami teljesen megeszi a gépemet a sok effekt miatt. Természetesen látszik a kijelölt szakasz, de nekem az kéne, hogy csak az legyen a viewerben, amit szerkesztek. Hol tudom ezt beállítani?
|
|
Aktív
|
Szóval így teljesen használhatatlan a viewer, mert nem csak a kijelölt szerkesztendő részt jeleníti meg, hanem az egész source-t. Azóta sem jöttem rá, hogy hol tudom ezt beállítani. |
|
Aktív
Bejegyzések: 48
|
Heló! Remélem nem írok rossz topicba… Nos én is Final Cuttal szerkesztek videókat meg persze iMacen és szerintem lassan de biztosan viszi:) A kérdésem az lenne hogy nem tudtok nekem ajánlani-e valami jó videómegosztót ami télleg jóó:D Nekem az a problémám a YouTube,DailyMotion,Veoh meg még a másik 1000 darbbal hogy mindnek van vmi hülyesége..vagy kicsiméretű videót lehet feltölteni,vagy olyan pixel szörnyet csinál az én kis 16:9es 720 * 576os videóimból hogy azt már bntetni lehetne...stb Olvastam hogy a legjobb ha magára a weboldal tárhelyére töltöd mert akkor megmardnak a tulajdonságai (képminőség,képméret,stb) a videónak...notasha ezzel csak az a gond hogy a weboldalam tárhelye 2GB...DivXbe konvertálva a videók általában igy is nyomnak 120-150 megát simán...tehát kicsit necces igy feltölteni mert hamar túlterhelődne a szerver. Hát akkor ebben kéne a segítségetek hogy hátha tud vki egy télleg jó videómegosztót ami nem vágja tönkre a videó képminőségét meg nem csinál 4:3mas képet az eredtileg 16:9es képarányból...stb Ha ilyen nincs csak az én kis naív álmaimban...akkor esetleg vmi más ötlet vagy ilyesminek is örülnék és hláls lennék! Sajnálom de eléggé háklis vok arra ha a munkámból vmi egy nagy rakás ürüléket csinál:) |
|
Törzsvendég
|
Esetleg korábban nem csináltál sub-clipet? (Alma+U). Ilyenkor létrejön egy új alklip, amiben csak az in-out point közötti rész van. Ha ezt húzod rá az idővonalra, akkor rákattintáskor csak annyi jelenik meg a nézőkében, amennyi a klip. Ha valamiért mégis több kellene, akkor a “Remove subclip limits” parancs “visszahozza” a többit. Az alklip-készítés hasznos a nyersanyag előválogatásánál. Pl. van egy egyórás bejátszott file-od. Amikor végigmész rajta, mi kell belőle, akkor minden egyes in-out pont után csinálsz egy alklipet, és az elnevezed: “Rally belső - totál”. Aztán ezeket az alklipet különböző szempontok alapján létrehozott “bin"-ekbe rakod, kommenteled. Tobábbi lépésként függetelen klipek is létrehozhatóak, ilyenkor fizikailag is szétdobható az egyben levő anyag. A bin-ekben rendszerezve a vágás sokkal gyorsabb és könnyebb lehet, hiszen egyrészt jól megismerted az anyagot, másrészt gyorsan megtalálhatod a különféle klipeket. Remélem, érthető volt, nem túl zavaros :-) |
|
Veterán
Bejegyzések: 1726
|
Hazcuky - 2008. május 12. @ 00:31 Veszel magadnak egy szervergépet. |
|
Aktív
|
Heliox (ex DM) - 2008. május 12. @ 09:02 Teljesen érthető, köszönöm a választ. Multicam-nél már használtam subclipet, de nem jutott eszembe:) |
|
Aktív
|
Heló megint! Mivel nem nagyon értek a szerver gépekhez ezért kéne egy kis segítség… Miet ajánlotok ami megfelelő videó megosztáshoz? Köszönöm |
|
Aktív
|
Szerintem a szerver poén volt-))
|
|
Aktív
|
Hmm nem rossz ötlet… De ha feltöltök egy videót...azt beágyazni nem lehet az oldalra?Mert nekem olyanra lenne szükségem:( |
|
Veterán
Bejegyzések: 1726
|
A szervergép nem vicc volt, azért ajánlottam, mert eléggé összetett volt a kritérium, amit kellett volna teljesíteni. Éppen ezért gondoltam, hogy egy saját magad által konfigurálható szerverre, aminek a tárhelye attól függ, hogy mekkora merevlemezt teszel bele.
Sajnos olcsóbb és egyszerűbb megoldást nem nagyon ismerek. Sok sikert! |
|
Aktív
|
Köszönöm a fáradozást. Megfontolom az ötletet mert sokak mondják hogy ez télleg egy jó megoldás… És az nem kivitelezhető hogy mondjuk regsiztrálok 3db 2Gbos tárhelyet pl az extránál (azért ott mert már ott van a csapatom oldala is...) és a tárhelyekre feltöltött videókat vhogy beágyazni a weboldalunkra...Amugy a weboldalunk ami még fejlesztek itt megtekinthető hogy foghatóbb legyen a dolog : http://www.fjregiment.extra.hu (aki megnézte az oldal vagy éppen megnézni szeretné az készüljön fel mert nagyon pihent agyúak vagyunk...:D)
Mert amit használok most videó megosztó sem az igazi...a Veog aminek az elődje a Stage6 volt ami csúcs volt mert az eggyáltalán nem rontott semita képminőségből...De a Veoh már sokszor ront sajnos...Azt mondják hogy ha Pro Accountot csinálok (az állítólagos freeeee szöveggel is kér bankszámlát vagy bank kártya kódot...érdekes..)
Íme egy tökéletes példa:
Nah azért közben köszönöm azoknak akik próbálnak segíteni...bocsánat ha esetleg idegesítő a problémám...de engem irrtál hogy ha valamit minőséggel megcsinálok...azt a végén trehányul tudom csak megosztani… |
|
Aktív
|
ezt az áttűnést keresem, elég ha a nevét meg tudja valaki mondani, de mégjobb, ha egy plugint tud dobni valaki :) http://www.youtube.com/watch?v=78UiLUVIPjY köszi |
|
Aktív
|
Üdv.
Tudtommal a FCP-ben nincs ilyen trükk, de eddig a pluginekben sem találtam. |
bluray szempontjából pedig mindenképp fontos az 1080p24 támogatása. Bár, szinte bármilyen 1080 formátum bluray-re írható gond nélkül - sajna még nem apple gépen, mac os x alatt.