Fórum kezdőlap  »  Egyéb  »  Társalgó  »  Azonnali kérdések topicja (friss Mac felhasználóknak)

Aktív
Bejegyzések: 18
#5451 - 2008. március 23. @ 02:21 | mellőzöm  

Sziasztok. Valami CMS platform kellene nekem. Windowsos koromban a drupallal próbálkoztam. Kidobtam már a windowsos gépemet. Mit ajánlotok, mit használjak Mac-hez és hol találom????
üdv PT

Adminisztrátor
Bejegyzések: 11879
#5452 - 2008. március 23. @ 02:27 | mellőzöm  

Drupal, Wordpress, barmelyik mehet… mind webes alapu, ugyhogy mindegy melyiket valasztod.

Aláírás 

MacBook Pro Core Duo 2.0, 2GB RAM

Aktív
Bejegyzések: 27
#5453 - 2008. március 23. @ 08:26 | mellőzöm  

file dátumozási gondok:
(más topikokban már próbálkoztam, de nem kaptam, választ és újra megőrjít)
- vajon hol tudom azt az utasítást kiadni, hogy ha Mailből lementem a csatolt képet, akkor megőrizze az eredeti készítési dátumot és ne a letöltés dátuma legyne az akkortól
- vajon hol tudom azt beállítani, hogy ha átmásolom egy pendrivera bármelyik fileomat, akkor ne a másolás időpontja legyen akkortól a created date, hanem az erdeti (így pl. egy könvtár másolásakor ne legyen ugyanaz a created dateje minden benne lévő filenak...)? előr is köszönöm a választ!

Aláírás 

FGyapple
PowerBook G4

Aktív
Bejegyzések: 3
#5454 - 2008. március 23. @ 12:01 | mellőzöm  

Sziasztok!

Olyan problemaba futottam, hogy mostanaban eleg lassu, es szinte windows-os jellemmel ruhazodott fel a Leopardom. 2Ghz-es minim van 1 giga rammal, es szaggat, firefox egyszercsak strandlabdazik, de nem csak a firefox, hanem safari, imail, szoval nem kimondottan firefox programhiba. Es neha teljesen leall a rendszer, alul dock is eleg rendesen beszaggat. Fogalmam sincs mi lehet vele, de nagyon zavaro. Mar csinaltam nagytakaritast is onyx-al, de ugy vettem eszre, hogy nem sokat segitett. Visszaalljak tigerre? Nalatok nincsenek ilyen problemak?

Egyebkent a strandlabdas feelingnel ugy erzem, mintha mas programok inditasa nem aszinkron muvelettel menne, hanem szinkron, es addig kint van a labda, amig a masik be nem toltott rendesen (es addig not responding a progi)

Macőrült
Bejegyzések: 2033
#5455 - 2008. március 23. @ 12:28 | mellőzöm  

Nucler: egyelőre azt a diagnózist tudom felállítani, hogy “valami baj van”.
3 ösvényen lehet elindulni:
1. A HDD nem ad ki furcsa hangokat magából? A Disk Utility Verify Disk parancsa hiba nélkül lefut? Hát a Repair Permissions? Nem fogyott el a szabad helyed a rendszerpartíción?
2. Indítsd el az Activity Monitort (a Spotlight megtalálja neked a programokat), fent válaszd az “All Processes” lehetőséget, és kattintgass a CPU feliratú oszlopra addig, amíg felülre, a szemed elé nem kerülnek processzorterhelés alapján a folyamatok. A problémádat valamilyen háttérben dolgozó program is okozhatja, ami esetleg “elszabadult”. A beszaggató Dock erre utal számomra.
3. Ha még nem tetted volna, telepítsd a Leopard 10.5.2-es frissítését.

Aláírás 

http://search.info.apple.com/

Aktív
Bejegyzések: 3
#5456 - 2008. március 23. @ 13:24 | mellőzöm  

Na nyomtam egy verify-t, a teszt lefutott nem volt hiba, de a kovetkezo tortent.

Activity Monitort elinditottam.
Disk Repair elindul.
Verify.

