Fórum kezdőlap  »  Hardver  »  MacBook Pro/Air, MacBook, PowerBook, iBook  »  MacBook Pro betegségek
Összes oldal: 10
9

Törzsvendég
Bejegyzések: 766
#401 - 2008. március 24. @ 21:39 | mellőzöm  

Tegnap volt egy csúnya fagyásom. A gép nagyon melegedett, pedig semmi komolyan megterhelő progi (Aperture, PS, stb) nem futott rajta, csak pár böngésző ablak, másolgatások Finderben a wifi hálón, stb.

Eleinte csak lassult, aztán a képernyővédőből már nem tudtam kilépni. Hiába próbáltam a jelszavam beírni, az első pötty után már csak strandlaszti volt. Hiába vártam hosszú percekig, semmi változás. Végül lecsuktam a képernyőt, és lekapcsolt. Egy darbig a nyitó gombnál a sleep lámpája folyamatosan halványan világított pulzálás helyett, aztán teljesen elaludt. Hagytam hülni egy kicsit, és elkezdtem törni a fejem, hogy hallottam-e a ventik hangját. A gép tűzforró volt, így felpolcoltam, hogy az alja jobban hülhessen.

Elkezdtem a hűtés hibájára gyanakodni, meg túlhevülésre, aztán bekapcsoltam, és figyeltem a wenti hangját. Most már hallom, ha nagyon figyelek, de szerintem egyáltalán nem hangos, csak néha hallom, és akkor se zavaróan. Még ha a zenét lehalkítom, akkor se. Feltettem SMCfanSpeed progit, az most 60-70 fokot és 1994-2313rpm közti sebességet ír, és semmi venti hangot nem hallok. Lehetséges, hogy ilyen halk a venti, vagy a progi ír hülye rpm adatot, és nem is megy a venti?

Mik a normál hőmérséklet és venti fordulat adatok alapjárati (netezés) és terheléses állapotban?

Törzsvendég
#402 - 2008. április 04. @ 18:04 | mellőzöm  

Feltettem az SMC fan controll progit, azóta nem is érzem olyan melegnek a gépet, és a kijelzés is ezt erősíti meg. Viszont a sleepbe belefagy néha.

Viszont az érdekelne, hogy hogy lehet az almát kelkapcsolni, hogy ne vilgítson.

bM Függő
Bejegyzések: 6022
#403 - 2008. április 04. @ 18:33 | mellőzöm  

Leveszed a kijelző vényerejét, ugyanis az világítja meg.

Aláírás 

---> http://bachman.cjb.hu <---

Törzsvendég
#404 - 2008. április 04. @ 19:38 | mellőzöm  

Szóval arra nincs megoldás, hogy az alma ne világítson, de dolgozni lehessen a gépen? Sötétben nem mindig a legideálisabb, hogy világít az alma…
,-(((

Macőrült
Bejegyzések: 4190
#405 - 2008. április 04. @ 20:19 | mellőzöm  

Off:

Azt hiszem mindenkibol hardver mernokot kell nevelni kozepiskolas szinten… :)

On:

Aláírás 

http://alex91.extra.hu

Aktív
Bejegyzések: 3
#406 - 2008. április 05. @ 08:54 | mellőzöm  

Bocsánat a nem teljesen témába vágó üzenetemért. Macbook pro magyar nyelvü billentyűzetének kéne a part numbere. Ha valaki tudja írja meg nekem.
Előre is köszönöm.

Törzsvendég
Bejegyzések: 554
#407 - 2008. április 05. @ 11:38 | mellőzöm  
Magellan - 2008. április 05. @ 08:54

Bocsánat a nem teljesen témába vágó üzenetemért. Macbook pro magyar nyelvü billentyűzetének kéne a part numbere. Ha valaki tudja írja meg nekem.
Előre is köszönöm.

mennyibe kerül ez most itthon?
mármint a MBP magyar bill.

Törzsvendég
#408 - 2008. április 16. @ 01:00 | mellőzöm  

Nem tudok segíteni, a jelek szerint más se nagyon. Nekem angol bill van, és elég jól meg vagyok vele. “szerencsére” a magyaron sincs sokkal több hasznos infó a spec karakterekről, így nem látom értelmét lecserélni. az ékezeteseket meg már úgyis megtanultam mindet, hogy hol van. a programok gyorsbillentyűinél meg többnyire a magyar kiosztás okoz gondot, nem a billentyűzet nyelve.

ha mégis nagyon kell a magyar bill, akkor szerintem hívd fel valamelyik szervízt, biztos megmondják.

Macőrült
Bejegyzések: 3823
#409 - 2008. április 16. @ 07:43 | mellőzöm  
atomtenger - 2008. április 04. @ 18:04

az előző (fan controll) hozászólásod alapján komoly ember látszatát kelted, de ez az utóbbi kérdésed eléggé megkérdőjelezi ezt :D

én a capslock billentyű háttérvilágítását szeretném kikapcsolni, mert úgysem használom. van rá mód?

