|
Veterán
Bejegyzések: 1555
|
|
|
Törzsvendég
Bejegyzések: 766
|
Ha olcsóbb volt a telepített Aperture, akkor már megérte. Az SDK plugineket én nem is néztem, annyit még nem használtam Aperture-t, csak gondoltam megemlítem, hogy van ilyen. Mondjuk az érdekesen hangzik, hogy a Noise Ninja és hasonló PS pluginek is kijöhetnek AP alá. Persze ezekhez idő kell. És milyenek a tapasztalatok Aperture-vel, hogy jön be, főleg a korábban általad is használt Lightroommal összehasonlítva? Én most a Lightroomot nyúzom, és egész érdekes, bár Aperutre elsőre jobban bejön, viszont mintha nem csak a program, de a munka is gyorsabban menne Lightroomban. Pedig még csak ergonómikusnak se érzem a kezelőfelületét. A komolyabb zoom tényleg jól tud jönni olykor, bár szrencsére pixel szinten nagyon ritkán bűvészkedek, így ez ritkán jelent gondot. De azért remélem, valami módszer csak van rá AP-ben. |
|
Aktív
Bejegyzések: 2
|
gabor.szantai - 2008. április 23. @ 10:23
a loupe-val tudsz jobban belenagyítani akár 1600%-ra de sajnos csak megnézésre jó, szerkesztés közben nem megy.
|
|
Veterán
|
oke, de ott nem lehet az adjustment-tel jatszani…
amugy en ma akadtam ki teljesen:
azert ez szanalom egy Pro programnal, nem is keves penzert… |
|
Veterán
|
atomtenger - 2008. április 27. @ 10:25
En Lightroom-rol valtottam Aperture-re…
Kontra:
|
|
bM Függő
Bejegyzések: 6973
|
gabor.szantai - 2008. április 27. @ 11:13
Miért ne lehetne?
|
|
Veterán
|
bocs, retusra gondoltam, igy kenyelmeten, ha Z-t nyomok, akkor kellene tudnom valasztani, hogy 100-200-400%-ot szeretnek-e… |
|
Macőrült
Bejegyzések: 2014
|
Az Aperture-ben van perspektíva korrekció és hordó/párna torzítás korrekció?
|
|
Veterán
|
Nincs sajnos, de van SDK pugin, ami tudja = penzert:) |
|
Macőrült
Bejegyzések: 2014
|
Lightroomhoz még pénzért sincs… asszem. Vagy legalábbis eddig még csak 1 használhatót találtam, az Enfuse-t.
Nem tudom mikor akarnak elkezdeni normális pluginokat fejleszteni ezekhez a programokhoz már végre… Épp most kellene 500 épületfotót Photoshopban egyenként végignyomnom… pfű. |
|
Törzsvendég
|
gabor.szantai - 2008. április 27. @ 12:33atomtenger - 2008. április 27. @ 10:25És milyenek a tapasztalatok Aperture-vel, hogy jön be, főleg a korábban általad is használt Lightroommal összehasonlítva? Én most a Lightroomot nyúzom, és egész érdekes, bár Aperutre elsőre jobban bejön, viszont mintha nem csak a program, de a munka is gyorsabban menne Lightroomban. Pedig még csak ergonómikusnak se érzem a kezelőfelületét.
Én előbb próbáltam Aperture-t, mint Lightroomot, de LR használat mellett se indítok PS-t. Nekem a LR spot remove meg a vörösszemezés elég retusnak, mást nem használok (bár ennél több retusról Aperture-ban se tudok, miről maradtam le?)
A teljes nézet jó Aperture-ban, és a kezelőfelülete még mindig jobban tetszik, mint a LR-nak, de mire mész indezzel, ha cserébe lefagy az alkalmazás, és viszi az egész rendszert magával? Ezek nem egy pro alkalmazás ismérvei kellene, hogy legyenek. Azért kíváncsi lennék, hogy a reklám videókban szereplő profik hogy tudnak együtt élni és dolgozni ezekkel a kellemetlenségekkel.
|
|
Veterán
|
Mindket fagyas import/export kozben tortent, ha addig nem kapcsolok at masik Space-re, vagy alkalmazasra, nem alszik el a gep, akkor nem fagy le - oke, ez az Ap2 hibaja, de azt a par percet kibirom es akkor nincs vele gond…
LR-ban teljes kepernyon nezhetem a kepet 400%-on is, Ap2-ben ez csak 100%.
