Fórum kezdőlap  »  Egyéb  »  Társalgó  »  Azonnali kérdések topicja (friss Mac felhasználóknak)

Törzsvendég
Bejegyzések: 812
#8051 - 2008. július 25. @ 00:07 | mellőzöm  

Úgy tűnik, hogy a Mail minden levélbe behúzott képet átméretez 320x200-es felbontásra, vagy ami ahhoz lekgözelebb áll képaránytól függően. Ez elég idegesítő, ha én ennél nagyobb felbontású képeket akarok küldözgetni, és fogalmam sincs, hogy hogy lehet ezt megváltoztatni.

Aktív
Bejegyzések: 39
#8052 - 2008. július 25. @ 06:48 | mellőzöm  

Esetleg a jobb alsó sarokban az image size?

Aláírás 

MBP Intel Core2Duo 2,2 Ghz, 4 GB

Törzsvendég
#8053 - 2008. július 25. @ 08:30 | mellőzöm  
fotóháber - 2008. július 25. @ 06:48

Esetleg a jobb alsó sarokban az image size?

Minek a jobb alsó sarkában? Csak mert sehol nem látok ilyet, a Mail ablakainál meg semmi nincs a jobb alsó sarokban. Lécci kicsit pontosabban.

Aktív
Bejegyzések: 45
#8054 - 2008. július 25. @ 08:52 | mellőzöm  

SZiasztok!

Felmerült 1 új probléma…
Mostanság ha bekapcsolom a gépem akkor 1 födgömb jelenik meg és nagyon sokáig bootol. Valaki tud erre megoldást, hogy miért csinálja és mivel lehet orvosolni?
Köszi szépen előre is!

Macőrült
Bejegyzések: 2331
#8055 - 2008. július 25. @ 08:57 | mellőzöm  

Nincs kijelölve boot-lemez (syspref -> startup disk).

Aláírás 

<= Csenge Boglárka (már több mint 13 hetes! És kopaszodik!)

Aktív
Bejegyzések: 45
#8056 - 2008. július 25. @ 09:05 | mellőzöm  

köszönöm szépen!

Aktív
Bejegyzések: 44
#8057 - 2008. július 25. @ 09:50 | mellőzöm  

hello
milyen programmal tudnek crc fajlt egyesiteni osX alatt.
valami total commander fele..??

Aláírás 

Appreciate what you have, and do your best for a better world!!
One Planet One Life

Aktív
Bejegyzések: 43
#8058 - 2008. július 25. @ 12:33 | mellőzöm  

24"-os iMac kijelzőjét ki lehet valahogy kapcsolni vagy mindig meg kell várnom a Sleep idejét? Csak azért kérdezem, mert estére mindig bekapcsolva hagyom a gépet, és ilyenkor legkevesebb egy percet ugye várnom kell, míg a kijelző elalszik, viszont napközben amikor olvasok, akkor meg kevés az 1 perc és állandóan állítgatnom kell. Valami ötlet? A bekapcsoló gombot még nem próbáltam, mivel éppen Time Machine-oztam nem akartam, hogy véletlenül kikapcoljam vele a gépet:)

Törzsvendég
#8059 - 2008. július 25. @ 12:39 | mellőzöm  

Nekem pl be van állítva jobb felső sarokba húzott egérre a képernyővédő, ez megoldja általában az ilyen gondot, ha nem akarom kikapcsolni a gépet, csak elsötétíteni a képernyőt/lockolni a gépet h ne férjen bárki hozzá.

bM Függő
Bejegyzések: 6598
#8060 - 2008. július 25. @ 14:14 | mellőzöm  
atomtenger - 2008. július 25. @ 08:30

Minek a jobb alsó sarkában? Csak mert sehol nem látok ilyet, a Mail ablakainál meg semmi nincs a jobb alsó sarokban. Lécci kicsit pontosabban.

Az új üzenet ablakában, amikor beledobod a képet.

Horváth Patrik - 2008. július 25. @ 12:33

24"-os iMac kijelzőjét ki lehet valahogy kapcsolni vagy mindig meg kell várnom a Sleep idejét?

Dockables-t keresd, azon belül pedig a Sleep Display nevű miniprogramot.

Aláírás 

---> http://bakman.hu <---

Macőrült
Bejegyzések: 2115
#8061 - 2008. július 25. @ 14:16 | mellőzöm  

Control-Shift-Eject is kikapcsolja a monitort nálam.

