Új fórum témák
- Fotó Slideshow MAC OS 9-r ...
- Új MacBook iSight problém ...
- Mac PRO HDD slot probléma ...
- Dvd studio pro segitseg
- De mikor jelenik meg a Hó ...
- ledobnak a progik
- Kötegelt parancsvégrehajt ...
- Külső effektek premiere-b ...
- Airport nyomtató net nélk ...
- localhost parallels alatt ...
- Boot Camp Light Sensor pr ...
- Linux G4
- Mac Mini G4 airport. Honn ...
Friss fórum válaszok
Új témák: társalgó
Friss válaszok: társalgó
- RAW-WAR 36
- [OFFtopik] Fotózásról min ...
- Le a magyarországi apple ...
- MacWorld 2009: még a csev ...
- Azonnali kérdések topicja ...
- bM design 2008
- Olvassátok el! Életbevágó ...
- Egy kis segítséget kérnék ...
- Februári találkozó
- diafilmek nektek
- Sid Meier's Pirates for M ...
- Vortex - Volt Brokenstone ...
- Kalocsa és környéke?
A Te barátod a MenuMaster ! (Unsanity)
Csak legyen fönn a menubar-on a recently used display felbontások!
Nem feltétlen. A program használja az APE (Application Enhancer) motort ami lehetséges, hogy nem kompatibilis még a Leopard-al azonkívül sok probléma okozója lehet.
sajnos tényleg nem a barátom, mert a leo-val nagyon nem megy (el sem indul)
úgyhogy továbbr is várom, hogy valaki írjon már nekem egy script-et legyenszíves, ami azt teszi, hogy fn+F6-ra a képernyő felbontást átállítja 1280x800-ra és majd vissza 1440x900-ra (MBP)
Sala!
Bocsáss meg, ha netán elkerülte volna a figyelmemet,
hogy Leopardot használsz!
Azon ez még valóban nem működik.
(Amúgy minden létező menüpontnak szabad billentyűkombinációt
üthetsz akár a gyári helyett is:
- én általában először backspace-szel takarítok.)
Akkor viszont QuicKeys. Az Leo-n is megy.
Csak ez drága, és bonyolultabb.
Persze neked vlsz. ez símán menni fog.
Annak a makroját valószínüleg még én is meg tudom neked majd csinálni.
skacok!
ha valaki ért az automator-hoz, vagy akárihez, akkor írjon már nekem egy script-et legyenszíves, ami azt tesz, hogy fn+F6-ra a képernyő felbontást átállítja 1280x800-ra és majd vissza 1440x900-ra.
ugyanis qrvára idegesít, hogy egyre gyakrabban jn elő az, hogy sleep-ből felébredve a mbp nem ad képet a belső kijelzőn. és úgy tapasztaltam, hogy a felbontás-változtatás előhozza a képet
előre is köszi, a készítője vendégem egy üveg 2006-os zempléni zengő-re
Ilyesmi jut az eszembe:
on run
do shell script "cscreen -l"
set screenResolution to the result
if screenResolution contains "1440" then
do shell script "cscreen -w 1280 -h 800 -r 60"
else if screenResolution contains "800" then
do shell script "cscreen -w 1440 -h 900 -r 60"
end if
end run
Ehez kapd le a cscreen-t és rakd a /usr/bin folderbe. Hirtelen nem talalom de emlékeim szerint így mennie kéne. Aztán a scriptet bebindeled a kívánt gombra.
Szia,
Kész a script és lementettem application-ként. Hogy tudom billentyű kombinációhoz hozzárendelni?
Üdv
Sanyi
Kész a script és lementettem application-ként. Hogy tudom billentyű kombinációhoz hozzárendelni?
Segédprogrammal.
XKeys (F1, F2, F3...):
http://www.macupdate.com/info.php/id/11127
QuicKeys (mindenféle):
http://www.macupdate.com/info.php/id/6134
iKey (mindenféle):
http://www.macupdate.com/info.php/id/6746/
FastScripts (Script menü):
http://www.macupdate.com/info.php/id/11432/
Az első és az utolsó ingyenes.
