Új fórum témák
- HD Sentinel for MAC? Mere ...
- upc chello probléma
- Fotó Slideshow MAC OS 9-r ...
- Új MacBook iSight problém ...
- Mac PRO HDD slot probléma ...
- Dvd studio pro segitseg
- De mikor jelenik meg a Hó ...
- ledobnak a progik
- Kötegelt parancsvégrehajt ...
- Külső effektek premiere-b ...
- Airport nyomtató net nélk ...
- localhost parallels alatt ...
- Boot Camp Light Sensor pr ...
Friss fórum válaszok
Új témák: társalgó
Friss válaszok: társalgó
- Sid Meier's Pirates for M ...
- Februári találkozó
- RAW-WAR 36
- Azonnali kérdések topicja ...
- Le a magyarországi apple ...
- hdd probléma
- Belefagytak a szökőévbe a ...
- Olvassátok el! Életbevágó ...
- [OFFtopik] Fotózásról min ...
- MacWorld 2009: még a csev ...
- bM design 2008
- Egy kis segítséget kérnék ...
- diafilmek nektek
sziasztok!
Mostanában gondolkozok hogy itthonra veszek egy fotó nyomtatót, mert kicsit sokat, havi 50 képet is előhívatok. A legnagyobb méret az A4-es. Szerintetek megéri inkább nyomtatni, és ha igen akkor ti mit használtok epson cannon?
Fontos a minőség meg persze későbbi patron vételnél az olcsóság.
Csak kíváncsi lennék nekünk Nikonosoknak mi az ami bejön :)
bocs az off ért de úgy gondolom ez is fotós téma
üdv
Nekem egy Canon Selphy CP510 hőszublimációs fotónyomtató van az asztalon. Igaz, ez csak 10x15-öt tud. A4 ügyben egyelőre laborba megyek, de a közeljövőben tervezek egy A4-es nyomtatót is venni, ami nagyon nagy eséllyel szintén Canon lesz. Az aktuális kínálatot még nem néztem át, de ismerősöknél amit láttam, nagyon meggyőző nyomatokat készítenek a Canonok és gazdaságosak is. Épp a napokban nyugdíjaztam egy majdnem új HP nyomtatót. Nem vagyok hajlandó bele ismét patront venni:)
Egy indexes fórumozó gyorstesztje a N16-85VR-rel:
http://www.buffa.extra.hu/
A topikot pedig itt találjátok (20346. hsz):
http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9146643&na;_order=
Ketten vettek eddig onnan, most véleményezik.
Mivel szó esett 85 1.8, 70-200 2.8 VR összehasonlításról, mivel nekem mindkettő kéznél van, készítettem egy gyorstesztet. A 70-200 is 85mm-re volt állítva, a screenshotokat 100% nagyításból készítettem. A fókusz mindig az ED feliraton volt. Az első kép a 70-200, a második a 85mm.
85mm f1.8-on:
f2.8:
f4:
f5.6:
f8:
OFF
Bocsi, hogy itt, de mégse raknám az adás-vételbe, mert nem Mac…
Eladó: Sigma 15-30mm f/3.5-4.5 EX DG DF AF-D, nikon bajonettel. Szép megkímélt állapotban, első-hátsó sapkával és puha tokkal. Ajánlatokat email-en várom.
képek az obi-ról-val itt: http://rajhona.freeweb.hu/sigma/
ON
Mivel szó esett 85 1.8, 70-200 2.8 VR összehasonlításról, mivel nekem mindkettő kéznél van, készítettem egy gyorstesztet. A 70-200 is 85mm-re volt állítva, a screenshotokat 100% nagyításból készítettem. A fókusz mindig az ED feliraton volt. Az első kép a 70-200, a második a 85mm.
Huh, nagyon köszi, igazán rendes tőled. Érdemi különbséget én nem tudok felfedezni. Nagyon jó ez a N70-200 VR.
