Új fórum témák
- Fotó Slideshow MAC OS 9-r ...
- Új MacBook iSight problém ...
- Mac PRO HDD slot probléma ...
- Dvd studio pro segitseg
- De mikor jelenik meg a Hó ...
- ledobnak a progik
- Kötegelt parancsvégrehajt ...
- Külső effektek premiere-b ...
- Airport nyomtató net nélk ...
- localhost parallels alatt ...
- Boot Camp Light Sensor pr ...
- Linux G4
- Mac Mini G4 airport. Honn ...
Friss fórum válaszok
Új témák: társalgó
Friss válaszok: társalgó
- [OFFtopik] Fotózásról min ...
- Le a magyarországi apple ...
- MacWorld 2009: még a csev ...
- RAW-WAR 36
- Azonnali kérdések topicja ...
- bM design 2008
- Olvassátok el! Életbevágó ...
- Egy kis segítséget kérnék ...
- Februári találkozó
- diafilmek nektek
- Sid Meier's Pirates for M ...
- Vortex - Volt Brokenstone ...
- Kalocsa és környéke?
Elérkeztem ahhoz a pillanathoz, hogy a munkában is Mac-re váltok. Mivel nem használtam együtt a Final Cut Pro-t és az új iMac-et, ezért kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy mennyire alkalmas iMac videózásra. Sajna MacPro-ra most nincs pénzem…
Nincs, de hasonló cipőben járok mint Te, mert HD “alá” keresek gépet.
Nekem nincsenek nagy igényeim, de pl MacBook-on HD- vágni egészen jól lehet, olyan szinten mint a G4-emen DV-t:)
Exportálás ami hosszabb időt vesz igénybe. az úgy néz ki,(színkorrekció meg alap dolgok) hogy 1 percet kb 5 percig buzerál. Aztán MacBook esetében egy Full HD-t leopárdal le se játssza normálisan…
Ehhez jön hozzá az iMac HD-s VGA-ja ami azért sokat dob a dolgon, de én szerintem azon kényelmesen lehet dolgozni, bár én hozzá szoktam ahhoz, hogy ha nem bírja akkor renderelek kicsit. Tehát összegezve egy legkisebb iMac azért elég kell hogy legyen alap szintű dolgokra. De csodákat ne várj, én se várok:)) A HD még a felső tűréshatárban van sok gépnél, pl Macbokk ugye. Tehát még úgy birkózgat vele de nem az igazi.
Köszi. MacBook-on HD-t vágsz?? Ezt nem gondoltam volna… Nekem is van egy MacBook (nem pro), de igazából azon meg sem kíséreltem a vágást, bár nem is voltam olyan helyzetben, hogy notebook-on kelljen dolgoznom. Nem a legkisebb iMac-re esett a választás, hanem egy izmosabb 24"-ra, de ha igazak a hírek, akkor február-március környékén 4 maggal lesznek (ezt csak hallottam). Az már nagy memóriával szépen húzna. Legalábbis remélem. Addig meg marad a pc és a winfos újratelepítgetése… :(
Hát a nagyobb iMac-eken bár biztos kulturáltan lehet dolgozni.
Én is meglepődtem hogy így viszi a MacBook. De mondom amíg vágod teljesen okés. Én MacMini vágtam DV-t és teljesen olyan érzésem volt mintha ugyan az lenne minden. Csak a kép volt milliószor szebb. OS X Leopard és Final Cut Studio 2. Én egyébként a legkisebb iMac-re pályázom anyagi korlátok miatt, de remélem az jobban bírja majd mint a macbook csoda vga-ja.
na most 1ik a Full HD is viszi a MB csak nem mind1, h mivel játszod le. Az Imac teljessen ok vágásra mert tudsz bele ramot pakolni, ha arról van szó, na meg attól függ, h mi az igényed, mert most tuti, kapom a leszólást, h nem lehet HD-t vágni csak macpro-n 8 GB rammal… szval amúgy az új MB-nak már más a videókarija, habár nem biztos, h book kéne vágásra, de most már az is pakolható 4 GB-al, szval sztem miért ne!
Szevasztok!