Na innentol a rendszer megszunt letezni. A dock beragadt, az ablakok kozott meg tudtam maszkalni, de bezarni mar nem tudtam. Ablakok szetszorasara semmi reakcio, amelyik ablakot probaltam bezarni az megkapta a strandlabdat. Activity meg semmi frissites, a rendszer szinte befagyott.

Miuatan a teszt lefutott, minden parancs amit kiadtam lefutott, az ablakok ossze-vissza ugraltak, es amiket kertem hogy zarjon be, azokat bezarta.

Olyan, mint linuxban az IDE-s vinyo DMA nelkul. Vinyon elkezd dolgozni, es mintha teljesen lefoglalna a procit. Dobalja a megszakitast, es a proci mintha csak vele foglalkozna, addig massal nem. Csak nem ertem, mert van 2 mag ebben a szerencsetlenben, ha mindketton a vinyon dolgozik. Valami nem ok…

Aktív
Bejegyzések: 246
#5457 - 2008. március 23. @ 14:14 | mellőzöm  

delete gomb van? mint winen

Veterán
Bejegyzések: 1270
#5458 - 2008. március 23. @ 14:16 | mellőzöm  
grizzly - 2008. március 23. @ 14:14

delete gomb van? mint winen

FN+Backspace

Aktív
Bejegyzések: 60
#5459 - 2008. március 23. @ 18:48 | mellőzöm  

De pedig igen Microsoft Officet használok. Úgyhogy nem tudom akkor mi lehet a gond. Az iWork-öt nem is ismerem.

Törzsvendég
Bejegyzések: 815
#5460 - 2008. március 23. @ 19:35 | mellőzöm  

nekem nem megy LEO-n ez a szar.
Valainek mas 5let?
Mármint a Startup Sound kikapcs LEO alatt.

Aktív
Bejegyzések: 69
#5461 - 2008. március 23. @ 20:29 | mellőzöm  

nekem mukodik:
http://www5e.biglobe.ne.jp/~arcana/software.en.html

Aláírás 

SÜNI (Hedgehog)

Aktív
Bejegyzések: 144
#5462 - 2008. március 23. @ 21:31 | mellőzöm  
petnekiabel - 2008. március 23. @ 12:28

honnan erdemes ezt megtenni?
letolteni a frissito csomagot es futtatni
vagy a software updatet hagyni?

Aláírás 

Macbook 2.2 Intel, 10.5.1 OSX

“fogyasztok vagyunk, eletszinvonal megszallottsag mellektermekei”

Macőrült
Bejegyzések: 4123
#5463 - 2008. március 23. @ 22:00 | mellőzöm  
Rumi86 - 2008. március 23. @ 21:31

:DDD, na most mi van? Feladjuk az elveket? LOL :DDD

Software update-re nyugodtan ra lehet hagyni, erre talaltak ki…

Aláírás 

http://alex91.extra.hu

Aktív
Bejegyzések: 69
#5464 - 2008. március 24. @ 10:50 | mellőzöm  

Sziasztok!

Egy MacBook Boot camp-es Windows-ához szeretnék segítséget kérni. Azt csinálja a kis drága, hogy néha (azt hiszem elalvás-ébresztés után) elfelejti az usb meghajtókat. Nem megy a nyomtató pl., ha kihúzom bedugom, nincs semmi reakció, nem érzékeli, hogy bedugtam valamit. Csak újraindítás után javul meg. Mi lehet ez?

Előre is köszi: Gábor

Moderátor
Bejegyzések: 765
#5465 - 2008. március 24. @ 12:49 | mellőzöm  

Üdv

Azonnali kérdés:

Nektek is néha nagyobb betűmérettel jelenik meg a beszMac fórum szövege?

Csak a hozzászólások, fenti menü nem.

Aláírás 

MacBook Pro

Aktív
Bejegyzések: 119
#5466 - 2008. március 24. @ 13:51 | mellőzöm  

Létezik olyan progi,ami a gépen használt felh.neveket és jelszavakat tárolja,megjegyzi,megfejti,még akko is ha ezt nem kérjük a böngészőben,mármint a megjegyzést,ezáltal ott nem megtalálható.Passwordwallet et találtam,de nem igazán tudom kezelni.nem csinál semmit igazából,ha valaki tud segíteni előre is köszönöm!

imarci: igen nálam is!