Aláírás 

-blog- -photoblog-

Aktív
Bejegyzések: 39
#410 - 2008. április 16. @ 18:47 | mellőzöm  

mennyibe kerül ez most itthon?
mármint a MBP magyar bill.

Nekem amerikai billentyűzetem van és a hosszú i hiánya miatt fogok magyarra váltani. Az Almárium ajánlata munkadijastól nettó 15ezer.

bM Függő
#411 - 2008. április 16. @ 18:53 | mellőzöm  
Sala - 2008. április 16. @ 07:43

én a capslock billentyű háttérvilágítását szeretném kikapcsolni, mert úgysem használom. van rá mód?

Lepattintod a billentyűt....

Aláírás 

Törzsvendég
#412 - 2008. április 17. @ 00:50 | mellőzöm  

az előző (fan controll) hozászólásod alapján komoly ember látszatát kelted, de ez az utóbbi kérdésed eléggé megkérdőjelezi ezt :D

Köszi a kreatív észrevételt, de szerintem azért annak van némi létjogosultsága, hogy nem akarom, hogy egy sötét szobában világítson a hivalkodó alma a gép tetején. Mert ha ugye leragasztom egy széles ragasztószalaggal, akkor meg én vagyok a barbár....de úgy fest, ha nem akarom, hogy világítson mindenki arcába az Apple reklám, akkor kénytelen leszek leragasztani.

Macőrült
Bejegyzések: 2053
#413 - 2008. április 17. @ 01:07 | mellőzöm  

Szétkapod a házat beraksz mögé valami sötét lapot és pont. De nem tudom mit gondoltál mi világít ottan. :)

Aláírás 

MacBook Pro 2.2 - PowerMac G4 - Time Capsule - iPod - iPhone 3G

Aktív
Bejegyzések: 15
#414 - 2008. április 23. @ 13:46 | mellőzöm  

Nekem sleep-be már sikerült lekapcsolnom az almát, sőt ha külső monitort használok akkor sem világít :)

Aktív
Bejegyzések: 423
#415 - 2008. április 23. @ 14:25 | mellőzöm  

más topikban már találtam erre vonatkozóan dolgokat de megoldást nem. Sípolás. Egyelőre még
nem jöttem rá mikor áll le és mikor kezdi ujra a vékony, halk de idegesítő sípolást.
ötletek?
macbook pro 2,5 GHz, 4GB, 10.5.2

Veterán
Bejegyzések: 1933
#416 - 2008. április 23. @ 14:51 | mellőzöm  
atomtenger - 2008. április 17. @ 00:50

Köszi a kreatív észrevételt, de szerintem azért annak van némi létjogosultsága, hogy nem akarom, hogy egy sötét szobában világítson a hivalkodó alma a gép tetején. Mert ha ugye leragasztom egy széles ragasztószalaggal, akkor meg én vagyok a barbár....de úgy fest, ha nem akarom, hogy világítson mindenki arcába az Apple reklám, akkor kénytelen leszek leragasztani.

A Nocturne app a Te barátod!
Esti munkánál ezt használom, mivel képes “inverzbe” forgatni a képernyő képét.
(Értsd: fekete alapon fehér betűkkel dolgozol.)

Aláírás 

Tiéd minden.

Törzsvendég
Bejegyzések: 537
#417 - 2008. április 23. @ 14:55 | mellőzöm  

Beleszaladtak a keveset fogyasztó proci hibájába.

Ha better performance-re állítod a power managert, akkor szerintem megszűnik.

A hangot az okozza, hogy a kapcsoló üzemű tápegység (ami a proci és egyéb feszültségeket állítja elő) nincs megfelelően leterhelve (ezért a működési frekije a hallható tartományba csúszik).

Ha leterheled a procit, akkor meg fog szűnni a hang… (szerintem).

Anno volt olyan laptopom, amin a bios frissítés úgy orvosolta a gondot, hogy kicsit leterhelte a procit. Csak az volt a gond, hogy kb 20% akkuidőt veszítettem emiatt. Downgrade lett a vége..

Aláírás 

Macbook Air

Aktív
Bejegyzések: 139
#418 - 2008. április 23. @ 15:10 | mellőzöm  

Pár napos Macbook Pro-val az alábbi bajom van. Pár nap után a böngészőben egyes weblapok nem jelennek meg és most már a gmail sem. Egyik Google oldal sem. Az okról gőzöm sincsen. Se firefoxban, se safariban. Ehhh…
Tipp?

A melegedős gond nálam is előfordult egészen 71 fokra felment a hőmérséklet, de pár alkalmazás bezárása után minden helyreált.

Tényleg! Swticher kérdés.
Hogyan tudok egyetlen klikkel bezárni alkalmasokat? A CMD Q megvan, de van erre kattintós megoldás.