Én egy iMac DC 1.8-on próbálgattam a vágást. Síma sd DV anyagot beírtam firewire-en.
A vágás, konvertálgatások, síma áttünés döbbenetes tetű lassú volt.
Igazán csodálkozok, hogy G4-en hogyan vágtak régen.
Próbáltam az Avidet úgyanazzal az eredménnyel.
Nem értem! Biztos nálam a hiba.
Az sem tudom mennyire kell izmos videokártya a progik alá?
AZ viszon érdekes, hogy szégyen szemre elindítva a win-t, majd elindítva az EDIUS-t
simán vágtam, 3D-s effektekkel real time!
Mint a szél. És egy DC Mac minin. Vidám.
Szerintem ti csak találgattok.
Jó volna valaki, aki iparszerűen dolgozik az FCP-vel. és konkrét tapasztalatai vannak.
Nagyon érdekel a téma.
Szerintem bármilyen dual core-os gépen menni kellene a FCP-nek, ha G4-en filmeket gyártottak vele.
De az azért vicc, hogy a közönségest úszást számoltatni kell, ha meg akarom nézni.
Ti meg már a HD-t kóstolgatnátok....
Sziasztok!
Nekem az a tapasztalatom, hogy egy mezei C2d-s Macbook-kal is lehet simán, és gyorsan vágni FCP-vel,de mivel ezt a gépemet sajna megfújták, így most egy sima egy giga rammal rendelkező 20"(még a fehér) C2D-s iMacen vagdosok. HD-vel még nem volt szerencsém, de a dv-t nagyon szépen viszi. Sőt meglepődtem, hogy milyen gyorsan renderel, pedig nem vártam túl sokat a géptől. Persze amikor előszőr ültem be az FCP elé, akkor nekem is lassúnak tünt az capture, de aztán rájöttem, hogy a divX-es avi nem a legjobb választás, és a vobokat sem szereti:) NA de azóta egy kicsit jobban értek a dologhoz. Szóval a capture azért lehet irdatlan lassú, mert nem a megfelelő formátumot akarod beinportálni. A Finalcut a Quick Time, Apple FCP Uncompressed formátumot viszont kajálja. Azzal utánna lehet bűvészkedni. Az efekt renderelés így minimális.
Én vágtam HD-t is a minimen. De azt csak iMovie-val és kb 25%-os sebességel bírta de jól lekezelte!:) VIssza is írta szalagra faszán:)
Észrevétel: MacBook (legelső) Tigerrel tök jól vitte a HDV-t meg a Full HD H.264-es videókat. Ugyan ez leopárdal már nem megy.
De ha nincs pénz MacPro-ra iMac bőven jó, itt már mások is mondták, egyet is értek velük ebben. Persze aki megteheti, úgyis azt mondja hogy ne add alá 8giga ramnál meg mittudomén…
HD-t 5400-es fordulatú vinyóval....érdekes.
Az az okos kérdés, hogy: proci, vga, vagy memória?
Ezt a kérdés a vágóprogi igénye dönti el, amit tudnunk kéne ugye.
Azt tudom, hogy a win-es világban a pl. az Ediusnál fontos a vga
teljesítménye, hiszen a számolásban aktívan részt vesz.
Aztán a HD anyag vágásához RAID-es vinyók kellenek.
Aztán még érdekes kérdés a HD anyag “video” monitorozása is.
Ehhez kellenének a belső, vagy külső speciális kártyák.
(pl.: BlackMagic, Edius NX, Avid Mojo, Matrox MXO)
Merthát ezek nélkül…
Ezek megint olyan dolgok hogy akinek nincs pár ilyen cucca az nem vághat?…
Mi a francnak raides vinyó?… Ez kb annyira kell mint 30-as Cinemadisplay… Pl egy HDV anyag pont annyira terheli a vinyódat mint egy Dv… Ezek csak eszközök, attól mert minden megvan a Medve által leírtakból (és ez nem felé sértés)még nem lesz jó a film. DE ebbe ne menjünk bele. A lényeg hogy egy iMac, főleg ha nem a legkisebb bőven elég ahhoz, hogy Final Cut-al HD-t lehessen vágni. Erre még a MacBook is megteszi.