Aktív
Bejegyzések: 85
#5467 - 2008. március 24. @ 14:07 | mellőzöm  

Keychain Access a Applications/Utilities - ben

Aláírás 

http://www.alapitvany.com

Aktív
#5468 - 2008. március 24. @ 14:08 | mellőzöm  

igen, még csiszolni kell az oldalon

Aláírás 

bM Függő
Bejegyzések: 5629
#5469 - 2008. március 24. @ 14:48 | mellőzöm  
FGyapple - 2008. március 23. @ 08:26

file dátumozási gondok:
(más topikokban már próbálkoztam, de nem kaptam, választ és újra megőrjít)

Azért nem kaptál választ, mert a rendszer ilyen, nem tudsz változtatni rajta.

Szerintem logikusan működik. Ha a vincsiről a Pendrive-ra másolsz egy dokumentumot akkor az eredeti megmarad, míg a másolat dátuma megegyezik az aktuális időponttal. Nem átomzgatod a file-t hanem az eredeti alapján készítesz egy újat. Nem?

Aláírás 

---> http://bachman.cjb.hu <---

Aktív
Bejegyzések: 71
#5470 - 2008. március 24. @ 17:10 | mellőzöm  

Hali
Nyitottam egy kérdést a társalgóban valaki lenne olyan kedves azt megnézni és esetleg engem hálára kötelezve segíteni ( IWEB ) a probléma. kösz Gyula

Aktív
Bejegyzések: 91
#5471 - 2008. március 24. @ 19:18 | mellőzöm  

Sziasztok! Hol lehet megnézni Leopardon hogy mi a MAC addressem?

Moderátor
Bejegyzések: 3227
#5472 - 2008. március 24. @ 19:22 | mellőzöm  

System Preferecnes > Network > Ethernet > Advanced > Ethernet

Aláírás 

| Nikolaj MacBook | nano 8Gb | http://web.me.com/tdani |

Aktív
#5473 - 2008. március 24. @ 19:26 | mellőzöm  

System Pref/Network/Ethernet/Advanced megy, aztán nincs olyan választás, hogy Ethernetm csakTCP/IP, DNS, WINS, Proxies, PPP
Máshol is ezt találtam, de itt elakadok

Veterán
Bejegyzések: 1270
#5474 - 2008. március 24. @ 19:30 | mellőzöm  
dedós - 2008. március 24. @ 19:26

System Pref/Network/Ethernet/Advanced megy, aztán nincs olyan választás, hogy Ethernetm csakTCP/IP, DNS, WINS, Proxies, PPP
Máshol is ezt találtam, de itt elakadok

Jo helyen vagy, ott kattints az Ethernet-re, ott a legelso info, az Ethernet ID a MAC-cimed.

Aktív
#5475 - 2008. március 24. @ 19:35 | mellőzöm  

Olyan jó, hogy ilyen gyorsan válaszoltok, és tiszta hülyének érzem magam, de nem tudok Ethernetre kattintani, a bal felső sarokban ki van írva, hogy built-in ethernet, de nem lehet kattintani, máshol meg nincs kiírva, ahol kattintani lehet, csak ezek:
TCP/IP, DNS, WINS, Proxies, PPP
A WINS-re ha kattintok, akkor az van kiírva, hogy MAC001xxxxxxxx ez az?

Törzsvendég
Bejegyzések: 761
#5476 - 2008. március 24. @ 21:18 | mellőzöm  

Esetleg Terminálban ifconfig vagy Network Utility Info fül > Network Interface (en0) a lenyíló menüben.

Aláírás 

PowerBook 540

Aktív
Bejegyzések: 182
#5477 - 2008. március 25. @ 10:24 | mellőzöm  

Hello!A következő a problémám,Windows xp-n ugye ott a távoli asztali kapcsolat, és osx alatt mit használjak?Mert próbáltam a remote desktopot de nem nagyon akar működni meg túl bonyolúlt is nekem csak egy teljesen egyszerű progira lenne szükségem!Előre is köszi.