Sebessegre is van gyogyszer: kisebb project-eket, stack-eket kell hasznalni, nem tobbszaz kepet - ez reszben user-error: lekellene szokni arrol, hogy nyomjuk a gombot, mint a bolond, mert csak a szemetet szaporitjuk. |
|
Aktív
Bejegyzések: 234
|
OFF
|
|
Törzsvendég
|
gabor.szantai - 2008. május 11. @ 11:51
Nekem van, hogy egy anyag több ezer képből áll, ezek szerint Aperture elvárja tőlem, hogy MÁS PROGRAMMAL kisebb adagokra osztva adagoljam be neki, csak hogy ne fagyjon le, mert ugye sok képet sokáig is tart neki importálni, ebből az következik, hogy nagyobb az esélye, hogy alkalmazás/space/akármi váltás közben lefagy.
Mondjuk még a LR-al is csak ismerkedek, úgyhogy nagyobb anyagokat még arra se szabadítottam rá, de ezek szerint AP2-re nem is szabad, mert alkalmatlan rá… |
|
Veterán
|
OFF Igen, de a kapcsolatunk tobbet er a kedvesemmel - ha erted mire gondolok...:) Az MBP is majdnem 3000 GBP volt, nem is kaptam egy ideig meleg etelt...) ON |
|
Törzsvendég
|
Szücs András - 2008. május 11. @ 11:57 SZERINTEM nem éri meg átállni. Mindig jön ki újabb gép, és most lehet, hogy nagyon vonzó a Nikon D3 vagy valamelyik másik gép sok fícsörje, de hamarosan kijön a Canon is valamivel, ami kompenzálja a versenyt, vagy épp megfordítja az állást. A felszerelés értékét meg zömében a vakuk, objektívek, szűrők, kábelek, akkuk, egyebek határozzák meg, amiket mindet cserélni kell egy rendszer váltásnál, mert a gyártók semmiben nem kompatibilisek, még a szűrő átmérők is eltérnek, nemhogy a csatlakozók, bajonettek, stb. Aztán meg jön a fejfájás, mikor sikerült mindent áron alul eladni és ráfizetéssel megvenni az újat, hogy a régi rendszeredre jött ki az újabb jobb cucc, ami miatt meg vissza váltanál.
Persze aki megteheti, miért ne? Annak is van előnye, ha olcsón lehet jó cuccokat kapni. Kinek mi van/lesz eladó jó áron?
|
|
Aktív
|
gabor.szantai: Ismerős érzés.... :-) Legutóbb vettem egy Lowepro Vertex 200-ast meg plusz vakut, hát én is az emeleten aludtam… atomtenger: persze hogy nem éri meg. Nem ebből élek, mégcsak “profi” sem vagyok. Mindössze az 5D lassúsága zavar (na meg a zaj már ISO 200-tól...), de soha nem lesz szükségem - sem képességem - az 1Dm3 tulajdonságaira, bár leginkább az árát nem akarom kifizetni. A kb. felébe kerülő D3 vonz (zaj, kezelhetőség, gyorsaság, custom, stb.), és néha elgondolkozom a váltáson. Vannak ellenérvek is a Nikonnal szemben (kicsi vaku, NEF kezelés, mindent cserélni kellene, stb.), de hát álmodozni szabad… :-) |
|
Veterán
|
atomtenger - 2008. május 11. @ 11:59gabor.szantai - 2008. május 11. @ 11:51Mindket fagyas import/export kozben tortent, ha addig nem kapcsolok at masik Space-re, vagy alkalmazasra, nem alszik el a gep, akkor nem fagy le - oke, ez az Ap2 hibaja, de azt a par percet kibirom es akkor nincs vele gond… Think different:)
Senki nem csinal tobbszaz kepeit egy temarol, egy stilusban. Meg modellfotozasnal sem, mert akkor is valtozik a style.