Macőrült
Bejegyzések: 2115
#419 - 2008. április 23. @ 15:35 | mellőzöm  

ScoTTT: a melegedés annak a következménye, hogy valami történik a gépen. Ez adott esetben teljesen normális, hiszen számtalan más rendszerszolgáltatás fut akkor is, amikor te magad épp nem indítasz el semmilyen programot. Hogy épp mi fut és mennyire terheli a processzort, azt az Activity Monitor-ban (vö. Feladatkezelő) tudod megnézni, ha a CPU-nál az “All Processes"-t választod.
Ami sajnos nagyon le tudja terhelni a processzort, az a Flash a különböző internetoldalakon. Ez ismert probléma. Lehet, hogy legutóbb ezt tapasztaltad.

Alkalmazások bezárása: egérrel nem lehet mindegyiket egy kattintással bezárni, mert a többablakos alkalmazásoknál az ablak bezárásával nem lép ki magából a programból. (Kicsit már a filozófia, mint Windowson.) Én egeres megoldást nem tudok, de a laptopon nekem kényelmesebb is a cmd+Q.  Amit kipróbálhatsz: cmd+Tab közben cmd nyomvatart, kurzorral vagy tabulátorral tovább mozog és Q-t nyomogat.
Vagy Dock ikonokon egeret hosszabban nyomvatart és Quit, illetve kétujjas kattintás és Quit, bár ez 2 kattintás, nem 1 :-)

Aláírás 

http://search.info.apple.com/

Aktív
Bejegyzések: 139
#420 - 2008. április 23. @ 15:40 | mellőzöm  

Köszi! A tabos megoldás tetszik.
Esetleg mindent lezárni(nem bezárni, csak dockra tenni) mivel tudok? Melyik kombinacioval?

Az eltunedezo weblapokrol semmi? youtube, google osszes es meg par oldal nem mukodik. Ma reggel a gugli meg ment, most mar nem. elallitottam valamit esetleg? Szolgaltato lehet a bunos? (Voda HSDPA)

Aktív
Bejegyzések: 423
#421 - 2008. május 07. @ 10:47 | mellőzöm  

még mindig sípolás ügyben. Aztr vettem észre, hogy ha be van dugva a fülhallgató akkor csak a fülesben megy tovább a sípolás.
Ugyhogy a nem eléggé leterhelt proci verzio talán mégsincs összefüggásben a sipolással? Cserébe baromi idegesítő. ötlet?

Veterán
Bejegyzések: 1555
#422 - 2008. május 07. @ 10:55 | mellőzöm  

nekem akkor sipol mikor bedugom a fulest, de nincs meg zene, ha vege a zenenek, akkor par mp-ig meg sipol majd befejezi…

Aláírás 

Amateurs worry about sharpness.
Professionals worry about sales.
Photographers worry about light.

Veterán
#423 - 2008. május 07. @ 10:56 | mellőzöm  
iJesus - 2008. április 23. @ 15:48

ScoTTT - 2008. április 23. @ 15:40Köszi! A tabos megoldás tetszik.
Esetleg mindent lezárni(nem bezárni, csak dockra tenni) mivel tudok? Melyik kombinacioval?

http://wiki.beszeljukmac.com/mediawiki/index.php/Gyorsbillentyuk

En itt nem talalok olyat, ami a Dock-ra tesz le mindent:)

Aláírás 

Aktív
Bejegyzések: 1
#424 - 2008. május 08. @ 19:57 | mellőzöm  

Sziasztok. Egy 2006 végi 17"-os MacBook Pro-m van. Az akksi most púposodott fel, az Almárium egy hónapja ül a “feljelentésemen”. A gép nyilván már nem garis, abban reménykedem, hogy a visszahívásos akksicserét még bevállalja a központ. Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Illetve mik a tapasztalatok a válaszidőkkel? Tényleg ilyen hosszú idő is eltelhet ha beküldik a hibát (fotóval) a központnak?

Aktív
Bejegyzések: 210
#425 - 2008. május 17. @ 16:10 | mellőzöm  

Sziasztok!

Sajnos így/itt kell először megszólalnom…
Bizony az én gépem is sípol. Egyelőre még nem frissítettem a profilom, az új gépem a következő:
MBP 4,1 15.4” 2.5 GHz/4 GB/ 200 @ 7200 rpm / Mac OS X 10.5.2 és legfrissebb firmware
Először attól féltem, hogy a HDD kavar bele valamit a renszerbe, de úgy néz ki, nem erről van szó. Néhány tapasztalat: akkor kezdődik, ha bármi hangot tartalmazó dolgot akarok lejátszani - film, zene, stb., illetve, ha olyan programot futtatok, mint pl az iChat, ami szintén “dolgoztathatná” a hangkártyát - ózenetküldés, ilyesmi. Nem vagyok biztos ebben az összefüggésben, de már kipróbáltam egy csomó programot (Adium, Safari, teljes iLife, iCal, Address Book, Mail, iWork, MS Office, stb.), és egyelőre csak ilyen esetekben találkoztam a hibával. Minden esetben hang kiadása elétt-után jelentkezett a zaj, szóval a tapasztalaitok más beálltásokkal értelemszerűen mások is lehetnek (nekem pl az Adium nem ad hangot, így nem okozott zavart).
Emellett volt sok-sok telepítésem, illetve a HDD-ről .dmg-ből raktam vissza a rendszerbeállításaimat, szóval “dolgozott” is a gép rendesen.
További érdekesség, hogy a zaj minaddig megmarad, amíg megy a lejátszás, függetlenül attól, hogy mekkora a hangerő (akár mute) vagy hogy fülhallgató van-e bedugva - ekkor a fülhallgatóban zúg, a gép nem (ez benne a legszebb, mert hogyan vinné tovább a zúgást, ha nem a hangmodulban van hiba, illetve miért nem csak a hangszóró, hanem az egész gép zúg, ha nincs bedugva semmi a jack-aljzatba, ha tényleg azzal van gond?!).
Amit kifelejtettem: a rendszerhangok is beinítják a jelenséget. Akkor kb 15 másodperc sípolás közepén halható az adott hang :)
Hétfőn vagy kedden megyek a géppel szervízbe, már tudnak is róla, remélhetőleg segítséget is fognak tudni nyújtani.