(monitorozásra ott a kamera, ha tud ilyet, de a legtöbb tud, már akinek van ilyen igénye egyáltalán. nekem volt, kipróbáltam már nincs.)
Medve ezek nem személyesen neked szólnak, csak úgy általában, szóval ne vedd sértésnek kérlek:)
A gond az, hogy gyakran úgy kérnek tanácsot, hogy azt momdják, full HD. És közben HDV-t értenek alatta. aki meg tudja mi a full HD, az meg a tömörítetlen 10-bites HD érti alatta, amihez kell a raid 0, különben le sem tudja játszani. HDV-hez meg elősorban proci kell, és türelem a végén, amikor exportnál conformálja az anyagot… Amúgy a 30-as cinema tényleg kényelmes, és a színekhez meg egyszerűen kell a külső monitor, lehetőleg CRT, márha nem csak a nagyinak készül a felvétel.
Sok-sok hasznos infó. Na hát az valószínű, hogy sem MB-on, sem MBPro-n nem fogok vágni, utóbbin azért, mert nincs. Marad az iMac egy CRT kontrollerrel kiegészítve (feltételezem, h ez lehetséges), majd kiderül hogy muzsikál. Bár ahogy látom itt fentebb, viszi a HDV-t (nem full HD).
Az alábbi filmet (Gyula Somogyi, http://www.helioxfilm.hu/eilat.html ) 8 óra alatt vágtam össze macbook prón, 4 giga ram, 5400-as vinyó, FCP 6, Motion 3, Shake 4. Különösebb erőlködés nélkül ment. Bruno filmje windows alatt, Edius 4-el készült, Edward filmje Imovieval (szintén HDV)
nekem az új iMac 24"-em van 2 giga rammal. FCP 6, Motion 3 számomra teljesen jól megy HDV anyagokkal. Mondjuk eddig egy iMac g5 1.9-en vágtam ugyanilyen anyagot, szóval onnan már minden turbó rágó. :-)
ui: Anno még mac mini g4-en is nyomtam hdv anyaggal iMovie-t. :-)
Nos Yoozsy
Nem nagyon kell ezt a HD vagy HDV dolgot túlspirázni, ha szakmabeli vagy akkor érted miért, ha nem akkor meg csak vakítás az egész.
HDV vagy Full HD anyag lejátszásához elég az iMac gépekben lévő ATI HD 2400-2600-as videókarik, véletlenül erre lettek fejlesztve. :)
Szerkesztés:
- DV sima, szóra sem érdemes
- HDV is sima legalább 2 GB rammal és mondjuk egy FW-s külső SATA2 vinyóval
- FullHD-t legalább 2,8 GHz Extreme procival érdemes buherálni de jó ha van 3 GHz és jobb ha 4 magos a cumód. A ramok 4 GB-al már élvezni is fogod, de ami a lényeg, a RAID vinyók különben szaggatni fog szerkesztéskor is!
Renderelés:
- HDV 1080-50i anyag 1 óra nálam a vágási pontoktól, effektezéstől függően általában 4-5 óra
- HD 1080-50i anyag haverom gépén (Core2Duo 2.4, 3 GB) 1 óra anyag 6 óra.
Bocsánat, lehet, hogy hülye a kérdésem, de akkor ezek szerint a Raid-es vinyók támogatása miatt csak a Mac Pro jöhet számításba? Vagy a többi modellnél is lehet valamit buherálni?
Második kérdésem pedig, valaki, ha már itt vagyunk tömören leírná, mi ezek között a különbség? Csak a tisztánlátás kedvéért. Mert azt hiszem sokan keverik ezeket: DV, HD, HDV, Full HD.