|
|
Veterán
|
Szücs András - 2008. május 11. @ 12:15 Gondolom 1Ds mk3-at akartal irni, mert az 1D olcsobb a D3-nal:)
Az 5D kepminosege pedig meg mindig jobb, mint az 1D-e, vagy D300-e…
Varjuk meg az utodjat - ami egy ujabb konfliktushoz fog vezetni itthon:) |
|
Törzsvendég
|
Szücs András - 2008. május 11. @ 12:15 Sok mindent szabad, amit nem érdemes… |
|
Törzsvendég
|
gabor.szantai - 2008. május 11. @ 12:18 Persze, de ez azt jelenti, hogy még import előtt el kell végezni annak a válogatásnak egy részét, amit az Aperture-ban végeznél....vagy más programban, vagy lényegesen fapadosabb felületen. Ami néhány ezer képnél nem feltétlenül kellemes még az Aperture felületen sem, nemhogy kis nézőképekkel, nagyítás minden normális lehetőség nélkül… Másrészt meg azért akarok képkezelő programot használni, hogy könnyebb legyen a SAJÁT dolgom, nem azért, hogy kiszolgálhassak egy programot, nehogy az lefagyjon szerencsétlen…
Érdekes, hogy Phase One C1 Pro sosem fagyott még le, mikor Win alatt beadtam neki, hogy akkor most ezzel az 5 ezer képpel fogunk dolgozni. Persze ki tudja, hogy miket építettek bele az újabb verziókba. Remélem, hogy a hibáit küszöbölték ki, és az előnyei megmaradtak. Ha lejár a LR próbaidőm, az lesz a következő teszt alanyom…
|
|
Veterán
|
A C1 viszont eleg korlatolt program. Szep eredmeny, de keves lehetoseg. Import kozben valogathatsz, a thumbnail-eket is felnagyithatod, kijelolod a (bocs a modellfotos peldaert) a feherruhas kepeket, behuzod a project alatti “feher ruha” mappaba, a voros ruhas kepeket egy masik mappaba, stb…
Nagy mennyisegu kepnel ez mas programnal sem mukodik jobban, egyszeruen vannak korlatok, amin egy Mac Pro sem tud atlepni, ez pedig az egyre nagyobb kepek problemaja.
Lehet a firewire cardreader lenne megoldas, de ugy tudom, hogy kizarolag az Extreme IV-es kartya tudja kihasznalni, a tobbihez eleg az USB atviteli sebessege is. Tehat Extreme III-ig nem az USB 2.0 a szuk keresztmetszet. (csak a Sandisket ismerem) |
|
Törzsvendég
|
gabor.szantai - 2008. május 11. @ 12:38
Lehet, hogy korlátolt a C1 Pro. Viszont ha az nem fekszik meg a több ezer képtől (Win alatt sem!!) akkor nehezemre esik elfogadni, hogy AP2-nek miért KELL. Arról nem is beszélve, hogy AP2 pár tucat képtől ugyanúgy képes megfeküdni mint pár ezertől.
Aztán ha lejárt, jöhet az új C1 Pro tesztje. Nagyon kíváncsi vagyok mit fejlődött a legutóbbi óta, mert abban igen gáz bugok is voltak kezelőszerv téren. Kép szerkesztérsre viszont elég jónak tartom, bár retus semmilyen szinten nem volt benne, így voltak dolgok, amikhez elkerülhetetlen volt a képeket PS-ben utókozmetikázgatni. Ezt meg el szeretném kerülni, ha már programot váltok… |
|
Aktív
Bejegyzések: 220
|
Úgy látom, itt elég sok Lightroomos Kolléga van, bár a címben Aperture szerepel. Kérdésem: hogyan lehet a Lightroom alap libraryját áthelyezni külső meghajtóra véglegesen. Fontos, mert a Macbook belső hddje kirakta a megtelt táblát.(És lesz még ezzel szinkronizálási probléma is, Macbook-külső meghajtó- G5??) Köszi minden tanácsot. |
|
Törzsvendég
Bejegyzések: 602
|
Nem tudom mit értesz alap alatt, de fogod és átmásolod, törlöd az eredetit. Utána keresni kezdi és pirossal kijelöli a folder neveket a libraryban. Egérrel rámész, jobb klikk és A megfelelô menüvel (nem jut eszembe) megmutatod neki. Elég gyorsan végignézi és utána ugyan úgy használhatod. |
|
Aktív
|
Ha jól látom, több helyről (4-5 folder) összeszedte a képeket. Amikor importálok, az eredeti helyükön hagyja őket. Igen? Mi annak a könyvtárnak a neve, ami szerinte a fotók könyvtára, ahova fizikailag rakja,és én is oda helyezhetem ezt a szanaszét kupit? Mert aztán a jövőbeli gépről való importálások már maguktól odamennek. Nem? (Nincs egy magyar leírás az egészről) |
|
Veterán
|
Arcano, ajanlom ezt az oldalt, en is innen tanultam meg sokmindent az LR-mal kapcsolatban: http://www.photoshopuser.com/lightroom/index.html |
|
Törzsvendég
|
Azt vettem észre, hogy a nagyítót minden alkalommal be kell állítanom, hogy a kurzorra fókuszáljon, mert akárhányszor kilépek, elfelejti ezt a beállítást. Másnál is van ilyen, vagy az zavarja meg, hogy két montort használok, és a nagyító ki van téve a külső monitorra? |
|
Aktív
|
Kösz, ez itt tagságos fizető oldalnak néz ki, nem sajnálom a pénzt egy kis tudásért, de lenni kicsi benszülött, nem beszélni jol nagy fehér fotos angolt. Magyar nincs? Nincs.
|
|
Törzsvendég
Bejegyzések: 602
|
Arcano, ez itt nagyon OFF lesz!