Ma kézbe vettem a N70-200VR, N80-200 és S70-200 lencséket. Ráadásként a C70-200 2.8 IS és 4 IS-t is. A fényerősebb Canon a legtestesebb mind küzül. A N70-200VR-ben tetszik, hogy filigrán(nak tűnik) a többi obihoz képest. Fogásra is a legszimpatikusabb. (A C70-200 4 IS mérete még szimpatikusabb lenne egy Nikonban...)
Próbálgattam picit a N24-70 2.8-at is egy D300 vázon. Szívesen használnám ezt a kombót sétálgatásra. :)
Powershot A560
Azóta játszottam vele, az a jó benne, hogy manuális módban mindent be lehet rajta állítani és akkor teljesen jó minőségű képeket készít. Digic III processzora van meg minden:)
Bokeh ügyben azt tudom mondani, hogy mindkét objektívnek nagyon szép… A 85 ösben a tágabb rekesz miatt még több lehetőség van ezügyben, de tényleg nagyon párban van a két cucc. Műteremben pl. szinte mindent meg tudnék csinálni a 70-200-zal, a 85 helyett, csak kényelmesebb egy 40 dekás obival szaladgálni mint egy másfél kilóssal:) 70-200 bokehről most hirtelen ezt találtam a sajátok között:
Powershot A560
Azóta játszottam vele, az a jó benne, hogy manuális módban mindent be lehet rajta állítani és akkor teljesen jó minőségű képeket készít. Digic III processzora van meg minden:)
Köszi, ez igazán gyors válasz volt. Főleg így vasárnap kora reggel. :) Megtanulmányozom.
A barátomnak nincs márka preferenciája. Eddig Pana TZ3-at nézte a 10x zoomja miatt ill. most a Pana FX33-at kérdezte tőlem. Nem használ manuál dolgokat, a raw sem kell neki. Megbízható expozíció, szép, valós színek, alacsony zaj magasabb ISO-n is. Ezek mentén próbálom megtalálni a legjobbat a kompakt kategóriában. Jól jön, ha 28mm-ről indul az obi ill., gondolom, ebben a kategóriában sem jön rosszul a 1:2.8 nduló fényerő. Na, beleásom magam a dpreview.com-ba.
Engem sosem izgattak a kompaktok, de a karácsonyi ügy miatt bele kellett ásnom magam a dologba, hogy szart mégse vegyek… Nagyon szerettem volna Nikont venni, de letettem a dologról, mert sajnos kompaktban a Nikon nem nyerő. Úgy gondolom, hogy a Canon háza táján kell keresgélni, ha jót akarsz… A C S3IS képminősége pl nagyon tetszik. Igaz, kifutó modell, de talán még van belőle. Az utódja az S5IS is jó, de ott már látszanak a megapixel-növelés káros hatásai… A szuperkompaktok között meg azt találtam legjobbnak amit vettem.
Összehasonlítottam a C A560-at ill. a tuningolt (többek között IS) verzióját, az A570-et pár Panával, ami a száraz technikai adatokat illeti. Az ephotozine-com-on a Canonok tesztje még nincs fent, csak a Panákat tudtam megnézni. Ez alapján úgy tűnik, a Panasonicok még mindig a zaj terén szerepelnek gyengébben, ugyanakkor a Panáknál 28mm-ről indul a lencse. Te meddig használod nyugodt szívvel a C A560-t? ISO 400 még belefér?
Amatőr szintű ételfotózásban kérték a tanácsomat én pedig a tietekét. Csináltam pár képet a N50 1.8-as lencsével, tetszett nekik. Olvasgatva a fórumokat, amatőr szinten nagyon sokan használják ezt az obit mind Canon mind Nikon oldalon erre a célra (is). (Persze, profi szinten már a tilt-shift lencséket emlegetik.) Ami a barátaimmal való beszélgetés közben felmerült, nem szerencsésebb-e egy macro lencse a kisebb közelpontja miatt erre a célra? Ha igen, melyik macro lencsét javasoljátok? Illetve (macro funkciótól függetlenül) melyik fókusztáv adja a legrugalmasabb komponálási lehetőséget?