Eki, volt szerencsém viszonylag sokat dolgozni mind HD, mind DV anyaggal, szakmabelinek nem mondanám magam, már csak a korom miatt sem (21). :)
De az otthoni pc-men, ami kb 1 évvel ezelőtt menő konfignak számított, nos ezen a HD egy kínszenvedés, persze memóriát tehetnék bele, amennyi jól esik, de akkor már videókártya csere is kell stb., meg a proci is gyengécske, a windowsról nem ejtenék szót. Szóval én otthonra szeretnék már egy jó cuccot, amin kényelmesen, anyázások nélkül tudok HD-t vágni. Ahol eddig dolgoztam, ott ez nem volt gond az Avid rendszerekkel. És akárhogy is, de megérzi a gép a DV és a HD közti különbséget. Nem a lejátszásra gondolok, hanem a velük való munkára. Persze a célom egy olan gép, ami nem érzi meg :)
jockey - http://www.gaia.hu/hd.htm
Bocsánat, lehet, hogy hülye a kérdésem, de akkor ezek szerint a Raid-es vinyók támogatása miatt csak a Mac Pro jöhet számításba? Vagy a többi modellnél is lehet valamit buherálni?
Második kérdésem pedig, valaki, ha már itt vagyunk tömören leírná, mi ezek között a különbség? Csak a tisztánlátás kedvéért. Mert azt hiszem sokan keverik ezeket: DV, HD, HDV, Full HD.
A második kérdésre:
Dv: lényegében egy kazetta formátum(ok) dv, minidv, dvcam, dvcpro(panasonic)
másodpercenként 25 Mbit adatot jelent, PAL rendszerben 720×576 képpont (4:3)
HDV (HD): itt már HD (High Definition - nagyfelbontású) videóról van szó. A HD (1080 formátum) képterülete 5-szor nagyobb az PAL felbontású videó képterületénél.
Formátumok: Váltottsoros - a páros, majd a páratlan sorszámú pixelsorok kirajzolásával történik, qrva gyorsan, 1 sec alatt, most is így nézed a monitorod ha crt(Interlaced i) 19220*1080i
Progresszív 1920*1080p - 1280*720p - a plazma és lcd technika nem ismeri a félképet ezért teljes képet generál a félképekből.
A HD minőség rögzítése terén most harc dúl:
DVD-re----röhej megoldás, felejtős (még dv-re is muhaha)
SD-SDHC kártya----szerintem ez is nevetséges most bár a jövő lehet hogy pont ezelőtt áll.
HDD-re---- magyarán vinyóra, kezd alakulni de még nagy a káosz. pl a mindenható (sorry1) sony csak a vegashoz alkalmas formátumban hajlandó dolgozni.
DV-re---- dv kazettára hd minőségben( HDV). Eztete szeresse a Mac-)
És a kis ujdonság: AVCHD formátum. Nemtom mi a búbánatnak kellett még ez is de van és a mac ezt is támogatja. Sony -pana találmány. Hdd-re, dvd-re (muhaha), sd-re, sdhc-re rögzít.
A Full HD 1080i !!! Ő lenni szabvány egyszercsak ebben az elmaradott országban. Viszont amit most csiripelnek a verebek: Mo-on NEM MPEG2 lesz a szabvány tömörítés HANEM MPEG4 !!! A sok marharépa (sorry2) aki mostanság veszi a fullhd kütyüjét és van benne digituner (mpeg2) ha minden igaz 2012-ben dobhatja ki. Vagy dekóder box. Kabaré…
RUDDE: érdemes egy erősebb inteles masinába fektetni mert ezek a progik rendesen kihasználják a két magocskát. A neten találsz renderelési teszteket. Meggyőzőek.
Még egy érdekes eset is: a barátom volt annyira analfabéta hogy usa-ban vett mini dv kamcsit. Naná hogy ntsc (samsung). Van neki sd kártya rögzítése is. ÉS láss csodát kristálytiszta mpeg4-ben, avi-ban pakolja oda a cuccot. Nem ám ilyen+olyan formátumokban mint az euban.
Remélem segítettem életem leghoszzabb fórumos írásában.
Jó felé kapisgáltok!
Ti nagy HD-sek talán megtudjátok mondani nekem “kis SD-nek” mia fenére teszitek a kész anyagot?
Legyen akár esküvő, akár céges film, akárcsak home video.Milyen hordozón, milyen felbontásban tudnátok a kész fimet átadni?
A Raid-es vinyóra visszatérve: egy sima 7200 fordulatú vinyó szűk keresztmetszet, a Raid nem felesleges
csecse-becse. És én végig real-time-ról beszélek. Amit csinálok, azt azonnal látom, vagy azonnal visszaírom kazettára. Mi az, hogy 1 óra anyagot 6 óra hosszáig rendererek. Ez vicc.