Némely Sandisk kártyák mellé adnak egy RescuePRO programot, ami nekem segített.
|
|
Törzsvendég
|
Eléggé OFF a nézetem, de minél többet használom az Aperture-t annál jobban meggyőz, hogy a Lightroom használhatóbb. Lassú, általában várni kell rá, hogy a műveleteket elvégezze, nehézkesnek érzem az egészet, és többször kifagyott minden indok vagy magyarázat nélkül. Lightroom ezzel szemben teljesen gördülékenyen futott ugyanazon a hardveren, tehát nem lehet az az indok, hogy a gép nem elég a munkára....hiába szimpatikusabb az Aperture kezelőfelülete, nálam továbbra is a Lightroom áll nyerésre. Nektek mik a tapasztalataitok az Aperture-val? Csak én vagyok túl finnyás? Vagy csak nem tudom használni? Mindenkinek minden rendben Aperture háza táján? Szántai Gábor, mik a tapasztalataid, kísérletezel már egy ideje a Macen, PC+LR múlttal. Te hogy látod? |
|
Aktív
Bejegyzések: 14
|
sziasztok!
volna egy nem kicsi gondom az aperture-vel! amikor elinditom /elinditanám/ ezt az üzit kapom : You cannot use this version of the application Aperture with this version of MacOSx küzben ha minden igaz updételtem 1.5.2re
|
|
bM Függő
Bejegyzések: 6973
|
alaphelyzetben a pictures könyvtárban tárolja a képeket az aperture.library-ban.
|
|
Veterán
|
atomtenger - 2008. június 20. @ 07:27
Nem vagy finnyas, csak masok az elvarasaid:-)
|
|
Törzsvendég
|
banix - 2008. július 03. @ 06:35 Izgalmas, h mi lehet ez a verzió probléma. Milyen verziójú az OSX-ed, hiszen azt reklamálja. |
|
Aktív
Bejegyzések: 14
|
10.5.3 az OS
|
|
Aktív
|
gabor.szantai - 2008. július 03. @ 08:43
Gábor:
A fentiekhez még hozzátartozik, hogy csak RAW-ban fotózom, 18.000 képem van de ezek nagyrésze iPhotoban, és csak 5.000 ami APP és LR-ben, korábban Canon-os voltam de váltottam Nikonra (D3), egy-egy alkalom után 8GB-nyi képet (ez mindössze 300db NEF) kell átnézni/válogatni és a maradékot (max 30) konvertálni.
Két hónapot szarakodtam a teszteléssel (megfontolt ember vagyok:-) ), éjszakai, nappali, természet, portré, makró, stb. képeket konvertálgattam, majd hasonlítottam össze LR-ben és APP-ban is. Megnéztem képeket egymás mellett Preview-ban is, és mindig a fenti eredmény jött ki.
Akárhonnan néztem, a jelenlegi verziókkal a LR jobb JPG képet ad.