Sala, ha bedugsz egy olyan átalakító kábelcsonkot a DVI-portba, majd kihúzod, nem kapod vissza a képet?
ez egy geciiii. nem működik még úgy sem.
azért is kellett az a script (ott fentebb), mert reméltem, hogy ha képernyőfelobntást váltok, akkor visszajön a kép. ennek ellenére nem jött vissza
a legutóbbi próbálkozásom az volt, hogy bedugtam a dvi-t, de úgy sem volt kép (már a külső monitoron sem). hard reset (kihúzott dvi-vel), de ez a szemétláda úgy emlékezett, hogy van rajta külső monitor, ezért a menüt és a dockot, meg a login képernyőt arra küldte volna ki (ha lett volna). végülis a pram reset segített…
kicsit OFF, de az értelmesebbek járnak ide, azért kérdem itt:)
Hol találok egy teljes összefoglalót (macwiki-n és apple oldalán kívül) a touchpadon használható összes gesztusról, illetve billentyűzetkombinációkat abban az esetben, ha megtartanám az angol kiosztást, de néhanapján szeretnék hosszú ékezetes karaktereket írni…
hülyeséget kérdeztem megint?:D
Ha amerikai szoftveres kiosztást választasz, akkor az option+E a hosszú ékezet, és utána lenyomsz egy o betűt, akkor ó lesz belőle, u-ból ú stb.
Az option mellé még az u, i, ` és az n ad különféle ékezeteket (accent grave, hullámos, kalapos stb.), de még jobb a US Extended kiosztás, mert ott hasonló módon ő-t és ű-t is képezhetsz.
Bár szerintem egyszerűbb egy magyar kiosztást is feltenni és valami gyorsbillentyűvel váltogatni köztük.
Ez még egy hasznos gyűjtemény a Cocoa programok további szövegkezelési parancsairól (pl. szavak megcserélése)
http://www.hcs.harvard.edu/~jrus/Site/System%20Bindings.html
Ami a gesztusokat illeti, a MacBook Pro használati utasításánál pontosabb leírás szerintem nincs, illetve nem tudok “titkos” funkciókról.
http://manuals.info.apple.com/en/MacBookPro_Early2008_UserGuide.pdf
jaja egyszeruen lehet billkomboval valtani angol es magyar kozott. berakhatod a felso sarokba az angol zaszlot, es atvalthatod magyarra egerrel is akar, vagy billkombo..bar en ritkan hasznalom, szerencsere nem kell ekezet legtobbszor.
touchpadon en a ketujjas klikket hasznalom (az a jobb gomb megfeleloje), meg a scroll ket ujjal ugye
Sziasztok!
Újra itt. Adott egy anno 714.000!! forintba kerülő gép. MacBook Pro 17”, Core 2 duo 2.33 Ghz, Ati x1600. Miért vesznek mostanában többen Macet? Mert megy rajta a windows. Na hát ez sem jött össze. A következő a probléma: http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1157106&tstart=0
Magyarán csinállhatok akármit, a windows-t nem tudom értelmes munkára használni. Ha valaki nem tudna angolul és/vagy lusta végigolvasni:
Ha a fenti konfigon Windowst telepítesz és a géped EFI firmware verziója 1.4(bár nem bizonyított, hogy csak és kizárólag erről van szó), akkor csinállhatsz bármit, particionálhatod akárhogy a géped és felrakhatsz akármilyen windows-t, a fél képernyődet zöldes csíkok és pontok tömege fogja borítani.
Ennyhíteni lehet a dolgon, de munkára még mindig alkalmatlan. De lehet, hogy csak néhány embert érint. Én két ugyanolyen gépen próbáltam. Az eredmény ugyanaz.
Így kell elképzelni:
A fekete csíkkal határolt helyen van. A jelenség előfordulhat tetszőleges, helyen és méretben, akár a komplett képernyőt elborítva.
Valamint, igen a hiba megszűnik külső kijelző használata mellett, de akkor minek vesz az ember 17"-os macbook pro-t? Sajnos, ha kell egy gyors render 3dsmaxban a “terepen”, nem igazán kaphatok elő egy 23"-os cinema displayt a táskámból. :D
Üdv.
Sziasztok!