Aláírás 

http://search.info.apple.com/

Aktív
Bejegyzések: 43
#8062 - 2008. július 25. @ 17:06 | mellőzöm  

köszi, ezt nem is tudtam:)

Aktív
Bejegyzések: 50
#8063 - 2008. július 25. @ 17:50 | mellőzöm  
eckergabor - 2008. július 25. @ 09:50

hello
milyen programmal tudnek crc fajlt egyesiteni osX alatt.
valami total commander fele..??

Az UnrarX-szel szinte biztos, talán a rarexpander és az unarchiver is tudja.
http://www.macupdate.com

Törzsvendég
Bejegyzések: 746
#8064 - 2008. július 25. @ 19:09 | mellőzöm  
tamasdragon - 2008. július 24. @ 12:04

Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy macen hogyan lehet különböző hardverprofilokat létrehozni? XP alatt nagyon hasznos dolog, hogy különböző munkákhoz különböző profil, így sok erőforrást is tudok spórolni.
Pl: videóvágás közben ne menjen az airport meg a bluetooth, stb.
DT

Ez nem xp, pont a jó memóriakezeléséről híres az OSX. Vagyis egy gombot sem kell nyomnod, az aktuális munkafolymatra lesz kihegyezve a cerkád… semmivel sem lesz gyorsabb a renderelés, ha lekapcsolod a BT-t mondjuk.

Aláírás 

PMG5 1.6Ghz Leo, 2 GB Ram, iPhone 1.gen 8Gb 2.1sw, TomTom One GPS, T-mobilnet

Aktív
Bejegyzések: 7
#8065 - 2008. július 25. @ 20:13 | mellőzöm  

sziasztok, bocsi de sajna kezdő vagyok a leopardban.
Véletlenül eltüntettem a dock jobb oldaláról a downloads felugró menüjét, és most nem tudom sehogy visszatenni, a safari ban meg tudom nyitni a letöltéseket csak nem tudom visszatenni a dock jobb aljára, ahol eredetileg volt. És most nincs is ott az ikonja.
Tud valaki valami tanácsot adni, hogy fogjak neki?

Törzsvendég
Bejegyzések: 857
#8066 - 2008. július 25. @ 20:18 | mellőzöm  

-törölve-

Aláírás 

There are 10 types of people: those who understand binary, and those who don’t.

Törzsvendég
#8067 - 2008. július 25. @ 20:19 | mellőzöm  
istracsk - 2008. július 25. @ 20:13

sziasztok, bocsi de sajna kezdő vagyok a leopardban.
Véletlenül eltüntettem a dock jobb oldaláról a downloads felugró menüjét, és most nem tudom sehogy visszatenni, a safari ban meg tudom nyitni a letöltéseket csak nem tudom visszatenni a dock jobb aljára, ahol eredetileg volt. És most nincs is ott az ikonja.
Tud valaki valami tanácsot adni, hogy fogjak neki?

Katt a dock-on lévő Finder ikonra (első ikon), majd az ott megjelenő Downloads mappát egyszerűen húzd le a dock-ra.

Aláírás 

Aktív
Bejegyzések: 16
#8068 - 2008. július 25. @ 20:48 | mellőzöm  

Tudnátok segíteni; most éppen az iChat-tel szorultam meg.  Nem értem: ha elindítom az iChat-et, akkor csak a Bonjour accountomat hozza fel. Persze @me.com accountom eddig még nem volt úgyhogy azt nem is tudja felhozni. Most viszont már csináltam magamnak @me.com account-ot, viszont nem tudok az iChat-ben iChat-es accountot létrehozni magamnak.  Nem értem a rendszert!!!  Help pls!

Törzsvendég
Bejegyzések: 793
#8069 - 2008. július 25. @ 20:57 | mellőzöm  

iChat > Preferences > Account > bal alsó sarok + jel > Típusnál MobileMe alá a felhasználói név és jelszó

Aláírás 

“Odi et amo. Quare id faciam, fortasse requiris.
Nescio, sed fieri sentio et excrucior.”

Aktív
#8070 - 2008. július 25. @ 21:14 | mellőzöm  

Köszönöm; ez sikerült, de mi ez az AIM?

Törzsvendég
#8071 - 2008. július 25. @ 21:15 | mellőzöm  
Derrick - 2008. július 25. @ 21:14

Köszönöm; ez sikerült, de mi ez az AIM?

AOL Instant Messenger. Amcsik nagyon szeretik valamiért.

Aláírás 

Aktív
#8072 - 2008. július 25. @ 21:19 | mellőzöm  

akkor az apple-nek az iChat nem is saját skype-szerű platformja, hanem az AIM-on futó vendégalkalmazás?