És hogy pozitív legyen a végkifejlet: örülök a gépnek, nagyon gyors és illedelmes társ. A zúgástól eltekintve csendes (még az előző generációsoknál is sokkal csendesebb), különösen az SD javult sokat (nem hallom, ha dolgozik!!!). A hőháztartás is fejlődött, bár engem eddig se zavart, hogy melengeti a kezem - az asztal sorsa pedig nem kimondottan izgat :)
Hál’ istennek a grafikus gondok elkerültek engem (lekopogva), illetve szépen ébred/alszik az eddigi használat alatt (lekopogva 2x).

Majd jövök a tapasztalatokkal. Ha esetleg már lenne előrelépés az ügyben, és elkerülte a figyelmem a fórumon, akkor bocsesy, nagyon régen nem voltam fent, és a kereső ezt dobta ki legutóbbiként ;)

Gabike

Aláírás 

MBP 15.4/2.5/4, iPod G2 Blk 8.0

Aktív
#426 - 2008. május 17. @ 16:57 | mellőzöm  

hello!

néhány vonatkozó tapasztalat, bár megoldást azt nem tudok magam sem…

Touchpad: én egyszer egy 17"-es MBPnél észleltem hasonló érdekességet. Olyanokat produkált, mint mikor csúszik le az egér az asztalról, azaz a kurzor elkezdett szépen bolyongani a kijelzőn, történetesen mindig jobbra. A megoldásról végül lemaradtam, de ha jól emlékszem kb egybeesett a Leopardra való átállással (illetve mintha valami firmwarekedés is lett volna benne, de erre a részre már nem emlékszem ennyire pontosan).
Mellesleg korai XP, amit iskolában volt szerencsétlenségem sokat használni, szintén ilyeneket csinált, akkor a rendszergazdák a “majd újrarakjuk” felkiáltással üdvözölték a bajt. Persze utána folytatódott minden ugyanúgy, mi meg igyekeztünk menekülni azokról a gépekről...:)

Fázás: bár nem ilyen mélységben, de ismerős a jelenség. Értem ezalatt, hogy: egyszer kb 5-6 órán át sok kis videofájlt kellett konvertálnom, és a teljestmény az első óra végéra látványosan javult. Mivel nagyságrendileg azonos méretű fájlokkal dolgoytam, így lehetett érezni ténylegesen, hogy kb 10%-kal kevesebb idő kellett a gépnek. Hasonlóképpen, amikor beállt a rendszer a stabil 70+ Celsius fokra a processzor táján, akkor a teljesítmény kicsit mérséklődött. Persze nem volt időm kimondottan tesztelgetni, és nem teljesen homogén anyaggal dolgoztam, tehát ez nem biztos, hogy ez valóban így igaz, de nekem ilyen érzésem volt.
Ugyanakkor ez még messze van attól, hogy a gép úgy általában nem teljesít - és én már használtam hideg hidegben is (-15 fok), és ott sem lehetett érezni ilyen mérvű lassulást (Ehhez még annyit, hogy sajnos elengedhetetlen volt, és soha többet nem fordult elő, mert azért tudjuk: nem ez a rendszert leginkább kímélő hőmérséklet-sáv.). A sleep-mode-os “ridegtartás” pedig általnos, és azzal sem akadt problémám soha, mint ahogy a rendszer “befűtésével” sem. For the record: ezek még a 2.33-asommal történtek.

Remélem, van esély a javulásra. Jobbhíján vidd közelebb a kandallóhoz…

Gabike

Update: Lehet, hogy elég távoli hasonlóságok, de ennyit ismerek én magam. XP amúgy rendszeresen csinálta mind ezt a csúszós trükköt, mind a bekésést. Remélhetéleg csak szoftver (vagy kicsit rosszabban firmware) hiba.

Aláírás 

Aktív
Bejegyzések: 97
#427 - 2008. május 17. @ 23:00 | mellőzöm  

hmm, nekem pont fordítva van :D erről szeretnék kérdezni. 15"os, 2,4-es MBP 4,1.. Eddig minden ment rendben, de most az utóbbi pár napban, a bal hangszóró körüli rész elkezdett melegedni. Nem forró, nem is meleg, olyan langyos, de eddig jég hideg volt, úgy ahogy a jobb oldalt most is. nincs bedugva fülhallgató, se pci kártya. Néztem szétszerelt MBP képeket, de nem láttam semmi olyat arra fele, ami különösebben felmelegedhetne, és erre fele távozna a keletkezett hő. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez mennyire normális így nyár körül, vagy, hogy van-e valami arra fele ami mégis melegedhet, és ezzel hibára utal. köszi előre is a választ.