Újra itt. Adott egy anno 714.000!! forintba kerülő gép. MacBook Pro 17”, Core 2 duo 2.33 Ghz, Ati x1600. Miért vesznek mostanában többen Macet? Mert megy rajta a windows.
ezt csak azok gondolják így, akik azért veszik, hogy windows-t futtassanak rajta…
egy számgépboltos ismerősöm hívott, segítsek neki, mert az egyik kuncsaftja behozott egy macbook-ot, hogy telepítsen rá win-t, mert neki az osx nem kell. kérdem én, akkor miért vett mac-et. mert az a menő és ez tetszik neki. gondolom, a szép fehér gép elvarázsolta - mondom. hát az nem, mert vett rá piros burkolatot és most az van a gépen.
én csak gratulálni tudtam a kuncsafthoz
Már bocs McKinley de nem vagyok benne biztos, hogy az az idiótaság, hogy nem mindenki azért vesz Macet hogy wint futtasson rajta. Én pl remélem, hogy a Mac vétel után soha többé nem kell wint használnom.
Persze örülök neki, hogy ha mégis kéne, akkor lehet majd. És megértem a problémád, függetlenül attól, hogy hülyeség win miatt macet venni, vagy nem. De te sem segítesz az ilyen kijelentésekkel, meg az ezekből kialakuló vitákkal magadnak a probléma megoldásában.
A jelenséget nem ismerem, sajnos konstruktívan hozzászólni nem nagyon tudok. Szervízt kérdezted már róla? Ha firmware gond, feltételezem, hogy frissíthető a firmware valahogyan, hogy ne okozzon ilyen gondot. Ha meg nem, csak találnak rá gariban megoldást.
Köszi a segítséget! Igazán segített. Jesszusom. MA egész nap az idiótaságodon fogok röhögni!
segített?
nem kértél segítséget, nem tettél fel semmilyen kérdést azon kívül, hogy “minek vesznek egyre többen mac-et...”
csupán egy hibajelenséget és egy idióta (általánosítva feltételezett) emberi magatartást írtál le. ezután ne is várjál mást.
egyébiránt örülök, hogy megnevettettelek
Csak egy apro kiegeszites McKinley tortenetehez (meg sok hasonlo sztorihoz): McKinley sem azert vett Mac-et, hogy Win-t futtasson rajta, sok olyan munka lehet, amihez egyszeruen szukseg van ra. Konkretan o sem hobbibol szerette volna felrakni, hanem a munkajahoz kellett volna..es meg megannyi ilyen esetrol tudunk (emlitsuk csak pl. a Jogtar nevu programot). Ezt csak azert mondom, hogy nem feltetlenul kell leszolni vkit kapasbol, ha effele problemaja van, de senkit nem akarok megserteni.. gondoljatok bele, olyan is letezhet, hogy szuksege van ra.
mai hülye kérdés következik:
van olyan alkalmazás, ami alatt win-es programot futtathatok egy ablakban, win feltelepítése nélkül?
tehát vmi emulátorszerűség...:)
(bocs, de ezek egyre gyakrabbak lesznek)
3megoldas (altalanosan hasznalt) letezik:
1.VMware Fusion
Feltelpited, aztan a wint is alaja vagy ha van telepitve bootcamp-es win a gepre akkor azt is hasznalhatod vele
http://www.vmware.com/products/fusion/
2.Paralles
Pepitaban mint a Fusion csak mas ceg gyartja
http://www.parallels.com/
3.CrossOver
Szinten 1 virtualizacios szoftver, csak itt nem kell win-t telepiteni, jopar programm mukodik vele.
http://www.codeweavers.com/products/cxmac/
Sala: Reggel túlreagálltam, ettől függetlenül amit írsz hülyeség. 1 éve dolgozom itthon Apple eladóként. Informatikus vagyok(szóval ez a számtechboltos ismerős story külön fájt), 2 dolog miatt nőtt meg az eladások száma főként. Tolerálható sebbeségű Intel processzorok és boot camp. Szükségem van a windowsra, semmi bajom vele, életemben egyszer kaptam vírust 2003-ban azthiszem, azóta se. Millióegy program nem fut OSX-en, nincsen alternatívájuk és nem is lesznek valószinüleg. Szóval elvárható, hogy fusson a win egy ilyen árú gépnél. Nem fut normálisan. Ez nem egy kis hibajelenség, hanem konkrétan egetrengetően nagy, rengeteg embernek. Szó szerint mindent megpróbáltam. Az egyetlen dolog amit tehetek, hogy várok a következő firm.-re.