Aláírás 

MBP,iPhone (kéne valami normális füles hozzá)

Macőrült
Bejegyzések: 4123
#5478 - 2008. március 25. @ 10:41 | mellőzöm  

VNC…

Aláírás 

http://alex91.extra.hu

Aktív
Bejegyzések: 449
#5479 - 2008. március 25. @ 10:45 | mellőzöm  

És melyik az a program, amivel windowsos gépekre tudok macről bejelentkezni? Mert volt egy ilyen egyszerű program, de már nem emlékszem a nevére…

Aláírás 

Bocs a sok körbemagyarázásért, de megszoktam, hogy egyetemi oktatóknak kell magyaráznom. :)

Macőrült
Bejegyzések: 4794
#5480 - 2008. március 25. @ 10:46 | mellőzöm  

Ezeket kukkantsd meg:

Remote Desktop Connection (Windowsos gépek eléréséhez)
http://www.microsoft.com/mac/products/remote-desktop/default.mspx

Chicken of the VNC
http://sourceforge.net/projects/cotvnc/ (Ehhez kell egy VNC szerver az elérendő gépre.)

Macőrült
#5481 - 2008. március 25. @ 10:48 | mellőzöm  

Egyébként meg van alapból Samba beépítve az OS X-be. Maceket elérhetsz a Finderből AFP-vel, Wines, Linuxos gépet meg SMB-vel.

Aktív
#5482 - 2008. március 25. @ 10:49 | mellőzöm  
esőjáró - 2008. március 25. @ 10:46

Ezeket kukkantsd meg:

Chicken of the VNC
http://sourceforge.net/projects/cotvnc/ (Ehhez kell egy VNC szerver az elérendő gépre.)

Igen az RDC működik a másikkal nem akar csatlakozni,lehet cska Én vagyok a béna de azt belső hálózaton sikeresen használom,de így nem!

Na mindegy köszi szépen!

Aláírás 

Macőrült
#5483 - 2008. március 25. @ 10:52 | mellőzöm  
Atass - 2008. március 25. @ 10:49

esőjáró - 2008. március 25. @ 10:46Ezeket kukkantsd meg:

Chicken of the VNC

Igen az RDC működik a másikkal nem akar csatlakozni,lehet cska Én vagyok a béna de azt belső hálózaton sikeresen használom,de így nem!

Na mindegy köszi szépen!

Ne haragudj, de nem értem a problémádat. Leírnád mégegyszer, hogy mi a hibajelenség? Az írásjelek sokat segítenének a pontos megértésben.

Aktív
#5484 - 2008. március 25. @ 11:13 | mellőzöm  
esőjáró - 2008. március 25. @ 10:52

Atass - 2008. március 25. @ 10:49
esőjáró - 2008. március 25. @ 10:46Ezeket kukkantsd meg:

Chicken of the VNC

Na mindegy köszi szépen!

Ne haragudj, de nem értem a problémádat. Leírnád mégegyszer, hogy mi a hibajelenség? Az írásjelek sokat segítenének a pontos megértésben.

Bocsi!Egy windows serverre akartam csatlakozni,ami nem belső hálózaton van.Nos problémám már nincs.Annyit mondtam csak, hogy Remote Desktop Connectionnal működik, de Chickenel nem. :)

Aláírás 

Aktív
#5485 - 2008. március 25. @ 11:18 | mellőzöm  

A kérdés megváltozott.:)
Nos:a helyzet adott egy új 160gigás vinyó a MBP-ba és a régi 80as amin ugye a leo csücsül,és van egy külső usb-s táram.Na a kérdés hogy tudom kimenteni a külső tárra a mostani rendszert mindennel együtt(zenék filmek minden), hogy utána ha az új vinyóra felteszem a leot vissza lehessen másolni mindent, gondolom erre van a MIGRATION ASSISTANT,szóval valami ötlet?

előre is köszi.