Aláírás 

cmd | MBP 4,1 with OS X 10.5.5 Leopard Home Basic

Aktív
#428 - 2008. május 17. @ 23:14 | mellőzöm  

Hali!

Nyáron ez többé-kevésbé normális - nem mintha hatalmas eltérések lennének a kinti hőmérséklet függvényében (hacsak télen nem fűtetlen szobában használod a géped). Nekem most 8 órája megy a gép folyamatosan, a heatsink-ek 51 és 44 fokon vannak (51 a bal oldali), illetve a HDD 41 fokos - ugyanakkor ez felment egészen 50 főlé, amikor az adatokat mozgattam. Ahhoz a zónához legközelebb ez a két “hőforrás” van, és viszik is tovább bőszen a fém alkatrészek a meleget - az előzőek esetében pedig értelem szerűen a ventilátorok a merevlemeztől, és más belső elemektől.
Ajánlom az iStat Pro-t, ha még esetleg nem lenne fenn, azzal tudod követni az eseményeket. Nagyjából hasonló adatok mellett én nem aggódnék érte. A legtöbb esetben az a baj, hogy az ember életében először itt használ fémházas gépet, és szokatlan “testközelből” átélni a jó hővezetés élményét (én sokat gépelek, és más gépeken mindig lefagynak az ujjaim, szóval nekem tényleg élmény:))

Gabike (szerk.)

Aláírás 

Aktív
#429 - 2008. május 17. @ 23:32 | mellőzöm  

Szia!

Köszönöm szépen a kimerítő és megnyugtató választ. iStat Pro fenn van, de furcsának tűnt a jó számadatok mellett, ez a hő termelődés. És mellesleg most használok először fémházast, úgyhogy minden passzol :) köszi még egyszer

Aláírás 

Aktív
#430 - 2008. május 17. @ 23:38 | mellőzöm  

Kicsit utánaolvasva, illetve magamat ellenőrizve, még hozzátennék pár dolgot.
Ahhoz a régióhoz kötődik még az AirPort kártya (nálam 55 fok a folyamatos használat miatt), illetve a South Bridge, kicsit távolabb a North Bridge. Ebből előbbi viszi az USB-t, a PATA/SATA felületeket, PCI-t, BT-ot, AP-ot, többek között, utóbbié a RAM és a grafikus kártya. Mint az én értékeimből is látszik, többnyire az elmúlt órákban inkább az előző csapat dolgozott, míg a processzor és más jobboldali hőforrások kevésbé. Szerintem hőkiegyenlítésnek mondjuk megfelelne egy wifi-bt futtatás a háttérben, miközben megy valami nagyigényű alkalmazás:)
Egyébként maga a “töltésközpont” a legcsücsökben van (ahol a régebbi fehér MacBookok sárgultak...), és ha annak a hője ingadozna hiba miatt, akkor valószínűleg azt hamar észrevennéd, mert várhatóan elég drasztikus változás lenne.
Mindaddig azért futtasd váltva adapterről és akksiról is, de én legalábbis továbbra sem tartom valószínűnek, hogy egy kis langyosság ilyesmire utalna. Közben pedig hasonlítgasd azt a meleget a billentyűzet “feletti” összekötő híd forróságához (remélem érted mire gondolok, nem tudom mi a becsületes magyar neve:)).

Gabike

Aláírás 

Aktív
#431 - 2008. május 17. @ 23:39 | mellőzöm  

...és nincs mit!

Gabike

Aláírás 

Veterán
#432 - 2008. május 17. @ 23:48 | mellőzöm  

OFF

Mozgo cursor:
Baratnomnek ugyanolyan egere van, mint nekem.
En a geppel a nappaliban voltam, O a haloszobankban a sajatjaval, de mivel figyelmetlen volt, az en egeremmel…
Majdnem meghulyultem, hogy mi a gepem baja, mert a pointer tolem fuggetlenul mozgott es nyitott meg alkalmazasokat.
Egyszer csak jon le a nappaliba, hogy nem mukodik az egere…
Na ekkor esett le, hogy mi is a helyzet:)))

ON

Aláírás 

Aktív
#433 - 2008. május 17. @ 23:56 | mellőzöm  

:D
Velem hasonló esett meg, amikor ráültem az Apple Remote-ra sok-sok Mac között. Senki sem értette, hogy mi történhetett a Front Row-val (én sem:)).