10.5.2 és a graphic update óta a gép nem látja a hálózati megosztásokat. Ez egy dolog, de ami nagyon idegesít: konstans 60 fok körül van a proci és 1000 körül pörögnek a ventillátorok, úgy, hogy semmit nem csinál a gép. Értsd: olvasgatok, pl beszmac, semmi megterhelő feladat. Na most, ha mondjuk Youtube-on nézegetek 15-20 percet, akkor hipphopp felmegy 70 fokra és 2000-2500at is pörögnek a ventik. Ezek után el sem merek indítani semmi komolyabbat mert még a végén lyukat éget a gép az asztalra.. Valamit nagyon benézhettek ezzel a leo 10.5.2-vel ugyanis 10.5.1-el nem volt ennyire gázos, sőt tiger 10.4.11 esetén kb 34-40 fokot mutatott csak és 1000res forulatszámot.. wtf?!? Nem tudom kinek mi a tapasztalat, én reménykedem, hogy hamar kijön a 10.5.3 és ezt megoldják benne.. gondolkoztam, hogy visszategyem-é a tájgert csak marhára nincs kedvem fél napot installálgatni. Nem várok válaszokat meg nagy megfejtéseket, csak most kiírtam magambú. Köszi
380-ra:
en Parrallel-t hasznalok es mindenkinek tudom ajanlani… bar nagyon nem szeretnem, de hasznalnom kell windows-t, mert kedves munkaadoim kliens-szoftvere csak azalatt mukodik (legalabbis az alatt fejlesztik).
nekem a VM-mel problemaim voltak, mert neha behal a ket os kozotti file-kezeles, ami viszont a Parallel eseteben tok jol mukodik.
massal nem nagyon probalkoztam, de az emulator-programokban nem hiszek, mert a komolyabb szoftvereket (pl. MAX vagy XSI, stb.) nem nagyon szeretik…
ha viszont munkara szeretned hasznalni, akkor erdemes bootcamp-en keresztul felraknod egy windows, mert akkor a geped teljes eroforras-keszletet fel tudja hasznalni - ami ismerjuk el, hogy pl. render eseten kifejezetten hasznos :-)
Sziasztok!
Mar feltettem a kerdest egy masik topicban, aztan leltem meg ezt, azaz a “jo” topicot. Elnezest kerek a duplazasert..
Van egy (amugy csodalatos) MBP-m, amit juliusban vettem. Azota nagy orommel hasznalom, leszamitva, hogy egyszer mar elszallt a bill. es a touchpad. Elvittem szervizbe, ahol megallapitottak, hogy meghalt ez-az, igy topcase csere… persze pont karacsony elott, tehat vartam jo sokat mire megjott az alkatresz. Aztan ujra ment minden rendben. (aztan meghalt a DVD iro, nem mondhatnam, hogy sokat hasznaltam, de ez amugy is mellekvagany, viszont bosszanto...)
Tegnap megint elkezdett betegeskedni a bill. es a touchpad, mara (volt sleep is meg ujrainditas) meg aztan total halott lett. Szervizben is “csak pislogtak”, ahova majd penteken visszem vissza, hogy darabokra szedhessek…
Van valakinek tippje, miert hal meg masodjara u.a. alkatreszem?!?!
(azon kivul, hogy veletlen v rossz szerencse..)
Ahogy neztem a forumot, nem valami szeriahibaval, valami sok embernel elofordulo “gebasszal” allok szemben.
(nem vagtam oda sehova,vigyaztam ra, stb… foleg az elso gebasz utan.)
tippeket es a segitseget koszi… .elore is.
Lehetetlen írok, de nem biztos, hogy a beviteli eszközzel van baj, hanem ott lehet a gond, ahová csatlakozik - legtöbb esetben a notebookok bill/tpad-ja nagyobb igénybevételre van tervezve, mint a desktop bill.