Az 50-es jó választás erre. Talán még egy 105 ös Nikkor, vagy Sigma is jól jönne. Stúdióvilágítás híján próbáld meg milyen eredménnyel jár, ha a vakudat állványra teszed, remote módba állítod, a beépített vakut meg commander módba. Jó dolgokat lehet így csinálni. Ezt pl 50 1.8-cal csináltam:
Az 50-es jó választás erre. Talán még egy 105 ös Nikkor, vagy Sigma is jól jönne. Stúdióvilágítás híján próbáld meg milyen eredménnyel jár, ha a vakudat állványra teszed, remote módba állítod, a beépített vakut meg commander módba. Jó dolgokat lehet így csinálni.
Köszi a tanácsot és a képet is. Igen, a világítás külön művészet. Mindenképp kipróbálom a remote vakuzást.
A barátaim most kezdenek ismerkedni a (dSLR) fotózással. Egy saját weblapra kerülő ételfotózás adta nekik a lökést. Első lépésben, vagy nappal a szabadban vagy este bent, de vaku nélkül próbálkoznának. Egy fotós barátjuk javasolt nekik a N50 1.8-cal szemben makró lencséket, pl. a N60 2.8-at a kisebb közelpontjuk miatt. Ugyanakkor sokat szeretnének játszani a mélységélességgel, ebben a N50 1.8 előnyt élvez(het) a nagyobb induló rekszével.
Ajánlottad a makró obik közül a Sigma és Nikon 105-öst. Az előbbit sokszor dícsértétek itt a fórumon. Nincs benne tapasztalatom, de, lehet, a 105mm már túl hosszú lenne ételfotózásra? Talán szerencsésebb a 60mm-es fókusztáv?
Hajlandóak a lencsére áldozni, mivel hosszútávú dolog lesz náluk az ételfotózás, nemcsak egy fellángolás. Ha jobban ki tudnak használni erre a célra egy makró lencsét a N50 1.8-cal szemben, akkor áldoznak rá.
Igazából bármelyik makrolencsének pár centi a közelpontja, amúgy meg mivel fix lencsékről van szó, lábzoom esete forog fenn:) Azért mondtam az említett 105 ösöket, mert ezeket ismerem és tudom, hogy jók, no meg nem makrofelvételnél nem kell belemászni a fazékba:)
Ha pénz nem számít, vegyék a nikkor 105 vr macrot, főleg, ha szabadtéri fotózást is terveznek, bár az ételfotózás sztem vakus műfaj még a szabadban is.
Amit én vennék, ill. vettem is, az a sigma, ami képminőségben párban van – szerintem jobb – a nikkorral, árban pedig sokkal kedvezőbb.
Nikkor 16-85 VR teszt, igaz franciául, de sokatmondó ábrákkal.
http://www.lemondedelaphoto.com/Introduction,1023.html
Felbontása egész jó (sőt), de vignettál rendesen.
DrB:
Találtam ételfotókat, az illető Nikont használ és közzéteszi az objektív és expo adatokat, sokszor nem vakzik, lehet tanulni tőle, jól fényképez:
DrB:
Találtam ételfotókat, az illető Nikont használ és közzéteszi az objektív és expo adatokat, sokszor nem vakzik, lehet tanulni tőle, jól fényképez:
http://www.disneymike.com/photoblog/archives/food/
iZyz, köszi szépen! Ez nagyon hasznos oldal. Eddig mindig az exifeket bogarásztam, ha volt. Látom, ez a fotós is a N50-t használja (igaz, az 1.4-est). A barátaimnak én is a N50 1.8-at ajánlottam első körben. Ez úgyis “kötelező” vétel és sokan használják pl. ételfotózásra is. Köszi mégegyszer. :)
Felbontása egész jó (sőt), de vignettál rendesen.
Kösz a linket. Tényleg jó alapzoomnak tűnik. Kiváncsi vagyok a photozone.de tesztjére is majd. De leginkább Ken Rockwell véleményére? :D
Sziasztok Nikonosok.
Nikon D70-hez lenne szükségem egy makro objektívre, 2-6 cm nagyságú tárgyak fotózásához.
Olyan kell, ami raktáron van, rendelni nincs időm. Tudtok ajánlani valami normálisat a kínálatbol? (Pl. Extreme digital)
Udv és köszi
Például Sigma Nikon 105/2.8 EX DG Macro használható?