Gabike

Aláírás 

Aktív
#434 - 2008. május 18. @ 00:41 | mellőzöm  
gabike - 2008. május 17. @ 23:38

Kicsit utánaolvasva, illetve magamat ellenőrizve, még hozzátennék pár dolgot.
Ahhoz a régióhoz kötődik még az AirPort kártya (nálam 55 fok a folyamatos használat miatt), illetve a South Bridge, kicsit távolabb a North Bridge. Ebből előbbi viszi az USB-t, a PATA/SATA felületeket, PCI-t, BT-ot, AP-ot, többek között, utóbbié a RAM és a grafikus kártya. Mint az én értékeimből is látszik, többnyire az elmúlt órákban inkább az előző csapat dolgozott, míg a processzor és más jobboldali hőforrások kevésbé. Szerintem hőkiegyenlítésnek mondjuk megfelelne egy wifi-bt futtatás a háttérben, miközben megy valami nagyigényű alkalmazás:)
Egyébként maga a “töltésközpont” a legcsücsökben van (ahol a régebbi fehér MacBookok sárgultak...), és ha annak a hője ingadozna hiba miatt, akkor valószínűleg azt hamar észrevennéd, mert várhatóan elég drasztikus változás lenne.
Mindaddig azért futtasd váltva adapterről és akksiról is, de én legalábbis továbbra sem tartom valószínűnek, hogy egy kis langyosság ilyesmire utalna. Közben pedig hasonlítgasd azt a meleget a billentyűzet “feletti” összekötő híd forróságához (remélem érted mire gondolok, nem tudom mi a becsületes magyar neve:)).

Gabike

jaj, akkor meg is van a felelős :D az airport. Azt használom, az akkor most már 10000% biztos nem hibából eredő hő többlet keletkezése óta. Ezer hála a kutató munkáért, így már minden világos :)

Aláírás 

Veterán
Bejegyzések: 1345
#435 - 2008. május 18. @ 00:47 | mellőzöm  

OFF: Lavigne, basszus, ez az avatar nagyon kemeny! :) Keso van mar, de neztem egy darabig, hogy megis mi baja a Firefox-nak.:)

bM Függő
#436 - 2008. május 18. @ 03:43 | mellőzöm  

Az avatar-on én is meglepődtem! :D

Aláírás 

Törzsvendég
#437 - 2008. május 18. @ 12:39 | mellőzöm  

Egy jó darabig kb gond mentes volt a gépem, de pár napja elkezdett stabilan 70 fok körül fűteni, és folyamatosan 5-7000 rpm-en pörögnek a ventik. Ez a rész kevésbé zavarna, de teljesítmény igényes alkalmazás nem fut (semmi grafikai), Activity Monitor szerint Safari viszi a legtöbbet a CPU-ból, de ezt mindjárt lelövöm, ha végeztem ezzel a posttal.

Ami jobban izgat, hogy tegnap óta a gépházon kívül a táp is tűz forró, és ha lehúzom tápról a gépet, akkor a korábbi 3-4 órás üzemidő helyett most hirtelen csak másfél órát mutat (egész napos) full töltés után is (BT, AP, stb kikapcsolva, fényerő közepes). Energy saver beállítás better performance, de eddig így is 3-4 óráról indult az akksi. Vagyis egyik napról a másikra megnőtt a gép hőmérséklete, és drasztikusan csökkent az akksi idő.

A gép egy MBP 15” 2,2 GHz 4GB RAM Penryn előtti utolsó széria, 2-3 hónapos példány.

Törzsvendég
#438 - 2008. május 18. @ 12:42 | mellőzöm  
ScoTTT - 2008. április 23. @ 15:40

Köszi! A tabos megoldás tetszik.

Dockra tenni nem tudom, de ha csak az asztalon keresel valamit, ahhoz nem is kell, F11 széttolja az ablakokat, és látod az asztalt, újra megnyomva mindent visszahúz a helyére (Leopard).

Macőrült
#439 - 2008. május 18. @ 12:50 | mellőzöm  

Atomtenger: SMC-resetet próbálj meg, az befolyásolja a power managementet.

Aláírás 

bM Függő
#440 - 2008. május 18. @ 12:52 | mellőzöm  
atomtenger - 2008. május 18. @ 12:39

Activity Monitor szerint Safari viszi a legtöbbet a CPU-ból

A “Show” résznél állítsd All Processes-re a popup menüt. Akkor is a Safari eszi a legtöbbet? Van ott valami ami számodra ismeretlen, mégis sokat fogyaszt?

Aláírás 

Törzsvendég
#441 - 2008. május 18. @ 13:00 | mellőzöm  
petnekiabel - 2008. május 18. @ 12:50

Atomtenger: SMC-resetet próbálj meg, az befolyásolja a power managementet.

Az SMC reset micsoda? Ha az SMC Fan Control lelövése, majd újra elindítása, akkor azt próbáltam.

Bachman - 2008. május 18. @ 12:52

atomtenger - 2008. május 18. @ 12:39Activity Monitor szerint Safari viszi a legtöbbet a CPU-ból

A “Show” résznél állítsd All Processes-re a popup menüt. Akkor is a Safari eszi a legtöbbet? Van ott valami ami számodra ismeretlen, mégis sokat fogyaszt?