Aláírás 

Aktív
Bejegyzések: 36
#5486 - 2008. március 25. @ 15:38 | mellőzöm  
Atass - 2008. március 25. @ 11:18

A kérdés megváltozott.:)
Nos:a helyzet adott egy új 160gigás vinyó a MBP-ba és a régi 80as amin ugye a leo csücsül,és van egy külső usb-s táram.Na a kérdés hogy tudom kimenteni a külső tárra a mostani rendszert mindennel együtt(zenék filmek minden), hogy utána ha az új vinyóra felteszem a leot vissza lehessen másolni mindent, gondolom erre van a MIGRATION ASSISTANT,szóval valami ötlet?

előre is köszi.

HI!
Én Disk utilityvel másoltam át az egész particiót (drag ‘n’ droppal), telepiteni se kellett a leot.

Aláírás 

iMac 2.16Ghz (nagyalma) , iMac G4 800mhz(gömbi), macBook 2.0 (kisalma)

Aktív
#5487 - 2008. március 25. @ 15:40 | mellőzöm  

ohh ilyet lehet???megpróbálom :) lehet

Aláírás 

Aktív
Bejegyzések: 8
#5488 - 2008. március 25. @ 20:49 | mellőzöm  

meg tudnátok mondani, h mac-en mit használjak total commander helyett? köszi

Aktív
Bejegyzések: 90
#5489 - 2008. március 25. @ 20:54 | mellőzöm  

Hamarosan lesz egy 400 Mhz-s G4 Mac-em,512 MB Rammal.Jelenleg OS 9.2 van rajta.
Szeretnék rá Tigrist, vagy esetleg gondolkodtam az Ubuntun. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Márminthogy elfogadhatóan megy rajta a 10.4?  vagy esetleg az Ubi jobban “muzsikál”?
A gép csak netezésre, és minimál képkezelésre lenne használva, gyerekek álltal.

Aláírás 

PowerMac G4 1.25 GHz MDD 1.5 GB Ram

Aktív
Bejegyzések: 8
#5490 - 2008. március 25. @ 20:57 | mellőzöm  

jajj még egy olyan kérdésem lenne, h a másik gépemen (szintén mac-es), eltűnt a safari ikon (sztem egy force quit-el tüntettem el), és most nem tudok belépni a netbe. tudnátok segíteni? fontos lenne! köszi

Aktív
Bejegyzések: 92
#5491 - 2008. március 25. @ 20:58 | mellőzöm  

Eltünt a Finder ablak bal szélén sorakozó tételek közül a Documents tartalma. Vagyis a Documents “tétel” ott van, de ráklattyintva azt mondja, hogy “ the volume for “documents” cannot be found”. Mi a fene történhetett? Jobb egér gombra sem ír ki semmit?

Segítség, voltak benne fontos anyagaim!

Előre is köszönöm!

Bébé

bM Függő
#5492 - 2008. március 26. @ 00:33 | mellőzöm  
bébébé - 2008. március 25. @ 20:58

Eltünt a Finder ablak bal szélén sorakozó tételek közül a Documents tartalma. Vagyis a Documents “tétel” ott van, de ráklattyintva azt mondja, hogy “ the volume for “documents” cannot be found”.

Navigáld magad ide:

HD/Users/Library

Itt van Documents mappa? Ha igen, akkor a régit töröld és ezt tedd a helyére.

Aláírás 

Aktív
Bejegyzések: 92
#5493 - 2008. március 26. @ 08:36 | mellőzöm  
Bachman - 2008. március 26. @ 00:33

bébébé - 2008. március 25. @ 20:58Eltünt a Finder ablak bal szélén sorakozó tételek közül a Documents tartalma. Vagyis a Documents “tétel” ott van, de ráklattyintva azt mondja, hogy “ the volume for “documents” cannot be found”.

Navigáld magad ide:

HD/Users/Library

Itt van Documents mappa? Ha igen, akkor a régit töröld és ezt tedd a helyére.