Miről folyik itt a csevely?
Mégegyszer: milyen adathordozón és milyen felbontásban adsz át kész anyagot????
Medve: ahogy paran posztoltak regebben itt a forumban, felveszik HD-be, utana baszakodnak a konveretalassal,
tarkapacitassal, vegul sikerul lekonvertalniuk DV-be es ugy adjak le az anyagot :)
En addig dolgozom DV-n, amig nem lesz minden (!) lakasban HD TV,
na akkor fogok valtani, addig hulyeseg es nagyzasi hobort.
(Mondom ezt ugy hogy HD kameraval dolgozom es a projekteket mind DV-be rogzitem.)
Rudde!
Borulj a keblemre! Teljesen igazad van! Ebből a topikból mindez kiderül.
De kiderül az is, hogy sokaknak fogalmuk sincs a HD-ről és annak teljes
műsorgyártó infrastruktúrájáról(húú)!
Persze lehet baszkódni egy HD kamerával, meg jóóól megvágni, meg jóóól megnézni a monitoron.
És?
Persze nem akaron senki kedvét szegni, de az alapfogalmakkal, hardverigényekkel
(és nem csk a számítógép) tisztában kéne lenni.
Egy kicsit idevág: a 16x9-es LCD és plazma tévék esete is
A világ legnagyobb átverése!
A HD, meg ezek a 16x9-es szarságok még nálunk igencsak nem indokoltak.
Persze nem kell lemaradni technikailag.
De, amíg ez el nem terjed nagy tömegben, addig ez csak úri huncutság.
Az egész vége 4x3 SD jó kis csíkkal alul-felül.
Addig is jó topikozást.
Medve:
Bocsánat nagymester, hogy valaha is vágtam (sőt egyáltalán néztem) nagy felbontású videót.
Nekem csak hobbi + családi videó. 2005-ben egy tizenx éves panasonic kamerát akart lecserélni apukám, persze, hogy nem dv-t vett, mert nem 3 évre vett kamerát, hanem jóval több időre. Most akkor le kéne hordanom, mert ezt vette?
3 db 2 órás túrafilmet vágtam meg az iMac g5-tel. A felvételek apukám által a hdv kameránkkal készült, és nem kapcsolta át DV-be, mert ezt akarta. Itt vannak a polcomon a kazikon, mivel visszajátszottam őket. Elismerem, hogy jelenleg az én családom csak az én gépemen tud ilyen nagy felbontású filmeket megtekinteni. Ha megakarjuk a televízión nézni, akkor a kamerát összekötjük vele S-Video kábellel. De akkor is ott van a szitu, hogy hamarosan teljes pompájában megtudjuk nézni a nappaliban. Lehet, hogy túl optimisták vagyunk, vagy inkább tahó nagyképűek, de mi szeretnénk a régebbi felvételeket is ilyen felbontásban visszanézni majd.
A hisztimen kívül még annyit mondanék, hogy nekem a 16:9 sokkal kényelmesebb filmnézést nyújt, mint a 4:3. Már csak abból indulok ki, hogy a szemeink hogyan helyezkednek el egymáshoz képest.
Gondolom te szakmabeli vagy, ezért is kértem bocsánatot az elején, mert én csak a magánvéleményemet fejtettem ki, közöm sincsen az ipari filmkészítéshez.
Medve: ahogy paran posztoltak regebben itt a forumban, felveszik HD-be, utana baszakodnak a konveretalassal,
tarkapacitassal, vegul sikerul lekonvertalniuk DV-be es ugy adjak le az anyagot :)
En addig dolgozom DV-n, amig nem lesz minden (!) lakasban HD TV,
na akkor fogok valtani, addig hulyeseg es nagyzasi hobort.
(Mondom ezt ugy hogy HD kameraval dolgozom es a projekteket mind DV-be rogzitem.)
Te csinálod a legokosabban. :) Amikor 2020-ban úgyis jön az XXXXXHD :). Be kéne állni az egész világon egy rendszerre azt kész. De ez sohasem fog bekövetkezni.
Én kérek bocsánatot!