All Processes-en van, Safari a legtöbb, a többi sehol nincs a közelében. Safari 90 körül van, gyakran 99,2, de az előbb 100,1 volt (ez mondjuk vicces, ha %-ban mér). Minden más 10 alatt…

Veterán
#442 - 2008. május 18. @ 13:06 | mellőzöm  

SMC reset:

http://wiki.beszeljukmac.com/mediawiki/index.php/SMC_Reset

Aláírás 

bM Függő
#443 - 2008. május 18. @ 16:01 | mellőzöm  
atomtenger - 2008. május 18. @ 13:00

All Processes-en van, Safari a legtöbb, a többi sehol nincs a közelében. Safari 90 körül van, gyakran 99,2, de az előbb 100,1 volt (ez mondjuk vicces, ha %-ban mér). Minden más 10 alatt…

Több processzormag esetén lehet több mint 100 %. Ha csak a Safari eszi ennyire az energiát, kilépés után töröld az alábbi mappát és próbáld úgy:

~/Library/Caches/Safari

Aláírás 

Törzsvendég
#444 - 2008. május 18. @ 16:58 | mellőzöm  
iJesus - 2008. május 18. @ 13:37

atomtenger - 2008. május 18. @ 12:42

Dockra tenni nem tudom, de ha csak az asztalon keresel valamit, ahhoz nem is kell, F11 széttolja az ablakokat, és látod az asztalt, újra megnyomva mindent visszahúz a helyére (Leopard).

expose, sys.pref. -->expose and spaces allatt tudod beloni(leo alatt,tiger alatt ha jol remlik saiman expose volt;spec nalam nem f11 dobalja szet az ablakokat hanem aktivaltam a kepernosarkokat… f11et masra hasznalom :))

Persze, meg bármit bárhova át lehet konfigolni, de alap beállításként F11.

Törzsvendég
#445 - 2008. május 18. @ 17:02 | mellőzöm  
Bachman - 2008. május 18. @ 16:01

atomtenger - 2008. május 18. @ 13:00All Processes-en van, Safari a legtöbb, a többi sehol nincs a közelében. Safari 90 körül van, gyakran 99,2, de az előbb 100,1 volt (ez mondjuk vicces, ha %-ban mér). Minden más 10 alatt…

Több processzormag esetén lehet több mint 100 %. Ha csak a Safari eszi ennyire az energiát, kilépés után töröld az alábbi mappát és próbáld úgy:

~/Library/Caches/Safari

Köszi mindenkinek a tippeket! SMC reset segített, azóta Safari se terheli annyira, és a proci hőmérséklet is lement 50-60 fokra (pedig most épp fut a Lightroom is). Szerencsére a legnagyobb parám az akksi élettartam is rögtön normálisabb két órával.

Gyakran kell ilyen SMC resethez folyamodni? Normális dolog, hogy szükség van ilyenre, vagy nézessem meg szervízben?

Törzsvendég
#446 - 2008. május 18. @ 17:37 | mellőzöm  
iJesus - 2008. május 18. @ 17:30

atomtenger - 2008. május 18. @ 16:58
iJesus - 2008. május 18. @ 13:37
atomtenger - 2008. május 18. @ 12:42

expose, sys.pref. -->expose and spaces allatt tudod beloni(leo alatt,tiger alatt ha jol remlik saiman expose volt;spec nalam nem f11 dobalja szet az ablakokat hanem aktivaltam a kepernosarkokat… f11et masra hasznalom :))

Persze, meg bármit bárhova át lehet konfigolni, de alap beállításként F11.

es mennyivel egyszerubb behuzni a kurzort a sarokba mint nyomogatni az f11et...

Ezen mondjuk vitatkozhatnánk egy jó darabig, mivel én általában billentyűzetet használok, és csak szükség esetén nyúlkálok az egér után. Szóval nekem sokkal egyszerűbb F11-et nyomni, mint egeret ragadni. De ez részletkérdés.

Viszont az eredeti kérdésre semmi más értelmes válasz nem érkezett csak egy link a (mellékelt ábra szerint ugyebár átkonfigurálható) gyorsbillentyűk listájáról, amiben nem is volt benne a válasz a kérdésére. De most hogy mondod, asszem beállítom az egér görgő megnyomására, mert akkor meg se kell mozdítani az egeret…
,-PPPP

Aktív
#447 - 2008. május 25. @ 00:18 | mellőzöm  

Sziasztok (újfent)!

Csak röviden: a szervíz - iStyle - egy óra vizsgálódás után úgy döntött, hogy alaplapcsere lesz a gépemben (sípolás hangmodul működése esetén). Túl sokat ahhoz, amit én elmondtam nem tettek hozzá, annyit mindössze, hogy így “meg kell oldódnia” a gondnak.

Most egyelőre várakozunk tehát, remélhetőleg mielőbb megjön a kellő alkatrész. Addig marad a hangmentes környezet, elsősorban azért, mert a probléma súlyosbodni látszik, egyre kellemetlenebb zajokat ad ki a gépem...:(

Ha neked is hasonló bajaid vannak (részletesebben előző oldalon pár hozzászólással korábban), akkor javasolt az ilyen eljárás :)

Zárójeles megjegyzés: nagyon kellemesen csalódtam a szervízszolgáltatásban, mind “precizitásban” (Szerk.), mind gyorsaságban. Úgyhogy egyelőre részemről “Thumbs up!”.