Alighanem a legjobb, ha az ár is számít.
http://www.quasar.hu/catalog/qproduct_info.php?cPath=2_116&products_id=890363
http://www.quasar.hu/catalog/qproduct_info.php?cPath=2_116&products_id=890668
A Nikon, a duplája árban, de - és iZyz majd megerősít - hozza azt a képminőséget, aszongyák.
Handras is megelégedéssel használja Canonon. Flickrön megnézheted a képeit.
Felbontása egész jó (sőt), de vignettál rendesen.Kösz a linket. Tényleg jó alapzoomnak tűnik. Kiváncsi vagyok a photozone.de tesztjére is majd. De leginkább Ken Rockwell véleményére? :D
Nekem szerintem eldőlt, ez lesz az. Felmértem fotózási szokásaimat, jómagam városnéző nyaraló vagyok, templomok, városképek kívülről (16 mm), templomok, múzeumok belülről (VR), elkapott pillanatok (85 mm). Szóval asziszem megvan.
Például Sigma Nikon 105/2.8 EX DG Macro használható?
Sigma: http://www.optiform.hu/arak/sigma.xls
Tokina ATX 2.8/100 Pro D Macro Nikon AF
erről is sok jót hallottam, és egy tizessel olcsóbb. Állítólag legalább olyan jó, mint a Sigma
Mint azt párszor itt már valóban írtam, a Sigmát ajánlom. Ez az obi sok helyen szokott lenni raktáron. Képminőségben egyenértékű, vagy veri mind a Nikon mind a Canon hasonló optikáit. Tokinát nem erőltetném:)
Talán annyi, hogy érdemes olyan helyen vásárolni, ahol kipróbálhatod, mert állítólag a sigmák hajlamosak a backfókuszosságra. (Én ugyan még nem futottam bele ilyenbe.)
Mint azt párszor itt már valóban írtam, a Sigmát ajánlom. Ez az obi sok helyen szokott lenni raktáron. Képminőségben egyenértékű, vagy veri mind a Nikon mind a Canon hasonló optikáit. Tokinát nem erőltetném:)
Talán annyi, hogy érdemes olyan helyen vásárolni, ahol kipróbálhatod, mert állítólag a sigmák hajlamosak a backfókuszosságra. (Én ugyan még nem futottam bele ilyenbe.)
Én már belefutottam egy Sigma 70-20/2.8 telébe, ahol nagyon meg kell nézni, mit csinál az autofokusz:(. De makronál ugyis kézzel állítom az élességet. Nem szalad el a kávéscsésze:)
A hónap végén tervezem, hogy beszerzek egy (két, három) objektívet. Lehetőségem lesz használt lencséket nézni. Viszont kipróbálni helyben max. a D80-on tudom. Összefoglalnátok, mikre figyeljek oda, mit tudok kipróbálni a boltban fénkyépezőgép nélkül ill. avval? Mire alkalmas a D80 LCD-je?
Amire magamtól is gondolok: front és hátsó lencse állapota, látható kosz a lencse belsejében, sérülés nyomok. A fókusz- ill. zoom gyűrűk működése, autofókusz.
Majd ha megvettem, a képeket szgépen ellenőrizve, milyen egyszerű módon tudom ellenőrizni az obit? Front és back fókusz ellenőrzés? Egyebek?