Senkit nem akartam megbántani. Engem is érdekel a HD(így általánosan).
De folyamatosan a korlátait érzem.
Példa: nálam volt egy videós barátom, valami új, komolyabb Sony HD kamerával
, majd a típusát is megírom.
Szóval HDMI-DVI csatlakozóval kötöttük össze a 22"-os Dell monitorommal.
A kép relatíve jó minőségű volt, de látszott,hogy nem HD felbontású és
csík volt alul-felűl.
A monitor 16x9-es. Méér is van csík?
Mert a monitor fizikai felbontása és a kamera HD felvételének a felbontása
különböző. Van köztük 1 db kábel. Mit állítsak!?
Se a monitor felbontását, sem a kamera felbontását nem tudom állítani.(hiszen szalagra van rögzítve)
Szar a kép, és még fekete csík is van!
Most a kamerát, vagy a monitort dobjam el.
Vicces! Nahát többek közt erről beszélek.
És csak piszkálódásképpen jegyzem meg S-Videon nem lehet HD-t nézni, az már SD.
Útálok hosszú szövegeket írni, de most van kedvem. Szal.
1., Medve által bedobott linket már én is felnyomtam több helyen, érdemes nézegetni és érdemes Pistiéknél vásárolni is. :))) (reklám bocs)
2., Azt, hogy ki miért használ SD, HDV, Full HD kamerákat, meghogy 3CCD vagy CMOS-t...???? Húúú, k*rva nehéz lenne ezt megmondani. HDV-t azért, mert talán a piac “igényli”. Teszem ezt azért idézőjelbe, mert szüksége nem nagyon van rá, csak hallják innen-onnan “HD így, HDV úgy” és nekik is az kell, nehogy lemaradjanak valamiről.
3., Mi HDV kamerával rögzítünk anyagot, azt .M2TS formátumban editáljuk, majd a produktum végén konvertáljuk le SD-be. Hogy miért is?
Mert ugyanazon eseményről felvett SD->SD és HDV->SD produkció végeredménye között érezhetően részletgazdagsági különbségek mutatkoznak a HDV2SD javára. Talán ezért van értelme a HDV-nek. (de ezt csak Mi állítjuk)
4., Medve monitor esetére reagálva: Medve, Mi ha HDV kamcsinkat HDMI-n keresztül összekötjük a 16:9-es monitorral vagy LCD TV-vel és semmi alsó/felső csík nem mutatkozik. Nem lehet ott valami gond a felbontással?? (csak okoskodom)
Lassuság megvan MacPro-n is hogyha nem észel dolgozol…
Hatalmas gyorsulást értem el ugy FCP ben hogy egy másik HDD re dolgozom. Azon van a video meg minden és a Rendeszer meg az FCP az megint egy külön vinyón… enél már csak akkor lenne jobb hogyha Dual Disk en dolgoznék. Lehet akármilyen géped ha a HDD piszok lassu.
Valaki segítsen könyörgöm. Hogy lehet kikapcsolni a Final Cut-ban azt hogy a be exportált HD anyagnak a hangját ne vegye figyelembe, audio nélkül akarok vágni. Grrrr…
1 napja keresem, már megőszültem, de biztosan az orrom elött lesz.
Köszönöm bárkinek ha megment!!!
Javaslom a hangsáv előtt levő levő kis zöld gombocskát, amin egy hangszór jel van, bekapcsolni, és akkor elnémítja a hangsávot. Ha teljesen ki akarod törölni magát a hangsávot, akkor a timeline jobb felső sarkában látsz két ikont, az egyik a snap a másik a link. Utóbbit kikapcsolva külön kezelhető a hang és a kép.
bocs, hogy belekotyogok, de a FULL HD, az nem 1080i, hanem 1080p. A HDV az 1080i.
A HDV 1440x1080 és 1,33:1 oldalarányú pixellel dolgozik.
HD minden, ami 480sor, vagy több annál.
A fullHD pedig mindig 1920x1080.
A DV és HDV 25Mbps, DVCPro-ból van még 50 és 100Mbps(DVCPro HD) is.
Valahol biztos van vmi jó wiki, helyből a lustaságom ennyit engedett :)