Gabike

Szerk.: Kivettem az élcet az utolsó megjegyzésből; nem is kételkedtem a korrekt eljárásban, nemes egyszerűséggel túl sok “horrorsztori” járja át a fórumot a magyar szervizhelyzetről. És este is van, és csak utólag tűnt fel, hogy van/volt benne :)

Aláírás 

Macőrült
#448 - 2008. május 25. @ 08:55 | mellőzöm  
atomtenger - 2008. május 18. @ 17:02

Gyakran kell ilyen SMC resethez folyamodni? Normális dolog, hogy szükség van ilyenre, vagy nézessem meg szervízben?

Örülök, hogy megoldódott.
Szerintem ha nem ismétlődik folyamatosan a dolog, akkor rendben van, végül is az Apple sem véletlenül rakta ki az eljárást a vásárlók által is hozzáférhető support oldalára.
Mondjuk én személy szerint pont az ilyenek miatt sosem tennék fel SMC fan control jellegű dolgokat, csak ha tényleg életbevágóan fontos. Ahány ház, annyi szo..ás.

Aláírás 

Aktív
Bejegyzések: 14
#449 - 2008. május 25. @ 22:09 | mellőzöm  

Sziasztok!
Most írok először, mert komolyan gondolkozom a mac-re váltáson, és mivel megalomán vagyok, Mac Pro-n, vagy MacBook Pro-n gondolkodom. Eddig szép.
Most olvasgattam, miket írtok a MBP-ról, és bizonytalan vagyok, mivel erős Winfosos Notebokról(pl DELL) nem nagyon hallottam, hogy ilyeneket csinálna. (sípolás, touch-pad defekt, USB letilt, melegedés böngésző használatnál!! -jaj.)
Kicsit visszahőköltem. A Mac nem azért ilyen drága, mert tutira megy a hardware-ben?! -Oké, emberek csinálják, nade… - Őszintén, mi a helyzet? Maradjak PC-n, vagy ezek a problémák nem jellemzőek, csak Nálatok ;) ...
Jaj, micsináljak-micsináljak?

Aktív
#450 - 2008. május 25. @ 22:43 | mellőzöm  
somizoli - 2008. május 25. @ 22:09

Sziasztok!
Most olvasgattam, miket írtok a MBP-ról, és bizonytalan vagyok, mivel erős Winfosos Notebokról(pl DELL) nem nagyon hallottam, hogy ilyeneket csinálna. (sípolás, touch-pad defekt, USB letilt, melegedés böngésző használatnál!! -jaj.)

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Az én esetemről csak annyit (sípolás): még az Apple support oldalakon is csak a régi Core Duo-s MBP-s sípolás-bajokról voltak szócikkek (amik oka teljesen más volt, alacsony processzorterhelésnél egy hang átcsúszott hallható tartományba, stb., itt is írtak róla már korábban...).
Más semmit. Illetve volt még itt egy kolléga, aki említette ezt az esetet, nála nem tudom mi lett a megoldás (?), nálam marad az alkatrészcsere. És ez, mint gyártási hiba, bőven benne van a kalapban.

Megbízhatóság: mitől lehetne más?! Gondosan kiválogatott jó minőségű alkatrészek, amiből sokan mások is építkeznek. Nemrég volt egy Mac-es fórumon is szó erről (srry, nem találtam linket...): négy nagy gyártó (Dell, Hp, Lenovo-IBM és Apple) gépei rendre 20-22% között állnak 3 éven belüli meghibásodások terén. Az eltérések bőven statisztikai hibahatáron belül. Ellenben: a megelégedettség mégis az Apple házatáján a legmagasabb, most épp olyan 70 teteje táján áll, míg a többiek itt sok esetben 50 alatt.
Erre varrjál, ahogy mondani szokás :)

Szerk.: A felmérés az összes gépre vonatkozott az Apple esetében, és talán nem kell mondanom, azért az MBP-k bőven a megbízhatóbbak közé tartoznak.

Hogy nem csinálna?! Nézz szét hasonló fórumokon sirámok után (ha van egyáltalán más ilyen :). Vagy akár itt is kérdezősködj. Nekem pl Dellekkel van pár kevésbé felemelő élményem (HDD, ház, optikai meghajtó,...). Sonyval is akad (édesanyámé); most halt meg a kijelzője alig egy év után, és anno majdnem annyiba került, mint ez a gépem.
És akkor ugye még az “operációs rendszer okozta problémák” fejezet is :)

somizoli - 2008. május 25. @ 22:09

Jaj, micsináljak-micsináljak?

Vegyél Mac-et, szvsz :)

Gabike

ui: A Pro-line semmiképp sem rossz választás, a hordozható-asztali pedig teljesen egyéni döntés függvénye.

Aláírás 

Magyar Macintosh Wiki
Az online Mac oktatás