Törzsvendég
Bejegyzések: 793
#8073 - 2008. július 25. @ 21:22 | mellőzöm  

Gyakorlatilag igen, az iChat is egy egyszerű AOL kliensként kezdte az életét, az Apple gyakorlatilag alkalmazott egy meglévő sztenderdet, egyszerűbb és költséghatékonyabb volt.

Aláírás 

“Odi et amo. Quare id faciam, fortasse requiris.
Nescio, sed fieri sentio et excrucior.”

Törzsvendég
#8074 - 2008. július 25. @ 21:24 | mellőzöm  

Kompatibilis MobileMe-vel, .Mac-kel, AIM-mel, Jabber-rel és GTalk-kal, de nem minden feature fog menni AIM-et használókkal. (pl. ha jól tudom screen sharing vagy iChat theatre)

Aláírás 

Aktív
#8075 - 2008. július 25. @ 21:51 | mellőzöm  

Köszönöm a segítséget

Aktív
Bejegyzések: 6
#8076 - 2008. július 25. @ 22:33 | mellőzöm  

Hello!

A firefoxom mostanában elég gyakran “lefagy”, csak force quit-tel tudok kilépni, ha pedig visszalépek restore session-nel, akkor gyakran újra ugyanez van, letöltöttem a legfrissebb változatot, nem változott a helyzet. Mit csaináljak azon kívűl, hogy használjak Safarit? :D

bM Függő
Bejegyzések: 6442
#8077 - 2008. július 26. @ 00:23 | mellőzöm  

torolj minden FF beallitast

Törzsvendég
#8078 - 2008. július 26. @ 00:31 | mellőzöm  
kemeng - 2008. július 26. @ 00:23

torolj minden FF beallitast

A FF itt tárol cuccokat (AppZapper szerint):
Applications/Firefox.app
~/Library/Application Support/Firefox
~/Library/Preferences/org.mozilla.firefox.plist
~/Library/Caches/Firefox

a “~” jel a Home mappádat jelenti

Aláírás 

Törzsvendég
#8079 - 2008. július 26. @ 08:02 | mellőzöm  

Egyre gyakrabban lép ki mindenféle program. Eleinte csak a Safari csinálta bizonyos időközönként, de mostanra már szinte minden programmal előfordult legalább egyszer, hogy figyelmeztetés nélkül csak úgy kilép.

Illetve az F1-12 billentyűkre programozott funkciókat is rendszeresen elfelejti a gép. Beállítom, működik egy darabig, aztán egyszer csak megint nem működik. (Leot használok MBP-n)

Aktív
Bejegyzések: 73
#8080 - 2008. július 26. @ 08:07 | mellőzöm  
Mcefo - 2008. július 25. @ 19:09

tamasdragon - 2008. július 24. @ 12:04Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy macen hogyan lehet különböző hardverprofilokat létrehozni? XP alatt nagyon hasznos dolog, hogy különböző munkákhoz különböző profil, így sok erőforrást is tudok spórolni.
Pl: videóvágás közben ne menjen az airport meg a bluetooth, stb.
DT

Ez nem xp, pont a jó memóriakezeléséről híres az OSX. Vagyis egy gombot sem kell nyomnod, az aktuális munkafolymatra lesz kihegyezve a cerkád… semmivel sem lesz gyorsabb a renderelés, ha lekapcsolod a BT-t mondjuk.

Ez mind szép, de amíg a cég (digidesign) is azt javasolja, hogy kapcsoljuk ki, mert lehetnek problémák, addig én inkább kikapcsolom. Na jó, puding meg a próbája az evés alapon próba. Azért köszi.
DT

Aláírás 

DigiSample

bM Függő
#8081 - 2008. július 26. @ 08:14 | mellőzöm  
atomtenger - 2008. július 26. @ 08:02

Egyre gyakrabban lép ki mindenféle program…

Rendszerkarbantartásokon túlvagy?

Aláírás 

Aktív
Bejegyzések: 142
#8082 - 2008. július 26. @ 08:24 | mellőzöm  

Letöltöttem az új firefox-ot,és azóta egy java-s póker oldal nem megy! Megkérdezi a felugró, új ablak, hogy megbízom-e az oldalban, és utána a firefox meghal! Elötte szépen ment a 2-es firefox-al, és safari-val is! Azóta a safari is megmakacsolja magát. Gondolom valami java-s cuccot rakott fel az új firefox, de nemtudom a Software updates-ban a java-t frissiteni, vagy javítani,mert nincs a listában. (a telepítés elött,sem közben nem foglalkoztam java-val,nem telepítettem külön, biztos,hogy a firefox a hibás). köszi a tippeket előreis! :)

Aláírás 

PowerPC G5 meg egy PC: Intel Pentium III

Aktív
#8083 - 2008. július 26. @ 13:00 | mellőzöm  

hello
itunes -az belehet keresni a danubius , slager vagy mas magyar radiokat??