|
|
Veterán
|
Andras,
Szerintem az a legjobb az egeszben, hogy van valasztasi lehetosegunk, igy mindenki azt hasznal, ami neki a legmegfelelobb...:-)
(utolso szerias MBP, 2.6, 4 GByte ram, 200@7200rpm HDD)
2 db 8 Gbyte-os kartyat hasznalok, igy nekem is van valogatnivalom neha:-)
|
|
Aktív
|
Értem :-)
A NEF-ek 14 bitesen tömörítetlenül 13-16MB között vannak, részletességtől függően. Átlag kb. 14MB. |
|
Veterán
|
Szücs András - 2008. július 05. @ 14:23 Utananeztem, a 14 MB a tomoritett, 14 bit-es NEF-re vonatkozik, a tomoritetlenre 24 MB-ot irnak… |
|
Aktív
|
Igen, bocs, elírtam. Egyébként sajnos a 27MB-hoz közelebb van mint a 24-hez:-)
|
|
Törzsvendég
|
gabor.szantai - 2008. július 05. @ 14:11 Bocs, hogy ezt mondom, de ez olyan tipikusan elvakult Apple (vagy Apple fan) megközelítés, amit sajnos gyakrabban tapasztalok erre, mint nem. Önmagában a választás lehetősége mit sem ér, ha az alternatívák száma és minősége nem megfelelő. Ha én Aperture-t szeretnék használni, de az számos ponton nem felel meg az igényeimnek, a másik meg ugyanazokat tudja, de más dolgok hiányoznak belőle, akkor azt nem szabad választásnak, hanem kompromisszum kényszernek hívják. Mikor ezt valaki felveti, akkor meg szerintem elég bosszantó az olyan válasz, hogy “örülj, hogy válogathatsz”, meg “think different”, meg hogy “nem kötelező ezt használni”. Szerencsére azért hozzátetted, hogy neked miért felel meg, úgyhogy nem beléd kötni akarok, csak megosztani ebbéli nézeteim. Nekem egyébként továbbra is lassú az Aperture. Nem elviselhetetlenül, de érezhetően, és a LightRoomhoz képest komoly a különbség. Azért kíváncsi lennék, hogy vajon a kettőnk érzete, vagy a gépeink közti műszaki paraméterek okoznak ekkora különbséget. |
|
Veterán
|
atomtenger - 2008. július 07. @ 02:48gabor.szantai - 2008. július 05. @ 14:11Nekem egyébként továbbra is lassú az Aperture. Nem elviselhetetlenül, de érezhetően, és a LightRoomhoz képest komoly a különbség. Azért kíváncsi lennék, hogy vajon a kettőnk érzete, vagy a gépeink közti műszaki paraméterek okoznak ekkora különbséget. |
|
Törzsvendég
|
gabor.szantai - 2008. július 07. @ 08:19atomtenger - 2008. július 07. @ 02:48Nekem egyébként továbbra is lassú az Aperture. Nem elviselhetetlenül, de érezhetően, és a LightRoomhoz képest komoly a különbség. Azért kíváncsi lennék, hogy vajon a kettőnk érzete, vagy a gépeink közti műszaki paraméterek okoznak ekkora különbséget. |
|
Törzsvendég
|
Hogyan lehet biztonságosan - az eredeti RAW-t megőrizve - törölni képet Apertureból?
A kérdés másik fele, hogy honnan lehet kideríteni AP-ből, hogy melyik képet tárolja fizikailag a Libraryjában (volt több amit az elején még így importáltam sajnos), és melyiket a saját helyén a vinyón, az én struktúrámban?
Ami csak a libraryban van meg, azt nyilván kénytelen leszek export masterrel kiexportálni, hogy meglegyen, viszont aminek az eredetijéhez nem nyúlt, csak beolvasta az adatbázisába az eredeti helyéről, azt fel kéne valahogy szabadítani, hogy ne törölje az eredetit mikor törlöm az Aperture katalógusából. Erre kéne valami megoldás.
|
|
Aktív
Bejegyzések: 30
|
gabor.szantai - 2008. április 23. @ 10:23 d&b;plugin-t használjátok? nekem sajnos a tutorialt sem sikerült megnéznem |
|
Veterán
|
probalgatom neha, de egyelore PS ebbol a szempontbol szimpatikusabb - vagy en vagyok a bena:-) |
|
Aktív
Bejegyzések: 19
|
Sziasztok,
|
|
Törzsvendég
|
cAb - 2008. július 07. @ 17:13 A memória bővíthetőség attól függ mikori modell. Az első MacBook szériákban azt hiszem csak 2 GB ig volt bővíthető a RAM, az újabbakat már 4ig lehet. (Csendben megjegyzem, hogy a Lightroomot se kell törni, kb egy árban van az Apertre-val, úgyhogy nyilván a PS-hez hasonlítottad törés és sebesség szempontjából.) |
|
Aktív
Bejegyzések: 19
|
Hello, van két kérdésem: 1, mit csináltok, hogy az iphotobol importalt allo kepek ne legyenek duplan? en rakeresek hogy “original” kijelolom a stack-ben lévőket és kitörlöm azokat, de ez elég macerás. 2, az normális, hogy iPhotoban tárolt képeket importáltam (master marad iphotoban) és látszólag befejezte az importot, megvártam a thumbnailt stb, de most látom, hogy az 1200 képből csak 900-at tett át aperture-be. grrr |
nem, dobozt nem adtak hozza, ellenben kicsit olcsobb volt…
koszonom, de igazabol a 100% nagyitas megvolt, de pixelszintu retushoz jo lenne a 400%:)
az SDK plug-ineket megneztem, de a Viveza-n kivul egyiknek sem latom ertelmet…
...csakhat a Viveza 249 USD, ami picit a pofatlansag hatarat surolja:)