Azért lehetetlen, mert a mostanit kellene másik MBP-n kipróbálni és a tiédre más billentyűjét szerelni, ha a hiba előjön, akkor nem a bill/tpad tartalmazza a betegséget…
Youtubeon lattam egy “szetszedos” videot. Elv. egyetlen “kabelkoteg” koti ossze az alaplappal… en is abban bizom, hogy ott van valami konnyen orvosolhato problema. Bar erre a nyilvanvalo felvetesre, a szervizben fejcsovalas volt a reakcio… mert, hogy az nagyon nem valoszinu.. (remelem tevednek) :/:/
Kedves St. Joe!
System Profiler mit mutat? Hány USB portot lát?
Az enyém összesen hetet (beleértve az iSight a Bluetooth, Keyboard-trackpad, IR receiver csatlakozókat is, OS X 10.5.2)
Egy újraindítás megoldotta, helyrejött. De amikor rádugok egy külső vinyót (nincs külső tápja), 160 GB, akkor megint kiüti. Érdekes, hogy a jobb oldalival ilyen gond nincsen… Hmmm…
A képeken látható grafikai hiba heti 1-2 alkalommal előjön az mbpmen. Néha segít egy killall Finder; killall Dock - néha nem.
Ezen felül néha a teljes UI grafika befagy (logokban vmilyen bus timeout hibaüzenetek vannak, grafkártyára utalva), minden más normálisan megy tovább, gépre akár sshzni is lehet és az egérkurzor is életben marad. Külföldi fórumok szerint ismert bug, ti találkoztatok már ezzel?
masnak is aszimetrikus valamennyire a mbp zarasa? olvastam mar ilyesmit hogy nem eppen egyedulallo a dolog
van néhány, különböző apple-bookom itthon, mindegyik asszimetrikus és pontatlan…
a vékony anyag használata maradandó alakváltozással jár
Kedves By,
én is jártam hasonlóan, de- lehet,hogy naív a tanács és rég túl vagy rajta- nekem az segített, hogy az Activity monitort bekapcsolva tartom és ha felfut valamitől a proci terhelés ( a MAil ékezetes levelei ilyenek pl ) akkor azt a taskot egyszerűen leállítom mindjárt a monitorból. Ehhez a CPU terhelés szerint rendezem sorba a tevékenységeket ( CPU fül) és akkor egyből meglátszik a kis disznó. Nagyon el tud harapózni egy syslog nevű mocsadék, azt többször is le kellett lőni :))
Lassacskán olyan hatékony lett a módszer,hogy a ventillátorokat már nem s hallottam egy jó ideje ...
szia
Sziasztok!
Adott egy parnapos mbp. Ami erdekelne, hogy sztetek az normalis, hogy mind a ket ventinek van egy nagyon halk daralo hangja. Azabaj hogy ezt nemtudom leirni, de azert furcsa, mivel az mb-mnek es egy asus notebooknak sincs ilyen hanga. Ettol nem hangos a gep, csak van egy erdekes felharmonikus benne, amit nemtudok hova tenni. Alapbol en ugy gondolom, hogy ennek csak “fujtatnia” kene semmi daralo hanggal.. de lehet hogy en gondolom rosszul es ebbem ilyen a venti mindegyiken.
Koszi elore is. udv.: Pepusz
ui.: Mas kerdes, Leoban hogy tudom kikapcsolni hogyha alvas kozben radugom a tapot ne ebredjen fel?
Adott egy parnapos mbp. Ami erdekelne, hogy sztetek az normalis, hogy mind a ket ventinek van egy nagyon halk daralo hangja.
Nem láttam még ilyet viszont vannak olyan típusú hűtőventillátorok, amelyeknél az állórészen, a forgó lapátokkal ellentétes irányban állnak terelőlemezek a jobb hatásfok miatt. Ezek adhatnak ilyen hangot ami normális.
Szerintem hasonló lehet a MBP-ban is csak más elrendezéssel.
sziasztok, nekem is van ilyen problémám mint ST.Joe-nak. a bal oldali usb nem viszi a külső hd-t. alacsonyabb a feszültség ebben a portban talán, vagy mi okozhatja?
köszönöm
Igen, azóta megbizonyosodtam arról, hogy az azért nem viszi, mert nem ad akkora áramot. A lényeg, hogy ha mégis rádugod, akkor letilt, és utána már más sem fog menni rajta egy újraindításig…