Aláírás 

One Planet One Life

Veterán
Bejegyzések: 1428
#8084 - 2008. július 26. @ 14:02 | mellőzöm  
eckergabor - 2008. július 26. @ 13:00

hello
itunes -az belehet keresni a danubius , slager vagy mas magyar radiokat??

Kereseni nem, de hozzaadhatod a kivant radiokat a Library-hez. Alma+U, oda beirod a radio stream-jenek url-jet, es meg is vagy.

Aktív
Bejegyzések: 128
#8085 - 2008. július 26. @ 14:02 | mellőzöm  

1 gyors kérdésem volna, az iTunes 7.7 helyett a 7.5-öt akarom feltenni, de valószínűleg rosszul cserélme ki a 2-t… valaki egy szakszerű downgradet tudna írni erre?

Aláírás 

Macbook 2GB

Aktív
#8086 - 2008. július 26. @ 17:18 | mellőzöm  

Szeretnék dalokat másolni a régi podomról a gépre és onnan az újra.A javasolt programok azt kérik,hogy használjam a podot disk módban és akkor tudja olvasni,hogyan tudom ezt a disk módot elérni?

Aktív
Bejegyzések: 15
#8087 - 2008. július 26. @ 17:50 | mellőzöm  
abarth - 2008. július 04. @ 02:48

@lakospeter: Köszi :) azért ennyire nem vagyok novice a számtechben, csak a Mac OS újdonság nekem. A library-nak a közelébe sem megyek :)

Szóval pont ez a gondom, a fájlok nem rendszerfájlok. Egy esetben egy flv fájlhoz nem engedett az istennek sem flv kiterjesztést hozzáadni (nem is volt hajlandó lejátszani semmivel sem).

Egyébként pedig tök rendszeres, hogy törlés, másolás, áthelyezés előtt (bármilyen fájl, mp3, mov, bármi) jelszót kér - de eddigi tapasztalataim szerint olyan fájlok esetében történik csak, amelyeket CD-ről másolam át a korábbi gépem mentéseiből.

Van egyéb furcsaság is. Pl. ma amikor szinkronizálni akartam az iPhone-t, beállítottam a képekhez egy CD-ről átmásolt mappát (mentés az előző gépről) mint forrást, erre kiírta, hogy nem tud szinkronizálni, mert nincs jogosultságom valamihez. (A zenéket, videókat szinkronizálta érdekes módon). Erre a képeket átmásoltam egy másik mappába, onnét gond nélkül szinkronizálta. Szóval vannak még nekem itt X-akták… de azt is látom, hogy van mögötte logika, csak én nem tudom egyelőre, hogy ilyenkor mi és miért történik. (Leopard, 10.5.4 egyébként)

Nálam (10.4) az volt a probléma, hogy a win-ról költözéskor a cd-re felírtam néhány írásvédett fájlt és mappát is. A megoldás: a kérdéses mappákat és fájlokat kijelöltem, majd a “Get Info” (Alma + I) alatt írásvédetté tettem ezeket, újranyitottam a Finder ablakot, majd ismét “Get Info” és levettem róluk az írásvédelmet. Onnantól minden rendben zajlik.
(Célszerű több fájlt és mappát kijelölni, mert akkor csak egy “Get Info” ablak nyílik és nem kell egyesével pipálgatni.)

Aktív
Bejegyzések: 6
#8088 - 2008. július 26. @ 18:38 | mellőzöm  

Köszi

Törzsvendég
#8089 - 2008. július 26. @ 18:50 | mellőzöm  
Pierre a gall - 2008. július 26. @ 17:18

Szeretnék dalokat másolni a régi podomról a gépre és onnan az újra.A javasolt programok azt kérik,hogy használjam a podot disk módban és akkor tudja olvasni,hogyan tudom ezt a disk módot elérni?

HT1478_1.jpg

Aláírás 

Aktív
Bejegyzések: 49
#8090 - 2008. július 26. @ 19:05 | mellőzöm  

1) Axis wireless kamera használattal kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

2) Software update-n keresztül akarok frissítést letölteni, de “not enough disc space”...pedig bőven van. Tippek?