Nagyon komoly elemzésre nem alkalmas a D80 kijelzője. Ha mód van rá vigyél notebookot. Amúgy először nézd meg esztétikailag, hogy mennyire leharcolt a cucc, ellenőrizd, hogy az első és hátsó lencsék sérülésmentesek legyenek. Nézd meg a bajonettet mennyire kopott, rázd meg kicsit, mennyire kotyog, ellenőrizd, hogy a zoom gyűrű simán járjon. Majd a vázon nézd meg, hogy gyorsan és pontosan működik-e az autofókusz. Biztos lesz a helyszínen valami nyomtatott anyag ami tele van betűfolyammal, próbálj fókuszt állítani pl egy adott sorra, így ha nem is precízen, de ellenőrizheted a backfókuszt. Ezt tedd nyitott blendével. Majd pedig a vázról levéve nyisd ki a blendét és nézz keresztül az üvegen fény felé fordítva, hogy mennyi por van a lencsetagok közt. Nagyon valószínű, hogy lesz benne pár, az nem érdekes, mert nem befolyásolja a képalkotást, de azért ha a fél szahara benne van akkor ne vedd meg:)
Hát én kb. ennyit tudok hozzáfűzni a dologhoz. Aztán normális cuccokat vegyél ám:)
Nagyon komoly elemzésre nem alkalmas a D80 kijelzője. Ha mód van rá vigyél notebookot. Amúgy először nézd meg esztétikailag, hogy mennyire leharcolt a cucc, ellenőrizd, hogy az első és hátsó lencsék sérülésmentesek legyenek. Nézd meg a bajonettet mennyire kopott, rázd meg kicsit, mennyire kotyog, ellenőrizd, hogy a zoom gyűrű simán járjon. Majd a vázon nézd meg, hogy gyorsan és pontosan működik-e az autofókusz. Biztos lesz a helyszínen valami nyomtatott anyag ami tele van betűfolyammal, próbálj fókuszt állítani pl egy adott sorra, így ha nem is precízen, de ellenőrizheted a backfókuszt. Ezt tedd nyitott blendével. Majd pedig a vázról levéve nyisd ki a blendét és nézz keresztül az üvegen fény felé fordítva, hogy mennyi por van a lencsetagok közt. Nagyon valószínű, hogy lesz benne pár, az nem érdekes, mert nem befolyásolja a képalkotást, de azért ha a fél szahara benne van akkor ne vedd meg:)
Hát én kb. ennyit tudok hozzáfűzni a dologhoz. Aztán normális cuccokat vegyél ám:)
Köszi! Szokás szerint, kimerítő válasz kaptam tőled. Még szép, hogy normális cuccokat fogok venni. :)))
*Amatőr kérdés: vázról levéve, hogy tudom kinyitni (változtatni) a blendét, ha a lencsén nincs blende állító gyűrű? Bár, gondolom, ilyen obinál, levéve a vázról, automatikusan a legtágabb rekeszre áll be.
*Szerk.: Hogy a tévedésem ne maradjon korrigálatlanul. Ahogy iZyz lejjebb felhívta a figyelmem. Az obit a vázról levéve, az a legszűkebb rekeszre áll be. A CPU csatlakozó melletti kis pöcköt mozgatva lehet nyitni.
Megjelent a 16-85mm 3.5-5.6G ED DX VR tesztje a Photozonen:
http://www.photozone.de/Reviews/46-nikon--nikkor-aps-c/377-nikkor_1685_3556vr
Ha már tesztek:
Két igen friss D300 review. Az egyik Tom Hogantől, a másik a Dpreviewról. Jól kiegészítik egymást. Külön tetszik a Tom Hogan teszt részletekbe menően kritikus hangvétele.
1. http://bythom.com/nikond300review.htm
2. http://www.dpreview.com/reviews/nikond300/
Megjelent a 16-85mm 3.5-5.6G ED DX VR tesztje a Photozonen:
http://www.photozone.de/Reviews/46-nikon--nikkor-aps-c/377-nikkor_1685_3556vr
Nagyon jó MTF eredményt produkált ez a lencse a Photozone-nál. Partiban van a Tamron 17-50 2.8-mal megegyező rekeszeken. A “lassúságát” meg kompenzál(hat)ja a VR - Nikon szerint 4 Fe, Photozone szerint 3 Fe -, és az átfogása is nagyon jó. Ugyanakkor dupla annyiba kerül. Hmmm. Ha most vennék Nikon dSLR-t, lehet, ezt választanám utazós lencsének (a N18-200 VR-rel szemben mindenképp). A D300 ISO 1600 “zajtalanságával” még fényszegényebb helyzetekben is használható lehet.
Csak egy költői kérdés. Szerintetek van realitása, hogy a Nikon kijön valamikor a 24-70 2.8 VR-es verziójával?