Sajnos ott sincs! Egyszerűen nyomtalanul eltűnt! És igazából ez az, amit nem értek. Semmi nyoma! Spotlight-tal kerestem a benne lévő file-ok közül. Semmi. Megnéztem a kukábna, semmi. Egyszerűen elképzelhetetlen, még ha én is bénáztam valamit, amire nem emlékszem, vagy a gyerekeim csináltak valamit, de miért nincs nyoma? Ha nem a kukába került a tartalma, akkor hova? És egyáltalán egy oprendszer hogyan tehet ilyent, hogy egy viszonylag fontos szinte rendszerkönyvtár csak úgy huss… és eltűnik.

van esetleg ötletetek, milyen “formában” lehet még keresni? Vagy esetleg History-t megnézni, ha van ilyen, mi történhetett? Az biztos, hogy a hosszú hétvégén még dolgoztam benne, szóval akkor megvolt?
Külső vinyót is ellsenőriztem, hátha átkerült oda, de ott sincs semmi....

bM Függő
#5494 - 2008. március 26. @ 11:33 | mellőzöm  

Hopp, most látom, hogy hülyeséget írtam. Itt kellene keresni:

HD/Users/-te-/Documents

Ez az a mappa amiben a dolgaid voltak? Nem a külső lemezen volt az a mappa? Ugyanis a “the volume for “documents” cannot be found” erre utal(hat).

Aláírás 

Aktív
Bejegyzések: 144
#5495 - 2008. március 26. @ 11:40 | mellőzöm  
Alex91 - 2008. március 23. @ 22:00

Rumi86 - 2008. március 23. @ 21:31

:DDD, na most mi van? Feladjuk az elveket? LOL :DDD

Software update-re nyugodtan ra lehet hagyni, erre talaltak ki...

egyre tobbszor szaggat az airport kartya, nem tudok online radiot hallgatni, mert allandoan rebufferel, allitolag azt megoldja az update.
most tobbedszerre csinalja hogy 4 nap uptime utan elkezd haldoklani a rendszer.
alig hasznalok par teljesen alap progit, megis naponta legalabb egy unexpectedly quit.
hardveresen rendben van, nem telepitettem ra semmit. vmware xp-t sem hasznaltam mar tobb hete.
ha az update sem segit, gyalu, es csak xp lesz rajta :(
meghat ez megse win, szoval elvileg egy updatenak nem kellene tonkrevagnia, mint nalad :))

Aláírás 

Macbook 2.2 Intel, 10.5.1 OSX

“fogyasztok vagyunk, eletszinvonal megszallottsag mellektermekei”

Veterán
Bejegyzések: 1277
#5496 - 2008. március 26. @ 12:07 | mellőzöm  

Sziasztok,

A magyar apple kereskedőknél kapható “magyar billentyűzet” miben tér el az angoltól?
Rendesen szitázott(?) karakterek vannak a gombokon, vagy csak vmi öntapadós megoldással készítik?

Köszi a választ,
G.

Aláírás 

“If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough.” - Robert Capa

bM Függő
#5497 - 2008. március 26. @ 12:41 | mellőzöm  

Az alu előtti fehér (magyar) billentyűzetemen nincsenek matricák. Szerintem a mostaniakon sincs (kellemetlen is lenne).

Aláírás 

Aktív
Bejegyzések: 419
#5498 - 2008. március 26. @ 12:53 | mellőzöm  

Hello! Van egy kis gondom! Most, hogy rendbetettem a gépemen lévő fájlokat, és be akartam őket rendszerezni az iPhotoba, rá kellett döbbennem, hogy nincs meg az iLife csomagom… Hupppsz… (LEOPARD). Hogy tudom föltenni? Ugye nem kell az egészet újra telepíteni? Bocs a tudatlanságomért, ez van! :)

Aláírás 

Keresem Venczel Gábort! Ha létezel itt, keress meg, kérlek!

Aktív
#5499 - 2008. március 26. @ 13:21 | mellőzöm  

a leopárdot is most telepítetted?

Aláírás 

Aktív
Bejegyzések: 419
#5500 - 2008. március 26. @ 14:05 | mellőzöm  

Nem, az fent van már egy ideje.

Aláírás 

Keresem Venczel Gábort! Ha létezel itt, keress meg, kérlek!

Magyar Macintosh Wiki
Az online Mac oktatás