Aláírás 

iMac, http://www.art-area.hu

Aktív
#8091 - 2008. július 26. @ 19:08 | mellőzöm  

koszi
es a stream-et hogyan tudom elmenteni az itunesba, hogy maskor ne kelljen beirni?

Aláírás 

One Planet One Life

Törzsvendég
#8092 - 2008. július 26. @ 19:10 | mellőzöm  
eckergabor - 2008. július 26. @ 19:08

koszi
es a stream-et hogyan tudom elmenteni az itunesba, hogy maskor ne kelljen beirni?

Elvileg elmenti magától a Library Music részébe.

Aláírás 

Aktív
#8093 - 2008. július 26. @ 20:22 | mellőzöm  

Bocsi, még1szer,hogy az esti baglyok is olvashasság:

Letöltöttem az új firefox-ot,és azóta egy java-s póker oldal nem megy! (nem sokat játszom,de néha jóljönne) Megkérdezi a felugró, új ablak, hogy megbízom-e az oldalban, és utána a firefox meghal! Elötte szépen ment a 2-es firefox-al, és safari-val is! Azóta a safari is megmakacsolja magát. Gondolom valami java-s cuccot rakott fel az új firefox, de nemtudom a Software updates-ban a java-t frissiteni, vagy javítani,mert nincs a listában. (a telepítés elött,sem közben nem foglalkoztam java-val,nem telepítettem külön, biztos,hogy a firefox a hibás). köszi a tippeket előreis! :)

Aláírás 

Törzsvendég
#8094 - 2008. július 26. @ 20:37 | mellőzöm  

Melyik oldalról van szó? Ha másnak sem jön be, akkor lehet, hogy nem megy FF3-mal.

Aláírás 

Aktív
#8095 - 2008. július 26. @ 20:39 | mellőzöm  

safarival sem jön be… szerintem a java-val van a gond,csak nemtudom,h ezt hogy lehet megoldani.. rendesen törölni,és újrarakni…

bwin.hu mellesleg

Aláírás 

Aktív
#8096 - 2008. július 26. @ 20:51 | mellőzöm  

Köszönöm Péter ,sokat segítettél.

Aktív
Bejegyzések: 1
#8097 - 2008. július 27. @ 00:13 | mellőzöm  

Sziasztok!

Az a problémám, hogy nem sikerül az outlookból az iphonra átvarázsolni a névjegyeket, és a naptárbejegyzéseket :(

letöltöttem az ituns-t, de nem sikerül, sőt, ami már rajta volt az iphonon, az is törlődik szinkronizálás után…

tudnátok segíteni?
előre is kösz!

Aktív
Bejegyzések: 2
#8098 - 2008. július 27. @ 13:36 | mellőzöm  

Lenne egy kérdésem, próbáltam sk rájönni, de nem ment, pedig 3 hónapos Mac múltam van már :)

Szóval a .doc kiterjesztésű file-okat nem pages-ben nyitja meg default, hanem a Parallels Desktopon keresztül a win-es office. Hiába állítom be a finder-ben a choose aplication ablakban az “always open with"-et, azután is mindig azt akarja kinyitni. Engem meg untat, hogy mindig az open with… modulon keresztül kell megnyitnom a doc-okat…

Thx!

bM Függő
#8099 - 2008. július 27. @ 13:41 | mellőzöm  
OpenEye - 2008. július 26. @ 14:02

1 gyors kérdésem volna, az iTunes 7.7 helyett a 7.5-öt akarom feltenni, de valószínűleg rosszul cserélme ki a 2-t… valaki egy szakszerű downgradet tudna írni erre?

Törlöd az alábbiakat:

/Applications/iTunes.app
/Library/Receipts/iTunes.pkg és/vagy /Library/Receipts/iTunesX.pkg
~/Library/Preferences/com.apple.iTunes.eq.plist
~/Library/Preferences/com.apple.iTunes.plist
~/Library/Preferences/com.apple.iTunesHelper.plist

Mindezekután mehet a telepítés.

Aláírás 

bM Függő
Bejegyzések: 6442
#8100 - 2008. július 27. @ 14:13 | mellőzöm  
Hansen - 2008. július 23. @ 19:46

Köszi, hogy foglalkoztál a problémámmal, de a két link amit írtál, nem oldja meg. Azt írják le, hogy lehet azt megoldani, hogy ne új oldalon, hanem új tabon nyíljanak az oldalak. Nekem olyan megoldás kell, amivel a weboldalon lévő összes hivatkozást, új ablakban vagy tabon, egy kattintással meg tudom nyitni.

Shiira marad.

CIPO: számlázás, házipénztár Mac OS X-re
Az online Mac oktatás